Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Singer (ČNB): Česká ekonomika je na počátku návratu do normálu, koruna oslabuje pod dlouhodobý trend

Singer (ČNB): Česká ekonomika je na počátku návratu do normálu, koruna oslabuje pod dlouhodobý trend

01.03.2013 8:33, aktualizováno: 1.3. 9:24

Aktualizováno

Česká republika je na "počátku postupného návratu do normálních ekonomických podmínek", a to za podmínky, že nedojde k další eskalaci krize v eurozóně. Uvedl to ve své prezentaci o současném vývoji ekonomiky a prognóze ČNB guvernér národní banky Miroslav Singer. Česká koruna podle něj začíná oslabovat pod hodnoty, na které ukazuje dlouhodobý trend, což je pravděpodobně částečně důsledkem vnější komunikace centrální banky a uvolněné měnové politiky.

Singer v prezentaci připomíná, že česká ekonomika se nachází v recesi zhruba rok a půl a předpokládá, že dosáhne dna v prvním čtvrtletí letošního roku. Pokles hrubého domácího produktu ve 4Q 2012 prohloubil na -1,7 procenta z -1,3 procenta v předchozím čtvrtletí. Příčiny recese vidí Singer v kombinaci nepříznivého vnějšího prostředí a domácí fiskální konsolidace.

Prorůstovým faktorem zůstává vývoz, zatímco spotřeba domácností a investice ve třetím čtvrtletí klesaly a vládní výdaje měly na HDP takřka nulový dopad. Singer podotýká, že v průběhu krize vzrostla výrazně závislost mezi tuzemským a německým zpracovatelským průmyslem.

ČNB v listopadu loňského roku snížila klíčovou sazbu na „technickou nulu“. Od přelomu roku se pak členové bankovní rady vyjadřovali ve prospěch intervencí na devizovém trhu s cílem dále uvolnit měnové podmínky. Měnová politika ČNB podle guvernéra přispěla k únorovému růstu spotřebitelské důvěry, která ačkoli zůstává nízko, se postupně zlepšuje. Komunikace a politika centrální banky navíc podle Singera přispěla k tomu, že česká měna začíná slábnout a odchylovat se tak od dlouhodobého trendu. Flexibilní směnný kurz koruny podle něj slouží jako tlumič vnějších poptávkových šoků. 

CZKEUR

Ekonomika eurozóny by podle prognózy ČNB měla ještě dále oslabit a začít postupně oživovat od druhého čtvrtletí letošního roku. Pro očekávání setrvání sazeb na nízkých úrovních hovoří slabá ekonomika a vůle ECB pokračovat v uvolněné měnové politice. Evropská měna by vůči dolaru měla pozvolna oslabovat.

Česká ekonomika letos podle Singera zůstane v klesajícím módu, nicméně bude postupně oživovat. Pro letošní rok počítá ČNB s poklesem reálného HDP o 0,3 procenta a v roce 2014 čeká 2,1procentní růst. Motorem růstu zůstane vývoz, zatímco domácí poptávka bude pokračovat v poklesu. Inflace by se měla navzdory daňovým změnám pohybovat poblíž cíli ČNB a klesnout pod něj na začátku příštího roku na úroveň (indexu spotřebitelských cen) 1,7 procenta. Měnově-politická inflace by zatím měla být ve spodním pásmu tolerančního pásma. V souladu s tímto očekáváním je mírný pokles tržních úrokových sazeb následovaný obratem k růstu v polovině příštího roku. Nominální směnný kurz koruny vůči euru by měl z úrovně 25,50 CZK/EUR předpokládané pro první čtvrtletí velmi pomalu klesat a česká měna by měla posílit letos na 25,30 CZK/EUR a dále na 25 CZK/EUR v roce 2014. 

