Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Petr Žaluda obhájil druhé funkční období. Povede České dráhy dalších 5 let

Petr Žaluda obhájil druhé funkční období. Povede České dráhy dalších 5 let

29.01.2013 18:26
Autor: ČTK

Předsedou představenstva Českých drah bude v dalších pěti letech nadále generální ředitel společnosti Petr Žaluda (46). Jednomyslně o tom dnes rozhodla dozorčí rada společnosti. ČTK to řekl mluvčí ČD Petr Šťáhlavský. Žaluda pro volbu neměl protikandidáta. 

Žaludovi na konci ledna končila pětiletá smlouva v představenstvu, proto ji dráhy musely obnovit. Nejdéle sloužící šéf představenstva za dobu existence podniku je zároveň na dobu neurčitou generálním ředitelem. Do této funkce jej jmenuje představenstvo. 

Žaludu ve funkci podporuje ministerstvo dopravy i železniční odbory. Proti jeho opětovnému jmenování byl majitel konkurenční společnosti RegioJet Radim Jančura. Ten dnes upozornil na Žaludovy kontakty s lobbistou Romanem Janouškem i na chystaný prodej drážního majetku v hodnotě osm až 12 miliard , které by měl zaplatit stát. 

Žaluda chce získané peníze použít na obnovu vozového parku. "Máme obrovský majetek, se kterým nemůžeme nakládat. Pozemky pod kolejemi, nádraží, kam už dnes jezdí také soukromí dopravci. Jde o majetky za desítky miliard korun, jež se musí reálně ocenit, a rozhodnout, co s nimi," řekl Žaluda internetovému deníku Insider. O prodeji musí rozhodnout ministerstvo dopravy a Žaluda doufá, že tak učiní letos. 

Ministerstvo dopravy by podle Žaludy mělo rychle stanovit priority i v nákladní dopravě. Například přeprava kusových zásilek je ztrátová a dceřiná firma ČD Cargo kvůli ní očekává obrovský propad. Podle Žaludy je důvodem zvýhodnění kamionové dopravy před železnicí. 

České dráhy mají v liberalizované nákladní železniční dopravě a v osobní dopravě dominantní pozici. Za Žaludova působení se v roce 2010 poprvé od oddělení nákladní dopravy před třemi lety přehouply do zisku. Za rok 2010 vykázaly zisk devět milionů proti předchozí ztrátě 1,06 miliardy korun. Žaluda dříve odhadl, že České dráhy za loňský rok pravděpodobně zvýšily provozní zisk i tržby. ČD Cargo ale za loňský rok skočí ve ztrátě zhruba dvě miliardy korun.

Vizitka Petra Žaludy (46)
 
