Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Beneš (ČEZ): V Albánii přijdeme o licenci a nejspíš se nevyhneme arbitráži. Ztráta kontroly znamená konec účtování možných ztrát

Beneš (ČEZ): V Albánii přijdeme o licenci a nejspíš se nevyhneme arbitráži. Ztráta kontroly znamená konec účtování možných ztrát

03.01.2013 8:50, aktualizováno: 3.1. 10:46

Aktualizováno

Skupina ČEZ je s Albánii v „období nedohody“ a hrozí jí, že ještě tento měsíc přijde o tamní licenci, říká v dnešním rozhovoru pro Lidové noviny Daniel Beneš s tím, že nejpravděpodobnějším řešením současné situace je mezinárodní arbitráž. O tomto mezinárodním řešením sporu podle generálního ředitele zatím není jisté vůbec nic kromě toho, že se nebude konat v Tiraně.

„Nyní jsme v situaci, kdy máme s Albánií období nedohody, což samozřejmě ústí i v to, že Albánie nám nyní hrozí odebráním licence,“ řekl dnes šéf skupiny ČEZ v rozhovoru pro LN a dodal, že ke ztrátě licence by mohlo dojít již v lednu. Zároveň by to ale podle Beneše spíše zlepšilo pozici skupiny ČEZ pro arbitráž, na kterou se již firma navzdory pokračujícím jednáním s Albánii připravuje.

Samotná očekávaná ztráta licence albánské distribuční společnosti skupiny ČEZ nemusí být podle generálního ředitele nakonec až tak špatnou zprávou, protože tím firma ztratí nad Albánii kontrolu a nebude už muset účtovat o dalších budoucích ztrátách. „Auditoři říkají, že pokud máme firmu pod kontrolou, tak to musíme zaúčtovávat a informovat své akcionáře. Paradoxně, čím dříve ztratíme kontrolu, tím je to pro nás lepší,“ vysvětlil Beneš v dnešních LN.

ČEZ má s investicí v Albánii potíže delší dobu. Tamní firmy často za odběr elektřiny neplatí. Albánský regulátor navíc loni téměř dvojnásobně zvýšil tarify, které distribuční firma CEZ Shpërndarje platí státem vlastněné elektrárenské společnosti. Zároveň ale nepovolil distribuční firmě promítnout zdražení do cen pro odběratele.

Následovala série složitých jednání s albánskou vládou, při nichž se zatím nepodařilo najít konsensuální řešení. ČEZ proto před Vánoci oznámil, že zahájil proces prodeje své albánské divize. Albánie ale odpověděla, že se „neústupnou opozicí“ hodlá postarat o to, aby tento proces nedopadl. Albánie totiž tvrdí, že má mít vůči zemi neuhrazené závazky ve výši asi jedné miliardy dolarů. Skupina ČEZ ale na náš dotaz před Vánoci odpověděla, že zatím nebyla informována, jak měl domnělý nárok albánské vlády vzniknout a toto prohlášení bere jako důkaz politizace sporu.

Nedávné kroky při řešení sporu skupiny ČEZ s albánskou vládou Daniel Beneš v dnešním rozhovoru pro LN popisuje následovně: „Na posledních jednáních s albánským státem jsme nabídli, že tu distribuční firmu (CEZ Shpërndarje) od nás mohou koupit zpět. Oni o tom byli ochotni jednat. Řekli jsme si, že o ceně budeme diskutovat ještě dalšího půl roku. Ale albánský stát přišel s podmínkami, které se nedaly přijmout. Chtěli po nás, abychom přistoupili na to, že se vzdáme budoucích arbitrážních nároků. To rozhodně nehodláme udělat, to bychom si zbytečně zhoršili pozici.“

Analytici Moody’s na konci listopadu varovali, že dopad okamžitého odchodu skupiny ČEZ z Albánie by mohl být menší než 200 milionů eur. To by při současném kurzu stále odpovídalo až 5,05 miliard korun. Generální ředitel ČEZ Beneš ale při svém prosincovém veřejném vystoupení uvedl, že to bude méně.

