Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Americkou ekonomiku nyní šoky nepotopí, další recese 2016 - 17

Americkou ekonomiku nyní šoky nepotopí, další recese 2016 - 17

25.03.2013 13:21
Autor: Redakce, Patria.cz

O zranitelnosti americké ekonomiky se toho během posledních tří let napsalo hodně. Realita je ale opačná. Tato ekonomika dokázala, že je velmi odolná, protože ustála vnější šoky, finanční krize a dokonce i fiskální utahování. Pohled zpět ukazuje, že největším rizikem pro ni byl přístup „brzda – plyn“, který ve vztahu ke kvantitativnímu uvolňování sledoval Fed. Tento problém by ale měl být vyřešen časově neomezeným QE, které je navázáno na vývoj v ekonomice. Možná, že budu přehnaně optimistický, ale podle mého názoru bude současné oživení pokračovat. To neznamená, že by mělo trvat stále, ale pokračovat bude až do doby, kdy Fed začne zvyšovat sazby. A k tomu nedojde dříve než v roce 2015. Nemusíme být sice spokojeni s tempem růstu, ale možnost recese by v následujících třech letech neměla stát v popředí našich obav.

Inflace leží příliš nízko a nezaměstnanost příliš vysoko na to, aby se monetární politika změnila dříve než v roce 2015. Rizikem je v tomto smyslu paradoxně to, že oživení bude rychlejší, než se očekává. Pak by skutečně došlo k tomu, že by Fed musel utáhnout již na konci roku 2014. Je také jasné, že ekonomiku bude letos brzdit fiskální politika. Daleko do vyřešení má také krize v eurozóně, což ukazuje poslední PMI, o vývoji na Kypru ani nemluvě. Možná také dojde k dalšímu zpomalení Číny, což by mělo negativní dopad na americké exporty. Celkově ale můžeme tyto faktory vnímat jako ne tak významné překážky. Akciový trh na ně možná bude reagovat, jejich význam pro americkou ekonomiku je ale druhořadý. Jak ukazuje následující graf, pokud hovoříme o recesi v době, kdy Fed neutahuje, nebereme v úvahu historický vývoj. V grafu je modře vyznačen vývoj klíčové sazby Fedu a výnosy desetiletých vládních dluhopisů. Vyznačeny jsou i poslední tři recese. Před nimi vždy došlo k tomu, že se klíčová sazba dostala nad výnosy vládních dluhopisů. 


001
 
Podobná argumentace neznamená, že v USA nemůže přijít recese v době, kdy výnosová křivka směřuje nahoru (nyní přitom sazby leží na nule, takže nahoru směřovat musí). Jde o to, že recese přicházejí obvykle po utažení politiky a Fed je nyní ochoten tlumit všechny negativní šoky. Dá se tak čekat, že monetární politika vyváží velkou část vlivu, který by v budoucnu negativní faktory měly. Vzpomeňme si na asijskou krizi. Tehdy se hovořilo o tom, jak tento šok vyvolá v USA recesi, nikdy k tomu ale nedošlo. Fed uvolnil politiku a efekt krize eliminoval. Recese přišla až poté, co Fed otočil sklon výnosové křivky. Podobné jako při asijské krizi to bylo v létě minulého roku s krizí v Evropě.

Je možné, že by existoval tak silný šok, že by Fed nebyl schopen jeho vliv eliminovat? Byl by jím třeba default Spojených států, ale ten má velmi malou pravděpodobnost. Obecně vzato, americká ekonomika je jako velká loď. Může ji zpomalovat protivítr, směr však neotočí. Obavy by tak mělo vzbuzovat spíše tempo růstu. Pokud bychom přemýšleli nad tím, kdy přijde další recese, můžeme k roku 2015 přičíst asi dva roky utaženější politiky. Podle mého názoru se tak dá další recese čekat v letech 2016 – 2017. 



 
(Zdroj: Tim Duy, Fed Watch)


Čtěte více:

Mýtus o cenách akcií zvednutých tištěnými penězi
14.03.2013 11:50
Neustále opakované vysvětlení rally na akciových trzích zní tak, že kv...
Sachs: Krugmanovo hrubé keynesiánství škodí
21.03.2013 7:58
Paula Krugmana hluboce uznávám, od roku 2008 se ale naše názory na to,...
Bernanke (Fed): Růst trhů není bublinou a Kypr pro nás hrozbou. Výhled přesto mírnější…
21.03.2013 8:24
Růst akciových trhů není žádným překvapením, ale odpovědí na zlepšujíc...
Zapomeňte na Kypr, Bernanke střadatelům sebral daleko víc
22.03.2013 18:29
Americká centrální banka ve středu potvrdila, že stávající kurz extrém...

