Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Venezuela nemá na importy. Zahraniční banky požadují dvouciferný úrok

Venezuela nemá na importy. Zahraniční banky požadují dvouciferný úrok

04.06.2013 16:11
Autor: Václav Trejbal, Patria Online

Pár měsíců před svou nedávnou smrtí stihl venezuelský prezident Hugo Chávez počtvrté vyhrát volby, ovšem za vysokou cenu. Podle odhadů agentury Moody´s se loňský schodek státního rozpočtu vyšplhal na 11 % HDP. Náklady předvolebního guláše musí nést vláda Chávezova nástupce Nicolase Madura, která čelí krizím na všech stranách. Jelikož ropné velmoci dochází devizy na importy základních potřeb od mýdla po toaletní papír, bude se muset v nejbližší době obrátit na mezinárodní dluhopisový trh.

Ministr financí Nelson Merentes plánuje první schůzky se zahraničními věřiteli po devíti letech. Od poslední aukce dolarových dluhopisů v říjnu 2011 (ty v místní měně by si kvůli dvouciferné inflaci nikdo nekoupil) výnosy klesly o 4 %. Stále se však pohybují nad 10 %, což je dvojnásobek průměru emerging markets. Merentes hodlá zavítat do Evropy a Spojených států, aby zde rozptýlil obavy z investování do obligací venezuelské vlády.

Ekonomika na tom není nijak růžově. V situaci, kdy dováží 70 % spotřebovávaných výrobků či součástí na jejich produkci, se její měna propadá a importéři nemají čím zaplatit. Na nedostatečné platby si stěžují například brazilští vývozci hovězího, kteří počítají s omezením dodávek o 20 %. Celkový import za 1Q13 klesl o 11 %. Odhad Bank of America za březen hovoří až o 30% propadu dovozů. Předchozí prudké poklesy vždy signalizovaly hlubokou recesi. Ekonomika v 1Q13 rostla meziročním tempem 0,7 %.

Problém nedostatečných dolarových rezerv prohloubil pokles vývozu ropy, klíčové suroviny venezuelského hospodářství. Za 1Q13 se ropný export propadl o 13,4 % na dvouleté minimum. Vláda v reakci zastavila prodej dolarů. Index nedostupnosti centrální banky, který kalkuluje druhy nedostupného zboží, v květnu vzrostl na 21,3 %, nejvyšší hodnotu od ledna 2008.

„Je to plánovaná ekonomika sovětského typu, jakou jsme naposled viděli v minulém století, a výsledky tomu odpovídají,“ tvrdí Alberto Ramos, hlavní ekonom pro oblast Latinské Ameriky v bance Goldman Sachs. „Mají miliardy dolarů z ropy, ale všechno ostatní musí dovážet, což znamená, že je zde rostoucí poptávka po konečném a malém množství nabízených dolarů,“ dodává. Nepomohla ani únorová 32% devalvace bolivaru, která měla importy zdražit natolik, aby omezila poptávku po dolarech. To se negativně podepisuje na cenách v obchodech.

Nedostatek zboží vyhnal v dubnu spotřebitelskou inflaci na 29,4 % meziročního tempa, což je nejvíc ze 128 zemí sledovaných agenturou Bloomberg. Podle Mezinárodního měnového fondu ceny rychleji stoupají jen v Íránu.

„Nejpravděpodobnější variantou v této situaci je emise dluhopisů, z nichž budou financovány dovozy,“ tvrdí Munir Jalil z kolumbijské pobočky Citigroup. Ministr financí se podle něj vydává na klasickou roadshow, během níž chce otestovat náladu na trhu před nadcházející emisí. Merentes se podle svých slov chce zaměřit na snížení venezuelských zápůjčních nákladů. Setkal se již s představiteli sedmi investičních bank.

Venezuelské dluhopisy za 14 let Chávezova panování přinesly investorům 692 %. Jen loni činil průměrný výnos 46 %. Podle analytiků však bude mít Merentes při přesvědčování investorů velmi těžkou pozici. „Když platíte dvouciferný úrok, je to proto, že lidé vám nechtějí dát úvěr,“ tvrdí Siobhan Morden z Jefferies Group.

(Zdroje: Bloomberg, WSJ)


Váš názor
Na tomto místě můžete zahájit diskusi. Zatím nebyl zadán žádný názor. Do diskuse mohou přispívat pouze přihlášení uživatelé (Přihlásit). Pokud nemáte účet, na který byste se mohli přihlásit, registrujte se zde.
Aktuální komentáře
19.04.2024
6:03Evercore: Hlavním příběhem je mimořádná odolnost ekonomiky
18.04.2024
22:02S&P 500 poklesl popáté v řadě; investoři čekají na Netflix  
17:45Růst cen akcií a cena za riziko
17:23DJIA dnes v čele a ECB se od Fedu neodpoutá  
15:59Deloitte: Cena nájemného v prvním čtvrtletí vzrostla o procento na 295 Kč/m2
15:48Jak na DIP? A na čem čeští investoři letos nejvíce vydělali? Zjistěte na webináři Patrie v úterý 23. dubna od 16:00
15:20Lee: I kdyby sazby šly letos dolů jen jednou, pro akcie by to stále bylo dobré prostředí
12:56Vasle: Rozdílná měnová politika ECB a Fedu má své limity
11:52Výhled TSMC překonal odhady díky podpoře poptávky po AI čipech
11:36Akcie se zvedají. Jak pevnou oporu dodají firmy?  
9:54Ifo: Německé firmy letos plánují snižování investic
9:05Rozbřesk: Zachrání Super-Mario (znovu) Evropu?
8:45EU nebude formálně vyšetřovat investici Microsoftu do OpenAI
8:30Evropa čelí podle guvernéra BoE menší inflační hrozbě než USA, Microsoft se vyhne vyšetřování kvůli akvizici Open AI a futures jsou zelené  
6:40Fidelity International: Německá medvědí data jsou příznivá pro německé státní dluhopisy
17.04.2024
22:01Zámořské akciové indexy nedokázaly zvrátit úvodní pokles  
18:46Martin Uher: Rozruch na dluhopisech, české banky a zranitelné USA
17:32Wall Street mezi výsledky a sazbami dál klesá  
17:14Jednoduchý scénář: Inflace neklesá, Fed nesnižuje, inflace klesá, Fed snižuje
16:01Tesla žádá akcionáře o obnovení odměn pro Muska, v Indii chce investovat až 3 mld. dolarů

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
Nebyla nalezena žádná data