Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Kuba (MPO): Bude-li dotován Temelín, ze složenek zmizí obnovitelné zdroje

Kuba (MPO): Bude-li dotován Temelín, ze složenek zmizí obnovitelné zdroje

03.06.2013 10:00, aktualizováno: 3.6. 10:45
Autor: Josef Němeček, Patria Finance

Aktualizováno

Ve středu bude jasněji o dostavbě dvou bloků jaderné elektrárny Temelín. Ministr financí Kalousek představí radě ekonomických ministrů analýzu finanční návratnosti projektu. Ministr průmyslu a obchodu Kuba v rozhovoru pro HN říká, že Temelín firmy nezatíží více, než dnes obnovitelné zdroje a pokud budou prosazeny dotace na elektřinu z Temelína, ze složenek zmizí obnovitelné zdroje.

Rozhodování o Temelínu se ve vládě posouvá do politické roviny mezi ODS a TOP09, tvrdí ODS. Zatímco ministr Martin Kuba a premiér Petr Nečas projekt vnímají jako strategické rozhodnutí, dle Kubových slov u TOP09 převládá pohled současné ekonomické výhodnosti. „Je důležité, jak bude TOP09 celý projekt posuzovat. Pokud pouze z pohledu ‚chceme něco postavit a vydělat na tom‘, tak je to apriori úplně špatný pohled,“ uvedl Kuba pro HN.

„Myslím, že není možné, aby se ČEZ pustil do takové investice, aniž by měl garantovanou cenu. Při současné situaci naprosté nejistoty cen energií a budoucích cen je riziko garantovat cenu a riskovat, že po roce 2020 budeme platit za elektřinu neskonale více, než bude její tržní cena, což bude mít svůj dopad na domácnost a konkurenceschopnost průmyslu,“ reagoval ministr financí Miroslav Kalousek. Ten před zhruba týdnem zpochybnil právě finanční návratnost Temelína i cenu realizace stavby.

Ministr Kuba uvedl, že by se garantovaná cena elektřiny z Temelína zavedla až po období dotací obnovitelných zdrojů, ve výsledku by tak měla celková cena elektřiny pro domácnosti i průmysl klesnout. „Bavíme se o letech 2028 a dál. To znamená, že z našich složenek zmizí poplatek, který platíme za obnovitelné zdroje,“ uvedl Kuba pro HN.

Podle Kuby není možné jako argument proti projektu Temelína používat nízké ceny silové elektřiny v Evropě, protože je způsobily právě dotace na obnovitelné zdroje. „Používat to jako argument pro investici na šedesát let je téměř nemožné,“ uvedl Kuba. "Říká se, že tržní cena elektřiny je někde kolem 40 eur za MW, před pěti lety stála devadesát. To ale není tržní cena. Její pokles je způsoben dotacemi obnovitelných zdrojů. Někdy se dokonce na trhu obchoduje za zápornou cenu, což je důkaz nefukčního trhu," uvedl ministr.

Podle Kuby je třeba si racionálně přiznat, že jádro je téměř jediným z nízkoemisních zdrojů, použitelných pro ČR. Máme ještě obnovitelné zdroje, na které dáváme neskutečných 44 milard korun ročně. Ty ale vyrobí pouze kolem deseti procent elektřiny. Musíme se ptát, z čeho chce ČR po roce 2028 vyrábět elektrickou energii," shrnuje ministr Kuba. Podle něj není nutné v temelínském tendru udělat rozhodnutí do konce roku, ale projekt se nesmí zastavit. "Kdybychom projekt na pět let zastavili, až budeme mít více jasno, může se nám stát, že už nebudeme mít čas ho realizovat a po roce 2020 budeme nuceni rychle stavět nějaké zdroje, které nebudou odpovídat ekonomické situaci," dodal Kuba.

(Zdroj: HN)


Čtěte více:

Beneš (ČEZ): Zajímáme se o privatizaci polské energetiky Energa. Rozhodnutí o Temelínu padne letos
24.05.2013 15:46
Energetická skupina ČEZ má zájem podílet se na privatizaci polské elek...
Schwarzenberg: Prezident neplní své ústavní povinnosti. Bez návratnosti půjde Temelín dostavět těžko
27.05.2013 8:55
Prezident Miloš Zeman neplní své ústavní povinnosti, když otálí se jme...
Kuba (MPO): Termín pro Temelín nemusí být vtesán do kamene. Rozhodne cena
31.05.2013 10:03
„Trh s energií v Evropě pomalu přestává fungovat a téměř se nedá mluvi...

