Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Albánie nechce nechat ČEZ prodat tamní divizi, prý jí dluží miliardu dolarů. ČEZ mluví o politizaci (+komentář)

Albánie nechce nechat ČEZ prodat tamní divizi, prý jí dluží miliardu dolarů. ČEZ mluví o politizaci (+komentář)

20.12.2012 8:25, aktualizováno: 20.12. 11:50

Aktualizováno

Albánie se „neústupnou opozicí“ hodlá postarat o to, aby skupinou ČEZ tento týden zahájený proces prodeje albánské distribuční společnosti ČEZ Shpërndarje nedopadl. Důvodem mají být neuhrazené závazky firmy ve výši asi jedné miliardy dolarů. Skupina ČEZ ale zatím nebyla informována, jak měl domnělý nárok albánské vlády vzniknout.

"Ministerstvo hospodářství, obchodu a energetiky podnikne všechny nutné legální kroky, aby zablokovalo tento proces," píše se v prohlášení albánské vlády v reakci na nedávno oznámené zahájení procesu, který by mohl vést k prodeji albánských aktivit skupiny ČEZ. "ČEZ nesplnil důležité povinnosti a způsobil Albánii škodu zhruba jednu miliardu dolarů," dodává Albánie.

„Z jakých položek se skládá uváděná částka 1 mld. USD, nám albánskou stranou nebylo vysvětleno, zřejmě obsahuje i domnělé nároky, které by chtěla vymáhat. Toto pouze svědčí o tom, že se celý problém v Albánii výrazně politizuje. Společnost ČEZ má zájem na tom vést s albánskou stranou i nadále konstruktivní jednání, proto se již nebude k podobným nepodloženým informacím vyjadřovat,“ uvedla na dotaz Patria.cz Barbora Půlpánová, mluvčí skupiny ČEZ.

Co se týká prodeje distribuční společnosti ČEZ Shpërndarje, ČEZ podle dnešního vyjádření mluvčí pouze vyzval případné kupce k projevení zájmu. „Kromě toho byla během jednání s albánskou vládou tato varianta případného prodeje společnosti dalšímu subjektu opětovně diskutována. Jsme si vědomi toho, že k případnému prodeji je nutný souhlas regulátora, tudíž bychom samozřejmě neprodali distribuční společnost nikomu, kdo by si potřebný souhlas nebyl schopen získat,“ dodala Barbora Půlpánová.

Podle analytika Patria Direct Tomáše Sýkory by poslední zpráva albánské vlády  mohla mít mírně negativní dopad pro akcie ČEZ, jelikož prodloužení procesu odchodu z Albánie by mohlo vést k dalším (provozním) ztrátám v zemi. Akcie skupiny ČEZ dnes na pražské burze reagují poklesem o necelé procento až na 653 Kč.

Albánský Energetický regulační úřad (ERE) již v pondělí před vlastním oznámením ČEZu o zahájení procesu prodeje tamní divize oficiálně započal řízení směrující k odebrání licence ČEZ Shperndarje, které by vedlo k ukončení činnosti firmy. Skupina ČEZ již uvedla, že v tomto případě se bude snažit ochránit investici prostřednictvím mezinárodní arbitráže.

Není to poprvé, co se ČEZ kvůli své albánské divizi dostal přímo do křížku s tamní vládou. Již v polovině listopadu společnost ČEZ Shperndarje po řadě neúspěšných jednání s albánskou stranou rozhodla o zastavení dodávek elektrické energie všem albánským státním vodárnám, které dlouhodobě neplatí za elektřinu. Následoval zásah albánské policie, která zadržela šestici zaměstnanců firmy kvůli možnému zneužití pravomoci. Následně musel ČEZ Shperndarje po rozhodnutí soudu opět začít vodárny a další státní instituce připojovat k rozvodné síti.

Společnost ČEZ již v druhé polovině listopadu vznesla kvůli situaci v Albánii žádost o náhradu škody z tamních investic ze záruky, kterou ji poskytla Světová banka. Podle ČEZ porušila Albánie distribuční práva albánské divize společnosti ČEZ Shperndarje. Formálním krokem ČEZ ze dnes 20. listopadu 2012 začala 60denní lhůta, během níž se může firma s albánskými úřady dohodnout. Pokud se tak nestane, bude možné uplatnit záruku Světové banky, která činí 60 milionů eur, tedy asi 1,5 miliardy korun.

Negativní dopad do hotovostních toků ČEZ odhadujeme mezi 2-3 mld. Kč (což odpovídá zhruba 6,3 % letos plánovaného čistého zisků), když ČEZ může dopad odpisu zmírnit uplatněním záruky u Světové banky (1,51 mld. Kč), rozpuštěním některých rezerv (cca 1,00 mld. Kč), či ziskem z prodeje,“ uvedl tento týden k situaci v Albánii Tomáš Sýkora, analytik Patria Direct.

