Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Přichází nová éra dolaru?

Přichází nová éra dolaru?

29.05.2013 18:23
Autor: Václav Trejbal, Patria Online

Z hlediska posledních desetiletí je americký dolar na sestupu. Známky oživení americké ekonomiky, rally na akciovém trhu a perspektiva brzkého dosažení energetické soběstačnosti však naznačují, že hlavní rezervní měna světa ještě není na odpis. Právě naopak, mohla by nalézt prostor pro výrazné posílení.

„Věřím, že v poslední době jsme se stali svědky posunu nálady ve prospěch dolaru,“ tvrdí Ed Ponsi z Barchetta Capital Management. Před deseti lety se podle něj všeobecně předpokládalo, že hlavní rezervní měnou se stane euro. To už teď neplatí.

Dolarový index, který poměřuje hodnotu měny vůči největším obchodním partnerům Spojených států, minulý týden dosáhl tříletého maxima. Včera se k lokálnímu maximu opět přiblížil poté, co pozitivní sada dat z americké ekonomiky vytáhla akciový index Dow Jones Industrial Average na nový rekord.

Sestupný trend dolaru trvá téměř 30 let. Mezi hlavní příčiny bývá uváděno zpomalování americké ekonomiky (či rychlejší tempa růstu jinde) nebo tištění peněz centrální bankou, která potřebuje stovky miliard dolarů na nákup státních a hypotéčních dluhopisů, jimiž se snaží stimulovat hospodářskou aktivitu.

Dolarový index (viz graf) se nyní pohybuje kolem 84 bodů, výrazně pod maximem na úrovni 157 bodů z roku 1985. Ještě před splasknutím internetové bubliny v roce 2001 se držel vysoko nad stobodovou metou. V letošním roce je trend jednoznačně pozitivní a podle řady analytiků se dá očekávat jeho pokračování.

Dolarový index
dolar_VT

Zdroj: CNBC

Hlavním důvodem k optimismu má být skutečnost, že dolar roste v tandemu s akciemi. Naznačuje to totiž, že na burzovní růstové vlně se chtějí svézt i zahraniční investoři, a proto nakupují dolary. Tuto domněnku potvrzují data amerického ministerstva financí, podle nichž se objem amerických dluhopisů, akcií a dalších cenných papírů v rukou cizinců od roku 2005 víc než zdvojnásobil. Z celkové hodnoty 13,26 bilionu USD amerických cenných papírů v držení zahraničních subjektů loni na akcie připadlo 4,2 bilionu USD, což oproti roku 2011 představuje nárůst o 10,6 %.

„Zásadní změnou letošního roku je, že dolar už nehraje roli bezpečného útočiště v dobách krizí, do něhož investoři vplouvají podle svého postoje vůči riziku,“ tvrdí George Saravelos, šéf měnové strategie Deutsche Bank v Evropě. Poukazuje tak na roli, kterou dolar sehrál v roce 2009 při finanční krizi a poté o rok později po propuknutí dluhových patálií v eurozóně. V obou případech je z grafu patrný prudký nárůst hodnoty dolarového indexu, následovaný stejně strmým pádem.

„S&P 500 od začátku roku mocně posílil – a dolar také, což je oproti posledním letům změna. Je to jeden z hlavních důvodů, proč věříme v býčí trend na dolaru. Zlomení negativní korelace odráží velké změny v pohybech prostředků v rámci portfolií, konkrétně v jejich nasměrování do USA,“ prohlašuje Saravelos.

Další důvodem pro posilování dolaru by podle analytiků mohl být relativně lepší stav americké ekonomiky. Eurozóna se stále topí v recesi, Japonsko pořád vězí v deflační pasti a snaží se svou měnou co nejvíc oslabit, čínský jüan ještě několik let volně obchodovatelný nebude. Trhy kanadské či švýcarské měny jsou pro globální investory příliš malé. „Smutnou stránkou pozitivního příběhu o dolaru jsou velmi špatné vyhlídky jiných velkých měn,“ uvedl nedávno bývalý šéf Fedu Paul Volcker. Americké měně by navíc mohly pomoci spekulace o omezení kvantitativního uvolňování ze strany Fedu.

