Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Vláda chystá šťáru mezi solárníky kvůli podezření z podvodů. Chce ukončit anonymitu vlastníků

Vláda chystá šťáru mezi solárníky kvůli podezření z podvodů. Chce ukončit anonymitu vlastníků

12.04.2013 10:20, aktualizováno: 12.4. 10:40

Aktualizováno

„Na dotace na fotovoltaiku jde 30 mld. ročně. Není možné, abychom dávali 15 miliard ročně a nevěděli komu,“ uvedl dnes premiér Petr Nečas v rozhovoru pro HN s tím, že chystá rozsáhlé prověrky a revizi legislativy, která spatří světlo světa do voleb v příštím roce.

„Prověříme všechny projekty, které byly zapojeny ve druhé polovině roku 2010,“ specifikoval jeden z chystaných kroků předseda české vlády. „Vždyť licence vydané 31. prosince 2010, to je něco, co by muselo budit všeobecný úsměv, tedy kdyby nešlo o tak vážnou věc,“ dodal Nečas v dnešním rozhovoru pro HN.

Před dvěma lety bylo pro investory do fotovoltaiky klíčové období. Ten kdo stihl u nového solárního projektu získat licenci a dosáhl připojení zdroje k distribuční soustavě do konce roku 2010, měl dle legislativy v následujících 20 letech garantovanou podstatně vyšší cenu za výkup takto vyrobené elektřiny, než u fotovoltaických zdrojů uvedených do provozu v roce 2011.

Premiér Nečas v dnešním rozhovoru sice kvůli utajení nechtěl zacházet do detailů plánovaných prověrek fotovoltaických zdrojů. „V každém případě ERÚ nebude jedinou státní institucí, která se tím bude zabývat,“ řekl pouze. Již loni kriminalisté z Útvaru odhalování korupce a finanční kriminality kvůli podezření z podvodného jednání při získání licence na výrobu elektřiny z fotovoltaických zdrojů zahájili několik trestních stíhání.

Za podezřelé Nečas označil především solární projekty, u kterých není znám vlastník. Podle něho jde přitom těmto anonymním vlastníkům poloviny ze státem vyplácené podpory solárních zdrojů, tedy 15 miliard korun ročně. „Budeme velice tvrdě hájit zájmy spotřebitelů energie a daňových poplatníků. Chceme dosáhnout odkrytí skutečných vlastníků,“ řekl premiér s tím, že to bude znamenat změnu legislativy, kterou však jeho vláda do voleb určitě stihne.

Vláda podle slov jejího předsedy musí také provést revizi všech vyhlášek a nařízení od roku 2005 tak, aby byla zajištěna návratnost investic do elektráren za (investorům dříve garantovaných) 15 let, a ne dříve. „Teď máme signály, že kdybychom nic neudělali, byla by návratnost v některých případech šesti- nebo sedmiletá,“ uvedl Nečas.

Konec anonymity a ČEZ

Dnešní slova předsedy české vlády rezonují s dřívějším vyjádřením ministra průmyslu a obchodu Martina Kuby. Ten již na konci února uvedl, že majitelé solárních elektráren podle něho nejsou podnikatelé, protože jen čerpají peníze z veřejných zdrojů. Masivní dotace podle něho navíc vždy navádějí k růstu korupčního prostředí. Vláda proto podle Kuby usiluje o zachování zdanění fotovoltaických elektráren i po roce 2013, i když to bude složitější než doposud. MPO před dvěma týdny navrhlo novelu zákona o obnovitelných zdrojích energie, která má zastavit podporu nových zdrojů. U těch současných chce prosadit, aby se po dosažení návratnosti investice přestala podpora vyplácet.

Ministr průmyslu a obchodu Martin Kuba také již před dvěma měsíci přišel s požadavkem na odhalení všech příjemců státní podpory na fotovoltaickou elektřinu. Podle Kuby se řada vlastníků skrývá za akciemi na majitele, ačkoliv by podniky, které dostávají jakoukoli formu podpory od státu, měly mít transparentní vlastnickou strukturu.

Zástupci solárního průmyslu sdružení v České fotovoltaické průmyslové asociaci (CZEPHO) návrh ministra podporují, pokud bude proveden opravdu důsledně. „Takový krok má smysl pouze v případě, že se půjde do minulosti a rozkryjí se také podezřelé obchody kolem polostátní společnosti ČEZ,“ uvedla na konci února Zuzana Musilová z CZEPHO. „Právě ČEZ je dnes největším investorem ve fotovoltaice, jeho elektrárny byly za podezřelých okolností připojeny doslova za pět minut dvanáct,“ dodala.

ČEZ vlastní největší solární komplex v Česku Ralsko Ra 1, který má instalovaný výkon 38,3 megawattu, i třetí největší českou solární elektrárnu u Ševětína na Českobudějovicku s instalovaným výkonem 19,9 megawattu. „Skupina ČEZ platí za solární daň přibližně 400 milionů korun ročně a je zároveň největším příjemcem solárních dotací - v ročním objemu přibližně 1,6 mld. Kč, když instalovaný výkon solárních elektráren činí 125 MW,“ vysvětlil Tomáš Sýkora, analytik Patria Direct.

