Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Abeho experiment znervózňuje japonské banky. Co zbude ze státních dluhopisů?

Abeho experiment znervózňuje japonské banky. Co zbude ze státních dluhopisů?

24.05.2013 18:12
Autor: Václav Trejbal, Patria Online

Prudké výkyvy na trhu japonských státních dluhopisů nedávají spát tamním bankéřům. Největší japonské finanční domy vlastní obligace v hodnotě desítek bilionů jenů (stovek miliard dolarů). Větší změny jejich výnosů by mohly bankám nemile zatopit a odstartovat panické výprodeje, které by úplně zhatily snahy premiéra Šinzó Abeho o oživení ekonomiky.

Míru nervozity demonstroval včerejší výplach na japonských burzách. Stačil prudší růst výnosu desetiletého státního dluhopisu na 1 %, jednoleté maximum, a obavy z možných účetních ztrát (cena dluhopisů jde proti jejich výnosům) bank spustily vlnu prodejů jejich akcií. Jen Mitsubishi UFJ Financial, největší japonský finanční ústav podle aktiv, má v rozvaze státní obligace v hodnotě 50 bilionů jenů.

V porovnání s jinými rozvinutými ekonomikami jsou výnosy japonských dluhopisů stále směšně nízko. Od rekordních minim na 0,315 % z počátku dubna se však během necelých dvou měsíců posunuly o téměř 60 bazických bodů výš. Předchozí pokles se zlomil po ohlášení výrazné expanze měnové politiky. Bank of Japan (BOJ) rozhodla o zdvojnásobení měsíčního objemu nakupovaných dluhopisů s cílem vymanit ekonomiku z vleklé deflace. Zvýšený příliv peněz by měl podle plánu BOJ vyhnat míru inflace do dvou let na 2 procenta. Investory teď cloumá nejistota ohledně dopadů uvolněné měnové politiky na dluhopisový trh.

„Banky mohou kvůli volatilitě japonských státních dluhopisů utrpět největší rozvahové škody,“ tvrdí Ben Collett z hongkongské společnosti Sunrise Brokers. Dodává ale, že banky neživí jen dluhopisy a že po čtvrtečním výprodeji se objevily zajímavé nákupní příležitosti v segmentu solidních titulů.

Index Nikkei včera zaznamenal 7% propad, největší za dva roky. Tři významné japonské banky Mizuho, Mitsubishi UFJ a Sumimoto Mitsui odepsaly mezi 7 a 11 %. Navzdory výprodejům je kapitálová pozice bank velmi dobrá. Podle ratingové agentury Standard & Poor´s se výsledky pěti největších bankovních skupin v zemi za uplynulý rok díky pozitivním daňovým efektům, zahraničním aktivitám a růstu příjmů z poplatků řadí k nejlepším za posledních šest let.

Na tokijské burze dnes pokračovala negativní tendence, dluhopisové výnosy však zkorigovaly a ustoupily k 0,84 % poté, co BOJ na trh vrhla 20 mld. USD, jež použila na nákup dluhopisů. Jednalo se o již druhý zásah během dvou dní. Guvernér BOJ Haruhiko Kuroda před pár hodinami v reakci na výkyvy slíbil zlepšit komunikaci s trhem a přizpůsobit operace obavám investorů.

„BOJ zjišťuje, že úplnou kontrolu nad dluhopisovým trhem nikdy nezíská,“ tvrdí Kazuhiko Ogata z japonské pobočky Crédit Agricole. Centrální banka se obává, že rostoucí volatilita by mohla banky donutit začít se dluhopisů rychle zbavovat. To by zasáhlo celý finanční sektor a přelilo se do reálné ekonomiky. Podle analýzy BOJ by růst výnosů o 1 % u všech splatností vedl k tržním ztrátám odpovídajícím pětině kapitálového polštáře Tier 1 regionálních bank a desetině polštáře Tier 1 u velkých bank.

Podle analytiků by akcionáře bank mohla uklidnit skutečnost, že volatilita není tak vysoká, jak se na první pohled zdá. „Možná vzrostla, ale není mimo běžné pásmo: 30denní volatilita je těšně pod standardní odchylkou od dlouhodobého průměru,“ tvrdí Nicholas Smith z brokerského domu CLSA v Tokiu. Růst japonských dluhopisů je podle něj v souladu s vývojem v dalších velkých ekonomikách a není ničím neobvyklým.