Generální ředitel skupiny ČEZ Daniel Beneš včera v rozhovoru pro Hospodářské noviny uvedl, že konečný účet za Albánií bude podle jeho názoru nižší, než odhadla ratingová agentura Moody’s, která v listopadu vypočítala, že ČEZ v Albánii přijde celkem asi o 5 mld. korun. Sám ale naznačil, že bude především záležet na dalším vývoji v zemi. „Situace už je dost vyhrocená. Mám velkou představivost, ale uvidíme, co se ještě může stát. Stále s albánským státem vedeme jednání. Nechci se proto pouštět to detailů, abych posílal vzkazy do Albánie přes média,“ uvedl ve včerejším rozhovoru Beneš.

(Zdroj: Bloomberg, ČTK, Reuters, ČEZ)


Čtěte více:

ČEZ v Albánii: Regulátor zahájil odnětí licence, soud nařídil přípojit zpět dlužníky
19.11.2012 8:35
Tuzemská energetická skupina ČEZ připojila v Albánii zpět k síti všech...
ČEZ zahájil proces uplatnění záruky Světové banky za Albánii. Za 60 dní může získat až 60 mil. EUR
20.11.2012 18:37
Energetická společnost ČEZ (678,4 CZK, 0,50%) v úterý vzhledem k opaku...
ČEZ nabídl albánskou společnost k prodeji. Reakce zájemců chce v lednu
17.12.2012 16:18
Skupina ČEZ zahájila proces prodeje své albánské distribuční společnos...
Odchod ČEZ z Albánie. Kolik je v sázce? (názor Patrie)
18.12.2012 8:54
Skupina ČEZ zahájila proces prodeje své albánské distribuční společnos...
Beneš (ČEZ): Ztráta z Albánie nám vychází menší, v Počeradech se můžeme i spojit s Czech Coal
19.12.2012 9:05
Ztráta tuzemské energetiky ČEZ, odcházející z Albánie, bude nižší, než...

Váš názor
  • tož na kolik
    20.12.2012 13:30

    že by Jesse měl pravdu s těmi 400 Kč možná jak bude uznána ujma albanie 19 mil tak sjedem i níž. Tož raději si ještě počkám a když ne skokan roku to jistě nebude :DD
    Deny:-)
  • bojím se
    20.12.2012 10:30

    aby zas nějaký šamšula v Poslanecké sněmovně nenavrhl další poplatek za elektřinu (na způsob OZE) pro koncové spotřebitele, který by uhradil podnikatelské záměry ČEZ. Ti blbci jsou toho schopni.
    Jesse
    • Re: bojím se
      20.12.2012 10:32

      zamer OZE je dobry, jen je spatne nastaven a to v soucasnosti tak, ze na nem nejvice vydelava prave CEZ.
      fluidum
      •  
        20.12.2012 10:37

        Řekl bych, že je na tom dobrá jen elektřina z obnovitelných zdrojů. Samotný poplatek, byť sebelépe nastavený je zhovadilost z principu, protože podnikatelské riziko provozovatelům odpadá a nabalí se na spotřebitele. Takhle umí podnikat každý debil :-)
        Jesse
  •  
    20.12.2012 10:25

    Pokud se stát spojí s výrobci elektřiny, tak proti nim samotná distribuční společnost nic nezmůže. Manažeři ČEZ by to mohli vědět, když toho sami v Čechách při pohlcení distribuce využili. Ovšem tady byli pravda na té silnější straně.
    Pedro
    •  
      20.12.2012 13:07

      silnejsi strana jim napr. vytyka nekolikanasobne predrazene poradenske sluzby, kvuli kterym se pry CEZ dostal do ztraty. Poradenske sluzby pro CEZ v CR zajistuje nekolik firem, asi si dovedes predstavit kolik jim za to my platime...
      fluidum
  • Gripeny
    20.12.2012 9:58

    Však my těm Albáncům ukážeme, že ty naše gripeny nemáme jen tak pro parádu...
    Nyk Lísn
    • Re: Gripeny
      20.12.2012 10:32

      To dřív budou převážet gripenama slony do Afriky, než aby je smysluplně využili k věci, ke které mají sloužit... viz. Cassa a koně do Mongolska:-)))
      Jesse
      • Ale to byl velmi pozitivní čin
        20.12.2012 13:20

        v Mongolsku jsme měli v minulosti silné obchodní zastoupení a je potřeba zde stále pečovat o vše "perspektivní " ,že ? Přeci jen to jejich přírodní bohatství a zásobárna nekonečná mnohých nerostných surovin je zde lépe dosažitelná než jinde :-))) A transport pár hřebců , stojí za to :§)))
        AMN
  • Albánie
    20.12.2012 9:24

