Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Weidmann: Snížení sazeb ECB jen kvůli síle eura nečekejte

Weidmann: Snížení sazeb ECB jen kvůli síle eura nečekejte

15.02.2013 9:47, aktualizováno: 15.2. 12:15

Aktualizováno

Samotné posilování eura až na 14měsíční vrchol vůči dolaru a 3letá maxima k japonskému jenu není důvodem ke snižování sazeb Evropské centrální banky. Myslí si to alespoň šéf německé centrální banky a dlouholetý kritik stimulačních zásahů ECB Jens Weidmann. Nedávné strmé posílení eura podle něho nevedlo k žádnému „vážnému nadhodnocení“, nýbrž odpovídá zlepšenému výhledu ekonomiky.

Síla eura je jen jedním z mnoha dalších faktorů určujících budoucí míry inflace,“ uvedl Weidmann sedící v radě guvernérů ECB v interview pro agenturu Bloomberg. „Jeden faktor sám o sobě rozhodně není dostatečným důvodem pro jakoukoliv změnu v nastavení měnové politiky,“ dodal.

Kurz eura je nyní velkým tématem, které dostal do popředí nejprve lednový projev o nebezpečí síly eura z úst tehdejšího šéfa Eurogroup J-C. Junckera a následně  francouzský prezident François Hollande. V únoru totiž varoval, že kurz eura je příliš silný a že je nutné proti tomu zasáhnout. Hollande navrhl, aby měla eurozóna stanoven cílový kurz, který by pro ni byl ve střednědobém výhledu ideální. S návrhem ale narazil právě u Němců.

„Se směnnými kurzy by se manipulovat nemělo,“ ohradil se naposledy tento týden proti francouzským politickým tlakům německý ministr financí Wolfgang Schäuble s tím, že nebezpečné by bylo podle něho i umožnění „přílišné flexibility“ kurzu eura. V souvislosti s eurem a s eurozónou podle něho není důvod k obavám, zatímco u některých jiných významných jmen podle něho tento důvod existuje.

Guvernér německé centrální banky Weidmann již v pondělí vystoupil proti názoru, že společná evropská měna je nyní příliš silná, a poškozuje tak konkurenceschopnost exportérů. „Euro není podle posledních ekonomických indikátorů nadhodnoceno ani po nedávném posílení,“ nechal se na začátku týdne slyšet šéf Bundesbank a varoval národní vlády před zásahy směřujícími k oslabení eura.

V aktuálním rozhovoru pro agenturu Bloomberg svůj pohled na sílu eura rozvinul ještě dále. „Domnívám se, že směnný kurz eura je zhruba v souladu s fundamenty. Nemůžete rozhodně říci, je euro vážné nadhodnocené,“ uvedl šéf Bundesbank.

Vstoupí euro do měnové války?

Komentáři na adresu společné evropské měny se před týdnem překvapivě nevyhnul ani prezident ECB Mario Draghi. Posilování eura je podle Draghiho známkou důvěry v tuto měnu a reálný efektivní kurz je blízko dlouhodobého průměru. Zdůraznil ale, že kurz není cílem měnové politiky. Na druhou stranu se ale nechal slyšet, že je důležitým prvkem růstu a cenové stability a měl by odrážet ekonomické fundamenty. ECB bude podle slov svého prezidenta sledovat, zda posilování eura pokračuje, na posledním ale Draghi jeho kurz označil za protiinflační riziko.

Dnes Draghi při vystoupení na konferenci v Moskvě v souladu s politikou ECB uvedl, že nemůže říci svůj názor na to, zda je teď euro nadhodnocené či podhodnocené. Sentiment se ale podle něj zlepšil a euro se pohybuje na svém dlouhodobém průměru. „Kurz měny není cílem měnové politiky, ale je důležitý pro růst a cenovou stabilitu,“ dodal k aktuální diskusi prezident ECB.

Draghi také řekl, že včera oznámený vývoj hrubého domácího produktu eurozóny za poslední kvartál loňského roku byl horší proti očekáváním. Aktuální zhodnocení vyhlídek ECB poskytne příští měsíc v rámci své nové prognózy. Dotaz ohledně vývoje sazeb Draghi „odbil“ s tím, že nikdy rozhodnuto není dopředu.

Hrubý domácí produkt eurozóny ve 4Q mezikvartálně klesl o 0,6%, ačkoliv se čekal pokles „jen“ o 0,4%, a dal tak hlasům volající po uvolnění měnové politiky ECB na podporu ekonomiky další argument. Prosincová prognóza ECB počítá pro letošní rok s poklesem ekonomiky eurozóny o 0,3 procenta a pro rok 2014 čeká 1,2% růst. S ohledem na lepší data, která chodí v posledních týdnech z eurozóny je nicméně brána spíše pesimisticky. „Naše prognóza, kterou stále považuji za v souladu posledním vývojem, počítá s postupným oživením ekonomiky eurozóny v druhé polovině letošního roku, které však zaostane za růstovým vzedmutím světové ekonomiky,“ uvedl tento týden Weidmann.

