Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Německo by si zasloužilo vyšší sazby, soudí Merkelová. EU si může dát podle Bruselu se snižováním deficitů načas

Německo by si zasloužilo vyšší sazby, soudí Merkelová. EU si může dát podle Bruselu se snižováním deficitů načas

25.04.2013 12:09, aktualizováno: 25.4. 13:28
Autor: Redakce, Patria.cz

Aktualizováno

V případě, že by Evropská centrální banka brala ohled jen na samotné Německo, musela by zvýšit úrokové sazby, prohlásila dnes kancléřka Angela Merkelová. Jedním dechem ale dodala, že si je vědoma těžké situace, v níž se ECB nachází s ohledem na ekonomické rozdíly mezi zeměmi platícími eurem. Eurokomisař pro hospodářské a měnové záležitosti Olli Rehn dnes také otevřeně prohlásil, že země Evropské unie mají nyní prostor snižovat rozpočtové schodky pomalejším tempem než dosud.

"ECB je v obtížné pozici. Pro Německo by ve skutečnosti momentálně musela mírně zvýšit úrokové sazby, ale pro ostatní země by musela udělat ještě více, aby měly k dispozici více likvidity," cituje Reuters dnešní slova německé kancléřky Merkelová na bankovní konferenci.

Slova nejvyšší představitelky německé politiky přicházejí ve chvíli, kdy analytici i obchodníci po posledních horších datech z eurozóny stále silněji sázejí na blížící se snížení sazeb ECB. Ještě ostřejší vyjádření v rozhovoru pro německý deník Die Welt použil Kai Konrad, ekonomický poradce německé vlády, když prohlásil, že šance na přežití společné měny považuje za velmi malé a euro by podle něho mohlo vydržet třeba jen dalších pět let.

„Pro mě je důležitá Evropa, nikoliv euro. Tomu bych dával jen omezené šance na přežití,“ uvedl Konrad pro Die Welt. „Přesná doba se dá určit jen špatně, záleží to na mnoha faktorech. Ale pět let zní realisticky,“ dodal následně ekonomický expert vlády Angely Merkelové v odpovědi na otázku, zda euro přežije alespoň do roku 2018.

Česká republika nyní nesplňuje všechny podmínky k přijetí eura, připomněl dnes v Praze stálý předseda Evropské rady Herman Van Rompuy po jednání s českým premiérem Petrem Nečasem. Debata o vstupu ČR do eurozóny, který bude podle něj výsostně českým rozhodnutím, tak prý není "problémem dnešního dne". Nečas na tiskové konferenci s Van Rompuyem zopakoval svůj postoj, že flexibilní kurz koruny je nyní pro českou ekonomiku výhodou a o přijetí eura by se mělo rozhodovat v referendu.

Brusel: Evropa může snižovat deficity pomaleji

Země Evropské unie mají nyní prostor snižovat rozpočtové schodky pomalejším tempem než dosud. V Evropském parlamentu to dnes prohlásil eurokomisař pro hospodářské a měnové záležitosti Olli Rehn. Podle něj se tempo omezování deficitů již snižuje.

V Evropském parlamentu to dnes prohlásil eurokomisař pro hospodářské a měnové záležitosti Olli Rehn. Podle něj se tempo omezování deficitů již snižuje. Umožňuje to i fakt, že dosavadní úsilí o snižování zadluženosti si získalo důvěru trhů, uvedl Rehn. Dalším důležitým faktorem bylo úsilí Evropské centrální banky, dodal.

Vždy jsme jasně říkali, že snižování deficitů by mělo brát v úvahu konkrétní ekonomickou situaci každé země, řekl Rehn. Tempo snižování deficitů se již nyní v Evropě snižuje, zdůraznil.

Nyní máme prostor pro to, abychom se ve fiskální politice více zaměřovali na střednědobou perspektivu, řekl Rehn. Zdůraznil současně, že na vrcholu dluhové krize to nebylo možné, protože několika zemím eurozóny hrozil bankrot. Rehn také řekl, že omezování zadluženosti musí být "vstřícné růstu" a "sociálně přijatelné".

Zatímco dosud ekonomické politice EU i rétorice jejích vedoucích představitelů v posledních letech dominovala snaha o zvládnutí zadluženosti, v poslední době se stále častěji mluví o uvolnění tohoto přístupu a o podpoře růstu. Předseda Evropské komise José Barroso začátkem týdne řekl, že politika utahování opasků již možná narazila na své limity.

