Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Banky jsou zlo. Prodávají, co jim nepatří

Banky jsou zlo. Prodávají, co jim nepatří

03.05.2013 18:36
Autor: Anonymní Investor, ???

„Před rokem jsem neměl ani cent, teď mám dva miliony dolarů dluhů.“
Mark Twain

Historie bankovnictví a peněz je velmi zajímavá a poučná. Pojďme se na ni letmo podívat a zaujmout alternativní postoj ke standardu nastavenému globálním bankovním systémem.

Až do začátku 16. století bylo půjčování peněz považováno za lichvu, za těžký hřích. Znamenalo totiž prodávat dar od boha – čas. Jednalo se vlastně o zneužívání bližního, který se dostal do nesnází. Půjčení peněz za úrok nebylo nic jiného než zahálčivý způsob vydělávání peněz, protože stačilo pouze čekat. Lichváři na smrtelné posteli se báli, že skončí v pekle a vraceli úroky všem, které za svůj život okradli.

„Obchodník není oprávněn v daném typu transakce požadovat vyšší platbu od toho, kdo nemůže účet srovnat hned než od člověka, který může zaplatit ihned. Kdyby to udělal, tak by prodával čas a dopustil by se lichvy tím, že prodává něco, co mu nepatří.“
Neznámý františkánský mnich, 14. století

Bankovnictví „vynalezla“ rodina Medicejských ve Florencii třináctého století. Tradice zámožných rodin, které půjčovaly peníze zejména na války monarchů, přerostla ve vznik bankovního sektoru, který dnes prakticky řídí svět.

Bankovní manažeři a akcionáři se nejenže nebojí, že přijdou do pekla za poskytování úvěrů, dokonce jsou na to pyšní. A nestydí se vymyslet k úrokům navíc ty nejnemožnější poplatky. Koneckonců tady v Čechách jsme na to experti.

Nejabsurdnější bankovní poplatky podle hlasování na serveru bankovnipoplatky.com:
2012: Poplatek za zjištění zůstatku přes bankomat
2011: Poplatek za předčasně splacený úvěr
2010: Poplatek za výběr na přepážce z vlastního účtu
2009: Poplatek za vklad na vlastní účet na přepážce
2008: Poplatek za nadměrný vklad
2007: Poplatek za vedení běžného účtu
2006: Poplatek za výběr z bankomatu vlastní banky
2005: Poplatek za příchozí platbu

Františkánský mnich by se jistě divil, že smrtelný hřích byl patřičně okořeněn a povýšen na normu. Českým bankám a spořitelnám (v době trvající recese!) meziročně stoupl kumulovaný zisk o 11 miliard na 64 miliard korun českých, lidé na vrcholu bankovních firem vydělávají stále obscénní sumy (i když v odměňování dochází ke změnám a odkladům výplaty části ročních bonusů). Ohromující je to, že my, servilní masy, jednáme tak, jako bychom jim byli vděční, když nám např. zaručí přečerpání účtu. Ano, jsme bohužel tak hloupí … Banky rádi vidí, když jdeme d o mínusu. Milují, když máme úvěr, dá se na něm totiž vydělat spousta peněz. Dluh je ale přesně to, co z nás dělá nevolníky, klade překážku mezi nás a naše sny (ne naopak, jak se nás některé reklamní kampaně snaží přesvědčit). Splácení dluhu je naší prioritou, a proto zůstáváme v našem zaměstnání, které (často) nenávidíme, místo toho abychom dělali jen věci, které nás baví a věnovali se rodině a přátelům... Je příčinou úzkosti, nervových zhroucení a dalších zdravotních problémů.

Lidé ve středověku měli zřejmě pravdu – banky jsou zlo. Proč jsme je neposlouchali…

„Půjčujte a neočekávejte nic nazpět.“
Evangelium svatého Lukáše


Výše uvedený text je z velké části inspirován knihou Toma Hodgkinsona Jak být volný. Nemůžu říci, že přesně vyjadřuje můj postoj k bankám a finančnímu sektoru. Ale určitě je inspirativní a vede k zamyšlení, jestli opravdu není něco špatně.

