Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Kypřané v Moskvě nabídli mřenky. Kreml chce velkou rybu

Kypřané v Moskvě nabídli mřenky. Kreml chce velkou rybu

21.03.2013 11:24
Autor: Václav Trejbal, Patria Online

Prodlužující se krize kyperského bankovního systému se začíná vážným způsobem dotýkat vztahů EU-Rusko. Nelibost vůči dosavadnímu přístupu západních věřitelů v čele s eurozónou včera vyjádřil ruský premiér Dmitrij Medveděv, když počínání skupiny ministrů financí (eurogroup) přirovnal ke „slonu v porcelánu“.

Rusům na Kypru hodně záleží. Vlastní zhruba třetinu z celkových vkladů ve výši 68 mld. EUR v tamních bankách. Přes ostrov do Ruska navíc v obou směrech ročně protékají desítky miliard EUR kontrolované holdingovými společnostmi, které poté peníze rozesílají po celém světě. Významnou roli kyperské banky hrají i při financování ruského realitního sektoru. Podle kalkulací Centra makroekonomického výzkumu Sberbank se Rusové na zdanění vkladů měli podle poslední verze záchranného plánu podílet ze 40 %.

Návrh eurogroup byl však v úterý odmítnut, a kyperští představitelé tak museli začít pracovat na záchranném „plánu B“. Ministr financí Michael Sarris se včera spolu s dalšími kolegy z kabinetu vydal na misi do Moskvy, od níž si sliboval příslib alespoň nějaké finanční pomoci. Jenže jednání s ruskými představiteli zkrachovala už dopoledne.

Podle oficiální verze Sarris požádal o prodloužení splatnosti úvěru 2,5 mld. EUR, poskytnutého v roce 2011 na čtyři a půl roku, a navrch ruskou vládu prosil o 5 mld. EUR. Jednání nejdřív probíhala na ministerstvu financí s šéfem rezortu Antonem Siluanovem. Poté se kyperská delegace vydala k vicepremiérovi Igoru Šuvalovovi. Podle zdrojů deníku Kommersant obeznámených s průběhem rozhovorů byl Sarris nepříliš dobře připraven. Neměl prý pro ruskou stranu prakticky žádný konkrétní návrh. „Neměli nic, o čem by se dalo nějak věcně jednat,“ tvrdí jeden z vládních zdrojů. Další tuto verzi potvrzuje a dodává, že Sarris podle všeho neměl ani přesnou představu o tom, jakou částku bude Kypr potřebovat pro přežití v nejbližších dnech.

Další zastávkou kyperské záchranné výpravy bylo ministerstvo energetiky, avšak informace o tomto kole jednání jsou skoupé. Sarris pouze prohlásil, že vážnost a složitost situace ostrovního bankovního systému dosud nebyla správně odhadnuta. Návštěva rezortu energetiky byla zajímavá zejména kvůli dřívějším spekulacím o tom, že další úvěr bude Moskva podmiňovat vydáním licencí k podmořským zásobám ropy a plynu kolem Kypru.

Ruský plynárenský gigant Gazprom včera tuto informaci popřel s tím, že kyperským úřadům žádné nabídky nepředkládal. Taková forma výměnného obchodu by vyžadovala týdny na vyjednávání podmínek; Kypr potřebuje problém nesolventnosti svých bank vyřešit do několika dnů. Předchozí rusko-kyperská jednání o prodloužení splatnosti záchranného úvěru byla ukončena loni v listopadu.

Zdroje deníku Vedommosti uvádí, že Sarris na jednáních prezentoval řadu návrhů, včetně nabídek na prodej podmořských ložisek plynu, avšak ruskou stranu jimi příliš nezaujal.

Kyperská televize také v úterý večer informovala, že do Moskvy přiletěl management Cyprus Popular Bank (na ostrově podniká pod značkou Laiki), banky, jež musela být v roce 2012 de facto znárodněna, poté co vládu požádala o rekapitalizační injekci ve výši 1,8 mld. EUR. Právě hrozící krach Laiki přinutil kyperské představitele, aby se s žádostí o pomoc obrátili na EU a MMF. O banku měl zájem ruský státem kontrolovaný finanční ústav VTB, avšak jeho vedení včera večer akviziční záměr popřelo.

V průběhu dne se objevovaly známky rostoucího napětí mezi EU a Ruskem. Unie nechce, aby Nikósie byla odkázána jen na ruské peníze, jelikož se bojí ztráty vlivu na ostrově. Německá kancléřka Angela Merkelová prohlásila, že Kypr by měl jednat o pomoci pouze s představiteli „trojky“ (MMF, EU, ECB). Oba hráči se na kompromisu mohli dohodnout na dnešním summitu EU-Rusko v Moskvě, avšak přední evropský komisař Olli Rehn právě kvůli Kypru svoji účast na summitu zrušil. Na schůzku nicméně dorazí předseda Evropské komise José Barroso, který ale s ruským prezidentem Vladimirem Putinem v poslední době příliš vřelé vztahy nemá.

