Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Bulhaři v referendu podpořili jadernou energii. Osud Belene zůstává nejasný

Bulhaři v referendu podpořili jadernou energii. Osud Belene zůstává nejasný

29.01.2013 9:10
Autor: Václav Trejbal, Patria Online

Bulharsko má po víkendu jasno, tak trochu. V prvním celonárodním referendu po roce 1989 se přesvědčivou většinou vyslovilo pro další rozvoj jaderné energie prostřednictvím výstavby jaderných elektráren. Záležitost však má několik háčků. Jednak se neví, jakou elektrárnu přesně měli voliči na mysli, a zadruhé jich přišlo k urnám tak málo (odhady hovoří o 21% účasti), že výsledek hlasování není pro vládu závazný. Otázkou budování jaderných kapacit, zejména budoucnosti zmraženého projektu Belene, se nicméně bude muset zabývat parlament.

Ani 24 hodin po uzavření hlasovacích místností Centrální volební komise nevěděla, kolik lidí k urnám přišlo, a tak je zatím nutné spoléhat se na agenturní odhady. I ty však bez sebemenších pochyb dokládají, že volební účast zdaleka nedosáhla 60 % (jako při posledních parlamentních volbách), jež by byly potřebné pro závaznost referenda.

Komise, která včera přepočítávala lístky podruhé, nicméně dokázala přijít s výsledkem, podle něhož se 61 % lidí (kolem 830 tisíc hlasů) vyslovilo pro pokračování rozvoje jaderné energetiky. Jelikož účast pravděpodobně převýšila 20 %, bude muset být otázka nastolena a debatována v parlamentu.

Referendum vyhlásila současná vláda tvořená stranou GERB (Občané za evropský rozvoj Bulharska) na návrh socialistické opozice poté, co loni padlo vládní rozhodnutí nedokončovat jadernou elektrárnu Belene na Dunaji, kterou měl stavět ruský koncern Atomstrojexport. Ten tendr na stavbu Belene vyhrál už před šesti lety. Jeho mateřská ruská státní agentura Rosatom se prostřednictvím dalších dcer uchází i o dostavbu Temelína.

Hlasování se původně mělo týkat právě nedostavěné elektrárny Belene, vláda ale nakonec její název z otázky vyškrtla, neboť specifické hlasování považovala za protiústavní. Opozice namítala, že změnou otázky referenda je diskreditován názor 700.000 lidí, kteří podepsali petici za referendum o Belene.

Vláda své rozhodnutí nepokračovat ve výstavbě elektrárny Belene vysvětluje zejména vysokou cenou - 10 miliard eur (256 miliard korun). Opoziční socialisté expremiéra Sergeje Staniševa ale uvádějí nižší částku 6,3 miliardy (161 miliard korun), která navíc nemá být uhrazena ze státního rozpočtu a byla zafixována ve smlouvě z roku 2010. Mezi jiné důvody, které údajně stály za vládním rozhodnutím ukončit výstavbu, se řadí například výtka ekologů, podle níž Belene leží v seizmicky aktivní oblasti.

Bulharsko patřilo v Evropě dlouhou dobu k relativně prorusky orientovaným státům. Obě země pojí krom slovanského jazyka i silné obchodní vazby (Rusko je třetím největším obchodním partnerem Bulharska po Turecku a Číně). Jedním z největších plátců daní v zemi je ruský ropný koncern Lukoil (66,95 USD, -0,67%). Víc jak 200 tisíc Rusů, kteří každoročně zavítají na prosluněné pláže Varny či jiných černomořských letovisek, přináší ekonomice slušné devizové příjmy i zaměstnání pro desítky tisíc lidí v turistickém byznysu. O tom, že země je z 80 % závislá na importech ruského plynu, ani nemluvě.

Právě zemní plyn se ale stal příčinou výrazného ochlazení bilaterálních vztahů, a to poté, co v lednu 2009, uprostřed dalšího kola rusko-ukrajinských tahanic, bulharské domácnosti zažily skutečnou „ruskou zimu“. Balkánská země tehdy rychle vyčerpala všechny zásoby (prakticky neexistující) a po odstavení průmyslových podniků přišla řada i na obyvatele sídlišť, kteří se předtím ve vyprázdněných regálech obchodů s elektronikou marně snažili najít poslední přímotop.

Definitivní obrat přišel s kabinetem současného premiéra Bojka Borisova, který se k moci dostal po parlamentních volbách v létě roku 2009. Nová vláda k dříve dojednaným rusko-bulharským projektům přistupuje s velkou rezervovaností, což názorně dokládá případ Belene nebo zrušení plánů na výstavbu ropovodu z přístavu Burgas do řeckého Alxandroupolisu, který by ruským exportérům umožnil obejít přetíženou Bosporskou úžinu. Na účast v rusko-italském projektu plynovodu South Stream Bulhaři nakonec kývli, ale podmínili ji velkou slevou na dodávaný plyn.

