Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Nezaměstnaných v Německu přibývá pomaleji. Merkelová ale připravuje voliče na horší časy

Nezaměstnaných v Německu přibývá pomaleji. Merkelová ale připravuje voliče na horší časy

03.01.2013 11:06, aktualizováno: 3.1. 14:14

Aktualizováno

Počet nezaměstnaných v Německu se v prosinci navýšil méně proti očekávání navzdory zprávám o snižování firemních investic a zpomalující ekonomice. Počet lidí bez práce v posledním měsíci loňského roku narostl po sezónním očištění o 3 tisíce na celkových 2,942 milionu. Ekonomové oslovení v průzkumu Bloomberg očekávali nárůst nezaměstnaných o rovných 10 tisíc. Procentuální míra nezaměstnanosti zůstala podle očištěných údajů nezměněna na listopadové úrovni 6,9 procenta, poblíž dvacetiletého minima. 

V celém loňském roce činil počet nezaměstnaných v Německu v průměru necelých 2,9 milionu, což představuje nejnižší úroveň od roku 1991. Průměrná míra nezaměstnanosti loni klesla na 6,8 procenta ze 7,1 procenta v předchozím roce. "Počet lidí hledajících práci se v prosinci podeváté za sebou zvýšil (bez sezónního očištění - pozn. redakce). Trh práce nicméně působí silně ve srovnání s ekonomickými problémy v Evropě," uvedl analytik Bernd Hartmann ze společnosti VP Bank. "Stále tu máme celkem pozitivní čísla. Navzdory ekonomickému útlumu se trh práce nezhroutil," dodal Stefan Schilbe z firmy HSBC Trinkaus. Bez očištění se míra nezaměstnanosti v Německu v prosinci zvýšila na 6,7 procenta z listopadových 6,5 procenta.

Německá centrální banka Bundesbank v prosinci uvedla, že největší evropská ekonomika možná ve čtvrtém čtvrtletí výrazně klesla vzhledem k vývoji v eurozóně, která jako celek již podruhé ve čtyřech letech podlehla recesi. Důvěra podnikatelů nicméně v prosinci rostla druhý měsíc v řadě poté, co poptávka ze zemí mimo měnovou unii podpořila odliv průmyslových výrobků a export. Pro letošní rok očekává Bundesbanka růst německé ekonomiky o 0,4 %, zatímco ECB odhaduje pro celou eurozónu pokles o 0,3 %.

„Německá ekonomika je silná a je jen otázkou času, než se firmám začne opět dařit. Zatím se společnosti zdráhají přijímat nové zaměstnance, vzhledem k pokračující nejistotě převládající v eurozóně,“ řekl ekonom Commerzbank Ulrike Rondorf. Tamní malé a středně velké firmy letos podle průzkumu BVMW plánují navyšovat svůj personál navzdory tomu, že většina z nich očekává jen stagnující ekonomiku. Šéf německého svazu zaměstnavatelů Dieter Hundt minulý týden předpověděl, že německá ekonomika se letos vyhne recesi a poroste podobným tempem jako loni. Ekonomové podle agentury Reuters předpokládají, že německý hrubý domácí produkt loni stoupl o zhruba 0,9 procenta po předloňském nárůstu o tři procenta. V letošním roce počítají s růstem kolem 0,7 procenta.

Některé německé společnosti se přizpůsobují vnějšímu prostředí tím, že se zaměřují více na rychle rostoucí regiony na úkor eurozóny, která je stále největším exportním trhem země, kde poptávka slábne. Dodávky do zemí mimo EUR ve 3Q meziročně vzrostly o 9,9 procenta, zatímco například do Spojených států rostly o 25,7 procenta. 

 
Německá kancléřka Angela Merkelová se v projevu na přelomu roku nechala slyšet, že evropská dluhová krize se „konci zdaleka ještě neblíží“, ačkoli zatím spuštěné reformy „začínají mít účinky“. Ekonomické prostředí v roce 2013 bude mnohem obtížnější než loni, dodala kancléřka. Její komentář je o poznání méně optimistický oproti slovům ministra financí Wolfganga Schäubleho, podle něhož je to nejhorší z dluhové krize již překonáno. Podle Merkelové je však prosperita německé ekonomiky navázána na prosperitu v Evropě. Německo podle ní muselo najít správnou cestu, jak ukázat svou solidaritu s evropskými partnery k zajištění vlastní prosperity.

