Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Fitch: Banky v Maďarsku čeká třetí rok ztrát a nová daň. Prezident bojuje s Orbánem o spořitelny

Fitch: Banky v Maďarsku čeká třetí rok ztrát a nová daň. Prezident bojuje s Orbánem o spořitelny

03.07.2013 15:55
Autor: Josef Němeček, Patria Finance

Bankovní sektor v Maďarsku bude letos třetím rokem ve ztrátě a to před započtením vlivu dodatečné transakční daně, která sebere bankám další čtvrtinu výsledku před zdaněním, varovala ratingová agentura Fitch. Krok zasahuje i rakouskou bankovní skupinu Erste, jejíž akcie dnes ztrácejí až kolem 5 % pod tlakem zvyšování kapitálu emisí nových akcií. Prezident Ader nadto vrátil do maďarského parlamentu spěšně přijatý zákon, který posiluje kontrolu státu nad spořitelnami a otevírá cestu možnému znárodnění. Se spořitelnami nebyl konzultován a ty jej o zásah prosily. Evropský parlament dnes přijal zprávu, kritizující ústavní podmínky a základní svobody v zemi.

Další sporná opatření v podobě jednorázové transakční daně (FTT) v roce 2013 mohou vést ke snížení podpory místních poboček ze strany zahraničních mateřských bank a dopadnout na rating, uvedla Fitch. „Vysoké úvěrové riziko, slabá ekonomika a bolestné zdanění bank velmi pravděpodobně povedou ke třetímu ztrátovému roku pro bankovní odvětví v zemi a to před započtením nové transakční daně,“ míní Fitch. Její dopad přitom spočetla na 75 miliard forintu či v přepočtu 250 milionů eur, což je zhruba čtvrtina ročního výsledku bank před zdaněním. Fitch novou transakční daň spočetla na 208 % plateb, které banky již letos odvedly mezi lednem a dubnem. „Daň dopadne do vykázání jednorázových ztrát ve výsledcích bank a srazí ochotu mateřských skupin banky na maďarském trhu dál podporovat,“ vyslovila obavu Fitch.

Fitch upozorňuje, že jde o další porušení dohod s bankami a postoje vlády vůči jejich zdanění. Maďarská vláda oznámila v červnu plán zvýšit transakční daň, už nyní nejvyšší v Evropě, na 0,6 % u hotovostních a 0,3 % u bezhotovostních transferů z dosavadních 0,3 % a 0,2 % - tedy o 100 % a o 50 %. U telekomunikační daně dojde na zvýšení na 3 forinty z dosavadních dvou – tedy o 50 % - za jednu minutu či jednu SMS. Vláda dále zvýší těžební poplatky, které se týkají zejména ropného a plynárenského koncernu MOL, na 16 % ze stávajících 12 % - tedy o třetinu. Nová daň, uvalená na banky, stojí přitom vedle zvláštní bankovní daně, kterou platí banky od roku 2010, v rozsahu zhruba 120 miliard forintů, 400 milionů eur. Úřady slibovaly tuto zvláštní bankovní daň v letošním roce snížit na polovinu a v příštím roce zrušit zcela, nové ustanovení z ní ale učinilo daň trvalou.

Aby rostoucího napětí v maďarském finančním sektoru nebylo málo, maďarský prezident Janos Ader vrátil do parlamentu ve zrychlené schvalovací proceduře přijatý zákon o spořitelnách k „přehodnocení“. Text zákona musí dle prezidenta být „preciznější, aby jasně vyhověl standardům a byla zajištěna jeho právní bezpečnost“ – jinými slovy opět náraz na ústavu i evropskou legislativu. Zákon by umožnil vyšší ingerenci státu do sektoru spořitelen, „reformu sektoru“, včetně rozhodování o kapitálu, spojování či až zestátnění spořitelen. O zásah a nepodepsání zákona prezidenta Adera žádala asociace spořitelen s tím, že s odvětvím vůbec nebyl projednán.

Nelze pozapomenout na dřívější slova maďarského premiéra Orbána, že chce nadpoloviční většinu maďarského bankovního sektoru v domácích rukou. Státní rozvojová banka MFB loni převzala 38,5% podíl v Takarekbank, která obsluhuje 105 spořitelen v zemi. Její šéf toto úterý odstoupil. Vláda oznámila, že na „propojení aktivit spořitelen“ vynaloží 100 miliard forintů a chce od nich vyšší úvěrování ekonomiky. Sektor spořitelen tvoří sice „pouze“ 5 % maďarského bankovního sektoru, v zemi působí ale skrze 1600 poboček včetně oblastí, kde klasické banky nejsou.

Evropský parlament dnes přijal takzvanou Tavaresovu zprávu, která kritizuje Maďarsko a osobně Orbána za soustřeďování moci do svých rukou a nahlodávání právního a ústavního pořádku, poměrem 370 ku 249 hlasům při 82 absencích. Zpráva tlačí na Maďarsko, aby co nejrychleji uvedlo do pořádku sporné zákony, u kterých EU kritizovala jejich střet s ústavností, tak s evropskou legislativou. Orbán, kterého v příštím roce čekají nové parlamentní volby, od svého nástupu v roce 2010 využil dvoutřetinové ústavní většiny ke změně ústavy v zemi přes odpor opozice, vytlačení šéfa ústavního soudu, omezení svobody médií a k dalším kontroverzním krokům. Setkal se s kritikou EU, Spojených států či Spojených národů. „Maďarsko nebude poslouchat poučky zvenčí o tom, co smí a nesmí dělat,“ reagoval Orbán na výtky již loni v říjnu. V červnu země nabídla určité ústupky ve znění ústavy.

