Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
NWR (-3 %) bude na VH řešit možnost nové emise a zpětného odkupu akcií

NWR (-3 %) bude na VH řešit možnost nové emise a zpětného odkupu akcií

27.03.2013 13:05, aktualizováno: 27.3. 15:38

Aktualizováno

750 tisíc akcií za jeden eurocent pro nového generálního ředitele, možnost emise nových akcií odpovídajících až 33% podílu nebo zpětného odkupu akcií. Takové jsou některé body jednání měsíc vzdálené výroční valné hromady akcionářů NWR. Hlasovat se bude také o prodloužení současných mandátů všech ředitelů NWR. Těžební společnost o všech bodech jednání dnes informovala ve 14stránkové pozvánce na valnou hromadu. Akcie NWR dnes odpoledne v reakci na riziko ředění stávajících akcionářů v důsledku možné emise nových akcií padají až o 3 procenta ke 71 Kč.  

Výroční valná hromada akcionářů (VVH) NWR za rok 2013 proběhne dne 26. dubna od 10 hodin v amsterdamském hotelu Steigenberger Airport. Akcionáři, kteří chtějí o usneseních hlasovat, ale nemohou se zúčastnit přímo, mohou podle oznámení NWR pověřit hlasováním zmocněnce, a to vyplněním a doručením odpovídajícího formuláře nejpozději dva dny před začátkem VVH. 

Společnost NWR již včera nominovala Alyson Warhurstovou do představenstva NWR v roli nezávislé neexekutivní ředitelky, na místo odstoupivšího bývalého šéfa OKD Klause-Dietera Becka. Na výroční valné hromadě bude společnost navrhovat její jmenování. Akcionáři by také měli potvrdit ve funkcích současné členy představenstva společnosti.

Akcie pro nového šéfa a rozšíření motivačního programu

Společnost NWR si minulý rok prošla změnami v nejvyšším vedení a po pěti letech má nového předsedu představenstva. Mike Salamon tuto nejvyšší pozici i celé představenstvo opustil v říjnu a ve vedení NWR jej podle nahradil Gareth Penny. Novému šéfovi NWR byl při nástupu udělena opční práva k 750 000 akcií A s cenou 0,01 EUR za akcii. Tato opční práva byla původně udělena s tím, že měla být uspokojena, nyní ale NWR v pozvánce na VVH žádá o „schválení vydání nových akcií pro účely uspokojení těchto opčních práv, čímž bude poskytnuta větší flexibilita.“

NWR dále navrhuje také doplnění dosud platného bonusového plánu pro odměňování, motivaci a udržení zaměstnanců. Zatímco aktuální plán umožňuje při splnění podmínek (dosažení 80 % z ročního cíle EBITDA, popř. dalších cílů vytyčených představenstvem) pouze platbu a odložení bonusu (30 % bonusu jako opce na nákup akcií NWR s 3letým odkladem), dlouhodobý pobídkový plán NWR by měl podle návrhu představenstva za stejných podmínek umožňovat také poskytnutí určitého objemu akcií.

„Ředitelé se domnívají, že tyto změny zvýší schopnost představenstva udržet a motivovat klíčové zaměstnance a poskytnou představenstvu flexibilitu, aby zefektivnilo svou politiku odměňování a přizpůsobilo se budoucím změnám hospodářských podmínek, kterým čelí skupina, právo, daňová a tržní praxe,“ uvedl předseda představenstva NWR Gareth Penny.

Limity pro novou formu odměňování navrhuje NWR následovně: Až na výjimečné případy nesmí celková tržní hodnota akcií vydaných v rámci tohoto rozšíření odměňování pro jednu osobu přesáhnout v jednom finančním roce 300 procent základního platu dané osoby. V každém jednotlivém desetiletém období potom nesmí být v tomto plánu vydáno nebo určeno k vydání více než 5 procent z vydaného kmenového akciového kapitálu společnosti. „Tyto limity se nevztahují na již propadlé odměny; dokud to bude považováno za nejlepší možný postup, budou vlastní akcie v majetku společnosti NWR převáděné za účelem uspokojení odměny počítány tak, jako by byly vydány akcie nové,“ dodává k tomuto bodu dnešní zpráva NWR.

Emise dalších akcií až do výše 33% podílu

NWR na dubnové výroční valné hromadě požádá akcionáře také o obnovení pravomoci ředitelů vydávat a rozdělovat nové akcie společnosti. Navrhované usnesení VVH počítá s tím, že by ředitelům NWR bylo uděleno „právo přidělovat nové akcie a udělovat práva k upisování akcií či výměně jiných cenných papírů za akcie až do jmenovité hodnoty 34 933 536 EUR, která představuje cca 33 procent všech akcií A společnosti vydaných ke dni 25. března 2013.“

V případě veřejně neobchodovaných akcií typu B představenstvo NWR před valnou hromadou navrhuje, aby podmínkou jakéhokoliv přidělování, vyměňování či vydávání nových akcií typu B bylo schválení valnou hromadou majitelů akcií typu B nebo písemné oznámení podepsanou většinou majitelů akcií typu B. 