Merkelová tento týden sice kritizovala dluhem živený ekonomický růst, který byl mantrou evropské hospodářské politiky v posledních desetiletích. Na druhou stranu ale také upozornila, že samotné rozpočtové škrty nejsou nejlepším řešením, a bude třeba vyvážit prorůstová opatření s opatřeními pro snižování zadlužení. „Ekonomický růst eurozóny oživí strukturální reformy,“ uvedla v pondělí německá kancléřka.

Komentátoři připomínají, že obhájci úsporného kurzu zažili minulý týden několik nezdarů. K uvolnění politiky utahování opasků ve velkých zemích eurozóny vyzval opět Mezinárodní měnový fond. Stejně tak se ukázalo, že studie amerických akademiků Carmen Reinhartové a Kena Rogoffa, o kterou se opírala řada obhájců škrtů, je z velké části chybná. Sám Rehn často zdůrazňoval nejznámější závěr této studie, že když státní zadlužení překoná hranici 90 procent HDP, rapidně se sníží růst. Tento závěr byl v dalších studiích vyvrácen.

(Zdroj: Reuters, ČTK, Bloomberg, Die Welt)


Čtěte více:

Skandál kolem výzkumu harvardských ekonomů zasáhne do debaty o úsporách
18.04.2013 11:47
Škrtat a snižovat náklady zadlužení, či utrácet a stimulovat ekonomiku...
Schodky evropských státních rozpočtů loni klesaly. V ČR stoupl
22.04.2013 13:06
Rozpočtový deficit zemí Evropské unie v loňském roce klesl v průměru n...
Merkelová chce novou a silnější Evropu. Doma ale ztrácí podporu a spekuluje se i o důchodu
22.04.2013 13:33
„V rámci dluhové krize je v sázce budoucí prosperita Evropy,“ upozorni...
Za euforií posledních dnů stojí spekulace na snížení sazeb ECB. Je to opravdu důvod k optimismu?
24.04.2013 17:02
Akciové trhy zachvátily poslední dva dny euforie, pro kterou se při sl...

Váš názor
  •  
    25.04.2013 16:00

    Politik říká: tempo deficitů se v EU snižuje. Překlad: I nadále budeme zvyšovat zadlužení zemí EU, až se z toho všichni poděláte.
    Rac
Aktuální komentáře
10.05.2024
22:05Warren Buffett výrazněji promluvil do obchodování s Applem  
17:36Likvidita a akcie v letošním roce – jiný a přitom stále stejný příběh
16:58Spotřebitelé čekají vyšší inflaci a kazí tím investorům závěr týdne  
15:15Japonská automobilka Honda zvýšila celoroční zisk o 70 procent na rekord
15:01Počet vážně ohrožených hypoték v USA roste?
13:22Akcie Novavax dramaticky rostou na dohodě se Sanofi na kombinaci vakcíny proti covid-19 a chřipce
12:51Perly týdne: Tři hlavní investiční příběhy současnosti
11:35Výsledky Groupon: Tržby se konečně po 8 letech vrátily k růstu  
10:42Růstový sentiment se drží, přispívá i Čína  
10:12Gen očekává pro fiskální rok 2025 příjmy u 4 miliard dolarů. Roli prezidenta opouští Ondřej Vlček
9:25Nezaměstnanost v ČR v dubnu klesla na 3,7 procenta, volných míst ubylo
9:07Britská ekonomika se ve čtvrtletí vymanila z recese, vzrostla o 0,6 procenta
8:52Evropa míří k pozitivnímu zahájení, podle Spurného je i v Česku ve hře slovenský model sektorové daně  
8:51Rozbřesk: Spotřebitelé začínají (konečně!) utrácet. Korunu povzbudil silný maloobchod, vyhlíží zápis ze zasedání ČNB
8:19USA chystají cla na dovoz elektromobilů z Číny, píše Bloomberg
09.05.2024
22:01Slabý trh práce pomohl trhům  
18:03Zlato a akcie – cykly a trend
16:54Snížení sazeb se blíží, naznačuje BoE. Také data vyzněla příznivě  
16:48Japonská automobilka Nissan téměř zdvojnásobila celoroční zisk
16:05Evropský ziskový motor se s recesí ve zpětném zrcátku roztáčí, stratégové Citi vidí signál k dalšímu zlepšení

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
Nebyla nalezena žádná data