Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Investoři se jistí proti pádu z útesu. Čekají prudké výkyvy akcií oběma směry

Investoři se jistí proti pádu z útesu. Čekají prudké výkyvy akcií oběma směry

20.12.2012 17:59
Autor: Václav Trejbal, Patria Online

Růst amerických akcií z posledních týdnů naznačuje, že trh věří politické reprezentaci ve Washingtonu a její schopnosti dohodnout se na struktuře státního rozpočtu na příští rok, čímž se Spojené státy vyhnou pádu z fiskálního útesu. Index S&P 500 nedávno zaznamenal nejlepší dvoudenní výkon za poslední měsíc a euro se dostalo na devítiměsíční maximum vůči dolaru, další známka povolování averze vůči riziku.

Někteří investoři se ale podle všeho drží pořekadla "nechval dne před večerem". Obávají se, že záplava špatných zpráv těsně před koncem roku může vánoční rally rázně ukončit. Proti možnému pádu trhů se opatrnější obchodníci zajišťují hlavně s pomocí opčních kontraktů.

„Vzhledem k celkové nejistotě chceme být přítomni v různých sektorech, ale zase nechceme tolik riskovat. Proto omezujeme naše pozice, jelikož nevíme, kde to dopadne a jak moc,“ uvažuje o možných následcích pádu z útesu Michael Matousek z U.S. Global Investors.

Tři roky expanzivní fiskální politiky, dvě války a zpomalující globální ekonomika vehnaly státní kasu do nezáviděníhodné situace, na kterou v lednu zareagují automatické výdajové škrty a zvyšování daní. Celkem hrozí bezprecedentní souběh rozpočtových restrikcí v objemu zhruba 600 miliard dolarů, z toho 100 mld. USD v rámci automatických výdajových škrtů a více než půl bilionu dolarů co do vypršení daňových úlev. Podle Mezinárodního měnového fondu by se taková rozpočtová konsolidace rovnala 4 % HDP země, což by ji řadilo k největším od roku 1940. Senátní rozpočtový výbor v srpnu připustil, že pád z fiskálního útesu by vyústil v hlubokou recesi a připravil zhruba 2 miliony lidí o práci.

Ekonomové odhadují výši újmy v případě naplnění hrozby až na 720 mld. USD, což by smazalo zhruba 4,6 procenta HDP Spojených států. A na místě by byla rovněž otázka, zda by byli investoři ochotni nadále půjčovat zemi, která má za daných okolností veřejný dluh 16 bilionů dolarů a 1,1bilionový deficit rozpočtu.

Republikáni si včera s prezidentem Barackem Obamou přes média vyměnili návrhy pro další jednání, na něž následovala nepříliš povzbudivá reakce druhé strany. Dvanáct dní před konečným termínem se tak dosažení kompromisu příliš ostře nerýsuje. Slovní přestřelky politiků jen zahušťují mlžný opar, který halí zákulisí rozhovorů mezi Kongresem a Bílým domem. Není divu, že někteří hráči na trhu nemíní přijít o nervy a činí vše pro maximální omezení rizika.

Zajišťovací operace se soustřeďují na akcie, kterým se v posledních měsících daří nejvíc. Oblíbenou taktikou je tzv. nahrazení (stock replacement). Při něm investor rovnou svoje akcie prodá a nakoupí na ně call opci, která sází na růst titulu. To umožňuje vybrat dosavadní zisk a omezit riziko do budoucna. Pokud by nakonec dohoda byla nalezena, mohou investoři využít opčního práva na nákup akcie a realizovat další zisk. Když by se pád z útesu konel, zaplatí určitou prémii za nevyužití opce, která však nebude tak velká jako ztráta ze skutečné držby titulu. Podle Phillipa Saunderse z Topeka Capital Markets je tento způsob jištění charakteristický pro eBay , Dell (10,46 USD, -0,29%), Juniper (20,2 USD, 0,20%) Networks, Coca-Cola (36,75 USD, -0,08%), Starbucks (54,08 USD, -0,36%) a další tituly.