„Dolar je na historicky nízkých hodnotách, ale domníváme se, že se vydá výš,“ tvrdí Patrick Bennett, měnový stratég kanadské banky CIBC. Minulý týden změnila měnovou prognózu banka HSBC. Zatímco dříve počítala s tím, že eurodolar začátkem příštího roku dosáhne hodnoty 1,37, nyní jeho budoucí kurz odhaduje na 1,22, čili pod současnými kotacemi kolem 1,28. „Dolar už posílil, ale to je jen začátek,“ napsali analytici HSBC ve zprávě pro investory.

(Zdroje: CNBC, WSJ, Bloomberg)


Váš názor
  • :D
    30.05.2013 16:51

    EURO je pro USD jen malá konkurence a přesáhlo li by hranice eurozony US se hned postará o nápravu víme jak dopadl Sadám jak, řek, že bude obchodovat ropu za EURO skončil i když to byl chráněnec.A nová krize 2008 nemá za úkol nic jiného než tuto měnu přivézt krizí ke krachu a potopí ji ti co ji zakládali ,protože by se už dávno jinak tisklo jako v US :D
    Deny:-)
  • Nová éra dolaru ?
    30.05.2013 16:34

    ale pane Trejbale - éra dolaru přece nikdy neskončila. Kde jste dodnes žil. Asi někde v jeskyni.
    xxx
Aktuální komentáře
26.04.2024
12:34Savarin p.l.c.: Výroční zpráva za rok 2023
12:15Perly týdne: Různé názory na cesty ke svobodě a slabá místa Tesly
11:01Trhy: Techy zabraly, BoJ je opatrná a výnosy před inflačními čísly klesají  
10:41Jakub Blaha:Výsledky těžaře zlata Newmont a update k našemu investičnímu tipu  
10:32TOMA, a.s.: Konsolidovaná výroční finanční zpráva TOMA za rok 2023
10:09Allwyn Financing Czech Republic 2 a.s.: Zveřejnění regulatorní informace Allwyn Financing Czech Republic 2 a.s.
10:01Allwyn Financing Czech Republic 2 a.s.: Zveřejnění regulatorní informace Allwyn Financing Czech Republic 2 a.s.
9:07Rozbřesk: Mohou vyšší sazby Fedu vést k rychlejšímu snižování sazeb v eurozóně?
8:56Vřele přijatá čísla tech gigantů pomáhají Evropě do zeleného, Moneta poprvé bez nároku na dividendu  
8:30Microsoft zvýšil čtvrtletní zisk o pětinu, tržby překonaly očekávání
8:28Majitel Googlu výrazně zvýšil čtvrtletní zisk, poprvé vyplatí dividendu
6:24Willett Advisors: Spojené státy v mimořádné pozici, Čína hodnotovou akcií
25.04.2024
22:03Zámoří strhla do záporu Meta i pomalejší růst ekonomiky  
19:16ČD Cargo, a.s.: Tisková zpráva
19:10UNICAPITAL Invest III a.s.: Výroční zpráva 2023
19:04UNICAPITAL Invest VI a.s.: Výroční zpráva 2023
18:30Staro – nový technologický cyklus a atraktivita růstových akcií
17:05Martin Kycelt: Překvapivé reakce na výsledky Tesly a Meta Platforms
16:47Slabé HDP s vyššími inflačními tlaky. Po výsledcích se trhy potýkají i s makrodaty  
16:00SATPO finance, s.r.o.: Výroční finanční zpráva za rok 2023

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
ČasUdálost
14:30USA - Výdaje na osobní spotřebu, m/m
16:00USA - Index spotř. důvěry Mich. university