Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Fitch snížila po volbách rating Itálie, ekonomika loni klesla o 2,4 %

Fitch snížila po volbách rating Itálie, ekonomika loni klesla o 2,4 %

11.03.2013 8:27, aktualizováno: 11.3. 11:57
Autor: Redakce, Patria.cz

Aktualizováno

Mezinárodní ratingová agentura Fitch dnes snížila hlavní úvěrovou známku Itálie o jeden stupeň na "BBB+" a varovala zemi před dalším zhoršením. Odůvodnila to nerozhodným výsledkem voleb a pokračující ekonomickou recesí. 

Fitch dosud udržovala rating dlouhodobých závazků Itálie na úrovni "A-" s negativním výhledem. Nový rating má opět negativní výhled, což znamená, že agentura pokládá za pravděpodobné jeho další snížení. 

"Vzhledem k nerozhodnému výsledku italských parlamentní voleb z 24.-25. února je nepravděpodobné, že v příštích týdnech bude možné vytvořit stabilní novou vládu," konstatovala Fitch. "Zvýšená politická nejistota spolu s prostředím, které není nápomocné dalším strukturálním reformám, znamená pro ekonomiku uprostřed hluboké recese další negativní šok," dodala agentura. 

Fitch uvedla, že by mohla rating Itálie dál snížit. Přiměla by ji k tomu situace, kdyby se recese ukázala být hlubší a delší, než se předpokládá. 

Rating Itálie dosud po volbách snížila jen menší agentura DBRS. Další dvě z trojky velkých světových agentur Moody's a Standard & Poor's možnost zhoršení známky zatím jen naznačily a daly najevo, že počkají na povolební vývoj. Moody's hodnotí Itálii známkou Baa2 a S&P má pro zemi rating BBB+, oba ratingy mají negativní výhled. 

Riziko opakovaných předčasných voleb je reálné a ani ty nemusejí situaci zlepšit, uvedla ratigová agentura Moody's již krátce po italských volbách. Současný rating Itálie od Moody’s je na úrovni „Baa2“, dva stupně nad neinvestičním pásmem. Standard & Poor’s hodnotí zemi „BBB+“, tři stupně nad neinvestičním pásmem, nově stejnou známkou Fitch.

„Místo toho, aby volby ukázaly jasný směr, naopak zvýšily nejistotu, že reformy, které nastartovala vláda pod vedením Montiho, se zastaví,“ uvedl již v únoru Dietmar Hornung za Moody’s. Krizi v celé eurozóně dle Moody’s znovu přiživuje pat v její třetí největší ekonomice a na jejím největším dluhopisovém trhu. Moody’s přistoupí ke snížení ratingu, pokud se toto zpomalení či zastavení reforem prokáže.

Ke snížení ratingu Itálie mohou podle Moody's přispět i horší podmínky financování. Ty mohou být výsledkem nových ekonomických a finančních šoků v eurozóně. Standard & Poor's uvedla, že výsledek voleb nemá na rating Itálie zatím žádný vliv. Agentura upozorňuje, že politické strany se zatím stále snaží najít nějaké východisko, byť žádná z nich nemá v parlamentu většinu. Stejně jako Moody's i S&P vidí riziko především v tom, že bude až příliš dlouho trvat politická nejistota a že budou váznout reformy. "Domníváme se, že pro hodnocení úvěrové spolehlivosti Itálie budou klíčovým faktorem politické priority příští vlády, jakmile dostane mandát od prezidenta Giorgia Napolitana," uvedla S&P. 

Ve volbách jen těsně zvítězila levicová Demokratická strana, neovládla ale Senát, zatímco zcela propadla formace dosavadního technokratického premiéra Maria Montiho. Překvapením byl úspěch expremiéra Silvia Berlusconiho, který není oblíben na finančních trzích, a šokující byla vysoká podpora bývalého komika a nynějšího populisty Beppeho Grilla. 