Váš názor
  • jaderný Kuba
    03.06.2013 21:24

    Pane doktore , proč jste nezůstal u své profese lékaře? Při úctě k lekařské profesi si klidně bez následků pro Vás můžete dovolit říci " pacienta jsem úspěšně operoval, zemřel až druhý den. Energetika ( jadernou nevyjímaje), o které se s vašimi kolegy z ODS snažíte rozhodnout je trochu jiný kafe. Vaše staniviska a úvahy , to jsou perly. Zaplať bůh za Kalouska. Sám není žádný dobrodinec , ale asi opravdu pochopil, že je nesmysl budovat nové jaderné kapacity a dopředu vědět že budou prodělečné. Vaše a Nečasovo plkání o bezpečnosti státu a zavírání uhelných dolů je už opravdu trapné. Určitě si tu očekávanou mnohasetmiliónovou provizi z USA nebo Ruska umíte vytunelovat jinou formou , přímo z rozpočtu. ČEZ do toho tahat nemusíte a nás , kteří ty předražené kwh budeme muset zaplatit , také ne. Snad tu Vaši ODS voliči pošlou konečně k ledu.
    karel V
    • Re: jaderný Kuba
      04.06.2013 9:21

      Karle, ty jsi to nepochopil správně. Kalousek jasně říká jestli nás nevezmete do holportu, tak vám budeme házet klacky pod nohy. Především jde o peníze a provize. O ty hlupáky co platí daně nikdy nejde.
      Jezdec.
  • Nechte si drahou energii
    03.06.2013 13:47

    Milý Kubo, radši povolte těžbu břidlicového plynu a megalomanské projekty nechte spát. Elktřiny víc než třetinu vyvážíme, takže pokud ČEZ chce garantovat cenu elekriky ať zavolá Angele.
    LM
    • Re: Nechte si drahou energii
      03.06.2013 14:47

      jsem pro, aby se bridlicovy plyn tezil na tve zahrade
      Azb
      •  
        03.06.2013 15:49

        Mně to neva, hlavně když bude plyn stát jednu třetinu jako v US.
        LM
  • chlapi se tresou na provize /uplatky/
    03.06.2013 13:05

    Aby si debilove ukradli miliardu musi udelat skodu za 100 miliard. Navrhuji proto jim tu mld dat rovnou, aby dali pokoj.
    bramborový knedlík
    • Re: chlapi se tresou na provize /uplatky/
      03.06.2013 14:51

      +1
      Azb
    • Re: chlapi se tresou na provize /uplatky/
      03.06.2013 13:50

      Tak tomu říkám férová nabídka :-)
      oh171
  • proč si lámat hlavu s Temelínem
    03.06.2013 12:47

    Za několik málo let, až dodělaji Temlín Rusáci tak si nikdo nedovolí říc nic proti straně a vládě, aby nešel na uran. A pak budeme zase pracovat jen za místo u žlabu, na 10ti minutovou přestavku a pak zbytek života držet hubu. Tak si tu prozatím užívejme svobodu slova. Za všechno stejně může Havel - to ví přece každý.
    abcd....
  •  
    03.06.2013 11:31

    Zdravím myslím ,že někde od análníků zaznělo něco o snížení hodnocení Čez bude li schválena dostavba Temelína.
    Deny:-)
  •  
    03.06.2013 10:51

    Navrhuji Kubovi, aby stát garantoval i cenu plynu, vodného a stočného, cenu benzínu a nafty. Dále je nutno garantovat fondům občana "druhopilířníka"již od narození. Pak by bylo žádoucí garantovat, že občan neopustí svoji svobodnou zemi bez povolení státního úředníka (aby garantované ceny měl kdo platit). Tahle ta cesta mi něco nepěkného připomíná... Bude dost důležité koho se nám u voleb podaří odehnat od korýtek.
    •  
      03.06.2013 11:10

      Budha žel, český volič je ve velké většině idiot a nesvéprávný hňup, protože i kdyby ho rodná strana 10krát oklamala, beztak půjde a zvolí ty stejné zloděje zase. Je to smutné, ale češi jsou duševně totálně zaostalí.
      Jesse
  •  
    03.06.2013 10:51

    "...a pokud budou prosazeny dotace na elektřinu z Temelína, ze složenek zmizí obnovitelné zdroje." hahaha, ten uz nevi jak vic by mohl manipulovat verejnost.
    fluidum
    • trošku šum..
      03.06.2013 11:22

