Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Halliburton ve 4Q přeskočil laťku trhu ziskem i tržbami, akcie +4 %

Halliburton ve 4Q přeskočil laťku trhu ziskem i tržbami, akcie +4 %

25.01.2013 13:29, aktualizováno: 25.1. 15:25

Aktualizováno

Americké společnosti Halliburton - druhý největší světový poskytovatel služeb pro ropná pole – klesl v posledních třech měsících loňského roku čistý zisk o více než čtvrtinu na 669 milionů dolarů. Po očištění o jednorázové operace a přepočtu na jednu akcii byl výsledek 63 centů lepší, než tržní konsensus na úrovni 61 centů a v lepší polovině rozmezí odhadů 56-66c (konsensus Bloomberg). Firmě k lepší ziskovosti pomohla především ziskovost v Latinské Americe, na Středním východě a v Asii, zatímco divize čítající Evropu, Afriku a bývalý Sovětský svaz spíše zklamala.

Akcie Halliburton v první reakci v předobchodní fázi na Wall Street vyskočily skoro o 5 procent výše a atakovaly hladinu 40 dolarů za akcii, a to i díky překonání očekávání na úrovni tržeb. Významný poskytovatel služeb pro ropná pole, v němž držel významný podíl i Warren Buffett, díky meziročnímu růstu tržbem v posledním kvartále loňského roku o 3 procenta na 7,29 miliardy dolarů skončil nad konsensem trhu na úrovni 7,05 mld. USD.

Dařilo se v Latinské Americe, v Severní již méně

Z geografického pohledu se společnosti Halliburton dařilo v Severní Americe, kde firma za kvartál utržila 3,75 miliardy dolarů, zatímco konsensuální odhad podle agentury Bloomberg počítal s výsledkem na úrovni 3,7 miliardy dolarů. Provozní zisk na tomto kontinentu ale dosáhl „jen“ 465 milionů dolarů místo trhem očekávaných 474 milionů dolarů.

Pozitivnější bylo celkové překvapení v Latinské Americe, kde si Halliburton na tržbách přišel na 1,09 miliardy dolarů proti konsensu rovné miliardy a provozní ziskovost výsledkem 193 milionů dolarů předčila očekávání o 9 milionů dolarů.

Divize čítající Evropu, Afriku a bývalý Sovětský svaz potom spíše zklamala, když tržby sice výsledkem 1,21 miliardy dolarů dosáhly na očekávání 1,20 miliardy dolarů, ale provozní zisk 186 milionů dolarů mírně zaostal za konsensem 191 milionu dolarů.

Zatím žádné třeskuté oživení

Jediné, co zatím zaznělo od představenstva společnosti Halliburton k výhledu pro letošní rok, hovoří spíše o víru v setrvání podmínek na trhu na současné úrovni. Firma spolu s výsledky za poslední kvartál loňského roku uvedla, že v Severní Americe, která stále generuje největší tržby a zisky koncernu, očekává růst počtu ropných vrtů proti 4Q12. V meziročním srovnání, ale přiznala, že očekává „mírný“ pokles.

Halliburton očekávání, že v letošním roce navýší výdaje na výzkum a rozvoj (R&D) více, než mu porostou tržby. Celkový růst tržeb přitom v letošním roce očekává silnější, než bude růst spotřebitelských výdajů. Ziskové marže očekává výhled představenstva pro rok 2013 v rozmezí 16-19 procent.

Pozitivní zprávou pro akcie Halliburton je také růst cen americké ropy WTI poblíž 4měsíčních maxim nad 96,3 dolaru za barel. Cena americké ropy v posledních dnech těžil ze spekulací, že Sněmovna reprezentantů ovládána republikány navýší dluhový strop a o několik měsíců oddálí případné dosažení limitu pro rozpočtový deficit, které se naplnily. Analytici Goldman Sachs v tomto týdnu spíše kosmeticky snížili cíl pro cenu ropy v roce 2014 na 96,5 USD/barel. z 98 USD/barel. K dalšímu růstu těžba však bude třeba silnější oživení globálního průmyslu, které ekonomové očekávají až v druhé polovině letošního roku.
 
Mezinárodní agentura pro energii (IEA) před týdnem prudce zvýšila svůj odhad poptávky po ropě, přestože na trhu stále přetrvávají obavy o zdraví světové ekonomiky. Celková poptávka má činit 90,8 milionu barelů denně, což je o 240.000 barelů denně než IEA počítala v předchozím odhadu. Ve srovnání s loňským rokem bude letos poptávka vyšší o 930.000 barelů, tedy jedno procento. IEA se domnívá, že trh s ropou začíná být napjatý, protože poptávka po pohonných hmotách v Číně se zvyšuje a naopak dodávky členů ropného kartelu OPEC klesají. To se negativně podepisuje na zásobách. V minulých několika měsících přitom IEA popisovala trh jako velmi dobře zásobený.

(Zdroj: Halliburton, AP, Bloomberg, ČTK)


Čtěte více:

Největší z Buffettových sázek na banky: Wells Fargo za 4Q hlásí rekordní zisky, klesající marže
11.01.2013 14:27
Začátek výsledkové sezóny amerických bank za poslední kvartál loňského...

Váš názor
Na tomto místě můžete zahájit diskusi. Zatím nebyl zadán žádný názor. Do diskuse mohou přispívat pouze přihlášení uživatelé (Přihlásit). Pokud nemáte účet, na který byste se mohli přihlásit, registrujte se zde.
Aktuální komentáře
26.04.2024
22:02Zámořské akciové indexy uzavřely týden růstem  
17:29Pokles inflace k 2 % je jen částí investičního příběhu následujících let
16:51UNICAPITAL Invest VI a.s.: Oznámení o první výplatě úrokového výnosu
16:45UNICAPITAL Invest VI a.s.: Oznámení o třetí výplatě úrokového výnosu
16:34Výsledky zajistily zelený závěr týdne  
15:39Rattner: Vlna prvního nadšení z elektromobilů opadá
14:34Braňo Soták: Výsledkům Alphabet v podstatě není co vytknout, dominantní stále ještě vyhledávání  
13:58Výsledky Microsoft: Vysoké kapitálové výdaje do AI začínají sklízet ovoce  
12:34Savarin p.l.c.: Výroční zpráva za rok 2023
12:15Perly týdne: Různé názory na cesty ke svobodě a slabá místa Tesly
11:01Trhy: Techy zabraly, BoJ je opatrná a výnosy před inflačními čísly klesají  
10:41Jakub Blaha:Výsledky těžaře zlata Newmont a update k našemu investičnímu tipu  
10:32TOMA, a.s.: Konsolidovaná výroční finanční zpráva TOMA za rok 2023
10:09Allwyn Financing Czech Republic 2 a.s.: Zveřejnění regulatorní informace Allwyn Financing Czech Republic 2 a.s.
10:01Allwyn Financing Czech Republic 2 a.s.: Zveřejnění regulatorní informace Allwyn Financing Czech Republic 2 a.s.
9:07Rozbřesk: Mohou vyšší sazby Fedu vést k rychlejšímu snižování sazeb v eurozóně?
8:56Vřele přijatá čísla tech gigantů pomáhají Evropě do zeleného, Moneta poprvé bez nároku na dividendu  
8:30Microsoft zvýšil čtvrtletní zisk o pětinu, tržby překonaly očekávání
8:28Majitel Googlu výrazně zvýšil čtvrtletní zisk, poprvé vyplatí dividendu
6:24Willett Advisors: Spojené státy v mimořádné pozici, Čína hodnotovou akcií

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
Nebyla nalezena žádná data