Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Kanadské fondy se zbavují dluhopisů. Nízké výnosy jsou také riziko

Kanadské fondy se zbavují dluhopisů. Nízké výnosy jsou také riziko

23.05.2013 12:11
Autor: Václav Trejbal, Patria Online

Největší kanadský penzijní fond Caisse de Depot et Placement du Quebec (CDPQ) hodlá „výrazně“ zredukovat svoje pozice v dluhopisech, v nichž má nyní investováno 64 mld. CAD, jelikož nepřináší dostatečný výnos na to, aby fond dlouhodobě dostál svým závazkům.

CDPQ, jenž má v cenných papírech s fixním výnosem uloženo 36 % celkových aktiv ve výši 176 mld. CAD, se svou snahou není sám. Plány na omezení investic do dluhopisů už ohlásila kanadská divize fondu HSBC (7,45 GBP, -2,92%) Global Asset Management a také Sun Life Global, které dohromady spravují aktiva za 20 mld. CAD.

Výnosy kanadských státních dluhopisů se pohybují u rekordních minim, což penzijním fondům spoléhajícím na tyto papíry při financování desetiletí trvajících závazků vůči klientům, přidělává stále větší starosti.

„Nehodláme opouštět aktiva s fixním příjmem, ale výrazně omezujeme jejich váhu v našem portfoliu, a to z několika důvodů, které souvisí s naší prognózou výnosů v několika následujících letech,“ tvrdí výkonný ředitel CDPQ Michael Sabia.

Kvůli extrémně uvolněné měnové politice hlavních centrálních bank, která se vyznačuje nízkými sazbami a stlačováním dluhopisových výnosů s pomocí jejich nákupů, mají s naplněním cílů rentability problémy penzijní fondy po celém světě. Radikální restrukturalizaci portfolia už ohlásilo několik obřích fondů v Japonsku. Více peněz do akcií, realit a dalších alternativních aktiv chce investovat i norský státní fond NGPF, největší svého druhu na světě. Z celkových aktiv ve výši 726 mld. USD ke konci 1Q13 fond držel pouze 36,7 % v obligacích, což je nejnižší podíl od roku 1996. Váha akcií naopak stoupla na rekordních 62,4 % z celku.

Kanadský CDPQ loni na cenných papírech s fixním výnosem vydělal 3,9 %, zatímco prostředky vložené do soukromého kapitálu vynesly 13,6 %. V příštích dvou letech hodlá fond vyčlenit 10-12 mld. CAD na investice do méně likvidních aktiv.

Průměrný výnos širokého dluhopisového indexu Bank of America (13,31 USD, -0,97%) se začátkem května sesunul na 1,51 %, nejnižší úroveň od roku 1996, kdy banka začala data shromažďovat. Letošní návratnost indexu činí 0,8 %, což výrazně zaostává za akciemi, které si v rámci celosvětového indexu MSCI World od ledna polepšily o 14 %.

„Trh fixních výnosů je sám o sobě rizikový, jestliže se výnosy pohybují na tak nízkých úrovních jako dnes,“ tvrdí bývalý ministr financí Michael Wilson, který šéfuje Barclays (3,21 GBP, -3,83%) Capital v Kanadě. Investoři, a obzvlášť pojišťovací fondy si podle něj musí dát velký pozor, jelikož velká část jejich fondů je uložena v cenných papírech s fixním výnosem.

Kanadská centrální banka v dubnu ponechala základní jednodenní sazbu na 1 %, kam se dostala v září 2010. Podle 22 ekonomů oslovených agenturou Bloomberg se kanadské sazby do konce roku měnit nebudou.

Správci aktiv v Severní Americe letos prostředky mezi dluhopisy a akcie zatím rozdělují rovnoměrně. Podle údajů společnosti EPFR Global od začátku roku do akcií přiteklo 66 mld. USD, zatímco dluhopisy si polepšily o 67 mld. USD. Loni se dluhopisům dařilo podstatně lépe: dluhopisové fondy přilákaly 315 mld. USD, zatímco z akciových odteklo 82 mld. USD.

„Jsme stále méně přesvědčeni o tom, že trhy jako takové jsou nejlepšími arbitry hodnoty,“ tvrdí Sabia z CDPQ. Porovnání výkonnosti s pomocí tržních indexů už podle něj není tím správným výchozím bodem. Indexy jsou prý jen „funkcí volatility“.

Sabia hodlá zcela podle norského vzoru zvýšit investice do realitního sektoru, infrastruktury a soukromého kapitálu. Plánuje také ustavit samostatný fond, který bude vkládat prostředky do nadnárodních korporací se spolehlivou dividendovou politikou. „S takovými výnosy se lidé snaží hledat alternativu, kde to jen jde. To má kaskádový efekt na ceny řady tříd aktiv,“ dodává výkonný ředitel CDPQ.

(Zdroje: Bloomberg, CNBC, Reuters)


Váš názor
Na tomto místě můžete zahájit diskusi. Zatím nebyl zadán žádný názor. Do diskuse mohou přispívat pouze přihlášení uživatelé (Přihlásit). Pokud nemáte účet, na který byste se mohli přihlásit, registrujte se zde.
Aktuální komentáře
26.04.2024
6:24Willett Advisors: Spojené státy v mimořádné pozici, Čína hodnotovou akcií
25.04.2024
22:03Zámoří strhla do záporu Meta i pomalejší růst ekonomiky  
19:16ČD Cargo, a.s.: Tisková zpráva
19:10UNICAPITAL Invest III a.s.: Výroční zpráva 2023
19:04UNICAPITAL Invest VI a.s.: Výroční zpráva 2023
18:30Staro – nový technologický cyklus a atraktivita růstových akcií
17:05Martin Kycelt: Překvapivé reakce na výsledky Tesly a Meta Platforms
16:47Slabé HDP s vyššími inflačními tlaky. Po výsledcích se trhy potýkají i s makrodaty  
16:00SATPO finance, s.r.o.: Výroční finanční zpráva za rok 2023
16:00City Home finance III, s.r.o: Výroční finanční zpráva za rok 2023
15:46Braňo Soták k výsledkům Meta Platforms a staronové cílové ceně: Silná čísla "po zásluze" potrestána, akcie -15 %  
15:13Hermes vzdoruje zpomalení prodeje luxusního zboží, akcie však s dobrými výsledky dopředu počítaly  
12:50Deusche Bank s nejlepšími čísly od roku 2013. Zpět v čele ziskovosti investiční bankovnictví
12:09Sazby výš po delší dobu a trh zralý na další korekci?
11:37Miliardáři by podle ministrů G20 měli platit dvouprocentní majetkovou daň
11:08Těžařská firma BHP chce rivala Anglo American, vznikl by největší producent mědi
11:02Jak jsou na tom velké techy? Meta nalomila důvěru investorů  
10:24Meta navyšuje výdaje na AI. Investoři se ale obávají, zda se vynaložené peníze vrátí
10:18JTPEG Croatia Financing I, a.s.: Zveřejnění Roční finanční zprávy emitenta za rok 2023
10:12MONETA Money Bank, a.s.: Uveřejnění vnitřní informace

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
ČasUdálost
14:30USA - Výdaje na osobní spotřebu, m/m
16:00USA - Index spotř. důvěry Mich. university