Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Ford ve 4Q se ziskem nad všemi odhady. Hlásí nejlepší výsledky za poslední dekádu, ale Evropa jej stále tíží...

Ford ve 4Q se ziskem nad všemi odhady. Hlásí nejlepší výsledky za poslední dekádu, ale Evropa jej stále tíží...

29.01.2013 13:29, aktualizováno: 29.1. 15:38

Aktualizováno

Druhá největší americká automobilka, Ford Motor, na konci loňského roku prodloužila sérii dobrých provozních výsledků a překonáním odhadů na všech úrovních dodala akciím, které za poslední tři měsíce přidaly již přes 30 procent, impuls k dalšímu růstu. Titul v premarketu v první reakci přidával další 3 procenta, následně ale přišla korekce, a dokonce ztráty přes 3 procenta. Z geografického pohledu se firmě dařilo opět nejlépe v Severní Americe, kde z produktů nejvíce táhly nákladní vozy a SUV.

Kvartální zisk automobilky Ford před zdaněním dosáhl 1,7 miliardy dolarů a byl tak nejvyšší za více než jednu dekádu. Jednalo se také o již čtrnáctý ziskový kvartál automobilky v řadě. Po přepočtu na jednu akcii byl výsledek 0,31 dolaru nad konsensem trhu na úrovni 0,25 dolarů, přičemž realita předčila i nejoptimističtější z odhadů analytiků oslovených v průzkumu agentury Bloomberg, kde se očekávání rozprostřela do intervalu 0,13 až 0,29 dolaru.

Lepší byla čísla za poslední tři měsíce loňského roku také na úrovni tržeb, kde výsledek 36,5 miliardy dolarů předčil očekávání na úrovni 33,03 miliardy dolarů. Ford navíc ujistil investory, že pro letošní rok počítá firemní prognóza se stejným provozním ziskem jako loni, ačkoliv provozní marže divize výroby automobilů bude meziročně přinejlepším nezměněná. Provozní cash flow automobilové divize ale podle Fordu letos vzroste.

V rámci jednotlivých kontinentů, kde má Ford své zastoupení, se automobilce dařilo opět především v Severní Americe, kde zisk před zdaněním dosáhl 1,9 miliardy dolarů, zatímco analytici očekávali výsledek na úrovni 1,77 miliardy dolarů. Zklamáním byla zase naopak evropská divize, která ztrátou 732 milionů dolarů za poslední kvartál loňského roku předčil odhad trhu počítající se ztrátou 580 milionů dolarů.

Automobilka se snaží zastavit ztráty evropských aktivit snižováním fixních nákladů. Již říjnu například oznámila, že do konce roku 2014 uzavře svoji továrnu v belgickém městě Genk. Závod má 4500 zaměstnanců a u dodavatelů továrny zřejmě přijde o práci dalších 5000 lidí.

Těžké časy jsou pryč?

Zatímco v pro automobilový průmysl těžkých letech 2006 až 2008, „dokázala“ americká automobilka Ford prodělat celkem 30,1 miliardy dolarů, loňský celoroční zisk 5,67 miliardy dolarů navýšil ziskovou bilanci za poslední čtyři roky již na celkových 35,2 miliardy dolarů.

Ford si navíc nenechává vše pro sebe. Automobilka obnovila výplatu dividendy již loni v březnu, když předtím výplatu dividend zastavila kvůli finančním problémům. Od března vyplácela každé čtvrtletí dividendu pět centů na akcii. Před dvěma týdny oznámil, že zdvojnásobí svoji čtvrtletní dividendu na deset centů za akcii, což je nejvyšší úroveň za sedm let. Zvýšení dividendy automobilka zdůvodnila vysokým prodeji v Severní Americe.

Tento přístup investoři zcela zřejmě kvitují s povděkem a tak navyšují své pozice v akciích Ford. Za poslední tři měsíce si titul již dokázal na Wall Street připsat zisky přesahující 33 procent. Od konce listopadu to bylo 20 procent, což je výsledek, který by mohla závidět konkurenční automobilka General Motors, když za stejné období vykázala růst akcií jen o 11 procent. Pro srovnání, index S&P 500 od 30 listopadu do včerejšího závěru vzrostl o 5,9 procenta.