„Pět miliard je částka, která by znamenala, že v arbitráži nedostaneme zpět vůbec nic. Že bychom se nedomohli vůbec žádné náhrady škody. V takovém případě by částka byla blízko pěti miliardám. My ale věříme tomu, že se nám to podaří prodat albánskému státu zpět alespoň za část ceny, kterou jsme do toho dali. Nebo část vysoudíme v arbitráži,“ doplnil šéf ČEZ v dnešním vyjádření pro deník.

Společnost ČEZ již v polovině listopadu oznámila, že vznesla kvůli situaci v Albánii žádost o náhradu škody z tamních investic ze záruky, kterou ji poskytla Světová banka. Podle ČEZ porušila Albánie distribuční práva albánské divize společnosti CEZ Shperndarje. Formálním krokem ČEZ začala 60denní lhůta, během níž se může firma s albánskými úřady dohodnout, jinak může uplatnit záruku Světové banky, která činí 60 milionů eur, tedy asi 1,5 miliardy korun. Daniel Beneš dnes k tomuto procesu pouze řekl, že jeho výsledek – tedy případné uplatnění záruk – bude záviset na albánské straně.

Boj o uhlí pro Počerady a priorita jménem Temelín

Média již před Vánoci přinesla nepotvrzenou informaci, že se elektrárenská firma ČEZ již dohodla s firmou Czech Coal na dodávkách uhlí. Podle informací serveru Česká pozice bude elektrárna Počerady dostávat od Czech Coalu uhlí z dolu Vršany až do jeho vyuhlení, tedy zhruba 40 let, o objemu pěti milionů tun ročně a platit bude prý „tržní cenu“. ČEZ ale tyto informace ústy svého mluvčího popřel s tím, že jednání dále pokračují a dohoda je jen na dodávkách uhlí pro Počerady na prvních deset dní měsíce ledna.

Fakt, že bitva o uhlí zatím není dobojována, dnes potvrdil také Daniel Beneš. „Stále jednáme. Za tu dobu, co pamatuji jednání se společností Czech Coal, jsme už několikrát byli blízko dohodě. Ale přestože jsme už byli blízko, tak se to nakonec vždy zhroutilo,“ řekl šéf ČEZu. Jednání jsou podle něho nyní sice již „docela daleko“, ale žádné smlouvy zatím podepsané nejsou.

Beneš také odmítnul zprávy o tom, že by mohlo dojít k vytvoření společného podniku skupin ČEZ a Czech Coal. „Nic takového není momentálně na agendě. Jednání se ubírají směrem ke smlouvě na dodávky uhlí,“ uvedl s tím, že časový rámec jednání se nedá odhadnout.

Právě dokončení jednání se všemi uhlaři – tedy kormě Czech Coal i se Sokolovskou uhelnou – označil šéf skupiny ČEZ za jednu ze svých priorit pro letošní rok. První prioritou ale podle něho zůstává projekt v Temelíně. Dále potom firma bude chtít vyřešit šetření Evropské komise, což může znamenat prodej některé elektrárny.

(Zdroj: LN, ČEZ, Bloomberg)


Čtěte více:

