Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Wolf: Je čas na peníze z vrtulníku

Wolf: Je čas na peníze z vrtulníku

15.02.2013 18:06
Autor: Redakce, Patria.cz

Mark Twain řekl, že do problémů nás nedostává to, co nevíme, ale naše mylná jistota. Platí to i o politice v monetární a bankovní oblasti. Někteří jsou si jistí tím, že problémy západních ekonomik pramení z přílišného množství peněz. Jiní jsou zase přesvědčení o tom, že cesta k oživení vede přes tlak na růst soukromých výdajů. Téměř všichni se shodnou, že monetární financování vlád představuje hrozbu. A všechny tyto názory se mýlí.

Tvrzení o přílišné uvolněnosti monetární politiky se většinou opírá o to, jak mimořádně nízko dnes leží sazby. Sám Milton Friedman ale poukazoval na fakt, že rozhodující je množství peněz. To po krizi stagnuje bez ohledu na to, jak nízko leží sazby a jak moc se zvětšily rozvahy centrálních bank. Podle Center for Financial Stability byl peněžní agregát M4 v USA v prosinci 2012 17 % pod trendem z let 1967 – 2008. Spojené státy netrpí nadbytkem peněz, ale jejich nedostatkem. Ekonom Claudio Borio z BIS v této souvislosti poukazuje na to, že „tvorba depozit není tím, co určuje množství úvěrů, ale množství úvěrů určuje množství depozit“. Pokud tedy banky nepůjčují, depozita stagnují.

Ti, kdo se obávají rychlého příchodu hyperinflace, se domnívají, že banky zvyšují objem úvěrů v závislosti na výši jejich rezerv u centrální banky. V systému zlatého standardu je objem těchto rezerv omezený. V našem systému ale mohou centrální banky objem rezerv zvyšovat. Objem úvěrů tedy není limitován objemem rezerv, ale solvencí a ziskovostí. Růst rezerv není nebezpečným nástrojem, jak podpořit úvěrování. Je jen nástrojem neefektivním. Běžně dochází k tomu, že banky reagují na výši sazeb, ani tento nástroj ale dnes nefunguje. Centrální banky se tak snaží podpořit soukromé výdaje tím, že ovlivňují ceny akcií, dluhopisů, měnové trhy a další aktiva. Náklad spojený s tímto postupem ale může být dost vysoký. Tím, jak se snažíme uniknout z pasti oddlužení, můžeme vytvořit nové problémy v budoucnosti.

Jsou tu však alternativy. Během Velké deprese vytvořilo několik ekonomů z University of Chicago plán, který i dnes ukazuje na důležité body. Předně neexistuje žádný důvod, aby peníze fungovaly jen prostřednictvím současného systému půjček soukromému sektoru. Proč by měla státem vytvářená měna fungovat hlavně jako základ pro peníze vytvářené bankovním systémem, a to často jen jako vedlejší produkt nezodpovědných úvěrů? Proč je vhodné, aby bylo podporováno zadlužení soukromých aktiv a ne budování infrastruktury? V současné době je těžké zvýšit objem úvěrů a soukromé výdaje. Kdyby byly zdroje směrovány na stát, bylo by jistě třeba menšího množství dodatečně vytvořených peněz než při kvantitativním uvolňování. Proč tedy nepoužít monetární financování pro rekapitalizaci bank, budování infrastruktury či snižování daní?

Podobná politika by byla funkční díky tomu, že by kombinovala fiskální uvolnění s monetární expanzí. Keynesiánům by se líbilo to první, monetaristům to druhé. Rozsah by záležel na centrálních bankách a výsledkem by pak nemusela být vysoká inflace a už vůbec ne hyperinflace. Bylo by třeba diskuse mezi centrální bankou a ministerstvem financí. Budiž. V extrémních situacích se tomu vyhnout nemůžeme. Pacienti s rakovinou musí podstoupit nebezpečnou léčbu, ale i ta může znamenat jejich uzdravení. Kdyby popsaný přístup zvolilo Japonsko před 20 lety, mělo by dnes vyšší nominální produkt s vyššími cenami a vyšším reálným produktem a nižším dluhem k HDP. Naopak konvenční politika se v jeho případě ukázala být nebezpečná.

Autorem je Martin Wolf.

(Zdroj: FT)


Váš názor
  • Další z řady
    15.02.2013 19:58

    Další z řady talking heads, kteří se nás snaží mediálně zmasakrovat s tím, že problémy se vyřeší ještě větším množstvím fiktivních peněz. Kdyby toto fungovalo, tak už jsme dávno všichni v ráji. Problémem je ale to, že: 1. Přírodní zdroje nejsou nevyčerpatelné, mnoho blahobytu je vyvořeno energií vzniklou spalováním 2. Kapitál si nárokuje různými strategiemi stále větší podíl na zisku 3. Vysoké životní náklady a nenasytnost kapitálu vede k jeho stěhování za levnou až otrockou prací a do daňových rájů. V závodu ke dnu pak prohrají všichni. Problémem je společenský a finanční systém jako takový, ten další a další tisk vede jen k okrádání které nahrazuje nevolnictví a otroctví a hodí se elitám, které buď mají reálný majetek nebo jedou na úvěr nebo na zakázkách od vlády atd.. a hlavně majitelům bank.
    Pavel
    • Re: Další z řady
      16.02.2013 12:37

      Ale vždyť píše o kombinaci státních výdajů s monetární politikou. Chceš snad provést revoluční převrat ve společenském a finančním systému, ve kterém se zase chopí moci nějaká nová vrstva vykuků? Nemělo by se spíš usilovat o zlepšování současných poměrů, které vyvolávají čím dál větší tlak veřejnosti na vyšší transparentnost a korekci excesů minulých dvaceti, třiceti let?
      Kalka.
      • Tak takhle ne.
        16.02.2013 14:19

