Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Korean Air získaly 44% podíl v ČSA za 67,5 mil. Kč, neplánuje změny ani navyšování podílu

Korean Air získaly 44% podíl v ČSA za 67,5 mil. Kč, neplánuje změny ani navyšování podílu

10.04.2013 14:32, aktualizováno: 10.4. 15:43
Autor: Redakce, Patria.cz

Aktualizováno

Dlouhodobá snaha české vlády o vstup strategického partnera do Českých aerolinií je u konce. Dnešním podpisem kupní smlouvy přešel 44procentní podíl akcií národního dopravce na společnost Korean Air. Korejské aerolinky tak získaly jedno místo v dozorčí radě ČSA a prostřednictvím tuzemských aerolinií i snadnější přístup na trh letecké dopravy v Evropě. Za podíl v ČSA korejský dopravce zaplatí 67,5 milionu korun

Vstup Korean Air do ČSA je krok správným směrem, který zlepší vztahy s Jižní Koreou, řekl u příležitosti podpisu kontraktu předseda vlády Petr Nečas. Podle něj jsou korejské aerolinie špičkovou společností, která působí na rychle rostoucím asijském trhu. Z toho má do budoucna profitovat i pražské letiště, které se stane uzlovým bodem pro přestup z Asie, zopakoval premiér. 

Prezident Korean Air Chang Hoon Chi prohlásil, že dohoda je vítězstvím pro obě strany. Následně novináře ujistil, že se Korean Air nechystá nijak vměšovat do plánů představenstva ČSA. Chi dále uvedl, že Korean Air v tuto chvíli neplánuje další navyšování podílu ČSA.

Hodnota celých ČSA podle nedávného odhadu společnosti Ernst & Young činí 148 milionů korun, cena nabízená Korejci tak podle odborníků odpovídá hodnotě požadovaného podílu. Kromě Korean Air o ČSA zprvu projevily zájem rovněž Qatar Airways, nakonec ale závaznou nabídku ke koupi dlouhodobě ztrátových Českých aerolinií nepodal. 

ČSA v roce 2011 hospodařily se ztrátou 241 milionů korun před zdaněním. V roce 2010 vykázaly hrubý zisk 76 milionů korun, v němž ale byly započteny tržby z prodeje dlouhodobého majetku za téměř 2,7 miliardy korun. V roce 2009 měly ČSA ztrátu 3,7 miliardy korun. Loňské výsledky společnost dosud neoznámila. 

Vláda se ČSA snažila prodat už v lednu 2009. Ve druhém kole výběrového řízení tehdy zůstalo jen konsorcium Unimex a Travel Servis, které za aerolinie nabídlo miliardu korun.

Pokud by se pro ČSA partner nenašel, budoucnost národního dopravce by nebyla zdaleka tak optimistická, řekl ministr financí Miroslav Kalousek. "Situace v evropském leteckém byznysu je složitá. Skončila celá řada společností a před námi byly jen dvě možnosti, buď pro ČSA získat silného strategického partnera, nebo začít uvažovat o likvidaci ČSA," uvedl Kalousek. Podotkl, že je šťastný, že vyšla první možnost. 

O možnosti prodeje bývalých dceřiných společností v nejbližší době stát neuvažuje. Na rozdíl od snahy prodat samotné ČSA totiž vláda v případě těchto společností není pod časovým tlakem. Kdyby ale v budoucnu měly Korean Air o tyto organizace zájem, je možné o tom jednat, dodal Kalousek. Mezi bývalé dceřiné firmy ČSA, které jsou nyní součástí Českého Aeroholdingu, patří CSA Technics, která poskytuje servisní podporu leteckým společnostem, Czech Airlines Handling, který se zabývá odbavováním cestujících a letadel, Czech Airlines Services, které působí jako pracovní agentura, a charterový dopravce Holidays Czech Airlines.

Vizitka Korean Air

Vznik: Aerolinie byly založeny v roce 1962 jihokorejskou vládou jako Korean Air Lines, v roce 1969 je koupil konglomerát Hanjin Group, jméno Korean Air používají od roku 1984.

