Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Čína nakupuje akcie státních bank. Značí intervence dosažení dna?

Čína nakupuje akcie státních bank. Značí intervence dosažení dna?

18.06.2013 17:49
Autor: Václav Trejbal, Patria Online

Čínské akcie na tom nejsou příliš dobře. Burza v Šanghaji od začátku roku odepsala 6 %, což ji řadí mezi výkonnostně nejhorší trhy v Asii. Obavy ze zpomalování hospodářského růstu a prudké zvyšování mezibankovních zápůjčních sazeb se podepsaly obzvlášť negativně na vývoji akcií čínských bank. Peking se snaží pomoci jim podpůrnými nákupy, které by podle analytiků mohly pokračovat, dokud se situace v těžce zatíženém finančním systému druhé největší ekonomiky světa neuklidní.

Intervence se zatím soustředí do čtyř největších veřejně obchodovatelných bankovních domů. Agentura Central Huijin Investment, která drží státní podíly ve finančních společnostech, včera nakupovala akcie Industrial and Commercial Bank of China, Bank of China, China Construction Bank a Agricultural Bank of China. Zatím s nepříliš velkým účinkem. Zmiňované tituly v Šanghaji zakončily seanci víceméně na nule, v Hongkongu finišovaly v záporném teritoriu.

Intervence jsou zatím poslední snahou Pekingu posílit důvěru investorů v šanghajskou burzu, která v uplynulém týdnu klesla na nejnižší úroveň za půl roku. „Není pochyb o tom, že čínský bankovní systém je podporován vládou, která ovládá Huijin. Takže pokud bude potřeba udělat víc, stane se tak,“ prohlásil Uwe Parpart, vedoucí analytického oddělení Reorient Financial Markets v rozhovoru pro CNBC.

Podpůrné nákupy považuje Parpart za krok správným směrem, který kopíruje recepty použité v Evropě a Spojených státech. „Proč by se Čína neměla poučit od Henryho Paulsona,“ dodal s odkazem na bývalého amerického ministra financí, jenž během nejakutnější fáze finanční krize zorganizoval záchranu velkých amerických bank a pojišťoven.

Na čínské akcie doléhá několik faktorů. Analytici mezi ně řadí zhoršenou dostupnost likvidity, strukturální změny v ekonomice (posun od investičně a exportně orientovaného modelu směrem ke spotřebou tažené ekonomice) a také nejisté růstové vyhlídky. V posledních týdnech trh zaplavila vlna snížených prognóz růstu čínského HDP, doprovázená neuspokojivými daty z průmyslu i ekonomiky jako celku.

Tempo růstu čínské ekonomiky v prvním čtvrtletí nečekaně zpomalilo na 7,7 procenta ze 7,9 procenta v posledních třech měsících loňského roku. Za celý loňský rok čínská ekonomika vzrostla o 7,8 procenta a vykázala nejslabší výkon od roku 1999. Mezinárodní měnový fond (MMF) minulý měsíc zhoršil odhad růstu čínské ekonomiky v tomto roce na 7,75 procenta z dosavadních osmi procent.

Naposledy zveřejněné statistiky naznačují, že čínská ekonomika ztrácí dynamiku, protože slabá domácí poptávka není schopna nahradit ochabující poptávku po čínském zboží v zahraničí. Podle posledních údajů čínský vývoz rostl v květnu nejpomalejším tempem za posledních deset měsíců (1,0 % při očekávaném 7,4% růstu, v dubnu 14,7 %), zatímco dovoz nečekaně klesl o 0,3 % (při očekávaném růstu o 6,6 % po dubnových 16,8 %).

Vláda v Pekingu je ale s ochlazováním ekonomiky srozuměna a pro letošní rok snížila cíl růstu na 7,5 procenta. Nové vedení v Pekingu v čele s prezidentem Si Ťin-pchingem a premiérem Li Kche-čchiangem ale uvedlo, že bude tolerovat zpomalení až na sedm procent, než začne myslet na opatření na podporu růstu.

MMF za nejvyšší aktuální čínskou prioritu označil omezení růstu takzvaného "komunitního financování", jímž čínská centrální banka rozumí úvěry poskytnuté nebankovními finančními institucemi, devizové úvěry nebo financování firem pomocí emisí dluhopisů a akcií. Nárůst těchto finančních zdrojů se v posledních měsících dostal do dvouciferných čísel a vyvolal obavy z podnícení inflace.

