Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Ceny bytů budou letos stagnovat, růst snad začnou příští rok, odhaduje ČNB

Ceny bytů budou letos stagnovat, růst snad začnou příští rok, odhaduje ČNB

18.06.2013 13:30
Autor: Redakce, Patria.cz

Česká národní banka očekává v letošním roce stagnaci nebo mírný pokles ceny bytů. Oživení trhu a tím i růst cen by měl nastat v roce 2014, ale rizika pro tento vývoj není málo. Vyplývá to z dnes zveřejněné Zprávy o finanční stabilitě. Podle zprávy se ceny bytů s vysokou pravděpodobností pohybují nyní blízko svých základních hodnot, navíc se otevírá prostor pro nákup nemovitostí jako finanční investice.

Ceny nemovitostí v ČR v průběhu roku 2012 pokračovaly napříč kategoriemi v sestupném trendu zaznamenaném v minulých letech. Klesaly především realizační ceny bytů (na konci roku meziročně o 2,9 %), které jsou nyní vůči svým maximům z konce roku 2008 nižší o 22 %. Relativně nejstabilnější ceny rodinných domů korigovaly svůj mírný nárůst z roku 2011 a meziročně poklesly o 1,8 %, takže se pohybují o 5 % níže od svých maxim.

Vývoj cen bytů byl přitom v uplynulém roce podle ČNB poměrně rozdílný. Zatímco ceny bytů v Praze zmírňovaly své poklesy a pro některé typy nemovitostí přešly i do meziročních růstů, ceny za ČR bez Prahy své poklesy dále prohlubovaly, ukazuje zpráva ČNB.
 
byty - ceny
 
Zároveň se v současnosti podle ČNB otevírá možnost nákupu nemovitostí jako finanční investice. Důvodem je zvyšující se rozdíl mezi výnosem z nájemného a úrokovými sazbami z úvěrů na bydlení, které jsou na velmi nízkých úrovních. Výnosy z pronájmu bytu v roce 2012 dále rostly (za ČR ke konci 1. čtvrtletí 2013 v průměru meziročně o 2,1 % a to jak navzdory poklesu výnosů státních dluhopisů, tak úroků z úvěrů na bydlení (pokles o 1,5, %). Výnosy z pronájmu bytu se tak dostaly pro všechny regiony poměrně vysoko nad výnosy alternativních aktiv i nad náklady dluhového financování bydlení.

byty - výnosy
 
Vysoké hodnoty výnosu z pronájmu bytu, pro většinu regionů nejvyšší za posledních 5,5 roku, na jednu stranu podle ČNB naznačují nízké tlaky na další pokles cen nemovitostí. Na druhou stranu ovšem ještě více otevírají prostor pro spekulační nákupy nemovitostí. "Zvýšený podíl nákupů nemovitostí jako finanční investice přitom indikují i stylizovaná fakta zveřejněná samotnými developery," uvedla ČNB.

Vývoj cen nemovitostí v ČR se příliš nevymykal vývoji cen v zahraničí. Podobně jako v ČR (pokles o 5,6 %) klesaly reálné ceny bytů i ve většině zemí EU s podobnou úrovní ekonomické vyspělosti. V některých byly poklesy v reálném vyjádření oproti ČR výraznější (v Polsku, Maďarsku, Slovinsku, Rumunsku a v Litvě), v některých naopak mírnější (Portugalsko, Bulharsko, Slovensko a Lotyšsko). Jedinou srovnatelnou zemí, která zaznamenala růst cen, je Estonsko. "V tomto případě se ale spíše jedná o korekci masivního poklesu cen nemovitostí v průběhu let 2007–2009, jenž dosáhl téměř 60 %," vysvětluje ČNB.

byty - srovnání

A jaký je výhled ČNB do budoucna: "Pro příští období je tak v Základním scénáři vzhledem k očekávanému makroekonomickému vývoji a vzhledem ke zhoršování finanční situace domácností nadále předpokládána spíše stagnace, resp. mírné poklesy cen bytů s tím, že by tyto ceny mohly začít růst v polovině roku 2014," uvádí ČNB, ale varuje, že rizika tohoto scénáře jsou však značná, přičemž se podobně jako v minulých letech vychylují spíše na stranu nižšího růstu cen.

Riziko dopadu možného horšího makroekonomického vývoje je ČNB ilustrováno v zátěžovém scénáři Vleklá deprese, ve kterém ceny nemovitostí v letech 2013–2014 dále klesají o zhruba 17 %. Vedle toho zůstávají rizikem nižších cen i nucené prodeje bytů předlužených domácností a developerských společností, a to i přes relativní zlepšení postupu prodejů bytů z developerských projektů.

byty - scénáře

Vývoj cen nemovitostí bude podle ČNB zřejmě i v příštích letech diferencovaný, přičemž v regionech, kde se ve větší míře prosazují nákupy nemovitostí pro investici (především Praha), není vyloučen vznik krátkodobé spekulativní bubliny. Ta může vzniknout i „zezdola“, kdy by ceny nemovitostí stagnovaly nebo rostly pouze mírně při souběžném zhoršování jejich fundamentálních faktorů.

