Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
BRICS tvoří vlastní světový řád: v plánu je rozvojová banka a měnový fond

BRICS tvoří vlastní světový řád: v plánu je rozvojová banka a měnový fond

26.03.2013 16:08
Autor: Václav Trejbal, Patria Online

Skupina největších a nejvýznamnějších rozvíjejících se ekonomik se rozhodla s hospodářskými problémy „jihu“ a nestabilitou globální měnové architektury bojovat po svém. Jelikož jí Západ nemíní dát větší vliv v institucích jako Světová banka či Mezinárodní měnový fond (MMF), hodlá si uskupení BRICS založit paralelní organizace, které by více reflektovaly jejich společné zájmy. Jejich zrod ale nebude vůbec jednoduchý nebo rychlý.

Lídři BRICS – Brazílie, Ruska, Indie, Číny a Jižní Afriky – by vznik vlastní rozvojové banky a měnového fondu měli odsouhlasit na dnes začínajícím summitu v Durbanu. Banka by měla financovat projekty typu silnic, škol či elektráren, zatímco fond by měl sloužit k vyrovnávání nerovnovah platební bilance či odvracení měnových krizí. Podle představitelů pěti zemí, v nichž žije 43 % obyvatelstva planety a které dohromady disponují 4,4 bilionu USD devizových rezerv, se BRICS pokouší o zvýšení svého vlivu ve světě financí tak, aby odpovídal jejich rostoucí hospodářské síle.

Hra s čísly
Podle ekonoma Arvinda Subramaniana podíl BRICS na světovém HDP momentálně dosahuje 18 %, přičemž do deseti let by se měl vyšplhat na čtvrtinu. Po přepočtu na paritu kupní síly, která zohledňuje různé cenové hladiny v jednotlivých ekonomikách, avšak nemá takovou vypovídací hodnotu pro srovnávání hrubé hospodářské síly v mezinárodní aréně, se BIRCS na světovém HDP nyní podílí ze 30 %.

„Nejzákladnějším smyslem existence BIRCS je zcela jistě vytvoření nových institucí brettonwoodského typu orientovaných na rozvojový svět,“ tvrdí Marty Davies, výkonný ředitel jihoafrické poradenské společnosti Frontier Advisory. Podle něj se centrum moci přesouvá ze západních zemí směrem na východ a jih, což u prvně jmenovaných vyvolává velké znepokojení.

Země BRICS dlouhá léta vyzývají k reformě Světové banky i MMF. Obě instituce byly založeny zcela podle amerického mustru na konferenci v Bretton Woods pár měsíců před koncem druhé světové války. Rozvojovému světu vadí nepsaná dohoda, podle níž křeslo šéfa Světové banky obsazují Američané, zatímco MMF z pozice výkonného ředitele kontrolují Evropané.

Další výtky rozvojových ekonomik směřují na váhy hlasů v MMF. Spojené státy spolu s Evropou a dalšími tradičními spojenci disponují nadpolovičním počtem hlasů (země G7 mají 43 %), takže jsou schopné ve fondu navzdory odporu ostatních prosadit cokoli, například finanční pomoc Kosovu, které mnohé země ani neuznávají. Po poslední reformně z roku 2008, která vstoupila v platnost před dvěma lety, připadá na pětici BRICS 11,02 % hlasů. Předtím to bylo 10,46 %.

V roce 2010 byla dohodnuta nová, výraznější změna vah, která by podíl BRICS zvýšila na 14,14 %. Například Čína by si ze současných 3,81 % výrazně polepšila na 6,07 %. Američtí zákonodárci však reformní dohodu odmítli ratifikovat a na post šéfa Světové banky byl loni dosazen Američan Jim Yong Kim, který dostal přednost před kandidáty z Nigérie a Kolumbie. Váha Spojených států by v případě schválení poslední reformy klesla ze 17,3 % na 16,5 %. S menším počtem hlasů by se muselo smířit také Německo, Japonsko, Velká Británie, Francie i Kanada.

České republice by reforma prospěla: váha hlasů by se jí zvýšila ze současných 0,43 % na 0,46 %, čímž by se dostala před Kuvajt, Alžírsko či Maďarsko. Ještě víc by si polepšilo Polsko s 0,84 % hlasů, které by se dostalo na úroveň Malajsie či Singapuru či Rakouska.