Kreml podle všeho nabídky Kypru tolik nezajímají a hodlá svůj vliv na ostrově použít hlavně jako trumf při vyjednávání s EU. Zájem na společné dohodě o záchraně by tu byl, avšak musela by být připravena v takovém formátu, který by Rusku přinesl „politické a ekonomické dividendy,“ tvrdí zdroj blízký prezidentské administrativě. Problém přitom není ani tak v tom, jakou část pomoci poskytne Rusko a jakou eurogroup. Za spoluúčast by Rusové mohli požadovat například ústupky v otázkách liberalizace energetického trhu v rámci tzv. třetího balíčku, který hodně komplikuje život Gazpromu v Evropě.

 
(Zdroje: Kommersant, WSJ, Reuters)


Čtěte více:

Vyvlastnění
19.03.2013 11:56
Rusko dostává ostrou lekci z globalizace. Debata o tom, jak najít 5,8 ...
Kypr nepřijal podmínky pomoci. Co bude dál?
20.03.2013 8:11
V kyperském parlamentu se nenašel ani jediný poslanec, který by podpoř...
Boj za drobného střadatele? Ale kdeže...
20.03.2013 13:29
Obrázky z kyperských ulic obletěly svět. Mohutné protesty proti zdaněn...
A zatímco všichni sledují Kypr...
20.03.2013 17:36
Kyperská kauza byla poměrně dlouho „jen“ dalším varováním, které říkal...
Kypr má prý nový plán k odvrácení bankrotu, ECB mu dává ultimátum
21.03.2013 8:15
Kypr se snaží najít cestu k odvrácení státního bankrotu poté, co jeho ...

Váš názor
  • Na ochranu peněz svých občanů
    22.03.2013 2:53

    Tam Putin vyšle jak je jeho zvykem svoje armějce, stejně jako do Gruzije. To se nezměnilo od dob Brežněva, který k nám taky na naši ochranu poslal dokonce raketové oddíly. A jak jsme byli heppy. Starý psi nové kousky nenaučíš.
    Kulík
  •  
    21.03.2013 12:18

    Za jistých okolností může být zdanění menší zlo než se upsat rudýmu ďáblu...
  • diplomatický blaf
    21.03.2013 12:10

    "Sarris pouze prohlásil, že vážnost a složitost situace ostrovního bankovního systému dosud nebyla správně odhadnuta..." To jako že je to více v čudu, než si myslíme? A kdy tedy dá věřitelům více informací k tomu, aby situaci "odhadli" správně? To jsou zase kydy.
    Omega
  • poradil bych jim
    21.03.2013 11:56

    Když chtějí rusové zachránit Kypr a posléze jej ovládnout, tak ať zaplatí. Když chtějí němci ovládnout Evropu, tak ať taky platí. Co je na tom divného? Je to pořád lepší, než když dluhy za nenažrance v mocenských pozicích obou táborů musí platit normální střádalové, kteří krizi nezavinili.
    Jesse
  •  
    21.03.2013 11:46

    Je opravdu škoda,že v Evropě žijí křesťané a podle Kalouska se jim nemůže doporučovat ať se zastřelí. To se ostatně podle výše jmenovaneho nesmí ani policejním plukovníkům, natož bankéřům.
    Homo
    • Nedělej si starosti
      22.03.2013 3:05

      oni je ruský mafijáni postřílej sami. Pak se udělají "svobodné volby" a na přání kyperských občanů je připojí k Rusku. A za tohle osvobození si přivlastní jejich přírodní bohatství jako náš uran. Navíc ho budou rubat zadarmo jejich mistní podvratilelé a záškodníci.
      xxx
Aktuální komentáře
19.04.2024
13:24Perly týdne: Moc nečekat od Applu i celého trhu?
12:48Reuters: Německá vláda mírně zvýší odhad letošního růstu ekonomiky
11:48Jak na DIP? A na čem čeští investoři letos nejvíce vydělali? Zjistěte na webináři Patrie v úterý 23. dubna od 16:00
11:24Jakub Blaha: Konec transparentnosti Netflixu zastínil obzvlášť dobré výsledky  
10:58Páteční dopoledne je červené, po přestávce se do hry opět vložil Blízký východ  
9:25Netflix reportoval nejlepší první kvartál od roku 2020. Překvapil počtem předplatitelů
9:07Rozbřesk: Proč je česká koruna odolnější vůči silnému dolaru?
8:43Akciové trhy zrudly pod tíhou obav z konfliktu na Blízkém východě, Netflix překvapil vysokým počtem platících uživatelů  
6:03Evercore: Hlavním příběhem je mimořádná odolnost ekonomiky
18.04.2024
22:02S&P 500 poklesl popáté v řadě; investoři čekají na Netflix  
17:45Růst cen akcií a cena za riziko
17:23DJIA dnes v čele a ECB se od Fedu neodpoutá  
15:59Deloitte: Cena nájemného v prvním čtvrtletí vzrostla o procento na 295 Kč/m2
15:20Lee: I kdyby sazby šly letos dolů jen jednou, pro akcie by to stále bylo dobré prostředí
12:56Vasle: Rozdílná měnová politika ECB a Fedu má své limity
11:52Výhled TSMC překonal odhady díky podpoře poptávky po AI čipech
11:36Akcie se zvedají. Jak pevnou oporu dodají firmy?  
9:54Ifo: Německé firmy letos plánují snižování investic
9:05Rozbřesk: Zachrání Super-Mario (znovu) Evropu?
8:45EU nebude formálně vyšetřovat investici Microsoftu do OpenAI

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
Nebyla nalezena žádná data