Podle vedení firmy nemá NWR v současnosti žádné plány na provedení takové emise. "Vedení ale považuje za žádoucí, aby mělo co největší flexibilitu (...) reagovat na vývoj na trhu a zajistit financování obchodních příležitostí, pokud se naskytnou," uvádí se v pozvánce na valnou hromadu.

NWR se po únorovém zveřejnění ambiciózního strategického plánu rozvoje svých aktivit do roku 2017 netají chutí na akvizice v uhelném sektoru. „Poohlížíme se po možnosti nakoupit podíly v dalších produkčních závodech, kde bychom získali možnost kontroly,“ uvedl před měsícem Gareth Penny, který stojí v čele představenstva NWR. Společnost podle něho přitom může zvažovat i akvizice dolů ve Spojených státech. 
 
Podle aktuálních informací agentury Bloomberg je nyní celkem vydáno víc než 264 milionů kusů akcií typu A (free float 95,2 milionu kusů), se kterými se obchoduje na pražském, londýnském a varšavském trhu, a deset tisíc akcií typu B. Aktuální tržní kapitalizace firmy dosahuje 617,4 milionů britských liber, tedy asi 18,8 miliardy korun. Ke konci roku 2011 byla majoritním vlastníkem NWR společnost BXR Mining která držela 63,4% podíl. Ve skupině BXR má zhruba 50% podíl český miliardář Zdeněk Bakala. Společnost NWR oznámila, že k pondělku 25. března 2013 nedržela žádné vlastní akcie.

Povolení ke zpětnému odkupu až do výše 10% podílu

Akcionáři mají na výroční valné hromadě NWR také hlasovat o prodloužení práva společnosti nakupovat vlastní akcie, které firma poprvé získala na valné hromadě v dubnu 2010.

„Toto mimořádné usnesení stanoví nejvyšší počet akcií A, které lze nakoupit (a které činí cca 10 procent akcií typu A společnosti NWR vydaných k 25. březnu 2013), a nejvyšší a nejnižší cenu, za kterou lze akcie A kupovat,“ vysvětluje NWR další z bodů, o kterém chce nechat akcionáře hlasovat na dubnové valné hromadě.

Na jakékoliv akcie typu A, koupené v rámci případného programu zpětného odkupu akcií NWR, se bude podle vyjádření společnosti pohlížet jako na zrušené, nebo budou drženy jako vlastní akcie v majetku společnosti.

Platnost oprávnění NWR k zahájení zpětného odkupu až deseti procent veřejně obchodovaných akcií má podle návrhu opět skončit na konci výroční valné hromady konané v roce 2014, nebo 30. června 2014 podle toho, které z dat nastane dříve.

 
(Zdroj: New World Resource, Bloomberg)


Čtěte více:

NWR ve 4Q s nejhlubší ztrátou v historii. Nevyplatí dividendu, ale má plány stát se lídrem na trhu
21.02.2013 8:21
Těžební firma New World Resources (80,08 CZK, -7,34%) se v posledním k...
NWR - Dlouhodobá strategie nevykompenzuje slabší krátkodobý výhled (komentář)
22.02.2013 17:12
Těžařská společnost NWR včera pořádala tiskovou konferenci a konferenč...
NWR chce nakupovat další doly, možná i v USA
25.02.2013 11:02
Navzdory historicky největší kvartální ztrátě zaznamenané na konci loň...
Finanční ředitel NWR: Nemůžeme si nyní dovolit otevírat doly. Debiensko se nejspíš zpozdí
27.02.2013 9:49
„Naše schopnost vytvářet hotovost je taková, že si prostě nemůžeme dov...
NWR - S&P snižuje rating kvůli „velmi slabým“ výsledkům. Proti cenám uhlí prý nepomohou ani škrty
01.03.2013 8:50
„Těžební společnost NWR měla za loňský poslední kvartál velmi slabé vý...
Bývalý šéf OKD končí i v představenstvu NWR
14.03.2013 18:29
Klaus-Dieter Beck, který stál více než pět let v čele černouhelné firm...

