Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
NWR (z +7 % na -4 %) po kvartální vyšší ztrátě zhoršuje celoroční cíle, představuje úspory a prodává koksovnu (+komentář)

NWR (z +7 % na -4 %) po kvartální vyšší ztrátě zhoršuje celoroční cíle, představuje úspory a prodává koksovnu (+komentář)

16.05.2013 8:29, aktualizováno: 16.5. 16:33

Aktualizováno

Těžební společnost NWR hospodařila v prvním čtvrtletí letošního roku se ztrátou 80,3 mil. EUR proti konsensu 75,9 milionů eur, snížila dříve poskytnuté provozní cíle pro rok 2013 a představila nové strategické kroky včetně prodeje aktiv. Společnost nicméně nadále plánuje stát se do roku 2017 evropským lídrem v těžbě a prodeji koksovatelného uhlí a za letošní rok věří v pozitivní výsledek EBITDA. Akcie NWR po výsledcích po prvotních ztrátách obrátily až do více než 7% zisku. Po dosažení denního maxima na 44,45 Kč, ale následovala korekce, a nakonec i propad do ztrát. Titul zakončil obchodování na novém historickém dně 39,45 Kč.
 
Tržby společnosti NWR za první tři měsíce roku klesly o 31 procent na 240,1 mil. EUR a přibližně tak vyrovnaly konsensus na úrovni 239,4 mil. EUR. Na úrovni EBITDA ztráta dosáhla 22 mil. EUR, zatímco analytici dle průzkumu agentury Reuters počítali s 21milionovou ztrátou. Jednotkové hotovostní náklady na těžbu tuny uhlí NWR v 1Q13 vzrostly o dvě procenta na 86 EUR, ačkoliv firma v únoru uvedla, že letos čeká zhruba nezměněné náklady těžby. 

"Hodnocené období bylo velmi náročné, neboť situace na globálních trzích s koksovatelným uhlím, která se začala zhoršovat v polovině roku 2011, pokračovala v nastoleném trendu i v roce 2013. Trhy s uhlím po celém světě se potýkají s jednou z nejhlubších a nejdelších korekcí trhu za posledních 30 let," uvedl k výsledkům za 1Q13 pan Gareth Penny, výkonný předseda představenstva NWR.

NWR dnes také, po měsíc starém varování, snížila celoroční prognózu produkce uhlí z 10-11 mil. tun na 9-10 mil. tun a potvrdila cíl pro koks na úrovni 800 tis. tun, externí prodeje nově letos čeká v rozmezí 8,5-9,5 mil. t. proti původnímu cíli 9,5-10,5 mil. t. (očekávaný prodej dalších 500 tis. tun energetického uhlí ze zásob v roce 2013) a  cíl prodeje koksu společnost má ve výši 700 tis. tun. Loni NWR podle neauditovaných výsledků vytěžila 11,21 milionu tun uhlí a vyrobila 680 tisíc tun koksu. "Cíle na rok 2013 odrážejí pokračující náročné podmínky v odbytu a tlak na ceny," vysvětluje krok NWR v dnešní zprávě.

Gareth Penny, výkonný předseda představenstva NWR, následně v rozhovoru pro Reuters uvedl, že společnost plánuje dosáhnout již ve třetím kvartále pozitivního výsledku na úrovni EBITDA a věří v kladný EBITDA za celý rok 2013.

Program optimalizace a prodeje aktiv

Firma dále uvedla, že snižuje letošní prognózu pro kapitálové výdaje na 100 mil. EUR (včetně 10 mil. EUR na Debiensko) a provede krátkodobá opatření za 100 mil. EUR pro posílení své finanční pozice. Má dojít například ke snížení plánovaných provozních nákladů o 25 mil. EUR do konce roku 2013. Jedním z kroků je i všeobecné snížení mezd o 10 procent s účinkem od 1. května 2013 s cílem ušetřit do konce roku 15 mi. EUR.
 
V rámci optimalizace podnikatelského portfolia NWR potom má dojít k prodeji koksárenského provozu. Konkrétně má jí to dceřinou společnost OKK Koksovny, která je největším producentem slévárenského koksu v Evropě a provozuje jednu vlastní koksovnu v Ostravě - Koksovnu Svoboda. Proces této divestice byl podle NWR již zahájen a dle vyjádření Pennyho pro Reuters bude možná dokončen do srpna.

