Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Nečasova vláda skončila a premiéra zřejmě čeká obvinění. Čas na vyjednání nové vlády do pátku, pak se vloží Zeman

Nečasova vláda skončila a premiéra zřejmě čeká obvinění. Čas na vyjednání nové vlády do pátku, pak se vloží Zeman

18.06.2013 8:58, aktualizováno: 18.6. 9:36
Autor: Redakce, Patria.cz

Aktualizováno

Premiér Petr Nečas (ODS) předal včera večer demisi do rukou prezidenta Miloše Zemana. Prezident ji přijal a pověřil dosavadního předsedu vlády výkonem funkce až do jmenování vlády nové. Zároveň poskytnul politickým stranám čas do konce pracovního týdne pro vyjednání nové vlády. Od pátku do pondělí se chce Zeman v Lánech setkat s představiteli politických stran, aby s nimi jednal o současné situaci.

S Nečasem končí celá vláda. "Rád bych vás požádal, aby vaše vláda v tomto mezidobí (do jmenování nové vlády) vykonávala běžnou činnost, nikoliv přijímaní strategických rozhodnutí," poznamenal prezident. Zeman Nečasovi i jeho kabinetu poděkoval za vykonanou práci, především za to, že vláda uvolnila miliardy korun na překonání důsledků nedávných povodní.

"Dovolte mi, abych vám závěrem řekl, že jsem si vás vždy vážil, a i když jsme mnohdy měli neshody na témata důležitá i méně důležitá, vždy jsem pozorně naslouchal vašim názorům. Dovolte mi proto, abych vám popřál trochu lidského štěstí a hodně osobní pohody," dodal prezident.

Zeman se chce v pátek, sobotu, neděli a možná i v pondělí setkat v Lánech se zástupci parlamentních stran, aby s nimi probral současnou situaci. "Předpokládám, že těch několik dní využijí k tomu, aby novou situaci projednali, jak ve svých grémiích, tak případně i mezi jednotlivými parlamentními subjekty," řekl Zeman.

Nečas se Zemanem jednal i o jménech jeho možných nástupců v čele vlády. Více to ale nechtěl komentovat. "Jsem přesvědčen, že to bylo konstruktivní jednání, teď už samozřejmě méně politické jako to dvouhodinové ranní. Jsem přesvědčený, že je zájmem pana prezidenta i všech klíčových aktérů tuto situaci vyřešit sestavením stabilní vlády," řekl Nečas novinářům při odchodu z Hradu.

S prezidentem se už včera sešla šéfka koaliční strany LIDEM Karolína Peake. ČTK řekla, že šlo o rozhovor mezi čtyřma očima o současné situaci a jejím možném řešení. Předseda TOP 09 Karel Schwarzenberg se zatím s prezidentem nesešel. ČTK řekl, že zatím ani není jasný termín, kdy by se se Zemanem mohl potkat.

Nečasův kabinet s mnoha obměnami vládl téměř tři roky. Vznikl po volbách, které se konaly v květnu 2010, v nichž sice zvítězila ČSSD, s 56 mandáty ale nedokázala dát dohromady potřebnou většinu. Vláda Petra Nečase je šestou českou vládou, která skončila předčasně. Naposledy v březnu 2009 padl kabinet tehdejšího premiéra Mirka Topolánka (ODS) poté, co mu Sněmovna vyslovila nedůvěru.

Nečas končí, ale obvinění se prý nevyhne

Nečas chce s politikou zcela skončit. Rezignoval tak rovněž na funkci předsedy ODS, stranu vede první místopředseda Martin Kuba. Nečas sice dokončí mandát poslance, v příštích sněmovních volbách ale už nechce kandidovat. Nečas odchází poté, co byla obviněna jeho blízká spolupracovnice Jana Nagyová.

Podle informací deníku Právo vycházejících z textu obvinění jeho pravé ruky Jany Nagyové se odstupující premiér Nečas podle všeho nevyhne trestnímu stíhání kvůli údajnému korumpování rebelujících poslanců. „Pokud jde o naplnění znaků skutkové podstaty trestného činu zneužití pravomoci úřední osoby, je nepochybné, že předseda vlády ČR a poslanec Petr Nečas a dále v době spáchání trestného činu poslanci Petr Tluchoř, Marek Šnajdr a Ivan Fuksa jednali jako úřední osoby,“ cituje Právo žalobce Rostislava Bajgera v obvinění Jany Nagyové.

