Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
MMF kárá Argentinu za nepřesné údaje o inflaci, ta žádá mimořádné zasedání

MMF kárá Argentinu za nepřesné údaje o inflaci, ta žádá mimořádné zasedání

04.02.2013 9:46
Autor: ČTK

Mezinárodní měnový fond (MMF) v pátek pokáral Argentinu za to, že zveřejňuje nepřesné údaje o inflaci a porušuje tak své členské závazky. Podle agentury Reuters je to vůči Argentině zatím nejostřejší výtka fondu. Argentina se ohradila a vyzvala k mimořádnému zasedání vedení MMF.
 
Výkonná rada fondu oznámila, že Argentina neudělala dostatečný pokrok ve snaze o přesnější údaje o inflaci. "V důsledku toho fond vyjadřuje pokárání Argentiny v souvislosti s jejím porušením závazků," oznámila rada v prohlášení. Uvedla, že zhodnotí další kroky Argentiny v listopadu. Pak by mohla přistoupit k sankcím, které by mohly připravit Argentinu o volební práva ve fondu a o přístup k financování. 

Reuters připomíná, že jedinou zemí, která byla nucena odejít z MMF, bylo v roce 1954 komunistické Československo. MMF také potrestal země jako Somálsko a Zimbabwe, ale většinou kvůli tomu, že nebyly s to splácet své půjčky. 

MMF léta vyzýval Argentinu, aby dala do pořádku svůj index spotřebních cen, který podle analytiků ztratil věrohodnost v roce 2007. Tehdy Nestor Kirchner, manžel a předchůdce nynější prezidentky Cristiny Fernándezové, nahradil profesionální statistiky úředníky jmenovanými politiky a zavedl novou metodologii. Vláda zatím nepřijala doporučení na zlepšení metodologie, která vypracovali odborníci MMF a argentinští ekonomové. 

Nicméně podle analytiků se vyhrocení napětí mezi MMF a Argentinou dalo očekávat, napsal Reuters. Vzájemné vztahy se postupně zhoršují od dluhové krize v létech 2001 a 2002, kterou mnoho obyvatel Argentiny přičítá právě působení MMF. 

Argentinské ministerstvo hospodářství vydalo prohlášení, ve kterém uvádí, že v 90. letech MMF dával Argentinu za příklad při uplatňování politiky fondu. Tato politika pak vedla v roce 2002 k bankrotu a ekonomickému kolapsu, uvedlo argentinské ministerstvo. Označilo pokárání za "nejen další chybu MMF, ale také za jasný příklad, že se některým členům měří dvojím metrem". "Je to ten samý fond, který byl tak tolerantní k nepřesným údajům a k neúspěšné politice, které vedly ke globální ekonomické krizi," uvádí argentinské prohlášení. 

Šéfka MMF Christine Lagardeová v září varovala Argentinu, že když problémy s nepřesnými údaji o inflaci nevyřeší, může dostat "červenou kartu". Tento týden také MMF jednal o tom, že Argentina posledních pět let nespolupracovala na každoročním hodnocení ekonomiky země.


Váš názor
Na tomto místě můžete zahájit diskusi. Zatím nebyl zadán žádný názor. Do diskuse mohou přispívat pouze přihlášení uživatelé (Přihlásit). Pokud nemáte účet, na který byste se mohli přihlásit, registrujte se zde.
Aktuální komentáře
29.04.2024
17:07Tesla a pár dalších vystupují z řady, akciové indexy však velký růst nepředvádějí  
16:38Švýcarský návrat ke starému normálu, eurozóna a USA jemu vzdálené?
15:37NET4GAS, s.r.o.: Zveřejnění výroční zprávy společnosti za rok 2023
15:21Primoco UAV SE: Konsolidovaná výroční finanční zpráva za rok 2023
15:01Musk v Číně odblokoval samořízení Tesly, akcie v reakci posilují
14:48Míra inflace v Německu v dubnu setrvala na březnových 2,2 procenta
14:30ČEZ OZ uzavřený investiční fond a. s. - Výroční zpráva za rok 2023
14:14Týdenní výhled: Od Fedu nečekáme akci ani velké rétorické změny, velký tech prozatím rally zachránil. ČNB znovu -50 bps, ale zpomalení se blíží  
13:57UNICAPITAL Invest III a.s.: Oznámení o deváté výplatě úrokového výnosu
13:56EU by k zastavení přílivu elektromobilů z Číny potřebovala vysoká cla
13:51Gevorkyan převzal polskou továrnu konkurenta a výrobu převedl na Slovensko. Získal také dodávky pro SKF
13:26Než otevře Wall Street: Tesla, Apple, Paramount Global  
13:00ČSOB Hypoteční banka, a.s.: Výroční zpráva 2023
13:00Primoco UAV SE: Pozvánka na valnou hromadu dne 31. 5. 2024
12:11TESLA KARLÍN, a.s.: Zveřejnění Výroční finanční zprávy za 2023
12:01Nabitý týden startuje růstově pro akcie i dluhopisy  
12:00Philips se dohodl na urovnání žalob v USA, jeho akcie prudce posílily
11:55UNIMEX GROUP, uzavřený investiční fond, a. s.: Výroční zpráva za rok 2023
11:07Primoco UAV zveřejnilo výroční zprávu za rok 2023. Výrobce bezpilotních letounů v něm dosáhl růstu tržeb na šestinásobek, svolává valnou hromadu
10:43FT: Velké evropské banky loni zaplatily v Rusku na daních 800 milionů eur

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
ČasUdálost
14:00DE - Harmonizovaný CPI, y/y