Italská ekonomika zažívá jednu z nejhlubších recesí v Evropě. což povede k dalšímu růstu jejího už tak vysokého státního dluhu. Podle nového odhadu Fitch se dluh do konce tohoto roku dostane na 130 procent hrubého domácího produktu, což je nad dosavadní předpovědí 125 procent. Itálie je v recesi od poloviny roku 2011, loni její HDP klesl o 2,4 procenta a obnovení růstu se čeká nejdříve ve druhém pololetí tohoto roku. V posledním čtvrtletí roku 2012 ekonomika Itálie klesla o 2,8 % meziročně při očekávaném 2,7% poklesu, o 0,9 % mezikvartálně dle očekávání a předchozího odhadu, ukázala dnešní zpřesněná data.

Itálie je v recesi od poloviny roku 2011 a obnovení růstu se zde čeká nejdříve ve druhém pololetí tohoto roku. Ekonomiku na konci roku srážela chronicky slabá domácí poptávka spolu s čerpáním ze zásob. V závěru roku byl už HDP nižší než v roce 2001, uvedl úřad. 



Itálie patří k nejzadluženějším zemím Evropy. Ještě loni se o ní mluvilo spolu se Španělskem jako o dalším kandidátovi na finanční pomoc v dluhové krizi.

Dění v Itálii po volbách sledujte na Patria.cz:

Italy-Pisa

 

 

 

(Zdroj: Fitch Ratings, Moody's, S&P, Bloomberg, čtk)


Váš názor
Na tomto místě můžete zahájit diskusi. Zatím nebyl zadán žádný názor. Do diskuse mohou přispívat pouze přihlášení uživatelé (Přihlásit). Pokud nemáte účet, na který byste se mohli přihlásit, registrujte se zde.
Aktuální komentáře
04.05.2024
9:00Víkendář: Fisher o zachování inflačního cíle, nezávislosti centrální banky a vývoji sazeb
03.05.2024
22:04Silný závěr týdne na Wall Street  
17:43Zisky obchodovaných firem v následujícím roce, cyklus a dlouhodobý trend
16:50Plány centrálních bank zřejmě zkomplikují vyhlídky eurozóny, varuje ekonom
16:46Data i výsledky trhům v závěru týdne přejí, ISM ale zaselo pochybnosti  
16:23Komerční banka, a.s.: Hospodářské výsledky k 31.3.2024 (1Q 2024)
15:16Baron: Akcie Tesly začnou prudce posilovat
15:01Tomáš Vlk: Trh práce v USA konečně oslabuje, k radosti investorů  
13:49Perly týdne: Zákon na snížení inflace zvyšuje inflaci, Tesla dostala čínský impuls
13:42Než otevře Wall Street: Coinbase, BigBear.ai, Fortinet  
12:00Hartnett: Slabší data o americké zaměstnanosti zvyšují riziko výprodejů na akciích
11:55Nezaměstnanost v EU v březnu klesla, nejnižší byla v Česku a Polsku
10:59Akcie míří k důležitým datům v lepší kondici díky výsledkům Applu  
10:31Jakub Blaha: Apple oznámil největší zpětný odkup akcií ve své historii  
9:28GEVORKYAN potvrdil předběžné výsledky hospodaření. Na letošní rok plánuje další navýšení tržeb i zisku
9:08Rozbřesk: Sazby klesají na 5,25 %, jejich očekávaná trajektorie se však posouvá výše
8:51Slabší výsledky Komerční banky, Apple překvapil rekordními odkupy a futures jsou zelené  
8:41Zisk i tržby Applu ve čtvrtletí klesly, překonaly však očekávání
8:26Tržby skupiny Bezvavlasy přesáhly miliardu, firma mění CEO a plánuje úpis nových akcií
7:49Pokles čistého zisku Komerční banky o 21,3 pct meziročně ovlivnily opravné položky. Mírně klesly také provozní výnosy

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
Nebyla nalezena žádná data