„Vůči akciím Ford jsem stále „bullish“,“ říká manažer fondu Hodges Capital Management Gary Bradshaw, který přiznává, že prodal polovinu držených akcií automobilky ještě před tím, než titul na konci října nastoupil na cestu impozantní rally. „Budu titul dále držet s vírou, že se dostane až na hladinu 18 dolarů za akcii,“ dodal. Trh mu ale dlouho zapravdu nedával. Po prvním výstřelu vzhůru v premarketu následovala korekce zisků, a nakonec předobchodní fáze titul dorazil se ztrátou přes procento, aby nakonec v úvodu dnešního obchodování padal přes 3,5 procenta až na 13,3 USD.

Vývoj akcií Ford Motor za posledních 12 měsíců

ford.jpg 

(Zdroj: Ford Motor, Bloomberg, WSJ)


Čtěte více:

GM zaostává za Fordem v restrukturalizaci. Propouštění v Evropě se nevyhne
05.11.2012 13:54
Automobilce Ford se jako jediné v USA podařilo přežít finanční a hospo...
Ford zdvojnásobí dividendu, vyplatí nejvíce za sedm let
10.01.2013 16:33
Americká automobilka Ford Motor Co. zdvojnásobí svoji čtvrtletní divid...

Váš názor
Na tomto místě můžete zahájit diskusi. Zatím nebyl zadán žádný názor. Do diskuse mohou přispívat pouze přihlášení uživatelé (Přihlásit). Pokud nemáte účet, na který byste se mohli přihlásit, registrujte se zde.
Aktuální komentáře
03.05.2024
10:59Akcie míří k důležitým datům v lepší kondici díky výsledkům Applu  
10:31Jakub Blaha: Apple oznámil největší zpětný odkup akcií ve své historii  
9:28GEVORKYAN potvrdil předběžné výsledky hospodaření. Na letošní rok plánuje další navýšení tržeb i zisku
9:08Rozbřesk: Sazby klesají na 5,25 %, jejich očekávaná trajektorie se však posouvá výše
8:51Slabší výsledky Komerční banky, Apple překvapil rekordními odkupy a futures jsou zelené  
8:41Zisk i tržby Applu ve čtvrtletí klesly, překonaly však očekávání
8:26Tržby skupiny Bezvavlasy přesáhly miliardu, firma mění CEO a plánuje úpis nových akcií
7:49Pokles čistého zisku Komerční banky o 21,3 pct meziročně ovlivnily opravné položky. Mírně klesly také provozní výnosy
02.05.2024
18:48Návrat hodnotových akcií a důležitost definic
17:32Wall Street se před Applem a daty zvedá, koruně pomáhá ČNB  
17:14Technická analýza S&P 500: Čekání na signály, které naznačí konec konsolidační fáze  
16:50Jan Bureš: ČNB snižuje sazby na 5,25 %, ale jejich trajektorii reviduje prudce vzhůru
16:13Výsledky AMD (-2 %): Sice rychlý progres, ale přemrštěná očekávání  
14:40ČNB podle očekávání snížila sazby o 50 bazických bodů na 5,25 %
14:19Než otevře Wall Street: Carvana, DoorDash  
12:53Aktuální výsledková sezóna značí, že konec hospodářské recese v Evropě je na dohled
12:50Farmaceutická firma Novo Nordisk zvýšila čtvrtletní zisk a zlepšila výhled
11:49OECD zlepšila výhled růstu globální ekonomiky na letošní rok na 3,1 procenta
11:39Námořní dopravce Maersk má nižší čtvrtletní zisk, zlepšil ale celoroční výhled
11:34Energetické firmě Shell klesl čtvrtletní zisk o pětinu, překonal však očekávání

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
ČasUdálost
14:30USA - Průměrná hodinová mzda, y/y
14:30USA - Změna počtu prac. míst
16:00USA - Index ISM ve službách