Raketová ekonomika a pomalejší politika
Termín BRIC poprvé použil předseda fondu správy aktiv banky Goldman Sachs Jim O´Neill ve zprávě pro investory z roku 2001. Do dvaceti let podle něj měla čtyřka nastupujících mocností (bez Jižní Afriky) dorovnat hospodářský výstup Spojených států. Podle současných trendů by k tomu mohlo dojít dřív.

První summit BRIC se uskutečnil před čtyřmi lety, o něco později byla do klubu přizvána Jižní Afrika jako nejprominentnější zástupce afrického kontinentu. Vzájemná obchodní výměna se mezi lety 2002 a 2012 zvýšila z 27 mld. USD na 282 mld. USD. Podle prognóz brazilské vlády by do roku 2015 mohla dosáhnout 500 mld. USD. Obrat obchodu se zbožím mezi USA a EU v roce 2011 dosáhl 440 mld. USD.

„Pokud bude ohlášen vznik banky BRICS, bude to už docela událost,“ tvrdí O´Neill, který mezitím odešel do důchodu. Minimálně by to podle něj znamenalo projevení akceschopnosti na politické úrovni.

Vytvoření nového pořádku podle představ rozvojového světa však nebude tak snadné a přímočaré v jako v roce 1944. Prezidenti a premiéři BRICS by sice mohli vytvoření institucí v Durbanu v principu schválit, avšak ohledně jejich financování a provozu zatím v rámci pětky panují neshody.

Na možnost uzavření pouze hrubé dohody proklamačního charakteru upozornil zvláštní vyslanec ruského prezidenta v Africe Michail Margelov. Rusko podle něj upřednostňuje omezení počátečního vkladu každé ze zemí na 10 mld. USD. Čína si velmi pravděpodobně může dovolit do banky investovat mnohem víc a také za to požadovat odpovídající vliv.

Jihoafrický ministr obchodu Rob Davies nedávno upozornil, že také vytvoření fondu proti měnovým krizím „ještě nějakou dobu potrvá.“ Jeho brazilský kolega Guido Mantega v říjnu prohlásil, že fond by mohl fungovat na stejných principech jako iniciativa Chiang Mai, v jejímž rámci se Čína, Japonsko, Jižní Korea a dalších 10 ekonomik jihovýchodních ekonomik rozhodlo sdílet 240 mld. USD pro pohotovostní využití v případě náhlých finančních šoků.

„Bude ještě chvíli trvat, než nějaká banka BRICS bude moci začít úvěrovat dejme tomu výstavbu železnice,“ tvrdí Simon Freemantle, analytik největší africké banky Standard Bank Group.

(Zdroje: Bloomberg, The Economic Times, IMF, WB, Eurostat)


Váš názor
  • Oprava - netvoří ale snaží se tvořit.
    26.03.2013 17:29

    Po fiasku na Kypru se Rusaci snaží najít další země, kde prát svoje špinavé prachy. Už otevírají banky i u nás. Na Kypru to pomalu šumí do ztracena a tak hledají další ovečky na popravu. Kam vstoupí ruská bota sto let nic neroste. I u nás je to po dlouhých letech stále cítit a nemusíme ani takdaleko. Už pomalu opouští i své Vary.
    dolar
    • Re: Oprava - netvoří ale snaží se tvořit.
      26.03.2013 18:03

      Souhlasím, hodně Rusů potřebuje někde prát špinavé peníze. Na druhé straně si nedělej iluze, svině jsou na celém světě od USA až do Číny. Možná, že ti finanční oligarchové, i když se jim tak neříká, z USA, Francie nebo Německa jsou možná zvyklí prát prachy daleko sofistikovaněji, inteligentněji. Rusi se to musí teprve naučit. Jak se liší Kypr od třeba Lucemburska s daleko přehnanějším bankovním odvětvím, než má Kypr a se sídlem stovek velkých Francouzských firem ? Proč nemá EU zájem zlikvidovat daňové ráje alespoň v Evropě? No přece aby měli kde evropští oligarchové prát své špinavé prachy ne?
      jarom
      • Rusům chybí amrické know how
        26.03.2013 18:56