Krásný víkend Vám přeje

Investor


Váš názor
  • banka jako nastroj
    06.05.2013 19:04

    Ja pouzivam banku jako nastroj. Je ale rozdil jak se pouzije v praxi. K zapujceni hotovosti na komercni nemovitost je nesmysl brat si hypo na 30 let s 100 % urokem za celé období anebo úvěr na 7 let s 25 % urokem. Dalsi příklad použití platby kartou s urokovou sazbou v neprospech -29 % a pouziti karty Citibank s 2 % bonusem pri kazde platbe..
    Eda
  •  
    06.05.2013 16:39

    Nechci se dohadovat o tom, jestli jsou banky zlo, nebo ne, určitě hodně zjednodušují pohyb kapitálu...možná až moc. Vtipný mi ale přijde "výběr" informací, který autor použil. Takže pro doplnění znalostí doporučuju začít něčím méně náročným (http://cs.wikipedia.org/wiki/D%C4%9Bjiny_bankovnictv%C3%AD)
    Tom Atom
  •  
    06.05.2013 13:01

    Společnost se v civilizovaném světě vždy dělila na věřitele a dlužníky. Někdy měli věřitelé převahu nad dlužníky (např. v systému hypoték a leasingových půjček dle not věřitele) , jindy dlužníci nad věřiteli (např. nyní Řecko). Nikdy to nebude jinak, věřitel vždy bude potřebovat dlužníka a naopak, ale jenom fungujícího (půjčujícího nebo půjčujíciho si), nikoli vysátého nebo znárodněného. Ten článek je povrchní, nezasvěcený a tím vlastně hloupý , vede také ke špatným závěrům.
    Pneumonia
  • a co takhle
    06.05.2013 11:09

    fakt, že úrok kryje riziko u nesplácených půjček. Přehled absurdních poplatků není o moc méně absurdní než samotné poplatky.
    lime
    • Re: a co takhle
      06.05.2013 12:44

      a japato můžeš napsat takový blábol? Podle tebe "úrok kryje riziko u nesplácených půjček"?... Ptám se - který úrok a kterou nesplácenou půjčku? Pokud je půjčka splácene, není tedy nutné přičítat k této půjčce úroky, protože je jednoduše splácena, čímž odstraňuje ono riziko. Pokud ovšem nastane situace, že jiné půjčka splácena není, pak nedostane věřitel ani úrok, jednoduše proto, že splátka neprobíhá - neproběhne... Tvé tvrzení nás spolehlivě zavádí do židobolševického marasmu, kde dlužník, který poctivě dluhy splatí, musí defacto splatit ještě úrok za ty dlužníky, kteří dluhy nesplatí. Pak se není čemu divit, že se z lidí stali gumáci bez mozku a celá ekonomika do sraček.
      Jesse
  •  
    06.05.2013 11:00

    "Bankovnictví „vynalezla“ rodina Medicejských ve Florencii třináctého století." Takže například celé dějiny Říma, který fungoval na bankách se prostě nekonaly.
    Pneumonia
  • ??
    06.05.2013 9:36

    Tak takto stupidní článek jsem tady ještě nečetl. Číší z toho populismus, za který by se nemusel stydět ani komunistický poslanec :-) Jestli nechcete platit vysoké úroky, nemusíte...prostě si nepůjčujte. Nechcete platit poplatky, pak si založte účet u banky, která žádný neúčtuje...a nebo si nezakládejte účet vůbec. Možná jste to ještě nepochopil, ale banky nejsou neziskové organizace. Není to zlo, které by nutilo s pistolí v ruce lidi do předražených úvěrů. Je to jejich vlastní blbost, nebo zaufalství.
    Tom Atom
    • Re: ??
      10.05.2013 12:45

