Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Německo obětí svého úspěchu u obnovitelných zdrojů

Německo obětí svého úspěchu u obnovitelných zdrojů

01.03.2013 7:58, aktualizováno: 1.3. 12:52
Autor: Redakce, Patria.cz

Aktualizováno

Německo je světovou jedničkou ve výrobě elektřiny z obnovitelných zdrojů. Roste však riziko toho, že se v této oblasti stane obětí svého úspěchu. Ceny elektřiny totiž v důsledku vyšších nákladů produkce z obnovitelných zdrojů prudce rostou. Němečtí politici se sice snaží o omezení tohoto vlivu, podle naší analýzy ale stále existují významné tlaky na další zvyšování cen elektrické energie. Jejich příčinou je právě pokračující změna ve struktuře německého energetického trhu a posun směrem k obnovitelným zdrojům. V konečném důsledku pak tento proces představuje hrozbu pro konkurenceschopnost Německa jak na úrovni Evropy, tak na úrovni globální.

Graf ukazuje vývoj struktury výroby elektrické energie v letech 2000, 2006 a 2012 (první sloupce ukazují produkci z elektráren na fosilní paliva, druhé z jaderných elektráren, třetí z vodních elektráren a poslední z obnovitelných zdrojů).

něm1

Marginální náklad výroby elektrické energie z obnovitelných zdrojů je v podstatě nulový a její výrobci dostávají významnou podporu. Mohou tudíž prodávat elektřinu za minimální ceny a stále generovat zisky. V prosinci minulého roku tak kombinace silného větru (vysoké výroby elektřiny ve větrných elektrárnách) a nízké poptávky vyvolala pokles spotové ceny elektřiny do záporných hodnot (mínus 48 euro za MWh). Výrobci elektřiny z fosilních zdrojů a jaderných elektráren musí proto volit mezi uzavřením svých kapacit či generováním ztrát.

Výroba z obnovitelných zdrojů také zvyšuje volatilitu na nabídkové straně trhu. Řešením by byly klasické výrobní zdroje, které by byly použity jen v případě nedostatečné nabídky, nebo konzervace elektrické energie. Rozměry potřebných baterií by ale byly příliš veliké a přečerpávací elektrárny se pro málo predikovatelnou produkci z obnovitelných zdrojů nehodí. Protože ceny silové elektřiny leží nízko, není pravděpodobné, že by se budovaly nové kapacity. Spíše se budou uzavírat i ty existující. Příkladem je společnost Trianel, která hodlá zavřít uhelnou elektrárnu, při jejíž stavbě se počítalo s cenami mezi 60 – 80 euro za MWh. Obecně platí, že uhelné elektrárny potřebují pro ziskový provoz ceny ve výši 55 – 60 euro za MWh.

Hlavní tíhu podpory obnovitelných zdrojů nesou domácnosti spolu s malými a středně velkými podniky. Naopak 1550 průmyslových firem na tyto zdroje nepřispívá, aby byla zachována konkurenceschopnost Německa. Koncové ceny pro domácnost jsou ale nyní jedny z nejvyšších v Evropě, což budí vlnu nevole. Politici mohou mluvit o tom, že ceny elektřiny zmrazí. Realita je ale taková, že koncové ceny dále porostou a dolehnou negativně na německou konkurenceschopnost. Bude totiž třeba budovat a dotovat adekvátní zdroje konzervace elektrické energie nebo záložní výrobní zdroje. Navíc bude nutné kompenzovat průmyslové podniky za problémy s dodávkami elektrické energie.

Druhý graf ukazuje vývoj koncových cen elektrické energie pro domácnosti ve vybraných evropských zemích a eurozóně:

něm2

(Zdroj: Natixis)


Čtěte více:

Erste čeká loňský zisk 450 mil. eur, výplatu dividendy a lepší kapitálovou vybavenost. Revidovala goodwill
15.01.2013 10:43
Bankovní skupina Erste Group oznámila revizi goodwill a dopad ukončení...
Německý trh s elektřinou je na pokraji kolapsu, varuje Verbund a volá po nápravě
01.02.2013 9:18
Německý trh s elektřinou je rozvrácený a kvůli nepodařenému přechodu n...
Dotace na obnovitelné zdroje v Německu ochromily trh s elektřinou
18.02.2013 15:00
Velkoobchodní trh s elektřinou je v Německu na pokraji kolapsu. Ceny d...
Proč Francie požaduje slabší euro a Německo je proti?
22.02.2013 12:53
Je jasné, že Francie by uvítala politiku, která by bránila posilování ...