        ....a taky trpělivost něco vybudovat. To trvá déle než jen něco sebrat a zmizet, bez ohledu na to co bude pak. Proč si nevybudují své banky, které by byly na úrovni, ale ulejvají svoje prachy na Kypr a ničí reputaci celé zemi. Dokonce i tu jejich ropu jim musí ze země dostávat Amíci. Navíc ten jejich system bere vítr z plachet slušným podnikavým lidem. Ten kdo nepochlebuje Putinovi ten skonči jako ostatni novináři nebo jeho oponenti. Likviduje je po celém světě, jako právě Berizovského v Londýně.
        dolar
        • Re: Rusům chybí amrické know how
          27.03.2013 6:46

          Pane jo, takovou sestavu naivity, hlouposti a demagogie jsem už dlouho nečetl. Doporučil bych autorovi méně ideologie a více té reality při tvoření názorů na fungování dnešního světa.
          Peté13
          • naivni jsi ty Pete
            27.03.2013 13:51

            tak nám ukaž kde dolar nemá pravdu. Zajdi se podívat do KV, kterým se už dnes říká ruské. Co kdy vymysleli nebo dali světu Rusáci. I ty svoje auta okopírovali nebo koupili od Amiků, nebo ruský Moskvič od Italů. Pamatuješ ještě ruský motocykl Ural? I tu atomovku ukradli od Amiků. Jmenuj nám tady jednu světoznámou ruskou značku v jakémkoliv oboru. Mají tam jen svrab a neštovice a Depardieuho. Kdo neskáče není Čech a kdo nechlastá není Rus.
            Stojáček
            • Re: naivni jsi ty Pete
              27.03.2013 14:02

              Auroru,Matriošku,Mrazika - patentované labely for ever :-)))
              AMN
  • peknej důsledek chamtivosti
    26.03.2013 16:59

    a přenesení výroby do číny a indie
    Bo
Aktuální komentáře
28.03.2024
9:42Jan Bureš: HDP revidován vzhůru, reálné příjmy domácností rostou a s nimi i útraty
9:31Přehled (ne)obchodování na trzích přes Velikonoce 2024
8:55Se snižováním sazeb v USA není kam spěchat, opakuje guvernér Fedu Waller. Futures jsou zelené  
8:52Putin: Rusko nezaútočí na Pobaltí, Polsko či Česko. Jde jen o strašení lidí
8:45Rozbřesk: HDP potvrdí pozitivní obrat v útratách domácností
6:03Britské akcie jsou nyní (historicky) mimořádně levné a Evropa už obchoduje s výrazným diskontem i vůči Japonsku
27.03.2024
21:19Americké indexy posilovaly díky silnému závěru  
18:26Jen kousek od intervence? Akcie a dluhopisy dnes lehce v zeleném  
17:50Pavol Mokoš: Je čas svézt se na vlně růstu, ne chytat dno. A technické cíle pro pražské banky
15:43BlackRock: Dlouhodobě nebude pokračovat scénář vyšší inflace a sazeb. Postará se o to umělá inteligence a další technologie
15:00ČEZ, a.s.: Zvolen nový místopředseda dozorčí rady ČEZ
13:01FX Výhled: Dolar se připravuje na návrat vyšších sazeb po delší dobu  
11:21Evropa drží pozice po překvapivém americkém poklesu. Spekulace o intervenci na jenu sílí  
11:15BlackRock: Švýcarský monetární signál a další vývoj inflace
10:44Německé hospodářství churaví, shoduje se pět předních ekonomických institutů
9:55Allwyn Financing Czech Republic 2 a.s.: Předběžné neauditované finanční výsledky za rok 2023
9:49Výsledky H&M za první kvartál překonávají odhady. Akcie přidávají 13 pct
9:23Rozbřesk: Březnová inflace v eurozóně ECB nerozhodí
9:07Komerční banka, a.s.: Oznámení o zahájení exkluzivního vyjednávání o prodeji dceřiné společnosti
8:59EP Infrastructure, a.s.: Výsledky skupiny EP Infrastructure za rok 2023

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
ČasUdálost
Varta AG (12/23 Q4, Bef-mkt)
9:00CZ - HDP, q/q
12:00Walgreens Boots Alliance Inc (02/24 Q2)
13:30USA - HDP, q/q a
13:30USA - Nové žádosti o dávky v nezam.
14:45USA - Index aktivity ISM Chicago
15:00USA - Index spotř. důvěry Mich. university