      Půjčil jsem si něco přes 6 mil. a koupil strojové vybavení do dílny. Měsíčně vyprodukuji čistý zisk z těch strojů cca 120 tis. splátky z půjčky mi dělají nějakých 35 tis. za měsíc. Takž, kde je problém?
      Ra
      •  
        10.05.2013 14:55

        co to vyrabi? rekneme ze rohliky, mozna si tvuj vyrobek koupi zena ktery nema praci protoze ji nahradili stroje. ted je nezamestnana a kazdy den potrebuje jist, ale nema penize a tak si vezme pujcku aby si mohla koupit aspon rohlik, banka ji zkasne na urocich, tebe zkasne taky, a sefove bank maji sve bonusy a politici si rikaji jak ta ekonomie skvele slape ... tenhle stav bych oznacil za vylozeny opak zla ... je proste uzasne dobry :)))
        eple
    • Re: ??
      06.05.2013 11:36

      Podle mého názoru jsou banky zlo. Prostudoval jsem pečlivě celý dnešní bankovní systém (rok), tedy systém tzv. částečných rezerv a musím konstatovat, že je to zlo. Systém tvorby peněz bankami je zlem dokonce i pro ty, co si nepůjčují. Článek sice neobsahuje moc velké argumenty, ale nadpis a idea sedí.
      Nero
      •  
        06.05.2013 11:58

        Jenže nadpis a idea nestačí...
        Nyk Lísn
        •  
          06.05.2013 17:15

          Ano to nestačí a proto je dobré o tom něco vědět. Z ačít třeba od základů- jak peníze vznikají. Jednoduchý dokument, který to popisuje //www.youtube.com/watch?v=_aEQX0sbEzQ
          Nero
Aktuální komentáře
25.04.2024
22:03Zámoří strhla do záporu Meta i pomalejší růst ekonomiky  
19:16ČD Cargo, a.s.: Tisková zpráva
19:10UNICAPITAL Invest III a.s.: Výroční zpráva 2023
19:04UNICAPITAL Invest VI a.s.: Výroční zpráva 2023
18:30Staro – nový technologický cyklus a atraktivita růstových akcií
17:05Martin Kycelt: Překvapivé reakce na výsledky Tesly a Meta Platforms
16:47Slabé HDP s vyššími inflačními tlaky. Po výsledcích se trhy potýkají i s makrodaty  
16:00SATPO finance, s.r.o.: Výroční finanční zpráva za rok 2023
16:00City Home finance III, s.r.o: Výroční finanční zpráva za rok 2023
15:46Braňo Soták k výsledkům Meta Platforms a staronové cílové ceně: Silná čísla "po zásluze" potrestána, akcie -15 %  
15:13Hermes vzdoruje zpomalení prodeje luxusního zboží, akcie však s dobrými výsledky dopředu počítaly  
12:50Deusche Bank s nejlepšími čísly od roku 2013. Zpět v čele ziskovosti investiční bankovnictví
12:09Sazby výš po delší dobu a trh zralý na další korekci?
11:37Miliardáři by podle ministrů G20 měli platit dvouprocentní majetkovou daň
11:08Těžařská firma BHP chce rivala Anglo American, vznikl by největší producent mědi
11:02Jak jsou na tom velké techy? Meta nalomila důvěru investorů  
10:24Meta navyšuje výdaje na AI. Investoři se ale obávají, zda se vynaložené peníze vrátí
10:18JTPEG Croatia Financing I, a.s.: Zveřejnění Roční finanční zprávy emitenta za rok 2023
10:12MONETA Money Bank, a.s.: Uveřejnění vnitřní informace
9:34Komerční banka, a.s.: Oznámení o přijatých usneseních na VH KB konané dne 24.4.2024

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
ČasUdálost
14:30USA - HDP, q/q a
14:30USA - Nové žádosti o dávky v nezam.