Ke ztrátám obrátil maďarský forint, který byl ve druhém čtvrtletí roku jedinou významnější měnou posilující proti euru (o 3,1 %, k dolaru o 4,6 %). Citigroup, která byla v posledních čtyřech kvartálech nejpřesnějším odhadcem kurzu HUF/EUR, očekává 5% oslabení forintu proti euru do září. Podle Citi byl forint doposud podporován sázkou na vystoupení ekonomiky z recese v letošním roce a přebytky běžného účtu. Dál ale analytici očekávají jeho vysokou volatilitu.

Ačkoli maďarská ekonomika znovu roste a inflace je nejnižší za 39 let, guvernér a exministr financí Matolcsy říká, že cyklus uvolňování měnové politiky není u svého konce. Centrální banka provází pozvolné pravidelné uvolňování sazeb o 25 bps, což vtěsnává také do očekávání trhů. Podle Deutsche Bank může základní sazba jít až na 3,5 procenta.

(Zdroj: MTI, AFP, Bloomberg, Reuters, Citi)


Čtěte více:

Maďarsko oslavuje
31.05.2013 12:55
Maďaři dostali tento měsíc do schránek letáky, kde se mohli dočíst, že...
Maďarsko opět uvalí vyšší daně na banky i telekomunikace. Je to návykové…
18.06.2013 18:12
Maďarská vláda před parlamentními volbami v příštím roce řeší, jak zap...
Rakousko straší nálepka vratkých bank. Erste a další nechtějí řešit pád Hypo Alpe Adria
19.06.2013 10:02
V Rakousku stoupá napětí kolem způsobu řešení padlé banky Hypo Alpe Ad...
Erste (-8 %) navýší akciový kapitál o 660 mil. eur a splatí účast státu i investorů. Čeká provozní pokles (+komentář)
24.06.2013 8:54
Bankovní skupina Erste oznámila, že ve třetím čtvrtletí roku 2013 navý...
Erste (-4 %) zahájila navýšení kapitálu. Akcie nabídne stávajícím investorům po 18,75 eur
02.07.2013 8:26
Skupina Erste v pondělí zahájila navýšení kapitálu skrze emisi akcií v...

Váš názor
Na tomto místě můžete zahájit diskusi. Zatím nebyl zadán žádný názor. Do diskuse mohou přispívat pouze přihlášení uživatelé (Přihlásit). Pokud nemáte účet, na který byste se mohli přihlásit, registrujte se zde.
Aktuální komentáře
23.04.2024
22:02Wall Street má za sebou druhou rally v řadě; je to již definitivní návrat k růstu?  
17:56Akciová korekce, prudký obrat finančních podmínek a dopad akciového trhu na celou ekonomiku
17:36Vrací se důvěra ve výsledky? Techy vedou Wall Street vzhůru  
16:43Korekce na amerických akciích ještě neskončila, varují stratégové
14:19WEBINÁŘ za okamžik: Jak na DIP? A na čem čeští investoři letos nejvíce vydělali? 23. dubna od 16:00
14:07Moneta vyplatí z loňského zisku dividendy 4,6 miliardy, tedy devět korun na akcii
13:52Komentář analytika: Slabší prodeje Pepsico v Severní Americe byly kompenzovány silným růstem na mezinárodních trzích  
13:43Sázky na akcie staré ekonomiky pomohly fondu překonat benchmark
13:38MONETA Money Bank, a.s.: Uveřejnění informace z valné hromady 23. 4. 2024
12:36Prodej iPhonů v Číně v prvním čtvrtletí klesl nejvíce od roku 2020
11:28Česká národní banka příští týden podle Michla možná ještě sníží úrokové sazby
11:13České firmy by většinou uvítaly zavedení eura, ukázal průzkum Deloitte
10:55Světové ceny potravin by letos podle ekonomů z Oxford Economics měly klesnout
10:49Koruna nehledí na podpůrné komentáře, zatímco akcie ve světě se dál zvedají  
10:35Robustní ceny elektromobilů od Renaultu a nižší náklady kompenzují pomalejší poptávku na trhu
9:06Rozbřesk: Česko v pasti NIMBYsmu. Holub z ČNB preferuje snížení sazeb o 50bps
8:50ČNB nemusí se snižováním sazeb spěchat, v USA údajně hrozí prohloubení výprodejů a futures jsou zelené  
6:38FX Strategie: Fed zpomalí tempo kvantitativního utahování, a to přibrzdí dolar v krasojízdě. Přijde smršť důležitých makro-dat  
22.04.2024
17:32Téměř rekordní relativní nezájem o dluhopisy, akcie tančí na hudbu budoucnosti
16:48Techy se zvedají, ale Wall Street se nedaří nahrazovat páteční ztráty  

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
ČasUdálost
10:00DE - Index podnikatelského klimatu Ifo
14:30USA - Objednávky zboží dlouh. spotřeby, m/m