Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Norsko sníží daně firmám a zvýší ropným koncernům. Naditý státní fond rozšiřuje pole působnosti

Norsko sníží daně firmám a zvýší ropným koncernům. Naditý státní fond rozšiřuje pole působnosti

06.05.2013 13:12
Autor: Václav Trejbal, Patria Online

Norský premiér Jens Stoltenberg v neděli představil plán reforms daňového systému. Zatímco břemeno odvodů pro podniky by se mělo mírně snížit (z 28 % na 27 %), sazby pro těžaře ropy a plynu a nadnárodní koncerny by měly vzrůst. Norsko se tak vydává stejnou cestou jako Polsko či Maďarsko, které vyšší daně pro vybrané sektory ekonomiky (zejména energetiky) představily v minulých letech. Malá severská země však zároveň chce zachovat svoji konkurenceschopnost, po vzoru Dánska či Švédska. Státní fond správy národního bohatství, do něhož příjmy z těžby nerostných surovin přitékají, musí kvůli rozsáhlému tištění peněz v Japonsku, USA či Švýcarsku měnit investiční strategii a začít se poohlížet po alternativních formách zhodnocení svých aktiv.

Jednoprocentní snížení korporátní daně by mělo soukromému sektoru v Norsku redukovat odvody v přepočtu o 413 mil. USD. Zhruba 80 mil. USD ušetří živnostníci a samostatně výdělečně činní lidé. Navrhované změny musí projít parlamentem, kde má však Stoltenbergova koalice většinu. Zemi čekají na podzim všeobecné volby.

Ke snížení korporátní daně došlo i v sousedním Švédsku, a to na 22 %. Dánsko hodlá stejné úrovně dosáhnout do roku 2016. Finsko, kde dosud firmy ze zisku odváděly 24,5 %, od příštího roku sazbu pro právnické osoby zredukuje na 20 %.

Norská vláda se změnou struktury daní snaží řešit stav, kdy ropné a plynárenské odvětví prosperuje, drží nezaměstnanost nízko, státní rozpočet v plusu a mzdy na vysoké úrovni, zatímco zbytek ekonomiky strádá a je vytlačován za hranici konkurenceschopnosti. Firmy mimo energetiku nemohou zvyšovat ceny, jelikož musí soutěžit se zahraničními rivaly, a zároveň na ně doléhají rostoucí náklady a pokles poptávky ze zahraničí. Růst mezd by letos měl zpomalit na 3,5 %, avšak pro některé sektory je to stále příliš vysoké tempo.

Daňové břemeno by mělo vzrůst velkým korporacím. Norsko hodlá omezit jejich schopnost přečerpávat zisky do daňových rájů s pomocí interních půjček. Vyšší sazba postihne i lidi, kteří disponují víc než jedním domem či bytem.

Ani ropné koncerny se z daňových úlev těšit nebudou. Zvláštní těžařská sazba bude totiž zvýšena z 50 % na 51 %, a navíc bude zredukována částka investičních nákladů, kterou společnosti mohou uplatňovat jako odečitatelnou položku. Stoltenberg těžaře zkritizoval ze zpoždění a extrémně vysoké náklady velkých podmořských projektů. Celkové dodatečné náklady na rozvoj 24 nových ložisek, které byly u norských břehů otevřeny, se podle vládních statistik vyšplhaly na 49 mld. NOK (kolem 15 mld. Kč). „90 % z toho zaplatili lidé,“ prohlásil premiér. Vláda počítá, že na vyšších daních získá do roku 2050 kolem 70 mld. NOK navíc.

Peníze od těžařů částečně končí ve zvláštním fondu, který dnes spravuje obrovské prostředky nashromážděné díky nerostnému bohatství Norska za minulá léta. Dnes známý jako Norský vládní penzijní fond (NGPF), spravovaný Norges Bank Investment Management (spolu s devizovými rezervami země) a dohlížený Yngve Slyngstadem, vznikl jako nástroj pro zhodnocení výnosů z těžby ropy a plynu. Přes jeho název nemá s penzemi mnoho společného, jeho příjmy čerpá norské ministerstvo financí.