Sídlo: Soul.

Hlavní letiště: Inčchon.

Počet přepravených cestujících: 23,3 milionu (2011).

Počet zaměstnanců: 20.966 (říjen 2012).

Počet letadel: 146 (ve své flotile má i šest letounů Airbus A380, největších dopravních letadel na světě).

Destinace: denně kolem 415 letů do 124 měst v 43 zemích světa.

Hlavní aliance: v roce 2000 se staly zakládajícím členem aliance SkyTeam, která má dnes dvacítku členů, včetně ČSA.

Různé:

- Charakteristické modrostříbrné zbarvení letadel a nové logo Korean Air se stylizovanou vlajkou Jižní Koreje bylo zavedeno v roce 1984.

- Korean Air s ČSA spolupracují prostřednictvím takzvaného sdílení kódu, což je nejviditelnější forma spolupráce mezi aeroliniemi. Partneři v leteckých aliancích tak provozují společné lety.

- Prodej 44 procentního podílu ČSA společnosti Korean Air schválila vláda letos 13. března. Korejská firma za podíl v ČSA nabídla 67,5 milionu korun. Korean Air také získá jedno místo ve tříčlenné dozorčí radě a předkupní právo na zbylé akcie patřící ČSA v držení Českého Aeroholdingu, pokud padne podmínka omezující vlastnictví národních dopravců aeroliniemi mimo EU.

- Korean Air chce ve spolupráci s ČSA vytvořit z Prahy jeden ze svých tzv. hubů (leteckých uzlů) v Evropě, ČSA by pak zajišťovaly dopravu transferových cestujících v rámci Evropy.

- Korean Air již do Prahy přesunul své klientské telefonické centrum, které dosud měl v irském Dublinu. Vyřizování hovorů pro evropské zákazníky Korean Air zajišťuje bývalá dceřiná společnost Českých aerolinií ČSA Services.

Vizitka Českých aerolinií

Vznik: Společnost byla založena jako Československé státní aerolinie 6. října 1923. Letecký provoz ČSA byl symbolicky zahájen 28. října 1923, první let se uskutečnil o den později na lince Praha - Bratislava. Po rozdělení Československa se společnost Československé aerolinie v březnu 1995 přejmenovala na České aerolinie, ochranná známka ČSA i identifikační znak OK zůstaly zachovány. 

Sídlo: Praha. 

Hlavní letiště: Letiště Václava Havla Praha. 

Hospodářské výsledky za rok 2011: 

- výnosy 16,9 miliardy korun 

- ztráta 241 milionů korun před zdaněním. 

Počet zaměstnanců: 1477 osob (konec roku 2011). 

Počet letadel: 15 airbusů, pět boeingů a osm letounů ATR; v roce 2013 ČSA hodlají prodat všechny boeingy, přibýt by měly jeden starší Airbus A 330 pro delší vzdálenosti a dva vrtulové ATR. 

Počet cestujících: Loni v prosinci ČSA oznámily, že za rok 2012 počítají s meziročním prohloubením propadu počtu přepravených cestujících na 3,8 milionu lidí. Ve srovnání s rokem 2011 jde o pokles o 10,6 procenta, zatímco mezi lety 2010 a 2011 byl propad o tři procentní body nižší. Počty přepravených lidí na linkách ČSA meziročně klesají od roku 2009. 

Destinace: spolu s partnery poskytují spojení do 68 destinací ve 47 zemích; v letním řádu pro rok 2013 budou provozovat linky do 42 letišť ve 24 zemích (o šest destinací méně proti loňskému létu). 

Hlavní aliance: SkyTeam (od 2001) 

Různé: 

- ČSA jsou největším českým leteckým dopravcem a jednou z nejstarších dodnes fungujících leteckých společností v Evropě. 

