Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
HDP v 1. čtvrtletí 2013: Revizí hlouběji do recese

HDP v 1. čtvrtletí 2013: Revizí hlouběji do recese

04.06.2013 9:10, aktualizováno: 4.6. 10:35
Autor: David Marek

Aktualizováno

Zdá se, že povodeň utopila i statistiky české ekonomiky. Zpřesněná data o HDP ji ponořila hlouběji do recese. HDP v 1. čtvrtletí klesl o 1,1 procenta ve srovnání s předchozím čtvrtletím, resp. 2,2 procenta v meziročním srovnání. Nicméně detailní data přinášejí o něco příznivější obraz. 
 
K mezikvartálnímu poklesu HDP totiž přispěla pouze jediná složka, zásoby. V prvních třech měsících letošního roku firemní zásoby klesly o 20 miliard korun. Loni v 1. čtvrtletí se sice také snížily, ale jen o 11,6 miliardy korun. Důvodem jsou patrně negativní očekávání firem ohledně budoucího vývoje poptávky. Částečně k tomu také přispělo snížení zásob tabákových výrobků související s předchozím předzásobením před zvýšením spotřební daně. 
 
Ostatní složky HDP naopak zaznamenaly obrat k lepšímu. Spotřeba domácností ve srovnání s předchozím čtvrtletím stoupla o 1,6 procenta, vládní výdaje na spotřebu o 0,8 procenta. Investice do fixního kapitálu se po půlročním poklesu zvýšily o 0,4 procenta. Vývoz zaznamenal zvýšení o 0,4 procenta, zatímco dovoz stagnoval. 
 
Pohled do odvětvové struktury HDP ukazuje, že se recese týká většiny odvětví. Klesá průmysl, stavebnictví, zemědělství i většina odvětví služeb. 
 
S poklesem ekonomiky souvisí pokles celkového objemu mezd a platů. V 1. čtvrtletí se meziročně snížil o 0,2 procenta. Implicitní průměrná mzda spočítaná z národních účtů se v 1. čtvrtletí meziročně snížila o 2,1 procenta, celkové náklady na práci jednoho zaměstnance klesly o 2,3 procenta. HDP v relaci k zaměstnanosti se ovšem snížil o něco méně (přesně o 2,0 procenta), a reálné jednotkové mzdové náklady se tak poprvé po deseti čtvrtletích mírně snížily (o 0,3 procenta). 
 
Ve srovnání s ostatními evropskými zeměmi je pokles české ekonomiky relativně hluboký. Horší meziroční pokles HDP zaznamenaly pouze problematický jih kontinentu: Řecko (-5,3 procenta), Kypr (-4,1 procenta), Portugalsko (-3,9 procenta) a Itálie (-2,3 procenta). Sousední země si vedou o poznání lépe, v mírně recesi zůstává Maďarsko (-0,3 procenta), polská a slovenská ekonomika stále rostou (o 0,4 procenta, resp. 0,9 procenta). 


Váš názor
  • sů tací,
    10.06.2013 21:56

    co si myslí, že daně neplatí. Asi si nepřečetli oradapoissona. Co DPH ze všeho co nakupují? Zdravotní pojištění se jmenuje ZP, ale protože není fakultativní, je to taky daň! Každý povinný poplatek státní organizaci je rovněž skrytá daň. Ono to bude těch 80%. Kdyby to co fungovat má fungovalo, stačilo by jim možná pouze 60% a přitom by se měli stejně dobře a národ by méně kveruloval, páč by se cítil mnohem lépe.
    lime
  • pro primitivy co si nevidí na špičku nosu
    04.06.2013 15:44

    za DAŇ považuji vše o co mě tento stát okrade. Takže nejen daň z příjmu, ale daň z nemovitosti, silniční daň, DPH, spotřební daň, sociální a zdravotní pojištění a všechno ostatní - to vše je u mě DAŇ. Z vydělané koruny mi po okradení státem zůstane dvacet haléřů.Pokud se obrátím na stát s čímkoliv, tak si to musím stejně zaplatit - od ověření podpisu po jakoukoliv žádost, žádnou službu od státní správy nedostanete ani po těch všech zaplacených daních zadarmo
    oradapoisson
    • Re: pro primitivy co si nevidí na špičku nosu
      04.06.2013 17:17