Fond za posledních deset let zvýšil objem spravovaných aktiv na sedminásobek a stal se největším svého druhu na světě. Nyní musí kvůli stále rostoucímu přílivu prostředků (jen za 1Q13 vydělal či dostal 366 mld. NOK) měnit investiční strategii a přizpůsobovat ji turbulencím na globálních finančních trzích. 

 
Manažery fondu trápí extrémně uvolněná měnová politika centrálních bank, které ve velkém nakupují státní dluhopisy, čímž stlačují jejich výnos. Reakcí na to je razantní redukce dluhopisového portfolia. Z celkových aktiv ve výši 726 mld. USD ke konci 1Q13 fond držel pouze 36,7 % v obligacích, což je nejnižší podíl od roku 1996. Váha akcií naopak stoupla na rekordních 62,4 % z celku. Podle Slyngstadema za posunem nestojí ani tak nadšení do akciového trhu, jako spíš zoufalství z vývoje dluhopisových výnosů.

Únikovou cestu Norové hledají na realitním trhu. Za posledních šest měsíců fond zdesetinásobil tempo nákupů nemovitostních aktiv. Zatímco před rokem se na trhu teprve začínal orientovat, dnes má za sebou investici do kancelářských prostor v USA za 600 mil. USD, převzetí centrály Credit Suisse v Curychu, nákup podílu v nákupním centru Meadowhall v britském Sheffieldu a akvizici skladů a průmyslových objektů po celé Evropě v hodnotě 2,4 mld. EUR. V realitách nyní drží 6,5 mld. USD, tedy kolem 0,9 % svého portfolia. Do několika let hodlá tento podíl dostat na 5 %. Po otestování nemovitostí by mohly přijít investice do infrastruktury či do fondů soukromého kapitálu.

(Zdroje: WSJ, FT, Bloomberg)


Čtěte více:

Norská inspirace: Jak na správu bohatství, které nechcete „projíst“?
15.10.2012 18:17
Bohatý člověk. Snad příliš bohatý na strategii drobného investora, sna...

Váš názor
Na tomto místě můžete zahájit diskusi. Zatím nebyl zadán žádný názor. Do diskuse mohou přispívat pouze přihlášení uživatelé (Přihlásit). Pokud nemáte účet, na který byste se mohli přihlásit, registrujte se zde.
Aktuální komentáře
19.04.2024
10:58Páteční dopoledne je červené, po přestávce se do hry opět vložil Blízký východ  
9:25Netflix reportoval nejlepší první kvartál od roku 2020. Překvapil počtem předplatitelů
9:07Rozbřesk: Proč je česká koruna odolnější vůči silnému dolaru?
8:43Akciové trhy zrudly pod tíhou obav z konfliktu na Blízkém východě, Netflix překvapil vysokým počtem platících uživatelů  
6:03Evercore: Hlavním příběhem je mimořádná odolnost ekonomiky
18.04.2024
22:02S&P 500 poklesl popáté v řadě; investoři čekají na Netflix  
17:45Růst cen akcií a cena za riziko
17:23DJIA dnes v čele a ECB se od Fedu neodpoutá  
15:59Deloitte: Cena nájemného v prvním čtvrtletí vzrostla o procento na 295 Kč/m2
15:48Jak na DIP? A na čem čeští investoři letos nejvíce vydělali? Zjistěte na webináři Patrie v úterý 23. dubna od 16:00
15:20Lee: I kdyby sazby šly letos dolů jen jednou, pro akcie by to stále bylo dobré prostředí
12:56Vasle: Rozdílná měnová politika ECB a Fedu má své limity
11:52Výhled TSMC překonal odhady díky podpoře poptávky po AI čipech
11:36Akcie se zvedají. Jak pevnou oporu dodají firmy?  
9:54Ifo: Německé firmy letos plánují snižování investic
9:05Rozbřesk: Zachrání Super-Mario (znovu) Evropu?
8:45EU nebude formálně vyšetřovat investici Microsoftu do OpenAI
8:30Evropa čelí podle guvernéra BoE menší inflační hrozbě než USA, Microsoft se vyhne vyšetřování kvůli akvizici Open AI a futures jsou zelené  
6:40Fidelity International: Německá medvědí data jsou příznivá pro německé státní dluhopisy
17.04.2024
22:01Zámořské akciové indexy nedokázaly zvrátit úvodní pokles  

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
Nebyla nalezena žádná data