    Kdo asi tu super investici kdysi zařídil ? Poslal bych do ,pro investory země zaslíbené, pańy Standu Grošáka ,Mirka Topolíka a Martínka Romanů, aby to s tamní vládou dohodli. Zejména pan Roman by měl uplatnit svoji funkci v dozorčí radě a zasáhnout . Nejsem si ale jistý , jestli za tu funkci něco bere . Jestli to dělá zadarmo , byl by hloupej , aby si pálil prsty.Pár miliard stráty akcionáři vč. státu unesou. Pokud ne , tak přihodíme procentíčko k DPH , ubereme důchodcům a invalidům a tu ztrátu státu z divi Čezu máme doma, tak vo co gou.
    karel
    • Re: Albánie
      20.12.2012 9:30

      a co další verze.Američani to schválně zařídili ,aby tlačili na dostavbu temelína.A jak zakázku dostanou rázem se problémy v albánii vyřeší.
      ?
  • FÍÍÍÍÍO
    20.12.2012 8:56

    to ČEZ asi čeká léta trvající soudní proces, kde během této doby bude muset dodávat EN státním albánským společnostem.
    vikeza
    • Re: FÍÍÍÍÍO
      20.12.2012 9:14

      A co tak požádat USA, aby zatlačilo na NATO a podnikly se preventivní nálety mírové na Tiranu jako kdysi v bývalé jugoslávii.
      ?
      •  
        20.12.2012 13:00

        Albánie je od roku 2009 členem NATO
        VT
      •  
        20.12.2012 9:23

        to by tam nesměl sedět Obama. Kdyby tam byl Romney, ČEZ by byl již v Albánii v zisku a možná by za o dostal ještě Sýrii na podnose.
        vikeza
  • Albánská vláda rovná se albánská mafie
    20.12.2012 8:53

    Nevěděli snad manažeři ČEZu, když vstupovali do Albánie, že albánská vláda je vlastně "věrchuška" tamní mafie. Nemyslím si, že by byli až tak nevšímaví. Spíše mne napadá, o jaký deal to vlastně šlo v Toskánsku, že se tam slétli všichni čeští kmotři. Protože se kmotři mohou dohodnou zase jenom s jinými kmotry zřejmě se v Toskánsku projednávalo, jak podojit cashcow (dojnou krávu) ČEZ. A tak se dohodli investice do Albánie, kde nyní mafie hraje předem dohodnuté divadlo, kdy ČEZ vytlačí a majetek připadne státu řízenému mafií, který konfiskovaná aktiva zprivatizuje do rukou správných lidí.
    jiriprague
    • Re: Albánská vláda rovná se albánská mafie
      20.12.2012 9:24

      vedeli, ale necekali ze to pujde tak snadno jako u nas - politika, ERU..
      fluidum
Aktuální komentáře
29.03.2024
16:00Klesající sazby a ceny komodit
11:43Perly týdne: Snižovat váhu technologií? Síla americké ekonomiky a sazby. Japonský trh mimořádný?
8:40Čínská realitní krize se šíří do největších bank. Zatím je 'ještě zvládnutelná'
28.03.2024
17:21Růstové a hodnotové akcie a jeden padesátiletý cyklus
16:53Jaký závěr nás čeká tentokrát? Wall Street v úvodu pouze přešlapuje  
16:06Přehled (ne)obchodování na trzích přes Velikonoce 2024
16:06Čínský výrobce chytrých telefonů Xiaomi vstupuje na trh s elektromobily
15:48Růst americké ekonomiky ve čtvrtém čtvrtletí zpomalil pouze na 3,4 procenta
15:44Tesla už odepsala na akciích 350 miliard dolarů. Očekávání investorů ohledně dalšího vývoje jsou nevalná
13:29Invesco: Významný týden pro měnovou politiku je pro trhy dobrým znamením
12:22Než otevře Wall Street: Snowflake, MillerKnoll, Sprinklr  
11:20Podle guvernéra Fedu by se po posledních datech o ekonomice měla snížení sazeb odložit nebo zredukovat
11:02Investoři se připravují na konec kvartálu, Fed nechce spěchat se snižováním  
9:42Jan Bureš: HDP revidován vzhůru, reálné příjmy domácností rostou a s nimi i útraty
8:55Se snižováním sazeb v USA není kam spěchat, opakuje guvernér Fedu Waller. Futures jsou zelené  
8:52Putin: Rusko nezaútočí na Pobaltí, Polsko či Česko. Jde jen o strašení lidí
8:45Rozbřesk: HDP potvrdí pozitivní obrat v útratách domácností
6:03Britské akcie jsou nyní (historicky) mimořádně levné a Evropa už obchoduje s výrazným diskontem i vůči Japonsku
27.03.2024
21:19Americké indexy posilovaly díky silnému závěru  
18:26Jen kousek od intervence? Akcie a dluhopisy dnes lehce v zeleném  

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
ČasUdálost
13:30USA - Jádrový deflátor PCE, y/y
13:30USA - Výdaje na osobní spotřebu, m/m