Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Goldman Sachs: Zbavte se dluhopisů, sázejte na akcie. Tentokrát to vyjde i v Číně

Goldman Sachs: Zbavte se dluhopisů, sázejte na akcie. Tentokrát to vyjde i v Číně

07.01.2013 11:38
Autor: Václav Trejbal, Patria Online

Americká banka Goldman Sachs vydala velké varování investorům, kteří se spoléhají na klid a závětří dluhopisových fondů. Zpráva pro klienty banky by se dala shrnout takto: utečte, dokud je čas, nebo se smiřte s velkými ztrátami.

Důvodem obav stratégů banky je fakt, že dluhopisové sazby začaly minulý týden růst a pokud by se měly vrátit k historickému normálu 3 % (po odečtení inflace), ceny obligací s dlouhodobou splatností se propadnou. „Návrat rizikových prémií k historickým průměrům kolem 6 % u nominálních sazeb (3 % inflace, a tedy 3 % reálná sazba) by pro portfolia s dluhopisy kolem 5 let splatnosti znamenal přibližnou ztrátu 25 % a víc,“ napsal akciový analytik Goldman Sachs Robert Boroujerdi ve zprávě pro investory.

Výnos na desetiletém americkém dluhopisu po zveřejnění zápisu z prosincového jednání Fedu dosáhl téměř 2 % a vyšplhal tak na osmiměsíční maximum. Centrální bankéři se na své poslední schůzce zvýšenou měrou rozešli v názoru na pokračování stávajících stimulačních opatření, přičemž rostoucí počet členů Fedu se domnívá, že program nákupu státních a hypotéčních dluhopisů by měl letos skončit. Trh s obligacemi by tím přišel o jednoho z největších zákazníků.

Místo dluhopisů by se investoři měli zaměřit na akcie, radí Goldman Sachs. Hovoří pro to bohaté zásoby hotovosti v rozvahách firem, umožňující štědrou dividendovou politiku, rostoucí poptávka ze strany investičních fondů a také atraktivní valuace v porovnání s dluhopisy. „Společnosti, které odevzdávají hotovost akcionářům formou dividend nebo podporují cenu akcií jejich výkupy, by podle nás měly předběhnout zbytek trhu,“ uvádí se v doporučení banky. Mezi horké tipy, jež by měly letos posílit alespoň o 5 %, jsou řazeny Bristol-Myers, Lorillard, Verizon a Duke Energy.

Krom akcií v rozvinutých zemích analytici Goldman Sachs opět doporučují tituly na čínském trhu, jemuž už řada známých investorů pro letošek předpověděla obrat po několika ztrátových letech. Podle hlavní akciové analytičky Goldman Sachs pro Čínu Helen Zhu by nárůst zisků a očekávání ekonomických reforem nově nastoupivší garnitury v Pekingu měly vytáhnout index MSCI China během 12 měsíců o 8 % výš. Jen za první týden roku index posílil o 4 %. Akcie na burze v Šanghaji za poslední měsíc přidaly 10 %.

Banka pro letošek prognózuje 9%tempo růstu firemních zisků a akceleraci čínského hospodářského růstu na 8,1 %, oproti 7,7 % odhadovaným v loňském roce. Odcházející prezident Chu Ťin-tchao, který oficiálně odstoupí v březnu, novému vedení doporučil zaměřit se primárně na reformy finančního sektoru. Signály snah o větší otevření se a zapojení do globálního měnového systému se již objevují. Regulátor devizového trhu v prosinci zvýšil limit omezující zahraničním suverénním fondům a centrálním bankám nákup čínských aktiv.

Stratégové z Goldman Sachs doporučovali čínské akcie už loni s tím, že ukazatel China Securities Index 300, který sleduje 300 nejvýznamnějších titulů na burzách v Šanghaji a Šen-čenu, čeká růst o 30 %. Sázka však zcela nevyšla – index vzrostl jen o 10 %.

Neúspěch předchozí prognózy analytička Zhu připisuje nečekaně prudkému zpomalení hospodářského růstu druhé největší ekonomiky světa. Nyní prý investoři do svých očekávání započetli „všechny myslitelné negativní zprávy“, což omezuje prostor pro opětovný pokles. Hlavní role v určování směru budoucího vývoje připadne domácím hráčům, kteří se na zobchodovaných objemech největších čínských burz podílí z 80 %.

(Zdroje: CNBC, Goldman Sachs, Bloomberg)


Váš názor
Na tomto místě můžete zahájit diskusi. Zatím nebyl zadán žádný názor. Do diskuse mohou přispívat pouze přihlášení uživatelé (Přihlásit). Pokud nemáte účet, na který byste se mohli přihlásit, registrujte se zde.
Aktuální komentáře
04.05.2024
9:00Víkendář: Fisher o zachování inflačního cíle, nezávislosti centrální banky a vývoji sazeb
03.05.2024
22:04Silný závěr týdne na Wall Street  
17:43Zisky obchodovaných firem v následujícím roce, cyklus a dlouhodobý trend
16:50Plány centrálních bank zřejmě zkomplikují vyhlídky eurozóny, varuje ekonom
16:46Data i výsledky trhům v závěru týdne přejí, ISM ale zaselo pochybnosti  
16:23Komerční banka, a.s.: Hospodářské výsledky k 31.3.2024 (1Q 2024)
15:16Baron: Akcie Tesly začnou prudce posilovat
15:01Tomáš Vlk: Trh práce v USA konečně oslabuje, k radosti investorů  
13:49Perly týdne: Zákon na snížení inflace zvyšuje inflaci, Tesla dostala čínský impuls
13:42Než otevře Wall Street: Coinbase, BigBear.ai, Fortinet  
12:00Hartnett: Slabší data o americké zaměstnanosti zvyšují riziko výprodejů na akciích
11:55Nezaměstnanost v EU v březnu klesla, nejnižší byla v Česku a Polsku
10:59Akcie míří k důležitým datům v lepší kondici díky výsledkům Applu  
10:31Jakub Blaha: Apple oznámil největší zpětný odkup akcií ve své historii  
9:28GEVORKYAN potvrdil předběžné výsledky hospodaření. Na letošní rok plánuje další navýšení tržeb i zisku
9:08Rozbřesk: Sazby klesají na 5,25 %, jejich očekávaná trajektorie se však posouvá výše
8:51Slabší výsledky Komerční banky, Apple překvapil rekordními odkupy a futures jsou zelené  
8:41Zisk i tržby Applu ve čtvrtletí klesly, překonaly však očekávání
8:26Tržby skupiny Bezvavlasy přesáhly miliardu, firma mění CEO a plánuje úpis nových akcií
7:49Pokles čistého zisku Komerční banky o 21,3 pct meziročně ovlivnily opravné položky. Mírně klesly také provozní výnosy

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
Nebyla nalezena žádná data