Váš názor
  • Ostří hoši z NWR...
    27.03.2013 16:03

    http://www.youtube.com/watch?v=NX6mk1xewbM
    Pound
  •  
    27.03.2013 15:48

    HMM....vydání akcií za 438-kč nyní 71-kč moc hezký tunel bravo Baky.!!!!
    KIOL
  •  
    27.03.2013 14:38

    panika kam se podíváš
    OPTIMISTA
    •  
      27.03.2013 14:40

      a to je voda na mlyn profi spekulantum..prodavejte vse nekupujte nic..aspon pet let
      OPTIMISTA
      •  
        27.03.2013 14:55

        Já tomu nerozumím, prostě nerozumím... Ty tomu rozumíš? Já ne... Ne a ne na to přijít, co ten Bakyč má za lubem. prostě mi to kebule nechce povolit :-)))
        Jesse
        •  
          27.03.2013 15:11

          Je to jasné.Nejdříve vydá 33% nové emise a pak možná 10% odkoupí za pětinu ceny.To dává logiku.Náš kmotr přes uhlí,za nimž stojí záhadná skupina investorů stejně dělá jen to co mu nařídí.
          ?
  • NWR
    27.03.2013 14:07

    nejen tato akcie, ale celá XETRA jde do (_,_( podvodníci si na trhy přišli jen pro dary od tak zvaných akcionářů.Potom prodej, krach aneb. tunel.Hold zaúkolovaný Véna to tu pěkně zprivatizoval a je mu to ještě málo :DD chce celou zeměkouli :DD to jsem zvědav na jak se v KLDR s nimi domluví
    Deny:-)
  •  
    27.03.2013 13:17

    Celá burza jde do kopru a postup se zrychluje.
    Homo
    •  
      27.03.2013 13:37

      80 mil kusů po 65 Kč za kus.Bakala zas ukradne více než 5 miliard.
      ?
      •  
        27.03.2013 13:48

        Víš, co říkala jeho těhotná ženuška v proslovu na české mis. Aby se přestal úspěšným závidět úspěch. K.....
        berta
        • trojčlenka
          27.03.2013 14:13

          Tak jsem to dal do trojčlenky a vychází mi, že by to mělo sjet na 55 káčé, otazník píše 65 káčé, kolik to vyšlo ostatním?
          Ulrich
          • Re: trojčlenka
            27.03.2013 14:28

            Doufám,že patrie totálně maximálně rozmázne tuto novou negativní informaci a dá cílovku 33 Kč na akcii.Jinak by to bylo mimo normu.
            ?
  •  
    27.03.2013 13:14

    Naředění stávající emise o 33%?
    ?
    •  
      27.03.2013 13:58

      Nejdřív to naředí a pak to odkoupí?
      berta
      •  
        27.03.2013 14:27

        Já bych si taky prikoupil 750 tisíc akcí za 1 eurocent a tak si naredil vlastní akcie. Tak se vydelávají peníze a ty mužeš len čumet jak te okrádají.
        Milan
Aktuální komentáře
19.04.2024
17:46Jak na DIP? A na čem čeští investoři letos nejvíce vydělali? Zjistěte na webináři Patrie v úterý 23. dubna od 16:00
17:18Celkový akciový optimismus na úrovních z let 2001/2002. Posouvá se základní psychologické nastavení investorů?
16:46Poptávka po bezpečí slábne, ale investoři se zpět do akcií nehrnou  
16:37Český státní dluh v 1. čtvrtletí vzrostl o 109,9 mld. Kč na 3,221 bilionu Kč
14:31SAB Finance a.s.: Průběžné hospodářské výsledky za leden–březen/2024
13:24Perly týdne: Akcie a zlato za poslední desetiletí a co (ne)čekat od Applu i celého trhu
12:48Reuters: Německá vláda mírně zvýší odhad letošního růstu ekonomiky
11:24Jakub Blaha: Konec transparentnosti Netflixu zastínil obzvlášť dobré výsledky  
10:58Páteční dopoledne je červené, po přestávce se do hry opět vložil Blízký východ  
9:25Netflix reportoval nejlepší první kvartál od roku 2020. Překvapil počtem předplatitelů
9:07Rozbřesk: Proč je česká koruna odolnější vůči silnému dolaru?
8:43Akciové trhy zrudly pod tíhou obav z konfliktu na Blízkém východě, Netflix překvapil vysokým počtem platících uživatelů  
6:03Evercore: Hlavním příběhem je mimořádná odolnost ekonomiky
18.04.2024
22:02S&P 500 poklesl popáté v řadě; investoři čekají na Netflix  
17:45Růst cen akcií a cena za riziko
17:23DJIA dnes v čele a ECB se od Fedu neodpoutá  
15:59Deloitte: Cena nájemného v prvním čtvrtletí vzrostla o procento na 295 Kč/m2
15:20Lee: I kdyby sazby šly letos dolů jen jednou, pro akcie by to stále bylo dobré prostředí
12:56Vasle: Rozdílná měnová politika ECB a Fedu má své limity
11:52Výhled TSMC překonal odhady díky podpoře poptávky po AI čipech

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
Nebyla nalezena žádná data