Gareth Penny následně v rozhovoru pro polskou agenturu PAP naznačil, že NWR hodlá svými kroky dosáhnout návratu k jádru svého podnikání. „Produkce koksu je průmyslovou aktivitou, nikoliv těžební, a tak se domníváme, že se jí už věnovat nemáme,“ uvedl šéf NWR. „Je to ziskový byznys a jsme si jisti, že (o něj) bude značný zájem,“ dodal s tím, že si je jist dosažení velmi dobré ceny.
 
Firma dále uvedla, že provádí zátěžové testy s cílem identifikovat jednotlivé doly, nebo sekce jednotlivých dolů, které by mohly být zastaveny nebo divestovány. Tato analýza by podle šéfa NWR měla být dokončena do závěru letošního roku. Před nutností prodeje některého z dolů NWR již před měsícem varovali analytici Citigroup a za největšího adepta tehdy označili třetí největší důl NWR, karvinský důl ČSM (celá analýza zde). NWR dále plánuje centralizaci vedení dolů, snižování stavu zaměstnanců v administrativě a zavedení nové struktury do konce roku. 

„Kroky na optimalizaci podnikání cílící na celkovou úsporu 100 mil. EUR v hotovosti považujeme za radikální, bolestivé, ale nezbytné. Tyto kroky by mohly podpořit především vydané dluhopisy NWR. Akciím mohou sice také krátkodobě pomoci, které v sobě zřejmě aktuálně započítávají i bezprostřední potíže s likviditou, resp. solventností NWR, ale dlouhodobě tento titul stále považujeme za velmi riskantní a nedoporučujeme jej,“ uvedl Tomáš Sýkora, analytik Patria Direct, který měl u titulu doposud cílovou cenu 40 Kč a po dnešních nových informacích plánuje její revizi (samostatný analytický komentář bude následovat).

Vývoj akcií a strategické cíle
 
Akcie NWR v posledních týdnech prohlubovaly své ztráty na nová historická minima poté, co firma před měsícem po provozních číslech a smluvených cenách bez dalších detailů nepotvrdila dříve poskytnutou prognózu hospodaření v letošním roce. Těžař již dříve oznámil, že zvažuje akvizice pro navýšení svých prodejů uhlí a do pěti let se chce stát lídrem na evropském trhu s koksovatelným uhlím. 

"Náš strategický plán stát se do roku 2017 evropským lídrem v těžbě a prodeji koksovatelného uhlí zahrnuje zdvojnásobení objemu prodeje našeho koksovatelného uhlí a dodávání plné škály jakostí koksovatelného uhlí širší skupině zákazníků z řady evropských hutí. Tuto strategii aktivně prosazujeme a na našem zájmu o koksovatelné uhlí jak v regionu, tak v zámoří se nic nemění," uvedl dnes Gareth Penny, výkonný předseda představenstva NWR.

Na samé konci dubna si společnost na valné hromadě nechala akcionáři schválit možnost navýšení kapitálu NWR pomocí emise nových akcií. Rozhodnutí valné hromady dalo představenstvu společnosti možnost vydat nové akcie až do nominální hodnoty 34 933 536 EUR, což představuje asi 33 procent všech akcií A společnosti vydaných ke dni 25. března 2013. Management také může spustit program zpětného odkupu akcií NWR až do výše 10 procent dosud vydaných akcií. Tuto možnost ale NWR mělo již v minulých letech a dosud ji nevyužilo.

(Zdroj: NWR, Bloomberg, Reuters)

Nenechte si ujít příležitost zeptat se finančního ředitele NWR Marka Jelínka na vše, co vás zajímá. Již zítra od 14:30 bude hostem online rozhovoru na Patria.cz.


