Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Smaghi: Draghi musí oslabit euro. Šéf Bundesbank připouští snížení sazeb

Smaghi: Draghi musí oslabit euro. Šéf Bundesbank připouští snížení sazeb

17.04.2013 16:08, aktualizováno: 17.4. 16:42
Autor: Josef Němeček, Patria Finance

Aktualizováno

Euro dostalo dva slovní stimuly, které jej k americkému dolaru seslaly nejprve k 1,311 a následně až pod 1,305 USD/EUR. Evropská centrální banka v čele s guvernérem Mario Draghim musí najít cesty, jak nejen euru zabránit v dalším posilování, ale kterými jej donutí oslabit, uvedl nejprve bývalý respektovaný člen vedení ECB Bini Smaghi. Euro po jeho slovech dosáhlo denního dna 1,3114 USD/EUR od úrovně u 1,3150. Následně šéf německé centrální banky Bundesbank Jens Weidmann připustil další snížení sazeb ECB, jakmile krok nově příchozí informace ospravedlní. Euro po jeho slovech dále oslabilo až na 1,3042 USD/EUR při maximu dne 1,3201, tedy až o 1,2 procenta.

Intradenní vývoj kurzu USD/EUR (online):



 Euro v uplynulých třech týdnech posílilo o více jak 2,5 % k americkému dolaru. ECB na posledním měnovém jednání nerozhodla o dalších nástrojích stimulace či rozšíření těch stávajících, zatímco Japonsko i Spojené státy jsou na hraně ztráty měnové politiky kvůli podpoře ekonomického růstu. „Evropa je slabší než Spojené státy i než Japonsko, tedy také euro musí být slabší,“ uvedl Smaghi, podle kterého šéf ECB Draghi nebude mít jinou možnost, než euro srazit. „Podíváme-li se na vývoj den po dni, evropská měna zpevňuje, zejména s ohledem na to, co se událo v Japonsku. Tam nový guvernér centrální banky usiluje o obnovení inflace skrze širokou stimulaci i v úrovni zlomení inflačních očekávání, například cestou zvýšení výhledu pro spotřebitelské ceny.

Japonská centrální banka 4. dubna rozhodla o zdvojnásobení měsíčních odkupů dluhopisů a vyhlásila cíl dosažení 2% míry inflace na dvouletém horizontu. Fed odkupuje měsíčně 85 miliard dolarů vládního a hypotečního dluhu a uvolněnou politiku chce nechat do dosažení alespoň 6,5% míry nezaměstnanosti. „U ECB nevidím žádnou adekvátní snahu, která by mohla obsahovat například odkupy dluhopisů v zemích, které již mají rekordně nízké zápůjční náklady, zejména Německu,“ uvedl Smaghi. Podle něj sice Draghi signalizoval připravenost ECB k dalšímu snížení sazeb, ale například neudělal nic pro podporu oblasti, kterou sama ECB dlouhodobě označuje za slabé místo ekonomiky a to jsou malé a střední podniky a tok úvěrů k nim.

Na slova Smaghiho navázal co do oslabení eura na trzích šéf německé centrální banky Bundesbank Weidmann prohlášením, že svět je uprostřed monetaristických měnových válek a sotěže o to, kdo sníží sazby naposled a že ECB může přikročit k dalšímu snížení sazeb, jakmile to nově příchozí informace odůvodní.

Zatímco Bini Smaghi volá po akceleraci stimulačních opatření ekonomiky ze strany ECB, Mezinárodní měnový fond v čerstvé zprávě varuje centrální banky v čele s Fedem před vyvoláním dalších bublin na aktivech a destabilizací finančních trhů.

„Politika nízkých úrokových sazeb je podporou ekonomiky a měla by pokračovat. Nese s sebou ale významné vedlejší efekty, jako neúměrný nárůst korporátního dluhu, bublinu na akciových trzích či rizikové investice penzijních fondů (viz rozhodnutí tuzemské Erste). Znaky nových bublin na aktivech existují, uvedl MMF.

Měnový fond upozornil, že efekt nízkých úrokových sazeb nahnal investory do akcií a dalších rizikovějších aktiv a pryč z trhu dluhopisů. „Růstem cen akcií chce Fed vyvolat efekt růstu bohatství a posílit tak ochotu spotřebitelů k výdajům a nabudit hospodářský růst,“ upozornil MMF v situaci, kdy S&P 500, DJIA i další globální akciové indexy padají ze svých maxim. „Nevidím známky rapidního úvěrového růstu a zadlužení či významné riziko vzniku bublin na aktivech, které by ohrozily finanční stabilitu. Existují ale důkazy honby části účastníků trhu za vysokými výnosy a Fed tuto snahu pozorně monitoruje,“ uvedla za Fed Yellenová s tím, že Fed pracuje na rozšíření dohledu nad trhem.