Albánie je negativní zprávou pro rating skupiny ČEZ, říká Moody’s a odhaduje odpisy do 5 mld. Kč
26.11.2012 11:14
Skupině ČEZ (676 CZK, 2,15%) hrozí odpis investic v Albánii, konstatuj...
Beneš (ČEZ): Ztráta z Albánie nám vychází menší, v Počeradech se můžeme i spojit s Czech Coal
19.12.2012 9:05
Ztráta tuzemské energetiky ČEZ, odcházející z Albánie, bude nižší, než...
Albánie nechce nechat ČEZ prodat tamní divizi, prý jí dluží miliardu dolarů. ČEZ mluví o politizaci (+komentář)
20.12.2012 8:25
Albánie se „neústupnou opozicí“ hodlá postarat o to, aby skupinou ČEZ ...
ČEZ se prý již dohodl s Czech Coal na dodávkách uhlí. Půjde to i bez prodeje elektrárny
27.12.2012 8:51
Elektrárenská firma ČEZ se několik dnů před Vánoci dohodla s firmou Cz...
Konec sporu o uhlí ČEZ vs. Czech Coal? (komentář)
27.12.2012 10:51
Energetika ČEZ (666 CZK, -1,41%) se podle serveru Česká Pozice dohodla...

Váš názor
  • Při pohledu na Beneše..
    03.01.2013 13:50

    je hned vidět serioznost a kvalita..
    zdenda
  • Grázlové narazili..
    03.01.2013 13:47

    a lidi vzpamatujte se..nenechte si také všechno líbit..
    Jirka
  •  
    03.01.2013 10:18

    Slabé konkurenční prostředí a propojenost ČEZu s politikou u nás je věc jiná. Ale stát Albánie, který se zastává občanů, firem nebo nemocnic, když neplatí za elektřinu vůbec, není zdravý.
    Pracovitý Prosecký
  • Líbí se mi stát, co se zastane svých občanů.
    03.01.2013 9:39

    A jsem rád, že vyděračské praktiky mafiánů z ČEZu narazily.
    A.
    • Re: Líbí se mi stát, co se zastane svých občanů.
      03.01.2013 11:04

      magore...stát, kterej se zastane zlodějů, který nezaplatili za elektřinu??? Každej distributor má právo tě ustřihnout od médií, který nezaplatíš. Nebo chodíš krást do supermarketu a voláš policii, aby tě chránila před prodavačema???
      marrtt
      • Re
        03.01.2013 11:45

        Sám si magor. Máš to v hlavě pomotaný. Energetiku si má stát hlídat. Já, jako koncový uživatel, co za vodu platí, tak mě nezajímá a ani to neovlivním, že neplatí vodárny. Za své prachy, pokud bydlím ve zkolaudovaným domě a stát mi vydal st. povolení a navíc vodu platím, tak na ni mám nárok a jsem rád, že se mě někdo zastane. NEJSEM ZLODĚJ. Prasárny by měl stát ohlídat a občanům dát jekés takés záruky. V Albánii stát chrání občany, V Česku zloděje. A když už je odsoudí, dá jim amnestii. :-D Prasárna u nás je, že cena energií na burze klesne o 5% a nám, Čechům, co držíme huby ji zdraží o 15%.
        A.
        • Re: Re
          03.01.2013 12:05

          :-))))) ....motáš příliš věcí dohromady. V případě Albánie stát nechrání občany, ale je to bouda na ČEZ. Pokud ty platíš vodárnám je v pořádku aby jsi dostal vodu stejně jako by mělo být samozřejmostí, že pokud ČEZ dodá těm vodárnám elektriku dostane za ni zaplaceno! Ty vodárny jsou navíc státní a ČEZ navrhoval i vzájemné započtení pohledávek, i to odmítli. A to že jsi flustrovanej z toho kolik platíš za elektriku doma s tím v Albánii vůbec nesouvisí.
          mila69
          • Re
            03.01.2013 12:42

