Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Spotřebitelé povzbudili japonskou ekonomiku k nejvyššímu růstu za rok

Spotřebitelé povzbudili japonskou ekonomiku k nejvyššímu růstu za rok

16.05.2013 9:43, aktualizováno: 16.5. 9:50

Aktualizováno

Růst japonské ekonomiky dosáhl v prvním čtvrtletí letošního roku nejrychlejšího tempa za poslední rok, především díky pozitivnímu dopadu lepších spotřebitelských výdajů a vývozu, který převážil slabé firemní investice. Hrubý domácí produkt země vzrostl v 1Q o anualizovaných 3,5 procenta při očekávání 2,7 procenta. Oproti 4Q12 posílila japonská ekonomika o 0,9 procenta při očekávání 0,7 procenta a druhé čtvrtletí v řadě tak pokračovala v růstu.

K meziročnímu tempu růstu přispěla soukromá spotřeba, tvořící 60 procent ročního HDP, mírou 2,3 procenta. K růstu třetí největší ekonomiky světa ale přispěly také vyšší vládní investice a další opatření na podporu ekonomiky. Údaj za poslední čtvrtletí roku 2012 byl revidován na 0,3% mezikvartální růst a 1% meziroční růst z původní stagnace, resp. 0,2% růstu. Japonsko dnes zveřejnilo také výsledek průmyslové výroby v měsíci březnu, která meziměsíčně vzrostla o 0,9 procenta a meziročně klesla o 6,7 procenta.

Příznivé údaje o ekonomické aktivitě jsou dobrou zprávou pro premiéra Šinzóa Abeho, který loni při nástupu do úřadu slíbil, že ekonomice pomůže se po vleklé deflaci postavit na nohy. Japonská centrální banka na jaře přistoupila k agresivnímu uvolňování měnové politiky na podporu hospodářského oživení. Japonské akcie tento týden dosáhly nejvyšších hodnot za více než pět let.

„Japonsko se jasně vymanilo z loňské stagnace. Klíčové nyní bude, zda Abe dokáže uvést silnou růstovou strategii. Pokud se mu to podaří, posílí to firemní investice a následně růst ekonomiky,“ uvedl k dnešním číslům ekonom Citigroup Naoki Iizuka. Premiér Abe má v červnu odhalit svůj takzvaný třetí šíp strukturální reformy, následující po předchozím monetárním a fiskálním stimulu.

Japonský akciový index Nikkei 225 od začátku roku posílil již o 45 procent a daří se mu tak dvojnásobně lépe než americkému Standard & Poor’s 500. „Podle některých jsou japonské akcie příliš vysoko, ale údaje o HDP ukazují, že síla ekonomiky by mohla růstový trend na akciovém trhu ospravedlnit. Připouštím možnost, že by růst ekonomiky v tomto čtvrtletí dále zrychlil,“ řekl hlavní ekonom Dai-ichi Life Research Institute. Japonský jen pokračuje v oslabování a poté, co minulý týden prolomil vůči americkému dolaru hranici 100 JPY/USD, se aktuálně obchoduje u 102,50.

Centrální banka Bank of Japan na konci dubna zvýšila odhad inflace (tempo růstu spotřebitelských cen), která by měla ve fiskálním roce začínajícím v dubnu 2015 dosáhnout 1,9 procenta, což je jen desetinu procenta pod současným inflačním cílem centrální banky. Očekávání pro jádrovou inflaci v roce 2014 navýšila na 1,4 % z lednového odhadu 0,9 %. BoJ v současném fiskálním roce, který začal v dubnu, čeká růst HDP o 2,9 procenta. Nový guvernér BoJ Haruhiko Kuroda 4. dubna oznámil plán zdvojnásobit měnovou bázi v japonské ekonomice.

Bank of Japan bude nakupovat každý měsíc dluhopisy v objemu 7 bilionů jenů, objem vládních bondů a dalších cenných papírů ve svém portfoliu hodlá do dvou let zdvojnásobit. Zrušila také omezení splatnosti nakupovaných dluhopisů a průměrná splatnost dluhopisů v bilanci BoJ by se dle nového plánu měla zvýšit na zhruba sedm let ze současných necelých tří let. Dubnové zasedání BoJ poprvé řídil její nový guvernér Haruhiko Kuroda, který je ve funkci od 20. března.

Letos s rekordním rozpočtem

Japonský parlament včera schválil rekordní rozpočet ve výši 92,6 bilionu jenů pro letošní fiskální rok. Rozpočet zahrnuje poprvé po 11 letech zvýšení výdajů na armádu a nárůst výdajů na veřejné práce, které mají podpořit ekonomický růst. Fiskální rok v Japonsku začíná 1. dubna.