      ..čtu to jako..až bude Temelín...už nebudou dnešní příspěvky na OZE...
      steel
  • ELEKTRINA ANO CI NE
    03.06.2013 10:39

    Ahoj všem je mi líto jak posuzujeme naši budoucnost. Elektřina je nutná to víme všichni. Jak jí vyrobit co nejlevněji by mělo být zájmem také všech. Vždy se najdou filutové kteří chtějí na pokroku vydělat a oškubat ostatní. Proti tomu musí sloužit obranné mechanismy. Ale obranou není nevědomost. Jestli někdo říká že nás solární energie sežere pak neví o čem mluví. Příspěvek na OZE tj. 44 mlrd v budoucnu není jen o solárech. Ty z toho zaberou 7%. Příště si ověř fakta aby jsi věděl o čem mluvíš. A ne jen bláboly politiků, kteří potřebují za své nesvéprávné rozhodnutí pověsit za kule do průvanu.
    JSenior
    • Re: ELEKTRINA ANO CI NE
      03.06.2013 11:20

      aaa koukám někdo je spoluvlastníkem soláru....zlodějina v zákonném rámci je pořád zlodějina, podstata se nezmění...jestli platím za silovou elektřinu ročně 16 000,- a na OZE skoro 6 000,- při tvých 7% podílu...připadá ti to normální? :-)
      steel
    • Re: ELEKTRINA ANO CI NE
      03.06.2013 10:49

      Opravdu myslíš, že je důležité jak ji vyrobit nejlevněji? Když se dokončoval Temelín, krmili nás stejní politici, že je to pro naše dobro, mít levnou energii, ale ouha, pak někoho napadlo, že by si mohl namastit kapsu a vymyslel energetickou burzu a náhle se prodává za "tržní" ceny. Nejen současná vláda dlouhodobě prokazuje neschopnost zpracovat rozumnou, dlouhodobou koncepci a poté se jí držet. Všem těm gaunerům jde jen o vlastní koryta, nikoli o blaho občanů a za tím si stojím. Můžete mě někdo přesvědčit o opaku.
      oh171
      •  
        03.06.2013 11:08

        Naprostý souhlas. Kdo se bude chtít tvrdit opak, pak schvaluje driáčnickou politiku nenažraných kobylek.
        Jesse
    • Re: ELEKTRINA ANO CI NE
      03.06.2013 10:46

      Mas nejake zdroje pro podporu tech informaci? Protoze soucasny prispevek 44MLD rocne je prave na FVE. V budoucnu se nepochybne zvysi (odhad je 60MLD) o jiz schvalenou podporu bioplynu. Coz je mimochodem dalsi tunel, ktery prosel pres to, ze uz jsme meli hrozivou zkusenost s FVE.
      mph1
      • Kam jdou peníze z příspěvku na OZE
        03.06.2013 15:20

        Měl byste někdo zdroj, kde by se dalo zjistit, kolik se vyplatilo příjemcům z toho příspěvku na OZE (na faktuře od dodavatele el. energie) + ze státního příspěvku z rozpočtu? Tahle částka se rozděluje mezi: - vodní elektrárny - větrné elektrárny - solární elektrárny - KVET (hlavně ČEZ) - bioplynky - druhotné zdroje energie Nikde se mně tyhle údaje nepodařilo najít.
        Milama
        • Re: Kam jdou peníze z příspěvku na OZE
          04.06.2013 8:00

          Co takhle UTFG? https://www.google.cz/#safe=off&output=search&sclient=psy-ab&q=rozdeleni+prispevku+na+oze&oq=rozdeleni+prispevku+na+oze&gs_l=hp.3...1209.5182.0.5274.26.26.0.0.0.0.116.2115.21j4.25.0...0.0...1c.1.15.psy-ab.E9DysAsixro&pbx=1&bav=on.2,or.r_qf.&bvm=bv.47244034,d.Yms&fp=3506bfc20d7b1633&biw=1221&bih=898 Prvni odkaz http://www.google.cz/url?sa=t&rct=j&q=&esrc=s&source=web&cd=1&ved=0CCwQFjAA&url=http%3A%2F%2Fwww.biogasin.org%2Ffiles%2Fpdf%2Fceska%2F2nd_HLC_11.10.2012%2F04_121010_La_t_vka%2520presentace%2520ER_%2520na%2520BPS%2520T_ebo_.pdf&ei=A4KtUf_cOMiHtQaWu4HgDw&usg=AFQjCNHHSHqrHdKR6XCIC99iPGVpm10UaQ&bvm=bv.47244034,d.Yms&cad=rja
          mph1
  • pravicový? idiot
    03.06.2013 10:39