            No, v podstatě se shodneme. Já platím a chci to. Nějaké další hádky mezi těma, které vůbec neovlivním mám u zádele. V Albánii vládne mafie, tak jako u nás, to ví každý trouba. Čez prostě narazil. Tuhle jejich strategii a investici schválili dobře placení idioti. Jen vidím souvislost, tam, kde si myslíš, že není. To , co ČEZ prodrbe jinde, vydře z poslušných. Češi jsou prototyp blbců, takoví Švejci, pro ně ideální. On si ty miliardovové zisky dožene. Prémie manažerů budou..... Přál bych jim, aby se někdy konečně lidi domluvili, vše na hodinu vypli, jako na protest. Takovej blackout ..... A jakmile by ho promítli do cen, tak znova a 2x. Aby si už konečně uvědomili, jaký mají prasečí přístum k zákazníkům. No, ale ještě je brzy, lidi se mají ještě moc dobře.
            A.
            • A.
              03.01.2013 13:04

              ty jsi ouplně mimo...zemí škipetarů...už Kara ben Nemsí věděl vo co jde a to je hezkejch pár let- tvoje názory se ujímají vedení v Mimoňství 2013. Vedeš peleton.
              db
            • A
              03.01.2013 12:58

              Hrozně by mě zajímalo, co bys říkal, kdyby Ti tvůj zaměstnavatel nazaplatil za práci stát třeba skrze soud by se Ti jen vysmál. Zda bys taky ryčel nadšením.
              Velkamedvědice
              • Re: A
                03.01.2013 13:09

                To by se mi nelíbilo. :-) Ale taky mi nikdo neřekne: Musíš pracovat tady a jen pro tohoto zaměstnavatele. Jinak se vžíváte do pozice těch vodáren. Já ne. Mluvím za sebe, za koncového odběratele, toho, co když něco odebere, zaplatí. A co se týče soudů, ty se vysmívají lidem běžně. A teď po té amnestii se chechtá lidem i stát. Těm okradeným, co čekali na jakékoliv náhrady, jen plivnul do ksichtu. Takže tvoje připomínka o spravedlnosti, je více než trapná.
                A.
                • A
                  03.01.2013 13:27

                  Nevím přesně kterou mou trapnou připomínku o spravedlnosti myslíš.
                  Velkamedvědice
                  • Re: VM
                    03.01.2013 13:47

                    Myslel jsem tu narážku, že bych měl hledat spravedlnost u soudu, jakože by se mi vysmál. Přesně tvůj dotaz, zda bych ryčel. :-D Odpověď zní: Neryčel, spravedlnost neexistuje. Tahle demokracie, tedy i soudy jsou dobré akorát pro zloděje, tuneláře a jiné šmejdy.
                    A.
                • A.
                  03.01.2013 13:12

                  ty máš i nějaký hlubší kognitivní problémy, nezlob se. Stát nerovná se Klaus, víme ? I když VK si to nejspíš myslí..."Stát jsem já" že ano. To už tu taky bylo.
                  db
                  • Re: Bufík.
                    03.01.2013 13:21

                    Nemám problém. Z mého pohledu je úplně jedno, zda Vláda, nebo VK. :-D Prostě to platí a basta. Okradli tisíce poctivých lidí. Navíc, výkonnou moc má vláda. Proč to tedy Nečas podepsal?
                    A.
                    • A.
                      03.01.2013 13:27

                      že ta amnestie je prasárna o tom není sporu. že by ale právě teď bylo tisíce okradených o tom silně téměř nekonečně pochybuju. Byla narušena důvěra v právní stát = to nejde penězi vyjádřit to ano. Ale klientům H systemu by se fyzicky asi žádný prašule nevrátili ať tak či tak, takže bych brzdil bejt tebou. kromě toho jsem už dost daleko od paralely se škipetarskou vládou, která nerespektuje majetek a právo vůbec jak vidno na čezu.
                      db
                      • Re: Bufík
                        03.01.2013 13:39

