Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Podpora vlastnictví domů = vyšší nezaměstnanost

Podpora vlastnictví domů = vyšší nezaměstnanost

21.06.2013 7:58
Autor: Redakce, Patria.cz

Výše nezaměstnanosti je velmi důležitá. Představuje jednu z hlavních příčin nespokojenosti, psychických problémů a nedostatečných příjmů. I po století výzkumu ale nejsou příčiny vysoké nezaměstnanosti úplně vysvětleny. Její výše přitom ve vyspělých ekonomikách nyní dosahuje úrovně 10 %, někde dokonce 20 %. Mezi časté příčiny bývá zařazována rigidita trhu práce či výše podpory v nezaměstnanosti. O celém problému ale můžeme přemýšlet jinak. Při určitých nemocech se u našeho těla objevují symptomy, které odrážejí mnohem hlubší problém. Je možné, že u nezaměstnanosti je to podobné a jiné trhy na ni mají mnohem hlubší dopad, než si myslíme.

Když se podíváme na graf, který porovnává míru vlastnictví domů a nezaměstnanost v jednotlivých zemích, objeví se velmi silná korelace. Pro příklad: Ve Švýcarsku dosahuje míra vlastnictví nemovitostí 30 % a nezaměstnanost se pohybuje kolem 3 %. Ve Španělsku je 25% nezaměstnanost a 80% vlastnictví nemovitostí domácnostmi. Celkově se tak zdá, že mezi těmito oblastmi může existovat vztah, ale jednoduchá korelace tohoto typu pro jeho odhalení nestačí. Pohled tak můžeme doplnit daty z jednotlivých států USA. Ty poskytují užitečnou „laboratoř“, kde lze eliminovat vliv dalších možných faktorů. Analýza těchto dat ukazuje, že míra vlastnictví nemovitostí má ohledně nezaměstnanosti velmi silný predikční potenciál. Zhruba platí, že zdvojnásobení míry vlastnictví je spojeno s více než zdvojnásobením dlouhodobé nezaměstnanosti.

Vysvětlením nalezené korelace si nejsme jistí. Je ale patrné, že vyšší míra vlastnictví nemovitostí vede k menší mobilitě pracovní síly, delší době strávené cestou do práce a menší míře vzniku nových firem. Podle našeho názoru tak trh s nemovitostmi působí významně i na trh práce. Tento závěr by nepřekvapil Miltona Friedmana. Ten ve svých úvahách o přirozené míře nezaměstnanosti kladl velký důraz na mobilitu pracovní síly. Během minulého století došlo obecně k velkému růstu míry vlastnictví nemovitostí. Daňové úlevy zničily velkou část trhu s nájemním bydlením. Pokud je naše úvaha správná, jde o znepokojivý vývoj.

Uvedené je výtahem z „High home ownership as a driver of high unemployment!¨“, autorem je Andrew J Oswald.

(Zdroj: VOX)


Váš názor
  • bla bla
    21.06.2013 11:14

    zmrdky kapitalistické jsou nenažrané a snížují náklady propouštěním aby měly větší zisky a ostatní pak nutí pracovat za mrzký peníz daleko delší prac. dobu ,takže je to jen o chamtivosti nemorálnosti a úpadku zmrdek kapitalistických ,nikdo z těch sviní by tak nepracoval ,ale i na ně dojde na zmrdky,už se to blíží a odveta bude krutá ty zmrdky pocítí na svoji kůži co to je nenávist
    xxxx
  • Je to akademický pohled
    21.06.2013 9:27

    Správná poznámka určitě je, že mobilita pracovníků souvisí s nájemním bydlením. Nájemní bydlení je podle mého názoru ale klíčová věc v ekonomice i z dalších pohledů: je to podstatné pro perspektivu střední vrstvy, protože dává smysl ukládat úspory do druhé nemovitosti, která se nájmem stává aktivem. Na to se nabalují další věci - financování, služby atd. Bohužel hlavní problém pro nájem u nás není, že lidi vlastní nemovitosti, ale že české právo nezvládá předvídatelně řešit tak základní věc, jako je rezidenční nájem. Přehnaná regulace vede nakonec k tomu, že na trhu se pracuje prakticky jen s krátkodobými ročními nájmy, cokoliv delšího je v českém právním prostředí hazard. Primitivní trh škodí přitom všem.
    Maigret
    • Re: Je to akademický pohled
      21.06.2013 20:25

      Nájemní bydlení má velkou spoustu nevýhod. Nedivím se, že lidi chtějí vlastní. Prakticky nic nesmíte, na vše potřebujete souhlas, zvířata ne, nově už i děti ne, trvalé bydliště ne. Další problém,je, že je to dost drahá sranda. Při současných platech vydáte prakticky jeden plat jen za nájem a služby. Mobilita pracovní síly navíc ničí vztah lidí k místu, kde žijí a proto je jim ukradené, co se děje v jejich okolí. Pocitově prostě nemají pocit domova, spíše se to blíží k pocitu lepší ubytovny.
      Naith
Aktuální komentáře
17.05.2024
22:00S&P 500 si připsal již čtvrtý týdenní zisk v řadě  
17:45Americká ekonomika podle jednoduchého indexu celkového blahobytu
17:27Filla, Zrzavý či Toyen. V galerii KODL probíhá předaukční výstava a blíží se tradiční aukce 26. května na Žofíně
17:13TRHY: GameStop vypadá jako GameOver, zatímco zlato se vrací nad 2400 dolarů  
16:17Odbory Royal Mail hrozí stávkou, pokud Křetínský nesplní jejich požadavky
15:43CNBC: Žhavá rally drahých kovů může pokračovat, cíl pro zlato až u 2600 dolarů
14:04Ramsey: Tesla má u autonomního řízení specifickou strategii, nabíjecí stanice jsou jedním z nejhodnotnějších aktiv
12:50Primoco UAV SE: Oznámení o odvolání konání valné hromady
12:45Primoco UAV SE: Pozvánka na valnou hromadu
12:24Perly týdne: Spekulace na akciích jako sociální rebelie?
12:07Skupině Photon Energy klesly v prvním čtvrtletí tržby, provozní zisk jí stoupl
11:46Jak ozdravit největší realitní trh na světě? Na peníze od vlády finanční trhy slyší
11:20Eurostat: Míra inflace v EU v dubnu zůstala na 2,6 procentech, v ČR se zvýšila
11:09FRESH s Janem Burešem a Dominikem Rusinkem: Hledání nové letové hladiny aneb kde ČNB ‚zaparkuje‘ úrokové sazby?  
9:49Čína oznámila rozsáhlá opatření na oživení realitního trhu
9:01Rozbřesk: Červnový pokles sazeb ECB potvrzen
8:44Colt CZ dokončil akvizici Sellier & Bellot, čínská ekonomika prochází nevyrovnaným oživením a futures jsou v červeném  
8:15UNIMEX GROUP, uzavřený investiční fond, a. s.: Oznámení o uložení projektu fúze sloučení do sbírky listin
8:10Skupina Colt CZ dokončila akvizici českého výrobce munice Sellier & Bellot
6:41Yardeni: Býčí trend by měl i přes korekci pokračovat, zisky míří k novým rekordům

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
Nebyla nalezena žádná data