    Já si pamatuji tisíce slov a keců po 20 let o tom, jaká je ODS pravicová strana. Ovšem imbecilové a mafiáni v této straně vehementně propagují dotace. Dotace = pokřivení ekonomiky plošně. To je ta tupá rétorika kryptokomunistických debilů, kteří se nestydí dělat mizerné jméno těm, kteří opravdu pravicoví jsou. Od pohrobků StB se není čemu divit. Dělají to schválně.
    Jesse
  • Bezpředmětný Temelín
    03.06.2013 10:18

    v té době už tu žádný průmysl nebude a domácnosti budou svítit svíčkama protože nás solární poplatek sežere. No a když neví Kuba kolik bude elektřina stát, tak jak může vědět, že za 15-25 let nebude jiný zdroj viz plyn z břidlic, jen my blbci v Evropě budeme platit za 20leté kontrakty s Gazpromem, když ostatní budou mít plyn za polovinu. Je zajímavé jak se politici strašně starají o dlouhodobý vývoj jen tam kde se rozhoduje o ranci peněz z kterých by něco mohlo kápnou, ale když mají rozhodnout o něčem podstatném např. daních tak je zajímá jen vývoj do konce vol. období :o(
    Mike -Green D. is killing Europe
    • Re: Bezpředmětný Temelín
      03.06.2013 10:34

      Bude to největší tunel všech dob, je nemyslitelné prosazovat dostavbu Tunelína, když se cena elektřiny pohybuje na 38 EUR za MWh a dotovaná cena, kterou potřebuje Temelín k tomu, aby byl ziskový, je zhruba 70 EUR MWh. Kdo by investoval do projektu, kde investor prodělá 50 %, jedině politik, který cítí úplatky.
      1
      •  
        03.06.2013 10:48

        Ty ceny jsou pokrivene dotaci na FVE, ktera skonci. Mmch za 20 let podpory FVE a OZE zaplatime urcite bilion Kc. Za to bysme meli 4, po zapocetni korupce pak min. 3 dostavby Temelina.
        mph1
Aktuální komentáře
25.04.2024
22:03Zámoří strhla do záporu Meta i pomalejší růst ekonomiky  
19:16ČD Cargo, a.s.: Tisková zpráva
19:10UNICAPITAL Invest III a.s.: Výroční zpráva 2023
19:04UNICAPITAL Invest VI a.s.: Výroční zpráva 2023
18:30Staro – nový technologický cyklus a atraktivita růstových akcií
17:05Martin Kycelt: Překvapivé reakce na výsledky Tesly a Meta Platforms
16:47Slabé HDP s vyššími inflačními tlaky. Po výsledcích se trhy potýkají i s makrodaty  
16:00SATPO finance, s.r.o.: Výroční finanční zpráva za rok 2023
16:00City Home finance III, s.r.o: Výroční finanční zpráva za rok 2023
15:46Braňo Soták k výsledkům Meta Platforms a staronové cílové ceně: Silná čísla "po zásluze" potrestána, akcie -15 %  
15:13Hermes vzdoruje zpomalení prodeje luxusního zboží, akcie však s dobrými výsledky dopředu počítaly  
12:50Deusche Bank s nejlepšími čísly od roku 2013. Zpět v čele ziskovosti investiční bankovnictví
12:09Sazby výš po delší dobu a trh zralý na další korekci?
11:37Miliardáři by podle ministrů G20 měli platit dvouprocentní majetkovou daň
11:08Těžařská firma BHP chce rivala Anglo American, vznikl by největší producent mědi
11:02Jak jsou na tom velké techy? Meta nalomila důvěru investorů  
10:24Meta navyšuje výdaje na AI. Investoři se ale obávají, zda se vynaložené peníze vrátí
10:18JTPEG Croatia Financing I, a.s.: Zveřejnění Roční finanční zprávy emitenta za rok 2023
10:12MONETA Money Bank, a.s.: Uveřejnění vnitřní informace
9:34Komerční banka, a.s.: Oznámení o přijatých usneseních na VH KB konané dne 24.4.2024

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
ČasUdálost
14:30USA - Výdaje na osobní spotřebu, m/m
16:00USA - Index spotř. důvěry Mich. university