Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
S&P a 1500 bodů: poslední bariéra před novým rekordem?

S&P a 1500 bodů: poslední bariéra před novým rekordem?

23.01.2013 17:39
Autor: Václav Trejbal, Patria Online

Index S&P 500 má před sebou jednu důležitou psychologickou hranici, po jejímž prolomení se podle analytiků pravděpodobně vydá k novému historickému maximu. Mezi dosavadním rekordem indexu na 1565 bodech z roku 2007 a současnými hodnotami zbývá pouze meta 1500 bodů. K té se včera trh přiblížil na 8,44 bodu, což znamená odstup zhruba 0,5 %.

Tradeři většinou podobným pěkně zakulaceným číslům nevěnují příliš pozornosti, jelikož podle nich nemají význam z hlediska fundamentální ani technické analýzy. Tentokrát by ale proražení bariéry svůj vliv mít mohlo.

Art Cashin ze švýcarské UBS, veterán obchodování na burzovním parketu, se o magické metě zmiňuje ve včerejší zprávě pro investory: „Býci potřebují vzpruhu typu průrazu nad 1500 bodů. Měnové války rychle přituhují. Buďte na pozoru a reagujte hbitě.“

Cashinův odkaz se týkal široce rozšířené snahy centrálních bank o oživení hospodářského růstu s pomocí nákupů nejrůznějších aktiv v domácí i zahraniční měně, což má za následek i oslabování jejich měn, napomáhající exportérům. Pumpování peněz do finančního systému v různých formách praktikuje americký Fed, Evropská centrální banka, její kolegyně v Japonsku nebo například ve Švýcarsku. Japonští centrální bankéři včera ohlásili další rozšíření stimulačních opatření.

Dalším účinkem kvantitativního uvolňování (QE), jak se proces nákupů státních dluhopisů nazývá ve Spojených státech, je růst hodnoty akcií a dalších aktiv. Podle šéfa Fedu Bernankeho mají uměle stlačené dluhopisové výnosy přimět investory k hledání alternativních finančních instrumentů, zejména akcií. Růst jejich ceny se pak má promítnout do zvýšené spotřebitelské důvěry. Fed za poslední čtyři roky svoji rozvahu nafoukl o téměř 3 biliony USD, index S&P 500 od svého dna v roce 2009 posílil o 120 %.

Na tom, že klíčový americký index letos metu 1500 bodů protne, se shodne většina analytiků největších bank, které publikovaly prognózy pro úroveň indexu na konci roku. Z 16 oslovených mají pesimistický názor jen tři - Morgan Stanley (1434 b.), UBS (1425 b.) a Wells Fargo (1390 b.). Zbytek počítá s hodnotami nad 1500 bodů, Citigroup a Bank of America dokonce s hodnotami na 1600 bodech.

„Možná nedosáhneme absolutního maxima, ale je již potvrzené, že se k němu hodně přiblížíme,“ tvrdí Abigail Doolittleová, technická analytička ze Seaport Group v New Yorku. Poukazuje přitom na současnou formaci na indexu - inverzní hlava a ramena - připomínající vývoj při předchozích kolech QE. Tehdy byly pro trh pozitivní. S&P se podle ní může podívat k 1525 až k 1550 bodům. V delší perspektivě nicméně Doolittleová očekává kolaps indexu.

S překonáváním předchozí kulaté bariéry – 1400 bodů – měl loni index vcelku problémy a podařilo se mu nad ním udržet až po několika pokusech. Dow Jones Industrial Average sváděl podobnou bitvu s metou 13 000 bodů.

Setrvalý vzestup S&P 500 (za poslední měsíc index přidal 5 %) se odehrává na pozadí nepříliš povzbudivých zpráv – průměrným výsledkům, politickým třenicím ve Washingtonu a recesi v eurozóně. Větší korekce, ohlašovaná medvědy typu Marca Fabera, zatím ale nepřichází.

(Zdroje: CNBC, Bloomberg, UBS)


Váš názor
Na tomto místě můžete zahájit diskusi. Zatím nebyl zadán žádný názor. Do diskuse mohou přispívat pouze přihlášení uživatelé (Přihlásit). Pokud nemáte účet, na který byste se mohli přihlásit, registrujte se zde.
Aktuální komentáře
17.05.2024
22:00S&P 500 si připsal již čtvrtý týdenní zisk v řadě  
17:45Americká ekonomika podle jednoduchého indexu celkového blahobytu
17:27Filla, Zrzavý či Toyen. V galerii KODL probíhá předaukční výstava a blíží se tradiční aukce 26. května na Žofíně
17:13TRHY: GameStop vypadá jako GameOver, zatímco zlato se vrací nad 2400 dolarů  
16:17Odbory Royal Mail hrozí stávkou, pokud Křetínský nesplní jejich požadavky
15:43CNBC: Žhavá rally drahých kovů může pokračovat, cíl pro zlato až u 2600 dolarů
14:04Ramsey: Tesla má u autonomního řízení specifickou strategii, nabíjecí stanice jsou jedním z nejhodnotnějších aktiv
12:50Primoco UAV SE: Oznámení o odvolání konání valné hromady
12:45Primoco UAV SE: Pozvánka na valnou hromadu
12:24Perly týdne: Spekulace na akciích jako sociální rebelie?
12:07Skupině Photon Energy klesly v prvním čtvrtletí tržby, provozní zisk jí stoupl
11:46Jak ozdravit největší realitní trh na světě? Na peníze od vlády finanční trhy slyší
11:20Eurostat: Míra inflace v EU v dubnu zůstala na 2,6 procentech, v ČR se zvýšila
11:09FRESH s Janem Burešem a Dominikem Rusinkem: Hledání nové letové hladiny aneb kde ČNB ‚zaparkuje‘ úrokové sazby?  
9:49Čína oznámila rozsáhlá opatření na oživení realitního trhu
9:01Rozbřesk: Červnový pokles sazeb ECB potvrzen
8:44Colt CZ dokončil akvizici Sellier & Bellot, čínská ekonomika prochází nevyrovnaným oživením a futures jsou v červeném  
8:15UNIMEX GROUP, uzavřený investiční fond, a. s.: Oznámení o uložení projektu fúze sloučení do sbírky listin
8:10Skupina Colt CZ dokončila akvizici českého výrobce munice Sellier & Bellot
6:41Yardeni: Býčí trend by měl i přes korekci pokračovat, zisky míří k novým rekordům

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
Nebyla nalezena žádná data