Elektrárna Belene se začala plánovat už v 70. letech minulého století a s výstavbou se začalo v roce 1987 s využitím tehdejší sovětské technologie. Počátkem 90. let byl ale projekt zastaven kvůli nedostatku peněz. Bývalý socialistický premiér Stanišev v roce 2008 formálně obnovil výstavbu elektrárny a podepsal dohodu s ruským státním podnikem Atomstrojexport na vybudování dvou reaktorů o výkonu 1000 MW pro Belene.

Elektrárna měla původně zahájit provoz v roce 2014 a náklady na dostavbu se v roce 2006, kdy Bulharsko vybralo k dostavbě Atomstrojexport, odhadovaly na čtyři miliardy eur (98 miliard korun). Projekt však brzdily cenové spory a nízký zájem západních investorů. Německá energetika RWE (28,1 EUR, -1,20%), která v konsorciu od začátku vlastnila 49 % (zbylých 51 % patřilo Bulharskému energetickému podniku NEK), se v říjnu 2009 rychle stáhla. Poté, co se Sofia rozhodla od projektu odstoupit, Atomstrojexport Bulharsko zažaloval o odškodné ve výši 1 miliardy euro.

Alternativou k Belene by mohla být výstavba nových bloků v již fungující elektrárně Kozloduj. Zde jsou dosud v provozu bloky 5 a 6 sovětské provenience o celkovém výkonu 2000 MW (čtyři další byly na nátlak EU do roku 2006 odstaveny), jimž ale do konce dekády vyprší certifikovaná životnost. Realizací studie technické proveditelnosti vláda pověřila americký koncern Westinghouse, který se také účastní temelínského tendru.

(Zdroje: novininite.com, Kommersant, ČTK)


Váš názor
Na tomto místě můžete zahájit diskusi. Zatím nebyl zadán žádný názor. Do diskuse mohou přispívat pouze přihlášení uživatelé (Přihlásit). Pokud nemáte účet, na který byste se mohli přihlásit, registrujte se zde.
Aktuální komentáře
01.05.2024
20:25Fed není spokojen se směřováním inflace k cíli. Nezměnil sazby, ubral z tempa redukce bilance
17:21Dolar, euro a koruna v příštím roce. A svět s pestřejšími inflačními vzorci?
13:45Jakub Blaha k Amazonu (+2 %) po 1Q24: Tržby cloudové divize letos přesáhnou 100 miliard dolarů  
11:14Jakub Blaha: Tržby společnosti Starbucks klesly poprvé od roku 2020  
10:14Pro arte, investiční fond s proměnným základním kapitálem, a.s.: Výroční zpráva k 31. 12. 2023
8:51HSBC: Silná ekonomika bude akciím dál pomáhat, důležitý je příběh klesající inflace
30.04.2024
22:01První den zasedání FEDu zámořské trhy poklesly  
21:35SALUTEM FUND SICAV, a.s.: Výroční zpráva za rok 2023
21:25J&T ARCH INVESTMENTS SICAV, a.s.: Výroční zpráva za rok 2023
21:05AMISTA investiční společnost, a.s.: FOCUS INVEST, investiční fond s proměnným zákl. kapitálem, a.s. - Výroční zpráva 2023
21:00AMISTA investiční společnost, a.s.: Maloja Investment SICAV a.s. - Výroční zpráva za rok 2023
20:52AMISTA investiční společnost, a.s.: Outulný investiční fond s proměnným základním kapitálem, a. s - Výroční zpráva 2023
20:44J&T ARCH CONVERTIBLE SICAV, a.s.: Výroční zpráva za rok 2023
20:42AMISTA investiční společnost, a.s.: COMES invest, invest. fond s proměn. zákl. kapitálem, a.s. - Výroční zpráva za rok 2023
17:55Kdy se konečně dostaví napřimování výnosové křivky?
17:44Footshop a.s.: Výroční zpráva za rok 2023
17:27Pale Fire Financing a.s.: Výroční zpráva za rok 2023
17:25Japonsko bojuje za silnější jen, ale trhy mu to nevěří  
17:13Akciové trhy zmítané výsledkovou sezónou  
16:55WOOD & Company, investiční fond s proměnným základním kapitálem, a.s.: Výroční zpráva za rok 2023

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
ČasUdálost
14:15USA - Změna zaměstnanosti (ADP)
16:00USA - Index ISM v průmyslu
16:00USA - Nově otevřená prac. místa
20:00USA - Jednání Fedu, základní sazba