Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Je HDP skutečně tak špatným ukazatelem naší spokojenosti?

Je HDP skutečně tak špatným ukazatelem naší spokojenosti?

03.01.2013 18:05
Autor: Redakce, Patria.cz

Najdeme mnoho těch, kteří tvrdí, že snaha o růst hrubého domácího produktu (HDP) je nemístná a dokonce nezodpovědná. Někteří ekonomové považují za lepší cíl ekonomické politiky spokojenost. Kritiku HDP můžeme rozdělit do tří hlavních oblastí. První z nich se odvíjí od tvrzení, že HDP představuje velmi špatné měřítko našeho blahobytu, protože například nebere v úvahu znečištění životního prostředí. Druhá má základ v názoru, že HDP ignoruje to, jak jsou příjmy ve společnosti rozděleny. A třetí pramení z názoru, že od určité úrovně materiálního zabezpečení již vyšší životní standard naši spokojenost nezvyšuje. Pokusím se vysvětlit, proč jsou podle mého mínění všechny tři oblasti kritiky mylné.

HDP představoval vždy měřítko produkce, ne blahobytu. Můžeme ho ale považovat za jeho součást. Data ukazují, že HDP na hlavu vykazuje pozitivní korelaci s takovými proměnnými, jako je očekávaná délka života a negativní korelace s úmrtností novorozenců, či nerovností ve společnosti. Z grafu vidíme, že rostoucí spotřeba domácností (osa x) na hlavu jde ruku v ruce s klesající úmrtností novorozenců. Samozřejmě, že korelace nemusí nutně znamenat závislost. Můžeme ale předpokládat, že vyšší bohatství vede k lepší zdravotní péči.

HDP

Pravdou není ani to, že by většina lidí netěžila z růstu HDP. Například pohled na USA ukazuje, že od 70. let sice rostla příjmová nerovnost, těžko budeme ale tvrdit, že z růstu ekonomiky netěžila i průměrná domácnost. Dokazuje to například změna blahobytu domácností měřená na základě tzv. Levy Institute Measure of Economic Wellbeing (LIMEW). Medián tohoto ukazatele rostl v letech 1959 – 2007 o 1,01 % ročně, jeho průměr o 1,31 % ročně. Rozdíl mezi mediánem a průměrem přitom můžeme považovat za indikátor příjmové nerovnosti. Roste-li průměr rychleji než medián, tato nerovnost se zvyšuje. I přesto však můžeme říci, že typická americká domácnost z růstu ekonomiky výrazně těžila.

Představme si hypotetický případ, v němž by lidé měli stejnou volbu ohledně spotřebního zboží jako v roce 1800. Pokud by tomu tak bylo, pravděpodobně by jejich spotřeba byla dnes mnohem nižší, než je tomu ve skutečnosti. Naše skutečná volba mezi spotřebou a volným časem tak ukazuje, že si vyšší spotřeby ceníme i v absolutním slova smyslu. Rostoucí HDP je tedy v souladu s našimi tužbami a preferencemi.

Uvedené je výtahem z „Hooray for GDP! GDP as a measure of wellbeing“ autora Nicholase Oultona.

(Zdroj: VOX)


Váš názor
  • souhlas
    04.01.2013 11:13

    Stačí používat selský rozum a vsichni by se měli fajn,to co jste zde poukázal je velmi jednoduché a účinné,ale to se těm byrokratickým zmetkum nelíbí ,co by dělali ,když se umí jen prizivovat na práci jiných
    xxx
  • Růst HDP kontra růst dluhu
    04.01.2013 1:08

