Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Stříbro padá k devítiměsíčním minimům. Medvědů přibývá

Stříbro padá k devítiměsíčním minimům. Medvědů přibývá

04.04.2013 16:09
Autor: Václav Trejbal, Patria Online

Ceny stříbra se stále více pohrouží do medvědího teritoria. Investory od vzácného kovu odrazují neuspokojivá data z průmyslového sektoru hlavních ekonomik. Na trhu se množí obavy, že postupný odliv zájmu by se mohl změnit ve zběsilý úprk.

Za posledních pět dní stříbro odepsalo 7 %. Z lednových lokálních maxim nad 32 USD za unci se komodita svezla téměř o pětinu níž a momentálně obchoduje na 26,8 USD za unci – poblíž červnových minim. Loni v říjnu přitom kupci za unci museli nabídnout až 35 USD. Ze stříbra se tak stal ještě větší propadák než ze zlata, u něhož se ztráty za poslední tři měsíce drží v jednociferném pásmu.

Podle dat americké komise pro obchodování s komoditami a futures se sázky na další pokles kotací stříbra pomalu blíží počtu dlouhých pozic, což se naposledy stalo v září 2007.

Řada investorů stříbro opustila a přesedlala raději na americký akciový trh, který v posledních týdnech lámal jeden rekord za druhým. Jiní dříve kov používali jako zajištění proti inflaci. Ta však ve většině zemí zůstává pod kontrolou a neutěšený výhled globální ekonomiky akceleraci růstu cen prozatím neslibuje.

Nově kovu škodí množící se známky zpomalujícího oživení globální průmyslové aktivity. Poptávka ze strany zpracovatelských odvětví, která byla jedním z posledních pilířů podpory, se podle všeho hroutí také. Stříbro se používá v mnoha sektorech z kategorie high-tech, včetně solárních panelů a elektroniky. Šperkaři a mincovny se na spotřebě podílí z necelé poloviny

„Méně iPhonů, méně poptávky po stříbře,“ shrnuje situaci na trhu Sean McGillvray, který ve společnosti Great Pacific Wealth Management zodpovídá za alokaci aktiv. Nedávno na kovu otevřel krátkou pozici.

Sázky na pokles cen se na trhu futures začaly hromadit zhruba před šesti týdny, ačkoliv vzácný kov setrvale klesá už šestým měsícem. Podle analytiků to značí, že se investoři připravují na ještě větší propad.

I po třech medvědích trzích (alespoň 20% poklesech od maxim) od roku 2011 se stříbro stále obchoduje za, historicky vzato, vysoké ceny. Zvrat v trendu a návrat ke zdražování by mohla zajistit událost, která by otřásla důvěrou investorů, čímž by se ze stříbra opět stal bezpečný přístav. Centrální banky pokračují v tiskařské mánii a pumpují do ekonomiky nové a nové peníze. Udržují tak při životě obavy z inflace.

Významnou roli budou hrát výrobci solárních panelů, na něž v roce 2011 připadlo téměř 7 % celkové průmyslové poptávky po stříbru. Čína, která je po Spojených státech druhým největším spotřebitelem cenného kovu, se bude na světové poptávce výrobců solárních panelů podílet v roce 2015 z 28 procent, odhaduje společnost BNEF. Stříbru by mohlo pomoci Pekingem ohlášené zvýšení cíle pro nově budované solární kapacity. Do roku 2015 plánuje Čína zvýšit výkon solárních elektráren o 35 GW, přičemž původně se počítalo s 21 GW.

Ceny stříbra poprvé výrazně vzrostly v roce 2010, jelikož investoři věřili, že stimulační opatření centrálních bank podnítí zvýšenou inflaci a zároveň posílí průmyslovou poptávku. Nyní se pro řadu obchodníků kov dostal do nejhorší možné situace: ekonomika není dost silná na razantní zvýšení průmyslové výroby, ale ani ne dost slabá na další kolo měnové stimulace.

Fyzicky je stříbro nadále hojně poptáváno, často lidmi, kteří ho hodlají držet déle kvůli obavě z neudržitelnosti současné fiskální a monetární politiky. Prodeje stříbrných mincí ve Spojených státech v lednu vystoupaly na rekordních 7,5 mil. uncí a v rámci 1Q13 zaznamenaly meziroční nárůst o 40 %.

(Zdroje: WSJ, BNEF, Bloomberg)


Váš názor
Na tomto místě můžete zahájit diskusi. Zatím nebyl zadán žádný názor. Do diskuse mohou přispívat pouze přihlášení uživatelé (Přihlásit). Pokud nemáte účet, na který byste se mohli přihlásit, registrujte se zde.
Aktuální komentáře
18.04.2024
17:45Růst cen akcií a cena za riziko
17:23DJIA dnes v čele a ECB se od Fedu neodpoutá  
15:59Deloitte: Cena nájemného v prvním čtvrtletí vzrostla o procento na 295 Kč/m2
15:48Jak na DIP? A na čem čeští investoři letos nejvíce vydělali? Zjistěte na webináři Patrie v úterý 23. dubna od 16:00
15:20Lee: I kdyby sazby šly letos dolů jen jednou, pro akcie by to stále bylo dobré prostředí
12:56Vasle: Rozdílná měnová politika ECB a Fedu má své limity
11:52Výhled TSMC překonal odhady díky podpoře poptávky po AI čipech
11:36Akcie se zvedají. Jak pevnou oporu dodají firmy?  
9:54Ifo: Německé firmy letos plánují snižování investic
9:05Rozbřesk: Zachrání Super-Mario (znovu) Evropu?
8:45EU nebude formálně vyšetřovat investici Microsoftu do OpenAI
8:30Evropa čelí podle guvernéra BoE menší inflační hrozbě než USA, Microsoft se vyhne vyšetřování kvůli akvizici Open AI a futures jsou zelené  
6:40Fidelity International: Německá medvědí data jsou příznivá pro německé státní dluhopisy
17.04.2024
22:01Zámořské akciové indexy nedokázaly zvrátit úvodní pokles  
18:46Martin Uher: Rozruch na dluhopisech, české banky a zranitelné USA
17:32Wall Street mezi výsledky a sazbami dál klesá  
17:14Jednoduchý scénář: Inflace neklesá, Fed nesnižuje, inflace klesá, Fed snižuje
16:01Tesla žádá akcionáře o obnovení odměn pro Muska, v Indii chce investovat až 3 mld. dolarů
14:36Komentář analytika: Objednávky ASML prudce klesají, avšak výhled zůstává nezměněn  
13:46Míra inflace v EU v březnu zvolnila na 2,6 procenta, v Česku je beze změny

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
ČasUdálost
14:30USA - Index filadelfského Fedu
14:30USA - Nové žádosti o dávky v nezam.
16:00USA - Prodeje starších domů, m/m
16:00USA - Předstihový index Conference Board, m/m