Základní problémy dluhové krize eurozóny a hlubší evropské integrace musí řešit vlády a ECB je v tom nahradit nemůže, uvedl naposledy včera šéf ECB Mario Draghi. I na toto jeho vystoupení směřovala slova Bini Smaghiho. „ECB poskytla vládám dost času na kroky ke stabilizaci bankovních systémů a zlepšení dlouhodobých podmínek růstu tím, že svými mimořádnými opatřeními zabránila panice a výprodejům. Dokončit práci za ně však už nemůže,“ uvedl Draghi.

Politiku nízkých úrokových sazeb nedávno kritizoval hlavní ekonom Deutsche Bank David Folkerts-Landau. Nízké úrokové sazby centrálních bank dle něj zatím nepřinesly žádný trvalý hospodářský růst a znehodnocují úspory, uvedl. „Strach ze slabého růstu je iracionálně velký. Centrální banky se chovají tak, jako bychom se nacházeli uprostřed velké deprese a pálí těmi nejtěžšími zbraněmi," odmítl Folkerts-Landau současnou politiku centrálních bank. 


 (Zdroj: Bloomberg, Reuters, ECB, MMF, DPA, AP, AFP, Dow Jones, Zerohedge)


Čtěte více:

Šéf ECB hájil reformy, slíbil pokračovaní podpory ekonomiky
28.02.2013 8:14
Současné snahy o překonání evropské dluhové krize sice mají rozsáhlé s...
ECB nechala sazby beze změny, hovoří o rizicích pro ekonomiku, nové nástroje neoznámila
04.04.2013 14:01
Evropská centrální banka nepřekvapila a ponechala úrokové sazby opět b...
Hlavní ekonom Deutsche Bank: Nízké sazby růst nepřinesly a znehodnocují úspory
15.04.2013 9:32
Nízké úrokové sazby centrálních bank zatím nepřinesly žádný trvalý ho...
První čtvrtletí bude v eurozóně horší, rok 2012 se ale opakovat nebude
16.04.2013 7:59
Opakující se vzplanutí dluhové krize eurozóny má dopad na podniky v ze...
Draghi: Problémy eurozóny jsou nadále značné. Musí je ale řešit vlády, ne ECB
16.04.2013 9:14
Základní problémy dluhové krize eurozóny a hlubší evropské integrace m...

Váš názor
Na tomto místě můžete zahájit diskusi. Zatím nebyl zadán žádný názor. Do diskuse mohou přispívat pouze přihlášení uživatelé (Přihlásit). Pokud nemáte účet, na který byste se mohli přihlásit, registrujte se zde.
Aktuální komentáře
26.04.2024
8:30Microsoft zvýšil čtvrtletní zisk o pětinu, tržby překonaly očekávání
8:28Majitel Googlu výrazně zvýšil čtvrtletní zisk, poprvé vyplatí dividendu
6:24Willett Advisors: Spojené státy v mimořádné pozici, Čína hodnotovou akcií
25.04.2024
22:03Zámoří strhla do záporu Meta i pomalejší růst ekonomiky  
19:16ČD Cargo, a.s.: Tisková zpráva
19:10UNICAPITAL Invest III a.s.: Výroční zpráva 2023
19:04UNICAPITAL Invest VI a.s.: Výroční zpráva 2023
18:30Staro – nový technologický cyklus a atraktivita růstových akcií
17:05Martin Kycelt: Překvapivé reakce na výsledky Tesly a Meta Platforms
16:47Slabé HDP s vyššími inflačními tlaky. Po výsledcích se trhy potýkají i s makrodaty  
16:00SATPO finance, s.r.o.: Výroční finanční zpráva za rok 2023
16:00City Home finance III, s.r.o: Výroční finanční zpráva za rok 2023
15:46Braňo Soták k výsledkům Meta Platforms a staronové cílové ceně: Silná čísla "po zásluze" potrestána, akcie -15 %  
15:13Hermes vzdoruje zpomalení prodeje luxusního zboží, akcie však s dobrými výsledky dopředu počítaly  
12:50Deusche Bank s nejlepšími čísly od roku 2013. Zpět v čele ziskovosti investiční bankovnictví
12:09Sazby výš po delší dobu a trh zralý na další korekci?
11:37Miliardáři by podle ministrů G20 měli platit dvouprocentní majetkovou daň
11:08Těžařská firma BHP chce rivala Anglo American, vznikl by největší producent mědi
11:02Jak jsou na tom velké techy? Meta nalomila důvěru investorů  
10:24Meta navyšuje výdaje na AI. Investoři se ale obávají, zda se vynaložené peníze vrátí

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
ČasUdálost
14:30USA - Výdaje na osobní spotřebu, m/m
16:00USA - Index spotř. důvěry Mich. university