(Zdroj: ČNB, Bloomberg)


Váš názor
  •  
    01.03.2013 15:07

    Lzeee a moc dobre vi ,ze teprve ta super krize prichazi a neni zni uniku. To co prijde ,to nasi lide jeste nezazili-Good luck
    dolar
    •  
      07.03.2013 19:08

      http://www.novinky.cz/ekonomika/295400-ceska-sporitelna-v-predtuse-zlych-casu-propusti-600-lidi.html rikam ze lzee
      dolar
  • Dobrý den
    01.03.2013 11:42

    Ano,pan velkomožný má pravdu, česká ekonomika je na počátku návratu do normálu, do normálu, jaký tu panoval po celou dobu vlády komunistů po normalizaci.
    oradapoisson
  • tak tomu se říká
    01.03.2013 10:32

    absolutní bezradnost. Neměli by už konečně soudruzi pochopit, že jsou proti měnovému trhu naprostí outsideři? Kdy to pochopí?
    Jesse
  • Věříme mu?
    01.03.2013 10:29

    Zatím všechny prognózy dopadly opačně, teď by mohly být ještě hodně opačtější.
    Medium2
    • Re: Věříme mu?
      01.03.2013 10:46

      Ne. Vláda i ČNB by mohla pro občany víc udělat. Dobrá vláda by z nás mohla udělat malé Švýcarsko. Mají vlastní stranické problémy. Místo toho , aby VEDLI tento stát , stráží ho permanentně dolů. Řeší pouze svoje problémy a jen řeší jak okrást stát a občany. Pro mě a mé známé co podnikají je to jasné. Odevzdat do státní kasy co nejméně a raději peníze dát někam kam stát na ně nemůže.
      Jezdec.
      • bacha jezdec
        01.03.2013 10:54

        sódruzi v ODS si ještě moc dobře pamatují, jak se bojuje proti keťasům a kulakům :-)) To se nezapomíná. Jejich styl rabování doznalo jen jinou formu. Když seděli v KSČ, tak prostě soukromníka zavřeli a majetek zabrali, posléze prochlastali a zničili. Dnes jsou rafinovanější. Nasadí na nás tisice neuvěřitelně zhovadilých směrnic a pak už dají povel exekutorům. Ti se v reálu o to samé postarají za ně. Poměr dnešních bezdomovců (cca 60.000 lidí) se s počtem okradených živnostníků v 50. letech srovnal.
        Jesse
        • Re: bacha jezdec
          01.03.2013 11:09

          Tak, tak obrat a zabrat. Ti co dnes se ujišťují, že na jejich peníze státní dráb nemůže jsou na omylu. Když nebude možné brát tam kde to doposud šlo, přejdou na vyšší level.
          Medium2
Aktuální komentáře
18.04.2024
22:02S&P 500 poklesl popáté v řadě; investoři čekají na Netflix  
17:45Růst cen akcií a cena za riziko
17:23DJIA dnes v čele a ECB se od Fedu neodpoutá  
15:59Deloitte: Cena nájemného v prvním čtvrtletí vzrostla o procento na 295 Kč/m2
15:48Jak na DIP? A na čem čeští investoři letos nejvíce vydělali? Zjistěte na webináři Patrie v úterý 23. dubna od 16:00
15:20Lee: I kdyby sazby šly letos dolů jen jednou, pro akcie by to stále bylo dobré prostředí
12:56Vasle: Rozdílná měnová politika ECB a Fedu má své limity
11:52Výhled TSMC překonal odhady díky podpoře poptávky po AI čipech
11:36Akcie se zvedají. Jak pevnou oporu dodají firmy?  
9:54Ifo: Německé firmy letos plánují snižování investic
9:05Rozbřesk: Zachrání Super-Mario (znovu) Evropu?
8:45EU nebude formálně vyšetřovat investici Microsoftu do OpenAI
8:30Evropa čelí podle guvernéra BoE menší inflační hrozbě než USA, Microsoft se vyhne vyšetřování kvůli akvizici Open AI a futures jsou zelené  
6:40Fidelity International: Německá medvědí data jsou příznivá pro německé státní dluhopisy
17.04.2024
22:01Zámořské akciové indexy nedokázaly zvrátit úvodní pokles  
18:46Martin Uher: Rozruch na dluhopisech, české banky a zranitelné USA
17:32Wall Street mezi výsledky a sazbami dál klesá  
17:14Jednoduchý scénář: Inflace neklesá, Fed nesnižuje, inflace klesá, Fed snižuje
16:01Tesla žádá akcionáře o obnovení odměn pro Muska, v Indii chce investovat až 3 mld. dolarů
14:36Komentář analytika: Objednávky ASML prudce klesají, avšak výhled zůstává nezměněn  

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
ČasUdálost
14:30USA - Index filadelfského Fedu
14:30USA - Nové žádosti o dávky v nezam.
16:00USA - Prodeje starších domů, m/m
16:00USA - Předstihový index Conference Board, m/m