Německou kancléřku čeká letos na podzim volba, v níž se bude ucházet o obhájení svého křesla a tedy zahájení třetího funkčního období v čele spolkové vlády. Merkelová zahajuje tento měsíc svou předvolební kampaň, v rámci níž bude voliče připravovat na „horší časy“. „Z politického hlediska je rafinované, že hodlá snížit očekávání veřejnosti. V případě špatného vývoje bude moci říci voličům, že byli varováni. Pokud se situace zlepší, může si připsat body,“ okomentoval předvolební strategii Merkelové vládní poradce Horst Teltschik.

(Zdroj: Bloomberg, čtk)


Čtěte více:

Bundesbank: Naděje na rychlé oživení německé ekonomiky klesají
19.11.2012 12:52
Naděje na rychlé oživení hospodářského růstu v Německu klesají, uvedla...
Merkelová bude dále šéfkou CDU. Zvítězila s historickou 98% převahou
04.12.2012 16:32
Angela Merkelová byla znovu zvolena předsedkyní německé Křesťanskodem...
Schäuble: Eurozóna má nejhorší část krize za sebou, Německo čeká slušný růst
27.12.2012 14:43
Eurozóna již má nejhorší část dluhové krize za sebou. Uvedl to německý...

Váš názor
Na tomto místě můžete zahájit diskusi. Zatím nebyl zadán žádný názor. Do diskuse mohou přispívat pouze přihlášení uživatelé (Přihlásit). Pokud nemáte účet, na který byste se mohli přihlásit, registrujte se zde.
Aktuální komentáře
26.04.2024
8:30Microsoft zvýšil čtvrtletní zisk o pětinu, tržby překonaly očekávání
8:28Majitel Googlu výrazně zvýšil čtvrtletní zisk, poprvé vyplatí dividendu
6:24Willett Advisors: Spojené státy v mimořádné pozici, Čína hodnotovou akcií
25.04.2024
22:03Zámoří strhla do záporu Meta i pomalejší růst ekonomiky  
19:16ČD Cargo, a.s.: Tisková zpráva
19:10UNICAPITAL Invest III a.s.: Výroční zpráva 2023
19:04UNICAPITAL Invest VI a.s.: Výroční zpráva 2023
18:30Staro – nový technologický cyklus a atraktivita růstových akcií
17:05Martin Kycelt: Překvapivé reakce na výsledky Tesly a Meta Platforms
16:47Slabé HDP s vyššími inflačními tlaky. Po výsledcích se trhy potýkají i s makrodaty  
16:00SATPO finance, s.r.o.: Výroční finanční zpráva za rok 2023
16:00City Home finance III, s.r.o: Výroční finanční zpráva za rok 2023
15:46Braňo Soták k výsledkům Meta Platforms a staronové cílové ceně: Silná čísla "po zásluze" potrestána, akcie -15 %  
15:13Hermes vzdoruje zpomalení prodeje luxusního zboží, akcie však s dobrými výsledky dopředu počítaly  
12:50Deusche Bank s nejlepšími čísly od roku 2013. Zpět v čele ziskovosti investiční bankovnictví
12:09Sazby výš po delší dobu a trh zralý na další korekci?
11:37Miliardáři by podle ministrů G20 měli platit dvouprocentní majetkovou daň
11:08Těžařská firma BHP chce rivala Anglo American, vznikl by největší producent mědi
11:02Jak jsou na tom velké techy? Meta nalomila důvěru investorů  
10:24Meta navyšuje výdaje na AI. Investoři se ale obávají, zda se vynaložené peníze vrátí

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
ČasUdálost
14:30USA - Výdaje na osobní spotřebu, m/m
16:00USA - Index spotř. důvěry Mich. university