Váš názor
  •  
    01.03.2013 13:29

    Ve finále zhovadilost typu "obnovitelný zdroj" nás přijde tak draho, že nebude za chvíli vůbec na nic. Tržní prostředí jde v tomto případě do pekel ...
    Démon
  • penále
    01.03.2013 12:34

    za nerovnoměrné dodávky a zatěžování El. sítí to by bylo řešení na zvýšení ceny sil energii protože jsou zde zvýhodňováni nespolehliví dodavatelé před stabilitou a to nemluvě o dotacích což se divím že zde ještě nikdo nevznesl námitku na nekalou hospodářskou soutěž.
    Deny:-)
  • Alfe
    01.03.2013 11:15

    napiš to "vedle" panu Novákovi, zajímala by mě jeho odpověď..
    ZUZKA
  •  
    01.03.2013 9:22

    Dokáže někdo vyvětlit, proč se se v ceně na burze neprojeví kritiky tolik zmiňovaná nestabilita obnovitelných zdrojů? Pokud jsou zdroje tolik nestabilní, již se přece muselo stát, že elektřina nasmlouvaná z obnovitelných zdrojů nebyla k dispozici (nefoukalo, nevítilo). V takovém případě si výrobci el. enrgie z uhlí, plynu, jádra můžou přece říct cenu téměř dle libosti nebo vyvolat black out. Resp. jak majitel obnovitelných zdrojů plní svou povinnost dodat el. energii, když ji není schopen vyrobit ? Děkuji
    dorcas
    •  
      01.03.2013 10:14

      Jediné co mě napadlo je, že v období kdy obnovitelná zdroje nevyráběji produkují neobnovitelné zdroje tolik energie, že bojují na burze sami se sebou - plynové s uhelnými a ty s jadernými, což samo o sobě tlačí cenu dolů. Pokud by to byla pravda pak by ovšem situace vypadala tak, že : - kolísavost dodávek obnovitelných zdrojů není velká, resp. je tak dobře predikovatelná, že ji umíme ošetřit jinými kapacitami - neobnovitelných zdrojů je přebytek a musí dojít k jejich redukci, protože jejich produkce je příliš velká než aby ji mohl trh spotřebovat v těch obdobích kdy nefouká a nesvítí ?
      dorcas
      • MEGA-TUNEL, který na nás Vláda a Čez chystá!!!
        01.03.2013 10:56

        Jak je to s Temelínem, návratností investice - Denní cena silové elektřiny na energetické burze se stanovuje dle nejlevnější ceny (obchodu) v daný den. To znamená, že jestliže někdo nabídne levnou elektřinu např. z tepelné elektrárny či jaderné elektrárny, tak všechny obchody v daný den se provedou s touto nejnižší cenou. Veškerá nabídnutá elektřina z obnovitelných zdrojů je zobchodována přednostně, jelikož je snahou EU tyto zdroje upřednostňovat. Protože výroba z OZ stále roste a je přednostně zobchodována, tak cena silové elektřiny je tlačena stále dolů, protože je jí přebytek. (nedávno 70Eur/MWh nyní 40Eur/MWh.) Co z toho plyne: Fotovoltaiky i větráky se dále budou stavět, cena silové elektřiny bude klesat a návratnost jakékoliv investice do Temelínu nemůže být nikdy rentabilní. Proto ČEZ tlačí na vládu aby zákonem zagarantovala doplácení rozdílu mezi tržní cenou silové elektřiny a cenou okolo 70Eur/MWh. Je to nehoráznost! Navíc další elektřinu nepotřebujeme! /30% elektřiny vyvážíme/. Raději si každý na střeše zainvestujme do několika panelů popř. do nějaké akumulace a může nám být zdražování distribučních poplatků ukradené. V Německu už to lidé pochopili.
        alf
        • Re: MEGA-TUNEL, který na nás Vláda a Čez chystá!!!
          01.03.2013 11:54

          Takze az doslouzi soucane bloky v Temeline a v Dukovanech a prestane svitit slunce a foukat vitr tak si budete svitit cim? Krome toho jste nepochopil princip energeticke burzy.
          sokolmmm
          • nevím jak alf
            01.03.2013 12:07

            ale smutná skutečnost, že EU schválila směrnice o podpoře (upřednostnění prodejů elektřiny z OZ) prostě existuje.
            Jesse
        • Alf, ešte by som dodal ku tvojmu
          01.03.2013 11:38

          Fotovoltaiky i větráky se dále budou stavět, cena silové elektřiny bude klesat - a cena elektriny pre spotrebitelov bude aj naďalej rásť a prevádzku elektrární stabilných zdrojov bude dotovať štát.
          Šaňo
        • Re: MEGA-TUNEL, který na nás Vláda a Čez chystá!!!
          01.03.2013 11:07