(Zdroj: ČNB, ČTK)


Váš názor
  • GRAF
    19.06.2013 11:52

    Graf vývoj cen je naprosto zavádějící pokud je jako měřítko pro 100% zvolen rok 2007. To vyvolává mylný dojem, že ceny klesají a teď je ta správná doba se zadlužit. Jiné by to bylo pokud bychom jako výchozí měřítko použili rok 2001. Jenže tam by pak byla vidět ta raketa růstu cen. Vůbec grafy vývoje cen od ČNB zachycující jen změnu a ne kumulativní změnu za delší období neumožňují dostat obrázek o vývoji cenové hladiny a o růstu cen, který je naprosto v rozporu s tím, co je nám neustále servírováno - nízká inflace.
    kipa
    • Re: GRAF
      19.06.2013 12:28

      Mas pravdu, ale problem je v tom, ze ani v soucastnosti neni dostatek dat. Nedavno sice vznikla cenova mapa, ale ta vykazuje takove odchylky, ze realne muze byt pouzita jen na par oblasti CR. Proto data z roku 2001 nemohou byt pouzita. Jeden graf v clanku zobrazuje vyvoj od 2005 a potvrzuje tvuj nazor.
      fluidum
  •  
    19.06.2013 7:53

    Soudruzi z ČNB, sdělte mi prosím proč by měli byty růst ? Já nikde nevidím zlepšení . Vy možná ano, ale to je tím , že pro své kamarády nalejete do ekonomiky další hromadu peněz na úkor daňových poplatníků. Pohybuji se v realitách 15 let. Já zlepšení rozhodně nevidím . Kde nic není ani smrt nebere. Prodávající mají často velmi nereálnou představu , mají pocit, že za svůj vybydlený byt dostanou tolik peněz, že si koupí nový byt někde v novém projektu nebo luxusní dům . Přestaňte sedět v kanceláři a vyrazte mezi lidi. Potom pochopíte, že 10 % občanů vydělává, ale zbytek republiky je v ...... . Takže růst bytů ? Max. o inflaci či hloupá unijní nařízení, která zbytečně prodražují celou ekonomiku. Jiný růst určitě v nejbližších 5 letech nebude. Ekonomika se chová jako 55letý vrtošivý stařík. Celá Evropa je těsně před důchodem a růst nebude, naopak se nám pěkně přihrbí jako stařík čekající na svou smrt.
    Jezdec.
    • Ano
      19.06.2013 11:54

      Takhle to funguje - lití peněz jako záruka setrvání stávajícího společenského uspořádání a přesunu hodnot do těch správných rukou. A na to máme tu instituci, která pro své kamarády - rozuměj finanční sektor a podnikatelský sektor, který se financuje úvěry, nalejete do ekonomiky další hromadu peněz na úkor daňových poplatníků.
      kipa
    • Jezdec
      19.06.2013 8:51

      Dej ten článek znovu, než se spravedlivě rozhořčíš. Píšou tento rok neporoste, bude stagnace, či pokles. Příští rok oživí SNAD, rizika pro tento vývoj není málo. Hezký den!
      Velkamedvědice
      • Re: Medvěd
        19.06.2013 11:16

        Čau chlape, já tomu rozumím, že potřebujete o něčem psát v redakci, ale i ty sám musíš vědět, že si všichni lžeme do kapsy.
        Jezdec.
        • Jezdče
          19.06.2013 11:26

          o)) Tebe ta paronia opravdu zabije. V práci jsem nebyl tak 15 let a neumím si představit, že by mě někdo úkoloval, nebo že bych papouškoval cizí názory. Nicméně jsem v současných cenách, kdy se špatně prodává stlačil nabídku tak, že si v klidu pořídil domek za pár kaček , který používám jako nebytové prostory. Sehrálo roli více okolností, ale před pár lety bych za něj dal pomalu dvakrát tolik. . Jen se mezi ebrietami občas zamyslím. Kdy je lepší nakupovat investorsky nemovotosti. Když je cenový boom a zákaznící se rvou, nebo v recesi?
          Velkamedvědice
          • vm Re: Jezdče
            19.06.2013 12:00

            ..pravda já kupuji ještě letos, když to bude dál klesat, tak věřím, že ne o moc.
            db
      • Re: Jezdec
        19.06.2013 8:56

        Vyměň hořčici za křen, je zdravější :-)
        Jesse
        • Džesie
          19.06.2013 9:00