Váš názor
  • Časově neomezené QE
    26.03.2013 0:12

    "Tento problém by ale měl být vyřešen časově neomezeným QE, které je navázáno na vývoj v ekonomice" - to je perpetuum mobile? Spustíme QE - roztočíme ekonomiku - až to nebude potřeba tak QE utlumíme - až ekonomika začne uvadat spustíme QE a roztočíme ekonomiku - atd.? Je to až takhle jednoduché, nikdy se to nezadře a nemá to vedlejší účinky?
    PavelV
    • Re: Časově neomezené QE - vedlejsi ucinky
      26.03.2013 9:15

      "Obecně vzato, americká ekonomika je jako velká loď. Může ji zpomalovat protivítr, směr však neotočí." smer neotoci, ale muze zacit plout pozpatku..
      Azb
      • to Azb
        26.03.2013 9:24

        Titanic byl taky velká loď a ledovec jen maličko změnil jeho směr, nejprve do strany a nakonec směrem ke dnu :-)
        oh171
        • Re: to Azb
          26.03.2013 9:27

          V případě Titaniku je příznačnější EU než USA, nemyslíš?:-)) To co předvedl Brusel s Kyprem a na 100% předvede s jinými státy - to jsou ty šoky - se mohou zločinci na Wall street dál klidně dusit smíchy a pokuřovat u této zábavy své oblíbené doutníky :-))
          Jesse
  • Neni to tak jednoduche ....
    25.03.2013 15:35

    Dobry den, s vasim clankom suhlasim, ale iba z pohledu monetarnej. Avsak, na ekoniomiku ma vplyv (a hlavne tu realnu) fikalna strana. A tu vidim vela problemov. US dlh rastie a vieme ako narastol, US federal dlh v r 2008 bol ca 8-9bln USD a dnes 16.7 bn USD. Neni mozne sa cudovat, ze US ekonomika je taka silna a ze sa sa jej tak dari, ked za 4-5 rokov sa do spotreby (dlh a vydavky fiskalnej strany su priame vydavky, priama spotreba, priame produkt a sluzby) nalialo okolo 6-7 bln USD, kt. sa spotrebovali ... a teraz? Teraz co? Ide sa dalej, jasne, ale nato, aby sa darilo aj nadalej, je treba ekonomiku stimulovat nadalej, a to HLAVNE z fiskalnej strany ... A tu vidim problem - v skratke - rast dlhu je neudrzatelny ... ano, da sa aj tak, ze co rok to dalsi bilion usd dlhu, OK, otazka je tu ale, kolko takychto rokov je este mozych ... nezabudnite, ze ak us vam zacne setrit a rocny deficit sa znizi uz iba na prijemnych 500mld usd, tak vam tie zvysne peniaze budu v ekonomike budu chybat ... stat si bude objednavat menej tovarov, menej sluzieb atd atd - ale potom budete potrebovat menej ludi zamestnanych, menej prepravy tovarov atd atd ... Takze s tou "pevnou ekonomikou", to by som na vasom mieste opravil ... ono, existuje aj nieco ako dlhovy strop (posunie sa znova, alebo to radsej posunieme vyssie???), investori a ich ochota kupovat coraz vaecsiu kopu dlhu.. (ale ak nie, tak nam narastu sadzby, alebo ano, bed je tu fed, on bude tlacit a vykupovat - OK, to je fajn, ale ako dlho??? ) a existuje aj nieco ako ratingovky a spolu s invetormi sa blizi cas, kedy to tej pevnej us ekonomike spocitaju .... Tak toto je moj sukromny nazor, znova nam to vsetko vyzera krasne - ako v r. 2005-7, len aby sme sa o zopar mesiacov necudovali, ze s tou US ekonomikou neni vsetko az v takom poriadku!
    Tomas z KE
  • taaková blbost
    25.03.2013 14:32

    to snad autor nemyslel vážně,okrádaání občanů hlavně důchodců co si zakoupili dluhopisy neb jim bylo vštěpováno ,že je to nebezpečnější zajištění na stáří a zmetek ben je okradl o jejich celoživotní úspory, a tohleto myslí jako správné řešení ,tak patrio vy jste ale zmetci
    XXX
Aktuální komentáře
25.04.2024
19:16ČD Cargo, a.s.: Tisková zpráva
19:10UNICAPITAL Invest III a.s.: Výroční zpráva 2023
19:04UNICAPITAL Invest VI a.s.: Výroční zpráva 2023
18:30Staro – nový technologický cyklus a atraktivita růstových akcií
17:05Martin Kycelt: Překvapivé reakce na výsledky Tesly a Meta Platforms
16:47Slabé HDP s vyššími inflačními tlaky. Po výsledcích se trhy potýkají i s makrodaty  
16:00SATPO finance, s.r.o.: Výroční finanční zpráva za rok 2023
16:00City Home finance III, s.r.o: Výroční finanční zpráva za rok 2023
15:46Braňo Soták k výsledkům Meta Platforms a staronové cílové ceně: Silná čísla "po zásluze" potrestána, akcie -15 %  
15:13Hermes vzdoruje zpomalení prodeje luxusního zboží, akcie však s dobrými výsledky dopředu počítaly  
12:50Deusche Bank s nejlepšími čísly od roku 2013. Zpět v čele ziskovosti investiční bankovnictví
12:09Sazby výš po delší dobu a trh zralý na další korekci?
11:37Miliardáři by podle ministrů G20 měli platit dvouprocentní majetkovou daň
11:08Těžařská firma BHP chce rivala Anglo American, vznikl by největší producent mědi
11:02Jak jsou na tom velké techy? Meta nalomila důvěru investorů  
10:24Meta navyšuje výdaje na AI. Investoři se ale obávají, zda se vynaložené peníze vrátí
10:18JTPEG Croatia Financing I, a.s.: Zveřejnění Roční finanční zprávy emitenta za rok 2023
10:12MONETA Money Bank, a.s.: Uveřejnění vnitřní informace
9:34Komerční banka, a.s.: Oznámení o přijatých usneseních na VH KB konané dne 24.4.2024
9:02Rozbřesk: Dnes se ukáže, jak Evropě Amerika utíká

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
ČasUdálost
14:30USA - HDP, q/q a
14:30USA - Nové žádosti o dávky v nezam.