- V roce 1992 se Československé aerolinie transformovaly na akciovou společnost, ve které získaly menšinový podíl francouzské aerolinie Air France a Evropská banka pro obnovu a rozvoj. Obě instituce držely v ČSA dohromady 38,2 procenta akcií. Majoritním vlastníkem byla česká strana především prostřednictvím Fondu národního majetku. Plány na vytvoření společného podniku mezi ČSA a Air France však ztroskotaly. V lednu 1994 ČSA odstoupily od investiční smlouvy s Air France a francouzská firma prodala svůj podíl Konsolidační bance. Ta posléze vykoupila i podíl Evropské banky pro obnovu a rozvoj. 

- V lednu 2009 vláda zahájila prodej ČSA. Ve druhém kole výběrového řízení zůstalo pouze konsorcium Unimex a Travel Servis, které nabídlo miliardu korun s podmínkou, že vlastní jmění ČSA bude alespoň na nule. Vláda poté rozhodla, že ČSA neprodá. 

- Od loňského září jsou součástí skupiny Český Aeroholding, která sdružuje i Letiště Praha a několik dalších společností z oblasti letecké přepravy. 

- Loni v listopadu vláda souhlasila s hledáním strategického partnera pro ČSA. Letos v březnu rozhodla, že 44 procent akcií ČSA prodá společnosti Korean Air, která nabídla 67,5 milionu korun

(Zdroj: ČTK, Bloomberg)


Čtěte více:

Korean Air podaly oficiální nabídku na podíl v ČSA. Utratíme miliony dolarů, tvrdí
04.03.2013 14:18
Zástupci Korean Air oficiálně potvrdili účast aerolinek v souboji o 44...
Kalousek: Vláda schválila více na garance pro exportéry. Korean Air nabízí za 44 % ČSA 2,64 mil. EUR
06.03.2013 14:18
Státní úvěrová pojišťovna EGAP bude mít vyšší pojistnou kapacitu. Vlád...
Vláda schválila prodej ČSA, Korean Air nabídly 67,5 mil. korun
13.03.2013 10:39
Vláda dnes schválila prodej 44procentního podílu Českých aerolinií kor...

Váš názor
  • Dobrý první krok vlády
    11.04.2013 13:35

    Tak ČSA se prodalo za 67,5 mil. Kč. Je to první dobrý krok ze série připravovaných prodejů národního bohatství. Dalším z připravovaných prodejů jsou lesy v České republice v majetku státu. Tyto má koupit Sahabutholumbatotasalahadin známý pokrokový lesník ze Siery Leone. Má za ně státu zaplatit 17 milionů korun. Není to moc, řekl pan Nečas, ale dodal, že to zlepší naše vztahy s Sierou Leone a taky se Somálskem, kde působí Sahabutholumbatotasalahadinův bratr jako velitel místních pirátů. Budeme tam teď na svých jachtách bezpečně proplouvat vzkázal pan Kalousek s Monaka,,,, s odkazem, že straka doma taky nekrade. Na otázku novinářů, proč tedy všichni doma kradou, odpověděl, že je dobré si upřesnit termín ,,,doma,,, Pro někoho je ,,doma,, v Čechách, pro někoho je ,,doma,, v Praze, pro někoho je ,,doma,, v Hostivicích a pro někoho je ,,doma,, v Monaku dodal .
    oradapoisson
    • Re: Dobrý první krok vlády
      11.04.2013 13:39

      Ještě by to chtělo pohádku o restitucích.
      Homo
  • česká letka
    10.04.2013 16:00

    Pan Kalousek ve své pověstné skromnosti zapoměl na ještě jednu alternativu . Požádat pana Sobotku z ČSSD , aby povolal špičkového manažéra pana Tvrdíka ,též ČSSD , aby to zase dal do kupy . Tomu by se to jistě povedlo . Jinak partner dobrej , ani nebude třeba změna označení česko-korejské letky. O K - v překladu Ou Kej , Korea eir.
    Karel 4
  • idiot, nic víc
    10.04.2013 15:27

    67,5 milionu stojí jen jedno křídlo Boeingu 787 Dreamliner :-)) Ten Kalousek, to je ale šibal :-))))
    Jesse
    • :)
      10.04.2013 16:12