Druhou největší fotovoltaickou instalaci v ČR u Nové Vsi na Mělnicku, elektrárnu s výkonem 35,1 megawattu, provozuje společnost FVE CZECH NOVUM, jejíž většinový vlastník firma Decci a.s. využívá akcie na majitele.

(Zdroj: HN, Policie ČR, ČTK)


Čtěte více:

Solárníci podali trestní oznámení na Energetický regulační úřad kvůli
21.02.2013 11:27
Česká fotovoltaická průmyslová asociace a Aliance pro energetickou sob...
Audit ERÚ: Konkrétní viníky nastavení výkupních cen dohledat nelze (+přehled projektů)
21.02.2013 13:13
Podle auditu Energetického regulačního úřadu (ERÚ) nelze dohledat konk...
Kuba (MPO): Vláda chce zachovat solární daň i po roce 2013 a odkrýt majitele
25.02.2013 9:47
Dnešní majitelé solárních elektráren nejsou podnikatelé, jen čerpají p...
Plán MPO: Konec podpory u nových obnovitelných zdrojů, u starých po dosažení návratnosti
21.03.2013 15:34
Ministerstvo průmyslu a obchodu (MPO) chce novým zákonem o obnovitelný...
Premiér Nečas v HN: sKarty jsou třikrát předražené
12.04.2013 9:09
sKarty jsou až třikrát předražené. Vydělává na nich už jen firma, kter...

Váš názor
  •  
    12.04.2013 16:36

    Je to přes 2 roky trvalo než si všimli že všechny velké FVE dostali licenci poslední den v roce. Nečas už neví kde nabrat vítr do plachet potápějící se lodi jménem ODS. Bohouš Sobotka hřímal na podzim 2010 o tom jak uvalí 50% daň na solárníky jen kdyby byl u koryta a jeho bratr ve stejnou chvíli kupoval další park do sbírky. Vypadá to jak kdyby Kuba s Dlouhým v té době něco zaspali nebo spíš včas prodali :)
    Jirka
  •  
    12.04.2013 11:51

    Doufám, že to dotáhnou a není to jen bububu na ČSSD, aby ji kvůli něčemu přitlačili. Bratr Sobotky je údajně jedním z velkých noname majitelů, pokud už výhodně neprodal ČEZu a hodně dalších v tom taky lítá. Socani navrhovali zřídit vyšetřovací parlamentní komisi.
    berta
    • Doufáš marně
      12.04.2013 12:04

      Blíží se volby, Nečas v sobě probudil svazácký talent žvanění naprázdno. Jeho projevy jsou jak vystřižené ze seminářů SSM. Mektá ustavičně o konkurenceschopnosti aniž by jako geneticky zmutovaný soudruh věděl, co to je. Ještě jsem nepotkal soudruha, který by uměl podnikat za vlastní peníze. Ta sebranka podniká s našimi daněmi a to je rozdíl. Zapamatuj si to :-))
      Jesse
      • Kariéra Petra Nečase
        12.04.2013 16:39

        Career Nečas was a member of Socialistic Union of Youth (SSM) which was the youth wing of the Communist Party of Czechoslovakia (KSČ) until 1989. He served as a technologist[clarification needed], experimentalist[clarification needed], and developer at Tesla Rožnov from 1988 to 1992. He became a member of the Civic Democratic Party in 1991. He was named as deputy defence minister in 1995. One year later, he elected as a member of the Chamber of Deputies. From 4 September 2006 to 8 May 2009, Nečas was Deputy Prime Minister and Minister of Labour and Social Affairs.
        ?
      • Re: Doufáš marně
        12.04.2013 13:33

        Nečas bohužel žádný talent na žvanění nemá ani naprázdno ani naplno. Vidět a slyšet jeho projev je utrpení.
        berta
  • Tuhle vladu sice nemusim
    12.04.2013 11:27

    ale jestli se jim povede s touhle zakonem podporovanou zlodejinou neco udelat, snad jim dam i svuj hlas. Mimochodem - vsimli jste si, ze dokud nezacal Necas vykrikovat o bici na solarniky, tak se o tom skoro vubec nepsalo? A jen se vlada rozhodne, najednou jsou vsechna media plna investigativnich reportazi? O zlodejine vime vsichni, co elektrinu platime, nejmene 3 roky. A najednou si toho vsimli i hlidaci psi demokracie? Je mi blivno.
    mph1
    • Re: Tuhle vladu sice nemusim
      12.04.2013 12:40

      Rok před volbami se toho namluví. Vzpomeň na vzletná slova o potírání korupce a vyhlášení abolice v lednu 2013.
      medium2
  •  
    12.04.2013 10:53