Na 90 bazických bodech výnosy nijak závratně vysoko nejsou. Navíc na jejich pokles budou tlačit nákupy japonské centrální banky a státních či penzijních fondů, které mají část portfolia pro obligace povinně vyhrazenou, domnívá se Smith.

Tai Hui z JPMorgan Funds tvrdí, že výnos 10letého japonského dluhopisu by do 12 měsíců měl vzrůst na 1,1-1,3 %, což by oproti současným úrovním představovalo zvýšení o 20 bazických bodů.

Ani sloupkař Buttonwood v nejbližší době apokalypsu na dluhopisových trzích neočekává. Korporátní sektor spíš refinancuje staré závazky a jeho ziskovost dosahuje solidní úrovně, inflace se drží velmi nízko a ani inflační očekávání nenaznačují brzký růst cen. Prozatím tedy žádná bouře na obzoru. 

 
(Zdroje: CNBC, Buttonwood´s Notebook, JPMorgan) 


Čtěte více:

Japonsko zlepšilo výhled ekonomiky díky vývozu i výrobě. Akciím pomáhá i jádro
20.05.2013 8:32
Japonská vláda zlepšila hodnocení ekonomického vývoje země a ve své pr...
Nikkei 225 je opět nominálně dražší než Dow Jones...
22.05.2013 8:57
Asijské burzy dnes obchodují ve velmi úzkém pásmu. Jednou z mála výjim...
Bank of Japan: Ekonomika země se zotavuje; udržitelného růstu ale ještě nedosáhla
22.05.2013 9:42
Japonská ekonomika se zotavuje, protože poptávka v zahraničí oživuje a...

Váš názor
Na tomto místě můžete zahájit diskusi. Zatím nebyl zadán žádný názor. Do diskuse mohou přispívat pouze přihlášení uživatelé (Přihlásit). Pokud nemáte účet, na který byste se mohli přihlásit, registrujte se zde.
Aktuální komentáře
27.04.2024
8:31Víkendář: Podle Morgan Stanley je ekonomika stále v pozdní fázi cyklu s odpovídajícími důsledky pro akciový trh
26.04.2024
22:02Zámořské akciové indexy uzavřely týden růstem  
17:29Pokles inflace k 2 % je jen částí investičního příběhu následujících let
16:51UNICAPITAL Invest VI a.s.: Oznámení o první výplatě úrokového výnosu
16:45UNICAPITAL Invest VI a.s.: Oznámení o třetí výplatě úrokového výnosu
16:34Výsledky zajistily zelený závěr týdne  
15:39Rattner: Vlna prvního nadšení z elektromobilů opadá
14:34Braňo Soták: Výsledkům Alphabet v podstatě není co vytknout, dominantní stále ještě vyhledávání  
13:58Výsledky Microsoft: Vysoké kapitálové výdaje do AI začínají sklízet ovoce  
12:34Savarin p.l.c.: Výroční zpráva za rok 2023
12:15Perly týdne: Různé názory na cesty ke svobodě a slabá místa Tesly
11:01Trhy: Techy zabraly, BoJ je opatrná a výnosy před inflačními čísly klesají  
10:41Jakub Blaha:Výsledky těžaře zlata Newmont a update k našemu investičnímu tipu  
10:32TOMA, a.s.: Konsolidovaná výroční finanční zpráva TOMA za rok 2023
10:09Allwyn Financing Czech Republic 2 a.s.: Zveřejnění regulatorní informace Allwyn Financing Czech Republic 2 a.s.
10:01Allwyn Financing Czech Republic 2 a.s.: Zveřejnění regulatorní informace Allwyn Financing Czech Republic 2 a.s.
9:07Rozbřesk: Mohou vyšší sazby Fedu vést k rychlejšímu snižování sazeb v eurozóně?
8:56Vřele přijatá čísla tech gigantů pomáhají Evropě do zeleného, Moneta poprvé bez nároku na dividendu  
8:30Microsoft zvýšil čtvrtletní zisk o pětinu, tržby překonaly očekávání
8:28Majitel Googlu výrazně zvýšil čtvrtletní zisk, poprvé vyplatí dividendu

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
Nebyla nalezena žádná data