Čtěte více:

NWR ve 4Q s nejhlubší ztrátou v historii. Nevyplatí dividendu, ale má plány stát se lídrem na trhu
21.02.2013 8:21
Těžební firma New World Resources (80,08 CZK, -7,34%) se v posledním k...
NWR chce nakupovat další doly, možná i v USA
25.02.2013 11:02
Navzdory historicky největší kvartální ztrátě zaznamenané na konci loň...
Propad cen uhlí NWR ve 2Q nelze vyloučit, říká Erste a ruší cílovou cenu. Akcie v týdnu -11 %
17.04.2013 16:19
Zklamání, které přinesly smluvní ceny uhlí domluvené NWR (58,0 CZK, -3...
NWR po provozních číslech a nových cenách ruší celoroční cíle. Akcie až -12 % na nové dno
18.04.2013 8:18
„Těžké tržní podmínky měly negativní dopad na provozní výkonnost v let...
NWR zřejmě sníží celoroční plány a propadne se do hlubších ztrát (komentář k provozním ukazatelům a indikaci cen)
18.04.2013 9:59
Společnost NWR (53,6 CZK, -8,69%) dnes před začátkem obchodování zveře...
NWR může vydat až 33 % nových akcií nebo spustit zpětný odkup, dostala zelenou od akcionářů
26.04.2013 16:55
Možnost emise nových akcií odpovídajících až 33% podílu dosud vydaných...
Goldman Sachs: Akcie NWR jsou zralé na prodej i bez naředění další emisí. Dluh bude vyžadovat řešení
02.05.2013 12:14
Nelepšící se vyhlídky pro ceny koksovatelného uhlí v kombinaci s nejvy...
NWR (-3 %) – Dlouhodobé obtíže podle Deutsche Bank škrty nevyléčí
22.05.2013 11:49
Jednu z nejnižších cílových cen přiřkli akciím NWR analytici Deutsche ...

Váš názor
Na tomto místě můžete zahájit diskusi. Zatím nebyl zadán žádný názor. Do diskuse mohou přispívat pouze přihlášení uživatelé (Přihlásit). Pokud nemáte účet, na který byste se mohli přihlásit, registrujte se zde.
Aktuální komentáře
28.03.2024
17:21Růstové a hodnotové akcie a jeden padesátiletý cyklus
16:53Jaký závěr nás čeká tentokrát? Wall Street v úvodu pouze přešlapuje  
16:06Přehled (ne)obchodování na trzích přes Velikonoce 2024
16:06Čínský výrobce chytrých telefonů Xiaomi vstupuje na trh s elektromobily
15:48Růst americké ekonomiky ve čtvrtém čtvrtletí zpomalil pouze na 3,4 procenta
15:44Tesla už odepsala na akciích 350 miliard dolarů. Očekávání investorů ohledně dalšího vývoje jsou nevalná
13:29Invesco: Významný týden pro měnovou politiku je pro trhy dobrým znamením
12:22Než otevře Wall Street: Snowflake, MillerKnoll, Sprinklr  
11:20Podle guvernéra Fedu by se po posledních datech o ekonomice měla snížení sazeb odložit nebo zredukovat
11:02Investoři se připravují na konec kvartálu, Fed nechce spěchat se snižováním  
9:42Jan Bureš: HDP revidován vzhůru, reálné příjmy domácností rostou a s nimi i útraty
8:55Se snižováním sazeb v USA není kam spěchat, opakuje guvernér Fedu Waller. Futures jsou zelené  
8:52Putin: Rusko nezaútočí na Pobaltí, Polsko či Česko. Jde jen o strašení lidí
8:45Rozbřesk: HDP potvrdí pozitivní obrat v útratách domácností
6:03Britské akcie jsou nyní (historicky) mimořádně levné a Evropa už obchoduje s výrazným diskontem i vůči Japonsku
27.03.2024
21:19Americké indexy posilovaly díky silnému závěru  
18:26Jen kousek od intervence? Akcie a dluhopisy dnes lehce v zeleném  
17:50Pavol Mokoš: Je čas svézt se na vlně růstu, ne chytat dno. A technické cíle pro pražské banky
15:43BlackRock: Dlouhodobě nebude pokračovat scénář vyšší inflace a sazeb. Postará se o to umělá inteligence a další technologie
15:00ČEZ, a.s.: Zvolen nový místopředseda dozorčí rady ČEZ

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
ČasUdálost
Varta AG (12/23 Q4, Bef-mkt)
9:00CZ - HDP, q/q
12:00Walgreens Boots Alliance Inc (02/24 Q2)
13:30USA - HDP, q/q a
13:30USA - Nové žádosti o dávky v nezam.
14:45USA - Index aktivity ISM Chicago
15:00USA - Index spotř. důvěry Mich. university