Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Daňové plány ČSSD: 21 % firmy, 30 % velké banky, telco a energetiky

Daňové plány ČSSD: 21 % firmy, 30 % velké banky, telco a energetiky

18.03.2013 8:48, aktualizováno: 18.3. 14:25
Autor: Redakce, Patria.cz

Aktualizováno

Sociální demokraté budou chtít po případném volebním vítězství zavést progresivní zdanění příjmů fyzických osob. Horní sazba jejich daně by měla činit 38 procent proti současným 15 procentům a případné sedmiprocentní solidární dani. Firmám by ČSSD zvýšila daně z 19 na 21 procent a zavedla by druhou, třicetiprocentní sazbu daně pro velké finanční, energetické a telekomunikační firmy. Na víkendovém sjezdu strany v Ostravě to prohlásil její stínový ministr financí Jan Mládek.

"Naší vlajkovou lodí je nepochybně daň z příjmů fyzických osob," prohlásil Mládek. "Já bych tady chtěl potvrdit bez jakýchkoli pochybností, my prostě zavedeme progresivní daň fyzických osob s horní sazbou 38 procent z hrubé mzdy," slíbil. Současnou superhrubou mzdu chce zrušit. V případě zvýšení daně firmám řekl, že stížnosti na odliv peněz na dividendách jsou legitimní.

ČSSD chce také odložit fungování jednoho inkasního místa, kam plátci daní a dalších odvodů směřují veškeré platby. "To budeme muset odložit, protože jinak to skončí úplně stejně jako sKarty," řekl Mládek.

Prioritou strany podle něj bude i boj proti švarcsystému, tedy zaměstnávání lidí na živnostenský list místo pracovní smlouvy. Hlavní problém podle něj spočívá v tom, že se nevybírají peníze na sociální pojištění. "Dospělo to tak daleko, že řada tzv. OSVČ (osob samostatně výdělečně činných), pokud se nic neudělá, tak ty jejich důchody budou minimální," varoval. "Takže my to vlastně uděláme v jejich zájmu," dodal. 

Sociální demokraté v rámci plánovaných daňových změn chtějí obnovit i společné zdanění manželů. Na dotaz ČTK to dnes řekl stínový ministr financí Jan Mládek. V rámci společného zdanění manželů se vypočítává základ daně z příjmů fyzických osob ze společného základu daně manželů. Je tak výhodný například pro manžele, kde jeden vydělává výrazně více. Poprvé byl tento institut v českém daňovém právu využit v roce 2005, naposled jej bylo možné použít při výpočtu daně z příjmů za rok 2007. "Předpokládám, že společné zdanění zavedeme. Když zavedete minimálně dvě sazby, tak to má opět smysl," uvedl Mládek.

Sociální demokraté si sjezdu zvolili nové vedení, vyslechli prezidenta Miloše Zemana, změnili stanovy a schválili programové priority. Znovuzvolený předseda strany Bohuslav Sobotka ve své závěrečné řeči poděkoval delegátům za důvěru, kterou mu dali, a poděkoval i za podporu pro zvolené členy grémia. Řekl, že sjezd zvolil do čela strany dělný a soudržný tým, který je schopný dovést stranu v "supervolebním" roce 2014 k volebnímu úspěchu. 

Posty hladce obhájili předseda Sobotka i statutární místopředseda Michal Hašek. Řadovými místopředsedy se opět stali Zdeněk Škromach, Lubomír Zaorálek, Martin Starec a nově plzeňský hejtman Milan Chovanec. Sociální demokraté si naopak znovu nezvolili prezidentského kandidáta Jiřího Dienstbiera. Post místopředsedkyně strany vyhrazený pro ženu obsadila místopředsedkyně Senátu Alena Gajdůšková. 

Senátor Zdeněk Škromach získal 413 hlasů delegátů, místopředseda Poslanecké sněmovny Zaorálek o hlas méně, plzeňský hejtman Milan Chovanec 332 hlasů a Starec 298 hlasů. Dienstbier získal od delegátů 297 hlasů. Dienstbier novinářům řekl, že ho výsledek volby nepotěšil, chtěl uspět. "Na druhou stranu je to potřeba respektovat. Delegáti sjezdu se takto rozhodli a uvidíme, jak se bude novému vedení strany dařit," uvedl.