        Neplatci DPH jsou neco jako nevolici - nemaj do toho co mluvit :-)
        hm
        • Re: Tak takhle ne.
          16.02.2013 15:22

          hm - to se ozval registrovaný plátce dph - mnozí teď prý pěkně trpí... ;-)
          Kalka.
          •  
            16.02.2013 15:27

            A co teprve spotřebitelé, na ty platba DPH dopadá, registrovaný plátce jen odvádí zajištěnou daň.
            Velkamedvědice
            •  
              16.02.2013 16:02

              Jj, hlavně když spotřebitelské ceny klesají nebo zůstávají na hodnotách před zvýšením sazeb... o))
              Kalka.
              • Kalka
                16.02.2013 19:51

                o)) Prosím Tebe. Otočka o 180 stupňů? Dote´d si tv rdila, že naopak zlojedi podnikatelé v rámci zdražení DPH věci zneužívají a zdražují více, než musí. Jsem rád, žes mi konečně dala za pravdu.
                Velkamedvědice
                • Re: Kalka
                  17.02.2013 9:03

                  o)) Víc než pět měsíců tu píšu o kanibalizaci plátců dph. Máš vskutku delší vedení, než jsem na začátku této 'debátky' mohla předpokládat. Ale těší mne, že ti pomalu dochází, kdo platí dph. Pouze a jedině plátci dph (jak ostatně vyplývá i z 'pramenů, které jsi zde už několikrát citoval: "dań zaplatí podnikatel" ;-)
                  Kalka.
                  • Kalka
                    17.02.2013 15:58

                    Tak si vyber. Buďto spotřebitelské ceny zůstaly a klesají a nebo podnikatelé kanibalizují. Pokud t vrdíš oboje zároveń, je to na hospitalizaci.
                    Velkamedvědice
                    • Re: Kalka
                      17.02.2013 16:18

                      Kanibalizací, aby se opět nepřevracela text, jak si to trapně předvedla u citace z pramenů, nemyslím konkurenci, mluvím o tom, že si psala, jak podnikatelé zeužívají sazeb a zdražují více a jedním dechem tvdíš tvrdíš opak, že nezdražují, ale zlevńují..
                      Velkamedvědice
                      •  
                        17.02.2013 23:12

                        Kalka může pouze měsíce "debátkovat" z toho důvodu, že nemá fondy na to, aby ZDPH nastudovala. Její údajná finanční (ekonomická)gramotnost je v kategorii semtamsiněcopřečtu.
                        mša
                  • Kalka
                    17.02.2013 15:55

                    Vybranou daň od spotřebitelů zaplatí podnikatel daňovému úřadu. Jistě. Ano, Lze to formlulovat obdobně jako wikipedie. Ještě to tak slepičím mozkem pochopit a nevytrhávat z kontextu Tvou oblíbenou část. Otisknul jsem to tehdy a opakovaně jen proto, že si RH vyčítala wikipedii, která má správně. Nechápu, že si vyšla základku. Takto se zeměšńovat nepochopením textu? Máš to zapotřebí?
                    Velkamedvědice
          •  
            16.02.2013 15:25

            Neživíš, tak nepřepínej o))
            Velkamedvědice
Aktuální komentáře
29.03.2024
11:43Perly týdne: Snižovat váhu technologií? Síla americké ekonomiky a sazby. Japonský trh mimořádný?
8:40Čínská realitní krize se šíří do největších bank. Zatím je 'ještě zvládnutelná'
28.03.2024
17:21Růstové a hodnotové akcie a jeden padesátiletý cyklus
16:53Jaký závěr nás čeká tentokrát? Wall Street v úvodu pouze přešlapuje  
16:06Přehled (ne)obchodování na trzích přes Velikonoce 2024
16:06Čínský výrobce chytrých telefonů Xiaomi vstupuje na trh s elektromobily
15:48Růst americké ekonomiky ve čtvrtém čtvrtletí zpomalil pouze na 3,4 procenta
15:44Tesla už odepsala na akciích 350 miliard dolarů. Očekávání investorů ohledně dalšího vývoje jsou nevalná
13:29Invesco: Významný týden pro měnovou politiku je pro trhy dobrým znamením
12:22Než otevře Wall Street: Snowflake, MillerKnoll, Sprinklr  
11:20Podle guvernéra Fedu by se po posledních datech o ekonomice měla snížení sazeb odložit nebo zredukovat
11:02Investoři se připravují na konec kvartálu, Fed nechce spěchat se snižováním  
9:42Jan Bureš: HDP revidován vzhůru, reálné příjmy domácností rostou a s nimi i útraty
8:55Se snižováním sazeb v USA není kam spěchat, opakuje guvernér Fedu Waller. Futures jsou zelené  
8:52Putin: Rusko nezaútočí na Pobaltí, Polsko či Česko. Jde jen o strašení lidí
8:45Rozbřesk: HDP potvrdí pozitivní obrat v útratách domácností
6:03Britské akcie jsou nyní (historicky) mimořádně levné a Evropa už obchoduje s výrazným diskontem i vůči Japonsku
27.03.2024
21:19Americké indexy posilovaly díky silnému závěru  
18:26Jen kousek od intervence? Akcie a dluhopisy dnes lehce v zeleném  
17:50Pavol Mokoš: Je čas svézt se na vlně růstu, ne chytat dno. A technické cíle pro pražské banky

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
ČasUdálost
13:30USA - Jádrový deflátor PCE, y/y
13:30USA - Výdaje na osobní spotřebu, m/m