      ..taky si to mohl koupit Kellner, za svou soukromou dročku, boeing 737 v salónní verzi, zaplatil cca 67 mil USD, tzn., že by těch leteckých společností typu čsa mohl koupit cca 14, pár by nechal svým dětem na hrání, jednu pro sebe, něco by mohl dát darem, třeba institutu V.K. a ještě by zbylo..
      bob
  • blešák.cz
    10.04.2013 15:16

    Dobrá zpráva, bohužel prodej trval takovou dobu, že se prodávalo za hubičku. Nejprve se muselo podojit zprava i zleva, a pak, když už byla zdechlinka na kolenou, hodila se na trh. Paradoxem ovšem je, jak se teď političtí kádři plácají po ramenech.. zachránci!
    bob
  •  
    10.04.2013 14:54

    Premiér Nečas: Dohoda s Korean Air je správným krokem, který zlepší vztahy s Jižní Koreou. A co bychom tak mohli prodat Al Kaidě? Třeba L-149?:o)
    Harp.
    •  
      10.04.2013 15:10

      Hlavně aby to nedopadlo jako se strategickým partnerem Boeingem, který za pár korun tak zlikvidoval konkurenci. Jen znak OK má hodnotu jistě nemalou. Za šéfa Tvrdíka, to to šlapalo co? (pokus o vtip).
      karel777
      •  
        10.04.2013 16:09

        on ten znak je asi to jediné, co má tu hodnotu :-)
        vikyviky12
      •  
        10.04.2013 15:32

        JJ. Tvrdík je tvrdě zlikvidoval.
        Velkamedvědice
Aktuální komentáře
02.05.2024
11:49OECD zlepšila výhled růstu globální ekonomiky na letošní rok na 3,1 procenta
11:39Námořní dopravce Maersk má nižší čtvrtletní zisk, zlepšil ale celoroční výhled
11:34Energetické firmě Shell klesl čtvrtletní zisk o pětinu, překonal však očekávání
10:56Co si bereme z mixu dat, výsledků a jednání Fedu?  
9:45Setkání s analytikem a makléřem Patria Finance v Olomouci v pondělí 6.5.
9:08Rozbřesk: ČNB představí novou prognózu a “prověrku” přirozené úrokové míry
8:55ČNB dnes nejspíše opět sníží sazby, Fed signalizoval obavy z inflace a futures jsou v zeleném  
01.05.2024
22:02Tisková konference předsedy Powella přinesla na trh volatilitu  
20:25Fed není spokojen se směřováním inflace k cíli. Nezměnil sazby, ubral z tempa redukce bilance a dolar po váhání ztrácí
17:21Dolar, euro a koruna v příštím roce. A svět s pestřejšími inflačními vzorci?
13:45Jakub Blaha k Amazonu (+2 %) po 1Q24: Tržby cloudové divize letos přesáhnou 100 miliard dolarů  
11:14Jakub Blaha: Tržby společnosti Starbucks klesly poprvé od roku 2020  
10:14Pro arte, investiční fond s proměnným základním kapitálem, a.s.: Výroční zpráva k 31. 12. 2023
8:51HSBC: Silná ekonomika bude akciím dál pomáhat, důležitý je příběh klesající inflace
30.04.2024
22:01První den zasedání FEDu zámořské trhy poklesly  
21:35SALUTEM FUND SICAV, a.s.: Výroční zpráva za rok 2023
21:25J&T ARCH INVESTMENTS SICAV, a.s.: Výroční zpráva za rok 2023
21:05AMISTA investiční společnost, a.s.: FOCUS INVEST, investiční fond s proměnným zákl. kapitálem, a.s. - Výroční zpráva 2023
21:00AMISTA investiční společnost, a.s.: Maloja Investment SICAV a.s. - Výroční zpráva za rok 2023
20:52AMISTA investiční společnost, a.s.: Outulný investiční fond s proměnným základním kapitálem, a. s - Výroční zpráva 2023

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
ČasUdálost
9:30CZ - PMI v průmyslu
9:55DE - PMI v průmyslu
10:00EMU - PMI v průmyslu
14:30CZ - Měnové jednání ČNB, zákl. sazba
14:30USA - Nové žádosti o dávky v nezam.