    Soudruzi neděláte dobře, podnikatelé z ČEZu se můžou naštvat a kdo bude pak podporovat ty vaše mateřské galérky.
    Homo
  •  
    12.04.2013 10:53

    Považuji za obvzláště pikantní situaci, když zrovna "naše" vláda někoho podezřívá z podvodů!!!
    Achjo...
    •  
      12.04.2013 12:30

      Teď je na vše pozdě, zákon asi porušen nebyl a tak se můžou vztekat všichni jak chtějí. Zákon platí, zpětně stejně nic nevymyslí. Pod záminkou jakési zelené obnovitelné energie okradli opět téměř celý národ. Platíme netržní cenu jak mourovatí a pár sráčů se zase napakovalo. Kde byl předseda vlády a všichni kritici, když se ten nesmysl uzákoňoval a odborníci upozorňovali jak to dopadne. To byli hluší a teď najednou jsou to bojovníci za občany. To je výsměch. Ikdyž se zjistí čí to je, tak stejně už je to dávno stokrát převedeno, prodáno atd. Už nic nevymyslí, je to všechno na hovínko. Bioplynky to je ještě věčí mazec než soláry. O tom se ale moc nemluví, jak se plundruje půda aby se pak úroda komplikovaně přeměnila na mnohdy nepotřebnou elektřinu. To se bude vyšetřoval až budou další volby....
      karel777
      • bioplynky
        12.04.2013 16:33

        dostanou za kW 4 Kč, semelou kejdu, hnůj, bioodpad a nejraději kukuřici, případně nahnilé obiloviny, jinak nepoužitelné. Když zemědělec dostane za kukuřici víc než za el. z plynu, nebude ji cpát do plynových reaktorů. Ostatně obilí se občas též pálí společně s uhlím. Není to tak jednoduché, jak by se zdálo. To nejdůležitější - bioplyn jede nepřetržitě-24h/den a pro energetickou soustavu je přínosem i proto, že je blíže ke spotřebě.
        lime
        • Re: bioplynky
          12.04.2013 16:41

          jo souhlas, navíc když už tak to stabilizuje zemědělství jako sektor zodpovědný za rozvoj venkova. Na rozdíl od solárů je zde velmi omezený prostor pro miliardové spekulace s polostátním gigantem. V bioplynu bych krmítko nehledal...
          Jirka
      • pro pobavení
        12.04.2013 13:00

        V Moskvě opouštějí poslanci parlament, protože připravuje zákon, že nesmí mít účty v cizině.
        berta
Aktuální komentáře
28.03.2024
13:29Invesco: Významný týden pro měnovou politiku je pro trhy dobrým znamením
12:22Než otevře Wall Street: Snowflake, MillerKnoll, Sprinklr  
11:20Podle guvernéra Fedu by se po posledních datech o ekonomice měla snížení sazeb odložit nebo zredukovat
11:02Investoři se připravují na konec kvartálu, Fed nechce spěchat se snižováním  
9:42Jan Bureš: HDP revidován vzhůru, reálné příjmy domácností rostou a s nimi i útraty
9:31Přehled (ne)obchodování na trzích přes Velikonoce 2024
8:55Se snižováním sazeb v USA není kam spěchat, opakuje guvernér Fedu Waller. Futures jsou zelené  
8:52Putin: Rusko nezaútočí na Pobaltí, Polsko či Česko. Jde jen o strašení lidí
8:45Rozbřesk: HDP potvrdí pozitivní obrat v útratách domácností
6:03Britské akcie jsou nyní (historicky) mimořádně levné a Evropa už obchoduje s výrazným diskontem i vůči Japonsku
27.03.2024
21:19Americké indexy posilovaly díky silnému závěru  
18:26Jen kousek od intervence? Akcie a dluhopisy dnes lehce v zeleném  
17:50Pavol Mokoš: Je čas svézt se na vlně růstu, ne chytat dno. A technické cíle pro pražské banky
15:43BlackRock: Dlouhodobě nebude pokračovat scénář vyšší inflace a sazeb. Postará se o to umělá inteligence a další technologie
15:00ČEZ, a.s.: Zvolen nový místopředseda dozorčí rady ČEZ
13:01FX Výhled: Dolar se připravuje na návrat vyšších sazeb po delší dobu  
11:21Evropa drží pozice po překvapivém americkém poklesu. Spekulace o intervenci na jenu sílí  
11:15BlackRock: Švýcarský monetární signál a další vývoj inflace
10:44Německé hospodářství churaví, shoduje se pět předních ekonomických institutů
9:55Allwyn Financing Czech Republic 2 a.s.: Předběžné neauditované finanční výsledky za rok 2023

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
ČasUdálost
Varta AG (12/23 Q4, Bef-mkt)
9:00CZ - HDP, q/q
12:00Walgreens Boots Alliance Inc (02/24 Q2)
13:30USA - HDP, q/q a
13:30USA - Nové žádosti o dávky v nezam.
14:45USA - Index aktivity ISM Chicago
15:00USA - Index spotř. důvěry Mich. university