Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
KLDR provedla třetí pokusný jaderný výbuch. Chystá další akce, pokud USA zůstanou

KLDR provedla třetí pokusný jaderný výbuch. Chystá další akce, pokud USA zůstanou "válkychtivé"

12.02.2013 8:32, aktualizováno: 12.2. 13:34
Autor: Redakce, Patria.cz

Aktualizováno

Severní Korea dnes uskutečnila svůj historicky třetí pokusný jaderný výbuch. Krátce předtím, než ráno SEČ Pchjongjang oficiálně zkoušku potvrdil, oznámila odpálení jaderné bomby v komunistické KLDR sousední Jižní Korea. Soul zároveň na 15:00 SEČ svolal mimořádnou schůzku Rady bezpečnosti OSN. O jaderné zkoušce Severní Korea podle jihokorejské agentury Jonhap v pondělí předem informovala Čínu a USA. 

KLDR později v rámci dne uvedla, že jaderný test byl sebeobranným činem v reakci na nepřátelský postoj USA. "Podnikneme ještě silnější návazné akce (konkrétně "druhou a třetí akci") pokud Washington setrvá na své válkychtivosti, uvedlo tamní ministerstvo zahraničí dle Reuters.

Americká geologická služba USGS zaznamenala ve 3:57 SEČ otřesy v KLDR o síle 4,9 stupně magnitudy. Epicentrum bylo v blízkosti podzemní jaderné střelnice Pchunggje s ohniskem asi kilometr pod povrchem. Otřesy ihned poté vyvolaly podezření, že Pchjongjang provedl jaderný test. 

Režim zkoušku potvrdil asi po třech hodinách. Tamní oficiální média oznámila, že armáda bezpečným způsobem otestovala jaderné zařízení i přes odpor OSN, která Pchjongjang vyzvala k zastavení vývoje tohoto typu zbraní. Předchozí dva jaderné testy uskutečnila tato stalinistická země v letech 2006 a 2009. 

Podle jihokorejského ministerstva obrany výbuch odpovídal síle šesti až sedmi kilotun TNT, to je zhruba třetinová síla pumy Fat Man, kterou v srpnu 1945 svrhly Spojené státy na japonské město Nagasaki. 

Jihokorejská meteorologická agentura před oficiálním potvrzením uvedla, že seismické vlny jsou podle všeho umělého původu, což by znamenalo pravděpodobný test atomové zbraně. Tomu nasvědčuje i epicentrum otřesů, které je v blízkosti jaderné střelnice. Také Organizace pro kontrolu úplného zákazu jaderných zkoušek (CTBTO), která je pod patronací OSN a má sídlo ve Vídni, ohlásila z KLDR "neobvyklou seismickou aktivitu". 

KLDR koncem ledna v reakci na zpřísněné sankce Rady bezpečnosti OSN oznámila, že podnikne třetí jaderný test a že plánuje vypuštění dalších raket dlouhého doletu. 

Jaderná zkouška, kterou dnes uskutečnila Severní Korea, je podle amerického prezidenta Baracka Obamy vysoce provokativním činem, který podkopává regionální stabilitu. KLDR tím porušila své povinnosti na základě řady rezolucí OSN, dodal Obama. Podle jeho slov severokorejský jaderný výbuch představuje hrozbu jak vůči USA, tak mezinárodnímu míru a stabilitě. Americký prezident proto vyzval k "urychlené a věrohodné" mezinárodní akci. 

Stejně jako Obama už historicky třetí severokorejskou jadernou zkoušku odsoudil generální tajemník OSN Pan Ki-mun, britský ministr zahraničí William Hague, japonský premiér Šinzó Abe či ruské ministerstvo zahraničí.  

Pro Radu bezpečnosti OSN bude test zkouškou, neboť po nedávném severokorejském startu rakety dlouhého doletu, který podle Západu KLDR maskovala vesmírným programem, Pchjongjang potrestala dalšími sankcemi. Také režim pod hrozbou "významné akce" vyzvala, aby v budoucnu další odpaly raket nepodnikal a aby respektoval zákaz jaderné činnosti. 

V pořadí třetí test podle AP znamená velký pokrok ve snaze severokorejského stalinistického režimu vyvinout jadernou hlavici, kterou by mohly nést rakety. Zároveň by to byl jasný signál, který by světu vyslal severokorejský vůdce Kim Čong-un, který se v zemi chopil moci v prosinci 2011 po smrti svého otce Kim Čong-ila. 

Jaderný test by mohl KLDR přivést do ještě větší izolace. Čína, nejbližší spojenec režimu, zemi totiž koncem ledna varovala, že jí po případném testu omezí pomoc. Chudá Severní Korea přitom ekonomicky přežívá jen díky čínské podpoře a mezinárodní potravinové pomoci, připomněla tehdy AFP.

(Zdroj: čtk, Reuters, AFP, Bloomberg)


Váš názor
Na tomto místě můžete zahájit diskusi. Zatím nebyl zadán žádný názor. Do diskuse mohou přispívat pouze přihlášení uživatelé (Přihlásit). Pokud nemáte účet, na který byste se mohli přihlásit, registrujte se zde.
Aktuální komentáře
26.04.2024
13:00Výsledky Microsoft: Vysoké kapitálové výdaje do AI začínají sklízet ovoce  
12:34Savarin p.l.c.: Výroční zpráva za rok 2023
12:15Perly týdne: Různé názory na cesty ke svobodě a slabá místa Tesly
11:01Trhy: Techy zabraly, BoJ je opatrná a výnosy před inflačními čísly klesají  
10:41Jakub Blaha:Výsledky těžaře zlata Newmont a update k našemu investičnímu tipu  
10:32TOMA, a.s.: Konsolidovaná výroční finanční zpráva TOMA za rok 2023
10:09Allwyn Financing Czech Republic 2 a.s.: Zveřejnění regulatorní informace Allwyn Financing Czech Republic 2 a.s.
10:01Allwyn Financing Czech Republic 2 a.s.: Zveřejnění regulatorní informace Allwyn Financing Czech Republic 2 a.s.
9:07Rozbřesk: Mohou vyšší sazby Fedu vést k rychlejšímu snižování sazeb v eurozóně?
8:56Vřele přijatá čísla tech gigantů pomáhají Evropě do zeleného, Moneta poprvé bez nároku na dividendu  
8:30Microsoft zvýšil čtvrtletní zisk o pětinu, tržby překonaly očekávání
8:28Majitel Googlu výrazně zvýšil čtvrtletní zisk, poprvé vyplatí dividendu
6:24Willett Advisors: Spojené státy v mimořádné pozici, Čína hodnotovou akcií
25.04.2024
22:03Zámoří strhla do záporu Meta i pomalejší růst ekonomiky  
19:16ČD Cargo, a.s.: Tisková zpráva
19:10UNICAPITAL Invest III a.s.: Výroční zpráva 2023
19:04UNICAPITAL Invest VI a.s.: Výroční zpráva 2023
18:30Staro – nový technologický cyklus a atraktivita růstových akcií
17:05Martin Kycelt: Překvapivé reakce na výsledky Tesly a Meta Platforms
16:47Slabé HDP s vyššími inflačními tlaky. Po výsledcích se trhy potýkají i s makrodaty  

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
ČasUdálost
14:30USA - Výdaje na osobní spotřebu, m/m
16:00USA - Index spotř. důvěry Mich. university