      Je mi líto, když si většina diskutérů myslí, že nemáš pravdu. Je snadné ideologicky utlouci člověka "množstevní" přirážkou nebo slevou. Jasně že to vše zmínění platíme z daní. Jeden člověk to nezaplatí, ale 5 milionů pojištěnců, 10 milionu spotřebitelů, 4 miliony zaměstnanců přinesou za měsíc do pokladny pořádně těžkej ranec. Takový ranec, že tví odpůrci nemohou sumu zvládnout. Já jim rozumím, mají strach z čísla, které se rozkrade, protože takový příjem je stále donekonečna opakován, ale nemocnice se postaví jen jednou (příklad). Mzdy a honosné požitky lidí schovaných za státní instituce jsou ovšem vypláceny též pravidelně. Odpůrci této zvrhlé zločiné taktiky si vůbec neuvědomují, jakého oslíka ze sebe před vládní mašinerií dělají.
      Jesse
    • Re: pro primitivy co si nevidí na špičku nosu
      04.06.2013 16:26

      víceméně máš recht, jen ses mýlil z koruny nemáš dvacetník, ale tuším že 47 - 48 hal. něco málo kolem půlky roku se dělá na daně a stát a až druhá půlka jde domů
      Tom55
      • Pro ty co to nechápou
        04.06.2013 17:10

        Ano zhruba 50 % zaplatím ihned na dani z příjmu, sociálním, zdravotním, dani z nemovitostí, silniční dani etc. Se zbytkem jdu domů. Ale hned cestou v sámošce zaplatím z těchto zhruba 50 % co mi zůstalo 21 % znovu státu při nákupu v sámošce. Potom zaplatím dalších 40 % DPH a spotřební daň u pumpy atd..... Takže po zaplacení všech daní a skrytých poplatků státu, mi zbyde z jedné koruny 20 haléřů.
        oradapoisson
        • Re: Pro ty co to nechápou
          04.06.2013 17:26

          Podílíš se halt na výpalném pro 80% české populace, která je na státním rozpočtu životně závislá. Bohužel to je tragický až smrtelný omyl politiků, kteří nás do onoho začarovaného kruhu přivedli. 20% populace produkuje a ta většina si jen tvé peníze vyměňuje a předává... prostě tvoje daně kolují mezi hajzlama a ti stejní ti ještě udělají ze života peklo, pokud se tomu vzepřeš. Nástroje na to mají. Aby svou šikanu zdůvodnili, učí národ bečet a omýlat své ideologické žvásty, že máš za to postavenou nemocnici a v obchodě chleba. Tento blud pojali za svůj všichni, kteří z této posrané země neemigrovali... aspoň jednou.
          Jesse
      •  
        04.06.2013 16:31

        To fakt nepochopím, jak si někdo může myslet, že dělá půl roku na daně. Dělá přece na to, aby tady moh' on a jeho rodina žít, ne? Prostě si kupuju veřejné služby. Samozřejmě bych chtěla, aby byly lepší a levnější - jako ostatně u všeho jiného zboží a služeb...
        Kalka.
        • To ti vysvětlím.
          04.06.2013 16:48

          Ty veřejné služby, plus co rozkradou si kupuješ si kupuješ za daně. Zaplatíš za ně půl ročním výdělkem. Proto děláš půl roku z roku na daně. Jedince, co ostatní okrádají neplacením daní, třeba DPH, raději neřeším.
          Velkamedvědice
          • Re: To ti vysvětlím.
            04.06.2013 17:09

            Nic nevysvětluj a reději si zajdi do ledničky pro panáka :-))
            Jesse
            • Jesse
              04.06.2013 17:14

              Rozkaz!! Jdu na to. Na Tvoje. http://www.youtube.com/watch?v=wJQs9v3EILU
              Velkamedvědice
    • Re: pro primitivy co si nevidí na špičku nosu
      04.06.2013 15:55

      Tak ty myslíš, že zdravotním pojištěním jsi zaplatil nemocnice s personálem, jejich vzdělání, přístroje, úklid, administrativu... nebo silniční daní jsi vyprojektoval a postavil silnici? Fakt bys asi měl emigrovat.
      Kalka.
      • ano to si myslím
        04.06.2013 16:11

        Já si to nemyslím, já vím že jsem jedním z těch, kteří zaplatili ze svých všech daní a odvodů státu, nemocnice s personálem, jejich vzdělání, přístroje, úklid, administrativu projekty a stavby silnic.
        oradapoisson
        • Re: ano to si myslím
          04.06.2013 16:14

          Dží, a jak to, že si tě ještě nevšimli ve Forbesu?
          Kalka.
          • Nškolikrát jsem si vyměňoval
            04.06.2013 16:17

            svoje názory s jistým idiotem. Od té doby se mi zdá, že jsem zhloupl.
            oradapoisson
          •  
            04.06.2013 16:16