    Uvedený článek stejně jako podklady ze kterých autor čerpal polkládám - s prominutím - za instruktivní ukázku jednostranného pohledu na věc, za polopravdu, která ovšem jak známo bývá někdy ve svých důsledcích horší než přímo vyslovená lež. Věci se podle mne mají takto : jen málokdo ve skutečnosti zpochybňuje, že růst HDP je společensky žádoucí. Je evidentní, že přispívá k rozvoji společnosti jako takové i k blahobytu jednotlivce. Problém je jinde: - růst HDP se stal makroekonomickým fetišem, de facto jakoby jediným cílem veškerého snažení. Všichni chtějí stále růst a růst, jakoby tento proces mohl být opravdu bez konce, jakoby nebylo jiných celospolečenských cílů. Ekonomiky jsou dle úrovně růstu HDP velmi zjednodušujícím způsobem hodnoceny a porovnávány... - "růstu" HDP je v celé "vyspělé" euroamerické společnosti již dlouhé roky dosahováno jen za cenu neustálého zadlužování a pumpování vypůjčených/vytištěných peněz do ekonomiky. ---------------- ... navrhuji nový hodnotící vzorec: od vykázaného růstu HDP za běžný rok odečíst nárůst zadlužení...a výsledný rozdíl pak použít k hodnocení a porovnání ekonomik! ---------------- Zasvěcení mohou namítnout, že věci trochu zjednodušuji...ano, jistě, jedná se jen o hrubý princip...bylo by to pěkné téma na doktorskou práci z ekonomie...jen ten autor by se asi sluchu nedočkal a nová metoda hodnocení by byla současnými unisono levicovými vládami smetena jako politicky nepoužitelná... Pojďme si tedy nadále slepě hrát na "růst HDP"...jásejme a radujme se z každého procenta...ty dluhy v pozadí nakonec zaplatí ti jednotlivci/subjekty, kteří tvrdě pracují, snaží se, chovají se odpovědně. Tito všichni budou okradeni, jiné řešení situace nemá. Jako ve spojených nádobách. A nebude to dlouho trvat...
Aktuální komentáře
25.04.2024
12:09Sazby výš po delší dobu a trh zralý na další korekci?
11:37Miliardáři by podle ministrů G20 měli platit dvouprocentní majetkovou daň
11:08Těžařská firma BHP chce rivala Anglo American, vznikl by největší producent mědi
11:02Jak jsou na tom velké techy? Meta nalomila důvěru investorů  
10:24Meta navyšuje výdaje na AI. Investoři se ale obávají, zda se vynaložené peníze vrátí
10:18JTPEG Croatia Financing I, a.s.: Zveřejnění Roční finanční zprávy emitenta za rok 2023
10:12MONETA Money Bank, a.s.: Uveřejnění vnitřní informace
9:34Komerční banka, a.s.: Oznámení o přijatých usneseních na VH KB konané dne 24.4.2024
9:02Rozbřesk: Dnes se ukáže, jak Evropě Amerika utíká
8:52Moneta oznámila výsledky, Meta Platforms utratí o miliardu více na AI a futures jsou smíšené  
7:37Moneta dosáhla zisku 1,3 miliardy korun a je na dobré cestě doručit celoroční cíl
6:09Asijské akcie v éře dividend podle Fidelity
24.04.2024
21:44Preview výsledků Moneta Money Bank za první čtvrtletí 2024  
17:47Jaké výnosy dluhopisů by dolehly na akcie?
17:34Růst výnosů stupňuje důraz na dobré firemní výsledky. Na slábnoucím jenu roste napětí  
16:34Valná hromada akcionářů Komerční banky schválila hrubou dividendu 82,66 Kč na akcii
14:57Komentář analytika: AT&T překonává odhady zisku díky nárůstu počtu předplatitelů bezdrátového připojení  
14:30Boeing už nejde na přistání. Propad tržeb brzdí a krize kolem 737 MAX polevuje
13:34Technická analýza Netflix: Morning Star formace může odhalovat návrat k růstu  
13:043M FUND MSI SICAV a.s: Výroční finanční zpráva za rok 2023

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
ČasUdálost
14:30USA - HDP, q/q a
14:30USA - Nové žádosti o dávky v nezam.