Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Schiff se obul do Krugmana: Inflace je vyšší, než tvrdí statistiky. USA ji zatím exportují

Schiff se obul do Krugmana: Inflace je vyšší, než tvrdí statistiky. USA ji zatím exportují

14.01.2013 18:14
Autor: Václav Trejbal, Patria Online

Povede kvantitativní uvolňování k roztočení inflace? Debatu mezi odpůrci extrémně expanzivní měnové politiky Fedu a jejími zastánci v poslední době obohatila názorová přestřelka mezi horlivým keynesiáncem Paulem Krugmanem a měnovým jestřábem Peterem Schiffem.

Laureát Nobelovy ceny za ekonomii si do Schiffa, výkonného ředitele společnosti Euro Pacific Capital, rýpnul v jednom z prosincových blogových zápisů na stránkách listu New York Times, když připomenul jeho tři roky staré interview na konzervativním kanále Fox News. „Pokud budeme nadále stimulovat, skončíme s hyperinflací a budeme jako Zimbabwe,“ prohlásil tehdy Schiff.

Krugman Schiffovi a dalším libertariánským kritikům Fedu, které souhrnně označil za „rakouské typy“ (narážka na rakouskou školu, která je dnes v ekonomii v opozici vůči dominantnímu proudu) připomněl, že jejich předpověď nevyšla. „Jelikož jsme ztrojnásobili měnovou bázi a s inflací to nic moc neudělalo, plyne z toho poučení, že jejich model je od základu na nic,“ napsal Krugman na svém blogu. Dodal ale, že inflace ještě pořád vzrůst může.

Americká centrální banka se od prosince roku 2008 pokoušela stimulovat ekonomiku skrze tři kola nákupů dluhopisů v hodnotě přes 2,5 bilionu USD. Za tu dobu Fed svoji bilanční sumu navýšil trojnásobně na 2,8 bilionu USD, což představuje 19 % amerického HDP. I když v prosinci rozhodl nakupovat 45 mld. USD dluhopisů měsíčně, centrální bankéři se na této poslední schůzce zvýšenou měrou rozešli v názoru na pokračování stávajících stimulačních opatření, přičemž rostoucí počet členů Fedu se domnívá, že program nákupu státních a hypotéčních dluhopisů by měl letos skončit.

Schiff v úvodním sloupku své stránky Euro Pacific vzal Krugmana za slovo a napsal, že index spotřebitelských cen (CPI), který se používá k měření inflace, možná nepodává úplný obrázek o skutečném stavu věcí: „Existuje řada náznaků, že CPI je v zásadě k ničemu, jelikož zoufale neodráží nárůst cen.“

Jako příklad uvedl vládní ukazatel pro ceny novin a časopisů, který podle amerického statistického úřadu mezi lety 1999 až 2002 vzrostl o 37,1 %. „Když ale srovnáte ceny 10 nejprodávanějších novin a časopisů v USA (WSJ, Washington Post, Time, Sports Illustrated, U.S. News & World Report, Newsweek, People, New York Times, USA Today, a Los Angeles Times) za stejné období, vyjde vám nárůst o 131,5 %, což 3krát převyšuje oficiální statistiku,“ napsal Schiff. Podobné nesrovnalosti lze prý najít v indexu zdravotního pojištění, který je také součástí CPI.

„Pokud by nepřesnosti v ostatních komponentech CPI byly stejné jako u těchto dvou indexů, skutečná inflace by dnes mohla být dvouciferná!“ napsal Schiff a dodal, že nepřesnosti zvyšuje fakt, že vzorec pro výpočet CPI se neustále mění.

Ta pravá inflace ale prý teprve přijde. Z rychlého nárůstu dolarových rezerv zahraničních centrálních bank je podle Schiffa patrné, že vytištěné peníze z QE končí v bankovních trezorech, nikoli v obchodech. Domácí ceny tlumí příliv zahraničního zboží a odliv dolarů. Investice zahraničních subjektů do amerických dluhopisů znamenají, že Spojené státy svou inflaci vyváží.

Mezi největší věřitele Spojených států se řadí Čína s dluhopisy za 1,16 bilionů USD. V těsném závěsu je Japonsko s 1,13 biliony USD. Velkou expozici na americký dluh mají také Tchaj-wan, Švýcarsko a Hongkong, které v loňském roce tuto část portfolia unisono významně zvětšovali. Irsko nyní drží americké státní obligace v hodnotě pouhých 93 mld. USD, což ale meziročně představuje 40% nárůst.

“Až se toky obrátí, ceny dluhopisů propadnou, výnosy vystřelí vzhůru a na americké pobřeží udeří přílivová vlna dolarů, která spotřebitele utopí v moři inflace,“ domnívá se Schiff.

(Zdroje: CNBC, NYT, Blloomberg)


Váš názor
Na tomto místě můžete zahájit diskusi. Zatím nebyl zadán žádný názor. Do diskuse mohou přispívat pouze přihlášení uživatelé (Přihlásit). Pokud nemáte účet, na který byste se mohli přihlásit, registrujte se zde.
Aktuální komentáře
04.05.2024
15:20Invesco: Rostoucí výnosy státních dluhopisů, klesající ceny ropy a jestřábí řeči FEDu
9:00Víkendář: Fisher o zachování inflačního cíle, nezávislosti centrální banky a vývoji sazeb
03.05.2024
22:04Silný závěr týdne na Wall Street  
17:43Zisky obchodovaných firem v následujícím roce, cyklus a dlouhodobý trend
16:50Plány centrálních bank zřejmě zkomplikují vyhlídky eurozóny, varuje ekonom
16:46Data i výsledky trhům v závěru týdne přejí, ISM ale zaselo pochybnosti  
16:23Komerční banka, a.s.: Hospodářské výsledky k 31.3.2024 (1Q 2024)
15:16Baron: Akcie Tesly začnou prudce posilovat
15:01Tomáš Vlk: Trh práce v USA konečně oslabuje, k radosti investorů  
13:49Perly týdne: Zákon na snížení inflace zvyšuje inflaci, Tesla dostala čínský impuls
13:42Než otevře Wall Street: Coinbase, BigBear.ai, Fortinet  
12:00Hartnett: Slabší data o americké zaměstnanosti zvyšují riziko výprodejů na akciích
11:55Nezaměstnanost v EU v březnu klesla, nejnižší byla v Česku a Polsku
10:59Akcie míří k důležitým datům v lepší kondici díky výsledkům Applu  
10:31Jakub Blaha: Apple oznámil největší zpětný odkup akcií ve své historii  
9:28GEVORKYAN potvrdil předběžné výsledky hospodaření. Na letošní rok plánuje další navýšení tržeb i zisku
9:08Rozbřesk: Sazby klesají na 5,25 %, jejich očekávaná trajektorie se však posouvá výše
8:51Slabší výsledky Komerční banky, Apple překvapil rekordními odkupy a futures jsou zelené  
8:41Zisk i tržby Applu ve čtvrtletí klesly, překonaly však očekávání
8:26Tržby skupiny Bezvavlasy přesáhly miliardu, firma mění CEO a plánuje úpis nových akcií

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
Nebyla nalezena žádná data