Zpomalení se projevuje i na aktivitě bank. Poslední údaje centrální banky ukázaly, že čínské banky poskytly v květnu nové úvěry v sumě 667,4 miliardy jüanů (cca 2,1 bilionu Kč), o přibližně 125 miliard jüanů méně než v dubnu. Očekáváno bylo přitom zvýšení nových úvěrů na 815,0 mld. jüanů. Ratingová agentura Fitch v souvislosti s dosavadní prudkou úvěrovou expanzí očekává zhoršování kvality aktiv.

„Čínské banky mají problémy, protože vláda se snaží liberalizovat úrokové sazby, což bude tlačit na ziskovost bank,“ uvedl Parpart k situaci v sektoru. Nové vedení v Pekingu se podle něj vydalo cestou plošných strukturálních změn, což s sebou v první fázi vždy nese negativní reakci.

„Čína potřebuje podpořit spotřebu – a když prudce klesá burza, není to pro spotřebu příliš dobré,“ uvádí další důvod intervencí Dariusz Kowalczyk z Credit Agricole. Problémy na mezibankovním trhu jsou podle něj patrné z vysokých sazeb, které prodražují investice do finančních aktiv, zejména do akcií. Sedmidenní repo sazba minulý týden vyšplhala na 7 %, zatímco loni v průměru činila 3 %.

Jonathan Garner, který šéfuje investiční strategii Morgan Stanley v Asii, se domnívá, že intervence Pekingu by mohly indikovat, že čínská burza dosáhla dna. Naznačuje to prý minulá zkušenost. Agentura Reuters na základe údajů burzy odhadla, že ve čtvrtek 13.6. objem nákupů Huijinu dosáhl 60 mil. USD.

(Zdroje: CNBC, Reuters, Bloomberg)


Váš názor
Na tomto místě můžete zahájit diskusi. Zatím nebyl zadán žádný názor. Do diskuse mohou přispívat pouze přihlášení uživatelé (Přihlásit). Pokud nemáte účet, na který byste se mohli přihlásit, registrujte se zde.
Aktuální komentáře
02.05.2024
9:45Setkání s analytikem a makléřem Patria Finance v Olomouci v pondělí 6.5.
9:08Rozbřesk: ČNB představí novou prognózu a “prověrku” přirozené úrokové míry
8:55ČNB dnes nejspíše opět sníží sazby, Fed signalizoval obavy z inflace a futures jsou v zeleném  
01.05.2024
22:02Tisková konference předsedy Powella přinesla na trh volatilitu  
20:25Fed není spokojen se směřováním inflace k cíli. Nezměnil sazby, ubral z tempa redukce bilance a dolar po váhání ztrácí
17:21Dolar, euro a koruna v příštím roce. A svět s pestřejšími inflačními vzorci?
13:45Jakub Blaha k Amazonu (+2 %) po 1Q24: Tržby cloudové divize letos přesáhnou 100 miliard dolarů  
11:14Jakub Blaha: Tržby společnosti Starbucks klesly poprvé od roku 2020  
10:14Pro arte, investiční fond s proměnným základním kapitálem, a.s.: Výroční zpráva k 31. 12. 2023
8:51HSBC: Silná ekonomika bude akciím dál pomáhat, důležitý je příběh klesající inflace
30.04.2024
22:01První den zasedání FEDu zámořské trhy poklesly  
21:35SALUTEM FUND SICAV, a.s.: Výroční zpráva za rok 2023
21:25J&T ARCH INVESTMENTS SICAV, a.s.: Výroční zpráva za rok 2023
21:05AMISTA investiční společnost, a.s.: FOCUS INVEST, investiční fond s proměnným zákl. kapitálem, a.s. - Výroční zpráva 2023
21:00AMISTA investiční společnost, a.s.: Maloja Investment SICAV a.s. - Výroční zpráva za rok 2023
20:52AMISTA investiční společnost, a.s.: Outulný investiční fond s proměnným základním kapitálem, a. s - Výroční zpráva 2023
20:44J&T ARCH CONVERTIBLE SICAV, a.s.: Výroční zpráva za rok 2023
20:42AMISTA investiční společnost, a.s.: COMES invest, invest. fond s proměn. zákl. kapitálem, a.s. - Výroční zpráva za rok 2023
17:55Kdy se konečně dostaví napřimování výnosové křivky?
17:44Footshop a.s.: Výroční zpráva za rok 2023

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
ČasUdálost
9:30CZ - PMI v průmyslu
9:55DE - PMI v průmyslu
10:00EMU - PMI v průmyslu
14:30CZ - Měnové jednání ČNB, zákl. sazba
14:30USA - Nové žádosti o dávky v nezam.