          Opravdu se cena pro celý den stanovuje dle nejlevnější nabídky ? Takže pokud je potávka 100 MW já nabídnu 1 MW s nejnižší cenou, zbylých 99 se prodá se stejnou cenou i když je nikdo za tuto cenu nenabízí? To se mě nezdá, intuitivně mám pocit že v ceně musí být promítnuto i nabízené/poptávané množství.
          dorcas
          • tak proč potom
            01.03.2013 11:19

            dostavět drahý Temelín?Dáme si každej na záda , na střechy, na auta tabule s fotovoltaikou a je zatopeno..
            ZUZKA
          •  
            01.03.2013 11:14

            Na toto jsou evropské směrnice. Alf má pravdu - OZ se upřednostňuje. Tento byrokratický regulační zásah brzo trh s energiemi zlikviduje.
            Jesse
            •  
              01.03.2013 12:59

              nikdo tu nezpochybňuje upřednostňování. Dotaz zněl na tvorbu ceny viz. příklad 100 a 1. Když OZE nic nevyrobí (noc a bezvětří) nemáte co upřednostnit.
              dorcas
              • Možnosti jak akumulovat elektřinu
                01.03.2013 14:05

                Pro nevěřící, kteří si myslí, že nelze akumulovat elektřinu v malém i ve velkém a že bez monopolů to nelze přikládám několik odkazů. http://www.youtube.com/watch?v=xEdQRVQtffw&feature=related nebo ve velkém http://www.ceskapozice.cz/byznys/energetika/zelena-vize-cernouhelnych-dolu-muze-odlehcit-ceskym-dratum ale také elektro auta http://ev1-all-free-all-first.wbl.sk/Preco-elektromobily.html Loby ropných kolosů, plynáren a energetických monopolů nechce připustit, že je to možné i bez nich a zuby nehty se tomu brání. A také politici by už nedostali sponzorské dary od Čezu atd. a neměli by tolik dobře placených míst ve správních radách, kdyby je tolik nepodporovali. Čez se už dávno měl prodat a z peněz zafinancovat důchodovou reformu! ERU by pak nebylo tolik ovlivňováno státem resp. ČEZem.
                alf
Aktuální komentáře
29.04.2024
17:07Tesla a pár dalších vystupují z řady, akciové indexy však velký růst nepředvádějí  
16:38Švýcarský návrat ke starému normálu, eurozóna a USA jemu vzdálené?
15:37NET4GAS, s.r.o.: Zveřejnění výroční zprávy společnosti za rok 2023
15:21Primoco UAV SE: Konsolidovaná výroční finanční zpráva za rok 2023
15:01Musk v Číně odblokoval samořízení Tesly, akcie v reakci posilují
14:48Míra inflace v Německu v dubnu setrvala na březnových 2,2 procenta
14:30ČEZ OZ uzavřený investiční fond a. s. - Výroční zpráva za rok 2023
14:14Týdenní výhled: Od Fedu nečekáme akci ani velké rétorické změny, velký tech prozatím rally zachránil. ČNB znovu -50 bps, ale zpomalení se blíží  
13:57UNICAPITAL Invest III a.s.: Oznámení o deváté výplatě úrokového výnosu
13:56EU by k zastavení přílivu elektromobilů z Číny potřebovala vysoká cla
13:51Gevorkyan převzal polskou továrnu konkurenta a výrobu převedl na Slovensko. Získal také dodávky pro SKF
13:26Než otevře Wall Street: Tesla, Apple, Paramount Global  
13:00ČSOB Hypoteční banka, a.s.: Výroční zpráva 2023
13:00Primoco UAV SE: Pozvánka na valnou hromadu dne 31. 5. 2024
12:11TESLA KARLÍN, a.s.: Zveřejnění Výroční finanční zprávy za 2023
12:01Nabitý týden startuje růstově pro akcie i dluhopisy  
12:00Philips se dohodl na urovnání žalob v USA, jeho akcie prudce posílily
11:55UNIMEX GROUP, uzavřený investiční fond, a. s.: Výroční zpráva za rok 2023
11:07Primoco UAV zveřejnilo výroční zprávu za rok 2023. Výrobce bezpilotních letounů v něm dosáhl růstu tržeb na šestinásobek, svolává valnou hromadu
10:43FT: Velké evropské banky loni zaplatily v Rusku na daních 800 milionů eur

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
ČasUdálost
14:00DE - Harmonizovaný CPI, y/y