Možnost, že se policie hodlá požádat Poslaneckou sněmovnu o vydání Nečase k trestnímu stíhání, nechtěl včera olomoucký vrchní státní zástupce Ivo Ištvan komentovat s tím, že informace ohledně probíhajících, či chystaných kroků jeho úřad dopředu nesděluje.

Praktiky politického protislužby, kterou podle všeho hodlá justice kriminalizovat v případě „rebelů“ přitom podle Práva bují i při hledání podpory pro novou vládu. ODS prý nyní nabízí nezařazenému poslanci Jaroslavu Škárkovi (dříve Věci veřejné) členství hned ve třech sněmovních výborech, ačkoliv již druhým rokem v žádném výboru není.

Útvar pro odhalování organizovaného zločinu podle informací MfDnes mezitím pokračoval v rozsáhlých domovních prohlídkách. Včera večere měli detektivové ÚOOZ "obsadit" dům  Tomáše Jindry, který je blízkým spolupracovníkem ministra zemědělství Petra Bendla a zároveň poradcem ministra průmyslu a obchodu Martina Kuby (oba z ODS).

 

(Zdroj: ČTK, Právo, MfDnes)


Čtěte více:

Obří razie ÚOOZ: Úřad vlády, Praha, obrana, lobbisté...Nečas nemá důvod k rezignaci
13.06.2013 9:58
Detektivové z Útvaru pro odhalování organizovaného zločinu (ÚOOZ) přiš...
ÚOOZ: Nagyová se zpravodajci obviněna nejen za nezákonné sledování. Slib trafik brán jako úplatek. Premiér Nečas neodstoupí
14.06.2013 11:48
Útvar pro odhalování organizovaného zločinu se od počátku roku 2012 na...
Nečas končí v čele vlády i v politice, ale věří v pokračování koalice. Zeman předčasné volby nepreferuje
17.06.2013 8:24
Čtyři dny po zásahu Útvaru pro odhalování organizovaného zločinu oznám...

Váš názor
  •  
    18.06.2013 11:12

    Berliner Zeitung přirovnává ČR k banánové republice. Opravdu nevím, kde berou tu sprostotu urážet banánové republiky!!!!!
    Achjo...
    •  
      18.06.2013 11:14

      Berliner Zeitung je 100 let za opicema. My to víme už od roku 1948 :-)))
      Jesse
      •  
        18.06.2013 12:04

        Že by Berliner Zeitung ani v tomto případě nemluvil pravdu?
        Achjo...
      • to ALL
        18.06.2013 11:26

        To je ovšem velmi smutné zjištění. Chtělo by to alespoň ty banány dobře prodávat, když už je o nás takové mínění.
        KONTO
        • Re: to ALL
          18.06.2013 11:30

          V zemi, kde ještě existují odběrové lístky na potraviny a stále se platí stravenkami místo peněz, to bude složité :-))
          Jesse
          • Banánová republika
            18.06.2013 11:34

            "A já Vám, říkíám, že z toho zase nekouká nic dobrýho a já Vám říkám, že banány teď budou zas o něco dražší!!" http://www.youtube.com/watch?v=a0Yzqd_pkg8
            Velkamedvědice
            • Re: Banánová republika
              18.06.2013 11:36

              čéče, krumple už stály v Globusu 24,- za kilo.
              Jesse
              •  
                18.06.2013 11:38

                A to jich můžeš půlku vyhodit
                Velkamedvědice
                •  
                  18.06.2013 11:40

                  už je nekupuju, pěstuju si vlastní. To se vyplatí a navíc si protáhnu tělo :-))
                  Jesse
  • Trafika
    18.06.2013 9:46

    Nepřeji nikomu nic zlého, ale když jsem viděl, jaké "závazky" si na sebe ušil v souvislosti s rozvodem, docela by mě zajímalo, jakou trafiku mu kdo přichystá, aby to vůbec utáhl (jen alimenty činí 42 000 Kč). Možná by konečně pochopil, jaké to je, "dřít jako kůň" a mít plat jen jako nějaká pokladní v hypermarketu. http://tn.nova.cz/zpravy/domaci/necas-kvuli-rozvodu-prijde-o-byt-a-dva-miliony.html
    oh171
    • Re: Trafika
      18.06.2013 10:39

