Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Nejbohatší Rus sází na Apple. Koupil akcie za 100 mil. USD

Nejbohatší Rus sází na Apple. Koupil akcie za 100 mil. USD

02.05.2013 15:11
Autor: Václav Trejbal, Patria Online

Miliardář Ališer Usmanov má na investice do technologických titulů čuch. Krom výhodného podílnictví v čínském internetovém obchodu Alibaba či ruském serveru Mail.ru má na svém kontě včasný vklad nemalých prostředků do Facebooku, který se mu po loňském IPO sociální sítě zhodnotil desetinásobně. Nyní Usmanov sází na Apple. Akcie těžce zkoušeného výrobce notebooků, chytrých telefonů či tabletů prý půjdou nahoru, a proto jich nakoupil za 100 mil. USD.

„Věřím, že tahle společnost má budoucnost i po Stevu Jobsovi,“ prohlásil devětapadesátiletý Rus v rozhovoru pro agenturu Bloomberg. Odkazoval na zesnulého spoluzakladatele a dlouholetého šéfa Applu, který stál za jeho znovuzrozením a hvězdnými výkony z posledních let. Poté, co společnost přišla o 100 mld. USD tržní kapitalizace, se podle Usmanova naskytla vhodná příležitost pro vstup do pozice.

Minulý týden se cena akcií společnosti Apple poprvé od konce roku 2011 propadla pod hranici 400 dolarů. Její hodnota ještě v loňském září přesahovala 700 dolarů. V posledních dnech titul pozitivně reagoval na ohlášení gigantického odkupu vlastních akcií v hodnotě 55 mld. USD a emisi dluhopisů za 17 mld. USD. Od lokálních minim z poloviny dubna posílil o 12 %.

Usmanov, který je se jměním 20 mld. USD podle statistik Bloomberg nejbohatším člověkem v Rusku a 35. nejbohatším na planetě, odmítl sdělit, kdy akcie Applu na burze pořídil. Vzhledem k vyšší dividendě a štědrému odkupnímu programu titul považuje za velmi slibný v horizontu příštích tří let.

„Stále věřím v technologický sektor a také jsem zcela přesvědčen, že Facebook má budoucnost,“ prohlásil Usmanov. V Rusku mu krom podílů v internetových firmách patří kontrolní balíky v největším producentovi železa Metalloinvest a také druhém největším mobilním operátorovi OAO Megafon. Ten loni úspěšně vstoupil na londýnskou burzu.

Strukturu svého portfolia, které nedávno soustředil v holdingové společnosti registrované na Britských Panenských ostrovech, považuje z pohledu sektorů ekonomiky za optimální. „V současnosti je hotovost králem,“ tvrdí Usmanov s tím, že většinu svých volných prostředků drží jako vklady v ruských bankách.

Zvláštní daní na záchranu kyperského bankovního sektoru prý nijak postižen nebyl. Zmrazení části vkladů a jejich použití na sanaci krachujících bank označuje za „jednoznačné vyvlastnění“.

Apple ve svém druhém čtvrtletí finančního roku utrpěl první pokles zisku za téměř deset let, růst tržeb ale překonal očekávání, na rozdíl od výhledu tržeb na současný kvartál. Firma nicméně příjemně překvapila oznámením, že v rámci rozdělení hotovosti mezi akcionáře zvýší dividendu o 15 procent a odkoupí zpět své akcie v hodnotě rekordních 55 miliard dolarů. Celkem hodlá mezi své akcionáře rozdělit do dvou let 100 miliard dolarů v hotovosti.

Část odkupu vlastních akcií chce Apple financovat z velké emise dluhopisů, která mu umožní ponechat si nízko zdaněné zisky ze zahraničních operací a ušetřit na jejich repatriaci do USA kolem 9 mld. USD.

Na trhu si od investorů hodlá půjčit 17 mld. USD, z nichž ročně na úrocích odvede 300 mil. USD. Třetinu z toho však dostane zpět na slevách na dani. V zahraničí, kde firma drží kolem 100 mld. USD hotovosti, odvádí zhruba 2% daň ze zisku. Po převedení do Spojených států by z těchto peněz musel Apple státu odvést tolik, kolik chybí do 35% sazby americké korporátní daně. Podle kalkulací Geralda Granovskyho z ratingové agentury Moody´s by na repatriaci potřebných 17 mld. USD musel Apple ze zahraničí převést 26 mld. USD, jelikož 9 mld. USD by mu vzal finanční úřad. 

 
(Zdroje: Bloomberg, FT, YahooFinance)


Čtěte více:

Apple - Patria snižuje cílovou cenu (komentář)
25.04.2013 15:16
Apple v úterý po závěru obchodování na Wall Street zveřejnil čtvrtletn...
Apple bude poprvé za 17 let prodávat dluhopisy
30.04.2013 16:50
Americký technologický gigant Apple, který spolu s výsledky za druhé č...
FT: Emise dluhopisů Apple? Úspora miliard na daních
02.05.2013 12:37
Americká společnost Apple ušetří až devět miliard dolarů (zhruba 175 ...

Váš názor
Na tomto místě můžete zahájit diskusi. Zatím nebyl zadán žádný názor. Do diskuse mohou přispívat pouze přihlášení uživatelé (Přihlásit). Pokud nemáte účet, na který byste se mohli přihlásit, registrujte se zde.
Aktuální komentáře
03.05.2024
22:04Silný závěr týdne na Wall Street  
17:43Zisky obchodovaných firem v následujícím roce, cyklus a dlouhodobý trend
16:50Plány centrálních bank zřejmě zkomplikují vyhlídky eurozóny, varuje ekonom
16:46Data i výsledky trhům v závěru týdne přejí, ISM ale zaselo pochybnosti  
16:23Komerční banka, a.s.: Hospodářské výsledky k 31.3.2024 (1Q 2024)
15:16Baron: Akcie Tesly začnou prudce posilovat
15:01Tomáš Vlk: Trh práce v USA konečně oslabuje, k radosti investorů  
13:49Perly týdne: Zákon na snížení inflace zvyšuje inflaci, Tesla dostala čínský impuls
13:42Než otevře Wall Street: Coinbase, BigBear.ai, Fortinet  
12:00Hartnett: Slabší data o americké zaměstnanosti zvyšují riziko výprodejů na akciích
11:55Nezaměstnanost v EU v březnu klesla, nejnižší byla v Česku a Polsku
10:59Akcie míří k důležitým datům v lepší kondici díky výsledkům Applu  
10:31Jakub Blaha: Apple oznámil největší zpětný odkup akcií ve své historii  
9:28GEVORKYAN potvrdil předběžné výsledky hospodaření. Na letošní rok plánuje další navýšení tržeb i zisku
9:08Rozbřesk: Sazby klesají na 5,25 %, jejich očekávaná trajektorie se však posouvá výše
8:51Slabší výsledky Komerční banky, Apple překvapil rekordními odkupy a futures jsou zelené  
8:41Zisk i tržby Applu ve čtvrtletí klesly, překonaly však očekávání
8:26Tržby skupiny Bezvavlasy přesáhly miliardu, firma mění CEO a plánuje úpis nových akcií
7:49Pokles čistého zisku Komerční banky o 21,3 pct meziročně ovlivnily opravné položky. Mírně klesly také provozní výnosy
02.05.2024
18:48Návrat hodnotových akcií a důležitost definic

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
Nebyla nalezena žádná data