Euro od začátku února oslabilo ze svého 14měsíčního vrcholu 1,3575 USD/EUR nejprve po komentáři šéfa ECB zpět pod hladinu 1,34 USD/EUR a dnes se dostává až na 1,3310 USD/EUR, a je tak nejslabší od 24. ledna. To jsou však stále úrovně, na nichž v lednu tehdejší předseda rady ministrů financí eurozóny Juncker varoval před riziky vývoje kurzu eura pro ekonomiku.

Vývoj kurzu eura od začátku loňského roku

euro od 2012

Komisař Evropské unie pro hospodářské a měnové záležitosti Olli Rehn v pondělí dále rozvířil debatu o síle eura. Prohlásil totiž, že si přeje větší koordinaci v otázce směnných kurzů (více ZDE). Správný kurz prý může zabránit škodám na zahraničním obchodě.

V souvislosti s možnými snahami vlád oslabit domácí měny kvůli prospěchu exportérů se mluví měnové válce. "Já myslím, že odkazujete na nedávné pohyby kurzů a takzvaná slova o měnové válce, což je podle nás přehnané," řekl včera novinářům mluvčí MMF Gerry Rice. Odpovídal tak na dotaz, zda výkyvy kurzů měn z poslední doby  měnový fond znepokojují.

"Naše multilaterální hodnocení nenaznačuje žádné výrazné odchylky od správné hodnoty relevantních měn," řekl mluvčí. Jeho odpověď je prakticky stejná s reakcí hlavního ekonoma MMF Oliviera Blancharda, který nedávno řekl, že fond nevidí žádný problém u zemí, které činí kroky, jejichž cílem je vrátit ekonomiky těchto zemí zpět na dráhu růstu.

Skupina nejvyspělejších zemí světa G7 tento týden vydala stanovisko, v němž se snažila emoce kolem měnových válek mírnit. Toto téma ale asi bude jedním z klíčových, která se v pátek a v sobotu objeví na schůzce činitelů zemí ze širší skupiny G20 v Moskvě.

(Zdroj: Bloomberg, AP, Reuters, ECB)


Čtěte více:

Juncker: Euro je nebezpečně silné
16.01.2013 9:51
Posílení eura proti dolaru o více než 8 procent za poslední půl rok až...
Soros končí s kritikou: Euro přežije a měnové války ho posílí
25.01.2013 10:58
Ani ne před rokem miliardář George Soros mluvil o tom, že by krize eur...
Hollande varuje před volatilitou eura. Eurozóna by prý měla mít společnou kurzovní politiku
05.02.2013 13:44
Státy eurozóny tolerují až příliš výrazné výkyvy kurzu eura, což evrop...
ECB sazby nemění a euro považuje za riziko pro inflaci. Kurz padá pod 1,34
07.02.2013 13:50
Úrokové sazby v eurozóně zůstávají v únoru beze změny. ECB ponechala h...
Eurokomisař chce koordinaci kurzů. „Problém Francouzů není euro,“ kontruje Asmussen z ECB
11.02.2013 10:29
Komisař Evropské unie pro hospodářské a měnové záležitosti Olli Rehn s...

Váš názor
Aktuální komentáře
18.04.2024
22:02S&P 500 poklesl popáté v řadě; investoři čekají na Netflix  
17:45Růst cen akcií a cena za riziko
17:23DJIA dnes v čele a ECB se od Fedu neodpoutá  
15:59Deloitte: Cena nájemného v prvním čtvrtletí vzrostla o procento na 295 Kč/m2
15:48Jak na DIP? A na čem čeští investoři letos nejvíce vydělali? Zjistěte na webináři Patrie v úterý 23. dubna od 16:00
15:20Lee: I kdyby sazby šly letos dolů jen jednou, pro akcie by to stále bylo dobré prostředí
12:56Vasle: Rozdílná měnová politika ECB a Fedu má své limity
11:52Výhled TSMC překonal odhady díky podpoře poptávky po AI čipech
11:36Akcie se zvedají. Jak pevnou oporu dodají firmy?  
9:54Ifo: Německé firmy letos plánují snižování investic
9:05Rozbřesk: Zachrání Super-Mario (znovu) Evropu?
8:45EU nebude formálně vyšetřovat investici Microsoftu do OpenAI
8:30Evropa čelí podle guvernéra BoE menší inflační hrozbě než USA, Microsoft se vyhne vyšetřování kvůli akvizici Open AI a futures jsou zelené  
6:40Fidelity International: Německá medvědí data jsou příznivá pro německé státní dluhopisy
17.04.2024
22:01Zámořské akciové indexy nedokázaly zvrátit úvodní pokles  
18:46Martin Uher: Rozruch na dluhopisech, české banky a zranitelné USA
17:32Wall Street mezi výsledky a sazbami dál klesá  
17:14Jednoduchý scénář: Inflace neklesá, Fed nesnižuje, inflace klesá, Fed snižuje
16:01Tesla žádá akcionáře o obnovení odměn pro Muska, v Indii chce investovat až 3 mld. dolarů
14:36Komentář analytika: Objednávky ASML prudce klesají, avšak výhled zůstává nezměněn  

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
Nebyla nalezena žádná data