Datum a místo narození: 5. února 1966 v Brně.
Vzdělání: Vysoké učení technické v Brně (studium zakončil v roce 1989); později absolvoval studijní programy na univerzitě v nizozemském Utrechtu, na britské Sheffield Business School a na International Business Seminar ve švýcarském Winterthuru.
Současné funkce: generální ředitel a předseda představenstva ČD (od února 2008), předseda představenstva ČD Cargo (od října 2012).
Praxe: začínal v brněnském Zetoru a nizozemské poradenské společnosti Stork Demtec; v letech 1993 až 1996 pracoval ve společnosti Ernst&Young; od roku 1996 byl ředitelem penzijního fondu Winterthur; v roce 2002 se stal generálním ředitelem a předsedou představenstva pojišťovny Winterthur (později přejmenované na Credit Suisse (27,11 CHF, -1,20%) Life and Pensions, poté opět Winterthur a poté AXA) a byl členem statutárních orgánů řady společností skupiny AXA (13,72 EUR, -0,07%).
Rodina: rozvedený, bezdětný; podle tisku žije s dcerou obchodníka Ranka Peciče, přítele prezidenta Václava Klause.
Ostatní:
- Za Žaludova působení se ČD poprvé od vyčlenění nákladní dopravy do společnosti ČD Cargo v prosinci 2007 přehouply do zisku. Za rok 2010 vykázaly zisk devět milionů korun oproti předchozí ztrátě 1,06 miliardy korun.
- Žaluda byl opakovaně kritizován v souvislosti se statisícovými platy manažerů ČD. "Platy manažerů v ČD považuji vzhledem k výsledkům firmy za nadstandardní, stejně jako celý motivační systém včetně vysokého odstupného," řekl v listopadu 2011 tehdejší ministr dopravy Pavel Dobeš (VV).
- Dráhy pod Žaludovým vedením čelí kritice za obří úvěry, které si podnik vzal na nákup nových vlaků. "Jsme zdravá firma, která si s sebou nese historický vnitřní dluh zanedbaného vozového parku," hájil růst zadlužení Žaluda loni v dubnu. Podle některých kritiků však dráhy nemohou dluhy nikdy splatit.
- Velkým kritikem Žaludova vedení ČD je bývalý dlouholetý předseda Odborového svazu železničářů (OSŽ) a bývalý člen dozorčí rady Jaroslav Dušek. V roce 2009 řekl, že se vedení firmy chová jako loupežníci drancující České dráhy.
- V létě 2010 se v médiích spekulovalo o brzkém Žaludově konci v čele Českých drah. Důvodem byla kritika ze strany několika vlivných politiků, kterým vadilo, že Žaluda odvolal tehdejšího šéfa ČD Cargo Josefa Bazalu, aniž by to předem konzultoval například s ministrem dopravy.
- V únoru 2011 média informovala o tom, že Žaluda odletěl na golf do Spojených arabských emirátů ve společnosti několika významných českých byznysmenů, mimo jiné s kontroverzním lobbistou Romanem Janouškem nebo šéfem firmy Škoda Transportation Tomášem Krskem. Škoda Transportation přitom patří k významným dodavatelům ČD. Žaluda za svůj výlet do Dubaje čelil kritice ze strany tehdejšího ministra dopravy Víta Bárty (VV).
- Počátkem ledna žádal Žaludovo odvolání z čela ČD podnikatel Radim Jančura, provozovatel konkurenční železniční společnosti RegioJet. Podle Jančury Žaluda manipuloval s informacemi, které se týkaly rozdělování dotací na jednotlivé dálkové linky, a zhoršil prý hospodářskou situaci národního železničního dopravce. České dráhy to popřely. 



Váš názor
Na tomto místě můžete zahájit diskusi. Zatím nebyl zadán žádný názor. Do diskuse mohou přispívat pouze přihlášení uživatelé (Přihlásit). Pokud nemáte účet, na který byste se mohli přihlásit, registrujte se zde.
Aktuální komentáře
19.04.2024
22:01Propadu na technologiích vévodil Netflix a Nvidia  
17:46Jak na DIP? A na čem čeští investoři letos nejvíce vydělali? Zjistěte na webináři Patrie v úterý 23. dubna od 16:00
17:18Celkový akciový optimismus na úrovních z let 2001/2002. Posouvá se základní psychologické nastavení investorů?
16:46Poptávka po bezpečí slábne, ale investoři se zpět do akcií nehrnou  
16:37Český státní dluh v 1. čtvrtletí vzrostl o 109,9 mld. Kč na 3,221 bilionu Kč
14:31SAB Finance a.s.: Průběžné hospodářské výsledky za leden–březen/2024
13:24Perly týdne: Akcie a zlato za poslední desetiletí a co (ne)čekat od Applu i celého trhu
12:48Reuters: Německá vláda mírně zvýší odhad letošního růstu ekonomiky
11:24Jakub Blaha: Konec transparentnosti Netflixu zastínil obzvlášť dobré výsledky  
10:58Páteční dopoledne je červené, po přestávce se do hry opět vložil Blízký východ  
9:25Netflix reportoval nejlepší první kvartál od roku 2020. Překvapil počtem předplatitelů
9:07Rozbřesk: Proč je česká koruna odolnější vůči silnému dolaru?
8:43Akciové trhy zrudly pod tíhou obav z konfliktu na Blízkém východě, Netflix překvapil vysokým počtem platících uživatelů  
6:03Evercore: Hlavním příběhem je mimořádná odolnost ekonomiky
18.04.2024
22:02S&P 500 poklesl popáté v řadě; investoři čekají na Netflix  
17:45Růst cen akcií a cena za riziko
17:23DJIA dnes v čele a ECB se od Fedu neodpoutá  
15:59Deloitte: Cena nájemného v prvním čtvrtletí vzrostla o procento na 295 Kč/m2
15:20Lee: I kdyby sazby šly letos dolů jen jednou, pro akcie by to stále bylo dobré prostředí
12:56Vasle: Rozdílná měnová politika ECB a Fedu má své limity

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
Nebyla nalezena žádná data