Dalším nástrojem jsou zajištěné sázky na růst (covered calls). V jejich rámci si investoři držené akcie ponechají a zároveň prodají call opci na ně. Pokud by hodnota pozice klesla (po pádu z útesu), část ztrát bude kompenzovat prémie, kterou investoři získají za call opci, kterou protistrana nevyužila. Tento způsob jištění je hodně rozšířený u titulů s vysokým dividendovým výnosem, které by v případě pádu z útesu mohly potkat výprodeje. Daň z dividend se totiž pro řadu lidí zvedne z 15 % až na 40 %.

Index S&P 500 za letošek posílil o téměř 15 %, přičemž v čele růstu kráčely průmyslové podniky, finanční sektor a volnočasové zboží a služby. Ve středu dosáhl objem zobchodovaných put opcí (spekulací na pokles) trojnásobek denního průměru. Analytici to považují za signál, že se investoři připravují na výrazné výkyvy na akciových trzích – jedním, nebo druhým směrem.

(Zdroje: Reuters, YahooFinance, Bloomberg)


Váš názor
Na tomto místě můžete zahájit diskusi. Zatím nebyl zadán žádný názor. Do diskuse mohou přispívat pouze přihlášení uživatelé (Přihlásit). Pokud nemáte účet, na který byste se mohli přihlásit, registrujte se zde.
Aktuální komentáře
02.05.2024
18:48Návrat hodnotových akcií a důležitost definic
17:32Wall Street se před Applem a daty zvedá, koruně pomáhá ČNB  
17:14Technická analýza S&P 500: Čekání na signály, které naznačí konec konsolidační fáze  
16:50Jan Bureš: ČNB snižuje sazby na 5,25 %, ale jejich trajektorii reviduje prudce vzhůru
16:13Výsledky AMD (-2 %): Sice rychlý progres, ale přemrštěná očekávání  
14:40ČNB podle očekávání snížila sazby o 50 bazických bodů na 5,25 %
14:19Než otevře Wall Street: Carvana, DoorDash  
12:53Aktuální výsledková sezóna značí, že konec hospodářské recese v Evropě je na dohled
12:50Farmaceutická firma Novo Nordisk zvýšila čtvrtletní zisk a zlepšila výhled
11:49OECD zlepšila výhled růstu globální ekonomiky na letošní rok na 3,1 procenta
11:39Námořní dopravce Maersk má nižší čtvrtletní zisk, zlepšil ale celoroční výhled
11:34Energetické firmě Shell klesl čtvrtletní zisk o pětinu, překonal však očekávání
10:56Co si bereme z mixu dat, výsledků a jednání Fedu?  
9:45Setkání s analytikem a makléřem Patria Finance v Olomouci v pondělí 6.5.
9:08Rozbřesk: ČNB představí novou prognózu a “prověrku” přirozené úrokové míry
8:55ČNB dnes nejspíše opět sníží sazby, Fed signalizoval obavy z inflace a futures jsou v zeleném  
01.05.2024
22:02Tisková konference předsedy Powella přinesla na trh volatilitu  
20:25Fed není spokojen se směřováním inflace k cíli. Nezměnil sazby, ubral z tempa redukce bilance a dolar po váhání ztrácí
17:21Dolar, euro a koruna v příštím roce. A svět s pestřejšími inflačními vzorci?
13:45Jakub Blaha k Amazonu (+2 %) po 1Q24: Tržby cloudové divize letos přesáhnou 100 miliard dolarů  

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
ČasUdálost
9:30CZ - PMI v průmyslu
9:55DE - PMI v průmyslu
10:00EMU - PMI v průmyslu
14:30CZ - Měnové jednání ČNB, zákl. sazba
14:30USA - Nové žádosti o dávky v nezam.