            Ani ti z Forbesu takové daně neplatí. Jen další člověk, co má neustále pocit, že mu svět něco dluží. Dost neštastná existence.
            ..
      •  
        04.06.2013 16:02

        Saudská arábie nebo Demokratická republika kongo, nějaká odlehlá oblast, tam se daně neplatí.
        ..
        •  
          04.06.2013 16:06

          Přesně. A se školstvím, bezpečností, zdravotnictvím apod. - o kultůře nemluvě - si přijde na své...
          Kalka.
    • Re: pro primitivy co si nevidí na špičku nosu
      04.06.2013 15:51

      A to že tvé děti někdo zcela zdarma vzdělává ve škole, že zdarma můžeš chodit po chodníku nebo že ti hasiči zdarma vyčerpají vodu ze sklepa považuješ za co?
      ..
      • demagogii jsem čekal
        04.06.2013 15:58

        bohužel moje děti zadarmo nestudují, nechodím zadarmo po chodníku, hasiči mě zadarmo vodu nečerpají, dokonce ani u lékaře nedostanu nic zadarmo. Všechny tyto služby jsem stokrát tomuto státu přeplatil na několik lidských životů dopředu. To možná tvoje děti studují zadarmo, tobě hasiči zadarmo čerpají vodu, zadarmo chodíš k lékaři a ještě k tomu ti stát posílá každý měsíc něco na účet.
        oradapoisson
        • Re: demagogii jsem čekal
          04.06.2013 16:08

          Jaképak přeplatil. Bud jsi byl okraden nebo jsi to zaplatil, obojí možné není.
          ..
  • Mohamed El-Erian
    04.06.2013 14:48

    u Pávů - s pesimistickým výhledem. Asi na něj spadl Hindenburg...
    Kalka.
  • Re: Kalko, Kalko
    04.06.2013 14:36

    Nazdar! Přečti si to když tak od začátku. Já psala o dańové progresi. A ty by sis chtěl platit všechno sám? Bezpečnost, vyzbrojování policie, vybudovat si zdravotnická zařízení, až je jednou budeš potřebovat, vzdělávat doktory a sestry, stavět si silnice i tam, kam jedeš jednou za rok, vychovávat si sám učitele pro své děti, platit jim někoho, kdo jim napíše knihu, stavět si sám domy pro své rodiče, až budou nemohouci atd. atd?
    Kalka.
    •  
      04.06.2013 14:44

      blbost, já mluvím o tom, že je demagogie mluvit o zvyšování daní, když si ani nejsme ochotni přiznat co je daň a kolik dnes odvádíme, druhou otázkou je co za to dostaneš, naposledy mi prakt. doktor řekl, že mne nevezma páč jsem si dovolil přijít pro razítko 30 min před pauzou na oběd myslíš, že by si to dovolil kdyby nedostával peníze od pojišťovny ale přímo ode mne ? no a o penzích si můžeme vyprávět jak chceme fakt je, že budou tak nízké, že si za ně prd koupíme, i přestože platíme všichni 50% a více na daních
      Mike -Green D. is killing Europe
      •  
        04.06.2013 14:50

        Nazývej věci pravým jménem. Neplatíš daně, ale platíš rovnou výpalné (mzdy) státním zaměstnancům. Na daňové poplatníky nic nezbyde. Kdyby to bylo obráceně, tak se napřed spraví stát z daní a co zbude, to si teprve ti úředníci, soudci, lemry, lemplové a felčaři rozdělí... Pak se tvé platbě může říkat, že je to daň.
        Jesse
  • Kalko, Kalko
    04.06.2013 14:25

    tohle bych od Tebe nečekal. To i Tobě stejně jako střední třídě a chudším uniká, že čím vyšší daně tím menší svoboda ? A bláboly politiků, že se zdaňují bohatí snad nikdo se zdravím rozumem nemůže brát vážně. Každého zaměstnance stát obere o více jak polovinu příjmu jen to nikdo nechce vidět, že když má od zaměsnavatele 25000 takže dostane 16 hrubého páč zbytek se rovnou odvede a z těch 16 ač neplatí daň z příjmu tak zaplatí 3000 tis na zrav a soc. poj = další daň a z toho zbytečku si stát sebere dalšíchh 21% na DPH takže z 25000 má tak 8000 ke skutečné spotřebě tak kurna přestaňte hejkat o vyšších daních.
    Mike -Green D. is killing Europe
    • Re: Kalko, Kalko
      04.06.2013 14:35