      Za blbost by se platit nemělo, ale za účelové sviňárny ANO. Nečas těch zločinů provedl z titulu politiky mnohem víc než na první pohled vypadá. Takže ať platí. Díky Nečasovi je pojem "pravicová politika" na dalších 20 let zdiskreditovaná. Tak to dopadne vždy, když se za pravičáky budou vydávat bývalí komouši, svazáci a kariéristické lemry. To je případ ČR.
      Jesse
    • Re: Trafika
      18.06.2013 10:01

      Žádná lístost neexistuje. V mých očích to je pořádný lump. -------------------------------------------------------------------Za blbost se platí a on svým nekompetentním jednáním již jako ministr MPSV udělal nemálo chyb, za které pyká většina obyvatelstva České republiky. Doufám, že bude po zásluze potrestán. ------------------------------------------------------------------- Trafiku si premiér v demisi nezasluhuje.
      KONTO
      • to KONTO
        18.06.2013 10:07

        Tak chybět mi rozhodně nebude :-) Spíš mě zarazilo, že člověk, který je taková léta v politice (on snad nikdy normálně nepracoval) a bere nadstandardní plat, si neumí dát do pořádku vlastní finance. Pokud je pravda to, co se píše, tak má vlastně holou pr...
        oh171
        • Re: to KONTO
          18.06.2013 10:27

          Já na rozdíl od něj ji mám a finance si řídím poměrně dobře. Když udělám špatné rozhodnutí, pocítím to na financích velmi rychle, ale pan čistý toto řešit nemusel. Však ono dojde i na jiné pány v tom jejich spolku. ---------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------- Mmch, co Ti nyní vadí nejvíc z pohledu daňových povinností pokud jde o Tvé investice. Klidně za můj nick napiš @seznam.cz. Zajímal by mě nejen Tvůj názor. Mám na mysli vytěsňování akcionářů, daňový test, divi. Jakou bys měl představu k této problematika, aby existovala v jistém smyslu podpora a nikoli jen klacky pod nohama. Díky za názor. Určitě posléze odpovím. Honza
          KONTO
Aktuální komentáře
27.04.2024
8:31Víkendář: Podle Morgan Stanley je ekonomika stále v pozdní fázi cyklu s odpovídajícími důsledky pro akciový trh
26.04.2024
22:02Zámořské akciové indexy uzavřely týden růstem  
17:29Pokles inflace k 2 % je jen částí investičního příběhu následujících let
16:51UNICAPITAL Invest VI a.s.: Oznámení o první výplatě úrokového výnosu
16:45UNICAPITAL Invest VI a.s.: Oznámení o třetí výplatě úrokového výnosu
16:34Výsledky zajistily zelený závěr týdne  
15:39Rattner: Vlna prvního nadšení z elektromobilů opadá
14:34Braňo Soták: Výsledkům Alphabet v podstatě není co vytknout, dominantní stále ještě vyhledávání  
13:58Výsledky Microsoft: Vysoké kapitálové výdaje do AI začínají sklízet ovoce  
12:34Savarin p.l.c.: Výroční zpráva za rok 2023
12:15Perly týdne: Různé názory na cesty ke svobodě a slabá místa Tesly
11:01Trhy: Techy zabraly, BoJ je opatrná a výnosy před inflačními čísly klesají  
10:41Jakub Blaha:Výsledky těžaře zlata Newmont a update k našemu investičnímu tipu  
10:32TOMA, a.s.: Konsolidovaná výroční finanční zpráva TOMA za rok 2023
10:09Allwyn Financing Czech Republic 2 a.s.: Zveřejnění regulatorní informace Allwyn Financing Czech Republic 2 a.s.
10:01Allwyn Financing Czech Republic 2 a.s.: Zveřejnění regulatorní informace Allwyn Financing Czech Republic 2 a.s.
9:07Rozbřesk: Mohou vyšší sazby Fedu vést k rychlejšímu snižování sazeb v eurozóně?
8:56Vřele přijatá čísla tech gigantů pomáhají Evropě do zeleného, Moneta poprvé bez nároku na dividendu  
8:30Microsoft zvýšil čtvrtletní zisk o pětinu, tržby překonaly očekávání
8:28Majitel Googlu výrazně zvýšil čtvrtletní zisk, poprvé vyplatí dividendu

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
Nebyla nalezena žádná data