"Já si myslím, že to je hodně veliká chyba, protože Dienstbier měl schopnost oslovit mnohem více lidí, řekněme určitého typu voličů, který vždy chyběl sociální demokracii," řekla v reakci na výsledek volby politoložka Vladimíra Dvořáková. Dienstbier podle ní oslovoval voliče bližší středu a intelektuálně zaměřené voliče, učitele i mladé lidi.

Za konec jeho politické kariéry to však nepokládá, protože Dienstbier zůstává v Senátu a tím, že nebude spjat s vedením, podle ní může svoji osobnost víc vyprofilovat. Za rozhodováním delegátů podle ní může být snaha vytvořit lepší podmínky pro komunikaci s prezidentem Milošem Zemanem, kterého Dienstbier při prezidentské kampani často kritizoval.

(Zdroj: čtk, ČT)


Váš názor
  •  
    18.03.2013 13:30

    nikdy jsem je nevolil....uz to vypadalo,ze bych i mohl poprve,ale ted uz urcite ne!! Bohumile,Bohumile...
    Vata
  •  
    18.03.2013 11:58

    hahaha, to jsou oni. a ještě jsou tak blbí, že to rok před volbami pouští do světa.
    keris
    •  
      18.03.2013 13:13

      Ale záměrně neuváději to, že chtějí opětovně zavést dědické daně. Takže na pohřbu svých příbuzných se budeme usmívat s dobrým pocitem, aby následující den odvést dáň po milovaném zemřelém do pokladny tlučhubovi Socbotkovi, pro blaho všech .
      Henry
      • to není všechno
        18.03.2013 13:31

        chtějí několikanásobně zvýšit daň z nemovitostí, o tom taky radši nemluvili.
        tk69
Aktuální komentáře
05.05.2024
10:22Víkendář: Podle Newton Investment Management je čas zaměřit se méně na růst zisků a více na valuace
04.05.2024
15:20Invesco: Rostoucí výnosy státních dluhopisů, klesající ceny ropy a jestřábí řeči FEDu
9:00Víkendář: Fisher o zachování inflačního cíle, nezávislosti centrální banky a vývoji sazeb
03.05.2024
22:04Silný závěr týdne na Wall Street  
17:43Zisky obchodovaných firem v následujícím roce, cyklus a dlouhodobý trend
16:50Plány centrálních bank zřejmě zkomplikují vyhlídky eurozóny, varuje ekonom
16:46Data i výsledky trhům v závěru týdne přejí, ISM ale zaselo pochybnosti  
16:23Komerční banka, a.s.: Hospodářské výsledky k 31.3.2024 (1Q 2024)
15:16Baron: Akcie Tesly začnou prudce posilovat
15:01Tomáš Vlk: Trh práce v USA konečně oslabuje, k radosti investorů  
13:49Perly týdne: Zákon na snížení inflace zvyšuje inflaci, Tesla dostala čínský impuls
13:42Než otevře Wall Street: Coinbase, BigBear.ai, Fortinet  
12:00Hartnett: Slabší data o americké zaměstnanosti zvyšují riziko výprodejů na akciích
11:55Nezaměstnanost v EU v březnu klesla, nejnižší byla v Česku a Polsku
10:59Akcie míří k důležitým datům v lepší kondici díky výsledkům Applu  
10:31Jakub Blaha: Apple oznámil největší zpětný odkup akcií ve své historii  
9:28GEVORKYAN potvrdil předběžné výsledky hospodaření. Na letošní rok plánuje další navýšení tržeb i zisku
9:08Rozbřesk: Sazby klesají na 5,25 %, jejich očekávaná trajektorie se však posouvá výše
8:51Slabší výsledky Komerční banky, Apple překvapil rekordními odkupy a futures jsou zelené  
8:41Zisk i tržby Applu ve čtvrtletí klesly, překonaly však očekávání

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
Nebyla nalezena žádná data