      Hlavně si napřed definujme "Kdo je stát"... nikoliv "co je to stát". A pak začni znovu :-))
      Jesse
      •  
        04.06.2013 14:49

        řekl bych špatně položená otázka, páč je to jedno, správně bychom se měli ptát co má stát zajistit a v jaké kvalitě, určitě by neměl třeba vymýšlet kraviny typu sol. elektráre, které jsou pěknou skrytou plošnou daní :o)
        Mike -Green D. is killing Europe
        • Mike
          04.06.2013 14:58

          Tak jsem to taky myslela. Že by přerozdělování nemělo být odkláněním.
          Kalka.
        •  
          04.06.2013 14:53

          No to patří k sobě. Někdo to dělat musí, že, spravovat stát. Já ale říkám, že na to stačí pouze 1/5 ze současných lemplů ve st. správě... Jinak souhlas.
          Jesse
  • bohatým nevadí vysoké daně
    04.06.2013 14:05

    Klidně bych platil 30%, kdybych věděl, že se na mé daně nevrhne hejno sarančat a neprochlastají je. Jenže praxe je taková, že se daně proženou armádou zasraných úřednických lemplů, kteří si je jednoduše rozdělí podle toho jakou zastává funkci a do správy země jde nepatrná část. Stát nabobtnal, vládních a státních ouřadů je tady jako kobylek, cikánů přibývá jedním vrhem 5 kusů... Vůbec se nedivým slušným lidem, že se jim daně platit nechce. Jedna studie uvedla, že státní správě smysluplně prospěje pouze 1/5 současných příživníků na eráru. Co víc dodat. Pak mi nebude vadit, že si armáda koupí 50 stíhaček F-24 Hornet místo předražených Grippenů a nefunkčních Pandůrů na splátky... A budu vědět, že nevletím na dálnici do díry a sanitka přijede včas. Klidně ty daně na fungování státu zaplatím, ale ne na konta politických čuráků !!!
    Jesse
Aktuální komentáře
28.03.2024
17:21Růstové a hodnotové akcie a jeden padesátiletý cyklus
16:53Jaký závěr nás čeká tentokrát? Wall Street v úvodu pouze přešlapuje  
16:06Přehled (ne)obchodování na trzích přes Velikonoce 2024
16:06Čínský výrobce chytrých telefonů Xiaomi vstupuje na trh s elektromobily
15:48Růst americké ekonomiky ve čtvrtém čtvrtletí zpomalil pouze na 3,4 procenta
15:44Tesla už odepsala na akciích 350 miliard dolarů. Očekávání investorů ohledně dalšího vývoje jsou nevalná
13:29Invesco: Významný týden pro měnovou politiku je pro trhy dobrým znamením
12:22Než otevře Wall Street: Snowflake, MillerKnoll, Sprinklr  
11:20Podle guvernéra Fedu by se po posledních datech o ekonomice měla snížení sazeb odložit nebo zredukovat
11:02Investoři se připravují na konec kvartálu, Fed nechce spěchat se snižováním  
9:42Jan Bureš: HDP revidován vzhůru, reálné příjmy domácností rostou a s nimi i útraty
8:55Se snižováním sazeb v USA není kam spěchat, opakuje guvernér Fedu Waller. Futures jsou zelené  
8:52Putin: Rusko nezaútočí na Pobaltí, Polsko či Česko. Jde jen o strašení lidí
8:45Rozbřesk: HDP potvrdí pozitivní obrat v útratách domácností
6:03Britské akcie jsou nyní (historicky) mimořádně levné a Evropa už obchoduje s výrazným diskontem i vůči Japonsku
27.03.2024
21:19Americké indexy posilovaly díky silnému závěru  
18:26Jen kousek od intervence? Akcie a dluhopisy dnes lehce v zeleném  
17:50Pavol Mokoš: Je čas svézt se na vlně růstu, ne chytat dno. A technické cíle pro pražské banky
15:43BlackRock: Dlouhodobě nebude pokračovat scénář vyšší inflace a sazeb. Postará se o to umělá inteligence a další technologie
15:00ČEZ, a.s.: Zvolen nový místopředseda dozorčí rady ČEZ

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
ČasUdálost
Varta AG (12/23 Q4, Bef-mkt)
9:00CZ - HDP, q/q
12:00Walgreens Boots Alliance Inc (02/24 Q2)
13:30USA - HDP, q/q a
13:30USA - Nové žádosti o dávky v nezam.
14:45USA - Index aktivity ISM Chicago
15:00USA - Index spotř. důvěry Mich. university