                        Tvé pochybování není na místě. Je tak pochybné, jako když řekl náměstek ministra spravedlnosti Volák: Rozhodně bych nevyvolával paniku, že věznice opustí tisíce lidí. :-D No a dnes, za dva dny, už ty tisíce to jsou. Navíc, těch okradených a podvedených, nebudou tisíce, o kterých pochybuješ, ale možná desetitisíce. Není to jen H-systém. Taky třeba TREND, Mercia, Quantum a jiné fondy, jiné banky. Jsou to lidé u občanskoprávních sporů, co čekají na alimenty, na náhradu svých škod. Možná by dostali málo, skoro nic, ale aspoň by měli pocit, že zloději přišli o nějaké své jachty, vily a případně špatně uklizené miliony, nebo aspoŇ bezúhonné jméno. Teď pojedou nanovo a krást můžou znova. A taky to udělají, tak jako ti cikani, co včera vylezli - dnes už kradli.
                        A.
                        • A.
                          03.01.2013 13:43

                          ty jsi levičák a s těma mám vždy trochu problém...Začněme tedy opravou tvých předchozích výroků : Místo: "stát okradl tisíce poctivých lidí" bych to viděl na: "VK definitivně pohřbil slabé naděje mnoha stovek podvedených lidí" ...o)))...Lepší ne? ; ale furt se vzdalujeme od těch škipetarů ;)
                          db
                          • A. abych nežral...
                            03.01.2013 13:45

                            tak přidám: "A ještě víc (i když se to už nezná možné) podkopal důvěru statísice lidí v právní stát".
                            db
                            • Re: Bufík
                              03.01.2013 13:52

                              Nepodkopal. V právní stát v této zemi statisíce lidí nevěří. Vyhrává ten, co má prachy, ostré lokty a známosti. Spravedlnost a právo v Česku nehledej, možná jen ve žvástech před volbama.
                              A.
                              • A.
                                03.01.2013 13:56

                                no tak asi jo, ale já jsem docela spokojenej.
                                db
              • Re: A
                03.01.2013 13:00

                A to se ještě raduješ , že mafiánské praktiky albánie zaplatíš Ty...
                Velkamedvědice
Aktuální komentáře
25.04.2024
22:03Zámoří strhla do záporu Meta i pomalejší růst ekonomiky  
19:16ČD Cargo, a.s.: Tisková zpráva
19:10UNICAPITAL Invest III a.s.: Výroční zpráva 2023
19:04UNICAPITAL Invest VI a.s.: Výroční zpráva 2023
18:30Staro – nový technologický cyklus a atraktivita růstových akcií
17:05Martin Kycelt: Překvapivé reakce na výsledky Tesly a Meta Platforms
16:47Slabé HDP s vyššími inflačními tlaky. Po výsledcích se trhy potýkají i s makrodaty  
16:00SATPO finance, s.r.o.: Výroční finanční zpráva za rok 2023
16:00City Home finance III, s.r.o: Výroční finanční zpráva za rok 2023
15:46Braňo Soták k výsledkům Meta Platforms a staronové cílové ceně: Silná čísla "po zásluze" potrestána, akcie -15 %  
15:13Hermes vzdoruje zpomalení prodeje luxusního zboží, akcie však s dobrými výsledky dopředu počítaly  
12:50Deusche Bank s nejlepšími čísly od roku 2013. Zpět v čele ziskovosti investiční bankovnictví
12:09Sazby výš po delší dobu a trh zralý na další korekci?
11:37Miliardáři by podle ministrů G20 měli platit dvouprocentní majetkovou daň
11:08Těžařská firma BHP chce rivala Anglo American, vznikl by největší producent mědi
11:02Jak jsou na tom velké techy? Meta nalomila důvěru investorů  
10:24Meta navyšuje výdaje na AI. Investoři se ale obávají, zda se vynaložené peníze vrátí
10:18JTPEG Croatia Financing I, a.s.: Zveřejnění Roční finanční zprávy emitenta za rok 2023
10:12MONETA Money Bank, a.s.: Uveřejnění vnitřní informace
9:34Komerční banka, a.s.: Oznámení o přijatých usneseních na VH KB konané dne 24.4.2024

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
ČasUdálost
14:30USA - HDP, q/q a
14:30USA - Nové žádosti o dávky v nezam.