Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
ČNB: Banky ve 2Q zpřísní úvěry firmám i domácnostem, poptávka po hypotékách poroste

ČNB: Banky ve 2Q zpřísní úvěry firmám i domácnostem, poptávka po hypotékách poroste

22.04.2013 10:51
Autor: Redakce, Patria.cz

První čtvrtletí nepřineslo výraznější změnu úvěrových podmínek bank u úvěrů nefinančním podnikům ani u spotřebitelských úvěrů. Standardy u úvěrů poskytovaných domácnostem na bydlení se mírně uvolnily. Vyplývá to z šetření úvěrových podmínek bank zveřejněného Českou národní bankou. Ve druhém čtvrtletí tuzemské banky očekávají zpřísnění úvěrových standardů u úvěrů firmám i spotřebitelům a jejich další uvolnění u úvěrů na bydlení. Poptávka po těchto bankovních produktech by měla vzrůst a po spotřebitelských úvěrech opět klesnout. Poptávka firem po úvěrech by se dle vnímání bank v období od dubna do června neměla výrazněji měnit.

Úvěrové standardy bank při schvalování úvěrů nefinančním podnikům se v prvním čtvrtletí neměnily, ačkoli pro jejich zpřísnění hovořil zejména nepříznivý výhled některých odvětví, zatímco naopak lepší vývoj v oblasti likvidity bank přispíval k uvolnění úvěrových podmínek, uvedla ČNB. Zatímco rostly marže u rizikovějších úvěrů a zpřísnilo se posuzování velikosti úvěrů, při růstu neúrokových poplatků, došlo k uvolnění podmínek souvisejících se splatností úvěrů velkým podnikům. Celková poptávka nefinančních institucí po úvěrech se proti očekávanému poklesu zvýšila a ve druhém čtvrtletí by se neměla výrazněji měnit. Banky čekají zpřísnění úvěrových podmínek a to u dlouhodobých úvěrů velkým firmám.

Při schvalování úvěrů na bydlení se standardy uvolnily, což se projevovalo poklesem průměrné marže a marže u rizikovějších úvěrů a zintenzivnění poklesu neúrokových poplatků. Poptávka po těchto úvěrech rostla, ve 2Q banky očekávají další uvolnění úvěrových standardů a růst poptávky po úvěrech na bydlení.

U spotřebitelských úvěrů poskytovaných domácnostem se standardy dle očekávání výrazněji nezměnily, stejně jako poptávka po nich. V současném kvartálu banky čekají zpřísnění úvěrových standardů a opětovné snížení poptávky po spotřebitelských úvěrech.

Dle dnes zveřejněného Klientského indexu, který sestavuje server Bankovnipoplatky.com, zaplatil v prvním čtvrtletí průměrný klient za užívání bankovních služeb 176 , což je o dvě koruny méně než loni v prosinci. Tehdy to bylo dosavadní maximum. Snížení hodnoty indexu bylo způsobeno především skončením povánočních výprodejů, a tím i jeho ustálení na podzimní hodnoty. V prosinci výrazně stoupl počet výběrů z bankomatů a příkazů k úhradě.

Nejméně klientům za poplatky průměrně účtovala Equa bank, v níž průměrné měsíční náklady za vedení Běžného účtu činily 18 . Druhou pozici získala Air bank s malým tarifem (19 Kč), třetí místo obsadila mBank s mKontem (20 Kč). "Vzhledem k minimálním rozdílům je přesné rozlišení prvních třech nejvýhodnějších účtů obtížné a zároveň s ohledem na spotřebitele i zbytečné," uvedl server.

Při analýze dat se opět prokázal narůstající počet klientů velkých bank (ČSOB, Komerční banka, Česká spořitelna, GE Money bank a dalších). Většině poskytovaných účtů těchto bank se ani tento měsíc nepodařilo dostat pod 150korunovou hranici. Tento aspekt může být způsoben i vlivem špatně zvoleného druhu konta u dané banky.

Kalkulátor sleduje velmi podrobně chování klientů. Nejde tedy jen o to, u jaké banky jsou, ale hlavně kolikrát danou službu užijí. Díky tomu je celkový poplatek klienta ovlivněn nejen tím, jak drahou banku má, ale především tím, jak se v ní chová. Pokud je někdo aktivní, tak v průměrně drahé bance platí měsíčně stokoruny. Jestliže někdo banku prakticky neužívá, tak i v drahé bance se může dostat pod 100 měsíčně.

(Zdroj: ČNB, čtk)


Váš názor
  • Standartní Standardy dle ČNB???!!!
    22.04.2013 13:22

    To je nepochybně standartní: 16,38 procenta v průměru ročně platí Češi za spotřebitelské úvěry bankám. V Rakousku je to 6 procent, v Německu 6,9 procenta. Zdroj:http://hn.ihned.cz/c1-59628770-bankovni-uvery-jsou-v-cesku-rekordne-drahe
    jožin
Aktuální komentáře
24.04.2024
21:44Preview výsledků Moneta Money Bank za první čtvrtletí 2024  
17:47Jaké výnosy dluhopisů by dolehly na akcie?
17:34Růst výnosů stupňuje důraz na dobré firemní výsledky. Na slábnoucím jenu roste napětí  
16:34Valná hromada akcionářů Komerční banky schválila hrubou dividendu 82,66 Kč na akcii
14:57Komentář analytika: AT&T překonává odhady zisku díky nárůstu počtu předplatitelů bezdrátového připojení  
14:30Boeing už nejde na přistání. Propad tržeb brzdí a krize kolem 737 MAX polevuje
13:34Technická analýza Netflix: Morning Star formace může odhalovat návrat k růstu  
13:043M FUND MSI SICAV a.s: Výroční finanční zpráva za rok 2023
12:58SAB Finance a.s.: Oznámení o výplatě podílu na zisku
11:46Obrovský zájem investorů o technologické IPO: Na trh jde Rubrik s Microsoftem v zádech
11:45Braňo Soták: ASM International překonala očekávání na všech úrovních a dává polovodičům tolik potřebnou vzpruhu  
11:34Muskovy plány zlepšily sentiment na trzích, další na řadě Meta  
11:09Jakub Blaha: Otřesné výsledky Tesly zažehnány zprávami o autonomii a cenově dostupném modelu  
10:37Komentář: Spotřebitelská nálada na vzestupu
9:18Komentář analytika: Spotify se "prošetřilo" k rekordnímu zisku  
9:11Rozbřesk: Proč Čína prudce zvyšuje zásoby kritických komodit?
9:06Evropa zahájí zeleně, akcionáři KB rozhodnou o dividendě  
8:29Tržby Tesly (+13 %) poprvé za čtyři roky klesly, zisk se snížil o 55 procent
6:15Invesco: Neobvyklé pravdy – Německá želva a americký zajíc
23.04.2024
22:02Wall Street má za sebou druhou rally v řadě; je to již definitivní návrat k růstu?  

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
ČasUdálost
14:30USA - HDP, q/q a
14:30USA - Nové žádosti o dávky v nezam.