          Něco za cibuli, něco za křen, něco zaplatíme, něco zapřem!! http://www.youtube.com/watch?v=FtRKZ0nT_7o
          Velkamedvědice
    • Jezdec
      19.06.2013 8:38

      já bych se tím vůbec nezatěžoval. Takové analýzy jsou jen krmením rychlokvašek. Mají pořád představy o rychlé investici a zbohatnutí, ale v praxi pak tvrdě narazí. Třeba ti snílci, kteří investovali do nemovitostí před 15 lety dnes nemají ani na hypotéku. Prodat je nemohou, protože by vykázali dost vysokou ztrátu. Takže slušný břemeno. Aby se ceny zvedly, musela by se oživit ekonomika a to dost razantně. Podle mne byty zůstanou na dlouhou dobu jako něco k bydlení a ne ke kšeftování.
      Jesse
      • Re: Jesse
        19.06.2013 11:15

        V roce 1998 byly nemovitosti o 50 % levnější než dnes. Jsem si schválně vytáhnul z archivu už před rokem věci 20 let pozpátku .
        Jezdec.
        • o))
          19.06.2013 12:28

          Malý Bobeš koupi za pětník kolečko salámu a rohlík..
          Velkamedvědice
        • nemovitosti
          19.06.2013 12:19

          v roce 1993 stačilo na domeček na klíč 180m2 zast plochy +patro 500tis kč včetně přípojek a pozemku dnes pořizovací náklady zhruba 7-10 mil tak jaké máte zúročení nemovitostí spíš bych to nazval předražení.
          Deny:-)
          • Re: nemovitosti
            19.06.2013 12:23

            v roce 93 byl průměrný plat 3500.
            Velkamedvědice
            • plat
              19.06.2013 12:42

              tak podle nynějšího platů by měla cena odpovídat 3,5 -4mil a za to nepořídím ani zasíťovaný pozemek s hrubou stavbou :D
              Deny:-)
              • Re: plat
                19.06.2013 12:46

                Nesmíš stavět na Václaváku. U nás pořídíš krásný dům za jeden až dvě mega.
                Velkamedvědice
                • :D
                  19.06.2013 12:55

                  180m2 s patrem :DD za 2mil koupíš tak starý před rekonstrukcí kde lišky dávaj dobrou noc :D a další 2-3mil do něj vrazíš :DD
                  Deny:-)
        •  
          19.06.2013 11:25

          1998 nebo 1989?:-) To by bylo 15 let nazpět:-)
          Jesse
Aktuální komentáře
26.04.2024
11:01Techy zabraly, BoJ je opatrná a výnosy před inflačními čísly klesají  
10:41Jakub Blaha:Výsledky těžaře zlata Newmont a update k našemu investičnímu tipu  
10:32TOMA, a.s.: Konsolidovaná výroční finanční zpráva TOMA za rok 2023
10:09Allwyn Financing Czech Republic 2 a.s.: Zveřejnění regulatorní informace Allwyn Financing Czech Republic 2 a.s.
10:01Allwyn Financing Czech Republic 2 a.s.: Zveřejnění regulatorní informace Allwyn Financing Czech Republic 2 a.s.
9:07Rozbřesk: Mohou vyšší sazby Fedu vést k rychlejšímu snižování sazeb v eurozóně?
8:56Vřele přijatá čísla tech gigantů pomáhají Evropě do zeleného, Moneta poprvé bez nároku na dividendu  
8:30Microsoft zvýšil čtvrtletní zisk o pětinu, tržby překonaly očekávání
8:28Majitel Googlu výrazně zvýšil čtvrtletní zisk, poprvé vyplatí dividendu
6:24Willett Advisors: Spojené státy v mimořádné pozici, Čína hodnotovou akcií
25.04.2024
22:03Zámoří strhla do záporu Meta i pomalejší růst ekonomiky  
19:16ČD Cargo, a.s.: Tisková zpráva
19:10UNICAPITAL Invest III a.s.: Výroční zpráva 2023
19:04UNICAPITAL Invest VI a.s.: Výroční zpráva 2023
18:30Staro – nový technologický cyklus a atraktivita růstových akcií
17:05Martin Kycelt: Překvapivé reakce na výsledky Tesly a Meta Platforms
16:47Slabé HDP s vyššími inflačními tlaky. Po výsledcích se trhy potýkají i s makrodaty  
16:00SATPO finance, s.r.o.: Výroční finanční zpráva za rok 2023
16:00City Home finance III, s.r.o: Výroční finanční zpráva za rok 2023
15:46Braňo Soták k výsledkům Meta Platforms a staronové cílové ceně: Silná čísla "po zásluze" potrestána, akcie -15 %  

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
ČasUdálost
14:30USA - Výdaje na osobní spotřebu, m/m
16:00USA - Index spotř. důvěry Mich. university