Schválení letošního rozpočtu mělo zpoždění, protože nový premiér Šinzó Abe se ujal funkce až koncem prosince. K překlenutí doby do schválení nového rozpočtu byl již dříve schválen doplňkový rozpočet. Abe spoléhá na to, že vyšší výdaje pomohou ekonomice vymanit se ze stagnace a zlepšit obraz jeho liberálně-demokratické strany před volbami do horní komory parlamentu, které se uskuteční v červenci.

Téměř polovina rozpočtu je financována ze státních dluhopisů. Japonsko již v současnosti patří mezi nejzadluženější země světa a jeho dluh je více než dvojnásobný ve srovnání s velikostí ekonomiky. Vláda slíbila, že se pokusí snížit zadlužení zvýšením daně z obratu a přijme ekonomické reformy, které mají posílit konkurenceschopnost japonské ekonomiky. Rozpočet schválila včera dolní komora parlamentu. Zrušila tak jeho odmítnutí horní komorou parlamentu, ve kterém má většinu opozice.

(Zdroj: Bloomberg, čtk)


Čtěte více:

Abeho tiskařské lisy nás nespasí, inflace se vykouzlit nedá, varuje Japonce měnový veterán
15.03.2013 12:04
Dvouprocentní inflační cíl, který si nedávno předsevzala japonská cen...
BoJ s novým šéfem překonala očekávání trhu, rozšíří QE na dvojnásobek
04.04.2013 8:17
Haruhiko Kuroda po dvou týdnech v čele japonské centrální banky oznámi...
Bank of Japan si jde odhodlaně za svým (inflačním) cílem. Pomůže si vyšší prognózou?
12.04.2013 9:41
Japonská centrální banka, která minulý týden nově pod vedením Haruhiko...
Japonský premiér Abe představil reformy: Volný obchod, deregulace i ženy
19.04.2013 13:41
Japonský premiér Šinzó Abe dnes nastínil plán reforem, jimiž jeho vlád...
BoJ zvýšila odhad inflace a potvrdila extrémní QE. Ceny v březnu zrychlily pokles
26.04.2013 9:23
Japonská centrální banka Bank of Japan po dnešním zasedání potvrdila n...

Váš názor
Na tomto místě můžete zahájit diskusi. Zatím nebyl zadán žádný názor. Do diskuse mohou přispívat pouze přihlášení uživatelé (Přihlásit). Pokud nemáte účet, na který byste se mohli přihlásit, registrujte se zde.
Aktuální komentáře
27.04.2024
8:31Víkendář: Podle Morgan Stanley je ekonomika stále v pozdní fázi cyklu s odpovídajícími důsledky pro akciový trh
26.04.2024
22:02Zámořské akciové indexy uzavřely týden růstem  
17:29Pokles inflace k 2 % je jen částí investičního příběhu následujících let
16:51UNICAPITAL Invest VI a.s.: Oznámení o první výplatě úrokového výnosu
16:45UNICAPITAL Invest VI a.s.: Oznámení o třetí výplatě úrokového výnosu
16:34Výsledky zajistily zelený závěr týdne  
15:39Rattner: Vlna prvního nadšení z elektromobilů opadá
14:34Braňo Soták: Výsledkům Alphabet v podstatě není co vytknout, dominantní stále ještě vyhledávání  
13:58Výsledky Microsoft: Vysoké kapitálové výdaje do AI začínají sklízet ovoce  
12:34Savarin p.l.c.: Výroční zpráva za rok 2023
12:15Perly týdne: Různé názory na cesty ke svobodě a slabá místa Tesly
11:01Trhy: Techy zabraly, BoJ je opatrná a výnosy před inflačními čísly klesají  
10:41Jakub Blaha:Výsledky těžaře zlata Newmont a update k našemu investičnímu tipu  
10:32TOMA, a.s.: Konsolidovaná výroční finanční zpráva TOMA za rok 2023
10:09Allwyn Financing Czech Republic 2 a.s.: Zveřejnění regulatorní informace Allwyn Financing Czech Republic 2 a.s.
10:01Allwyn Financing Czech Republic 2 a.s.: Zveřejnění regulatorní informace Allwyn Financing Czech Republic 2 a.s.
9:07Rozbřesk: Mohou vyšší sazby Fedu vést k rychlejšímu snižování sazeb v eurozóně?
8:56Vřele přijatá čísla tech gigantů pomáhají Evropě do zeleného, Moneta poprvé bez nároku na dividendu  
8:30Microsoft zvýšil čtvrtletní zisk o pětinu, tržby překonaly očekávání
8:28Majitel Googlu výrazně zvýšil čtvrtletní zisk, poprvé vyplatí dividendu

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
Nebyla nalezena žádná data