Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Šéf OKD: Byznys je o vytrvalosti a cykličnosti, tak vytrvejme

Šéf OKD: Byznys je o vytrvalosti a cykličnosti, tak vytrvejme

04.07.2013 13:14, aktualizováno: 4.7. 14:28

Aktualizováno

Skupina NWR stojí před velkou výzvou, k jejímuž překonání již nebude stačit nalezení jednorázových škrtů, ale je nutné znova rozmyslet celou strukturu podnikání, uvedl dnes otevřeně šéf těžební OKD Ján Fabián. Propad evropské ekonomiky do recese, slabší poptávka klíčových odběratelů i dovoz levného zámořského uhlí dělají tuto krizi horší, než byla ta, kterou si firma musela projít před čtyřmi lety. Ředitel OKD přesto nepropadá skepsi a s ohledem na cykličnost těžebního sektoru věří v růstový obrat.

„Evropské hospodářství prochází složitým obdobím. Národní vlády šetří. V obavě před reakcí trhů nad zvyšujícím se veřejným dluhem omezují výdaje a zastavují investice,“ popisuje jeden ze zárodků současných problémů těžebních firem šéf OKD Ján Fabián v úvodníku k dnes vydanému dalšímu čísle časopisu NWR s názvem Open Mine. Důsledkem úsporných kroků politiků je podle něho pokles průmyslové výroby, nárůst nezaměstnanosti a nižší poptávka po službách a zboží, což doléhá na většinu černouhelných společností, včetně NWR.

Nižší poptávka klíčových odvětví pro odbyt uhlí, jako jsou hutnictví, energetika, stavebnictví, strojírenství nebo automobilový průmysl navíc stlačila ceny uhlí i koksu na dlouhodobá minima. Zde ale výčet negativních faktorů nekončí. „Situaci těžařů v Evropě komplikuje i dovoz levného uhlí ze zámoří a podpora obnovitelných zdrojů energie,“ vypočítává Fabián.

Těžební společnost OKD již minulý týden oznámila, že propustí 250 techniků a administrativních pracovníků. Počet kontraktorů, tedy pracovníků dodavatelských firem, kteří se přímo podílejí na těžbě uhlí, klesne do září zhruba o třetinu na 2700. OKD touto cestou vyplňuje v květnu oznámenou novou strategii mateřské společnosti NWR reagující na nepříznivé ekonomické prostředí.

Fabián dnes k těmto opatřením řek, že je považuje za nezbytná a dodal:„Zavírat oči před těžkostmi není typické pro havíře, koksaře, elektrikáře ani báňského záchranáře. A proto to neuděláme ani teď a nastavíme náš byznys tak, abychom se mohli za pár let podívat zpátky a říct si: v těžkých situacích se pozná síla - a my jsme ji ukázali!“

Jen škrtat nestačí

Škrty ale podle šéfa OKD rozhodně nejsou ultimátím řešením problémů NWR. „Současná krize vykazuje zcela jiné parametry než ta předchozí v roce 2009, s kterou se bylo možné vypořádat jednorázovými úspornými opatřeními. Současný propad je hlubší,“ upozorňuje Ján Fabián.

Vážnost situace potvrzuje i měsíc starý výhled asociace Eurofer sdružující evropské oceláře, který počítá pro letošní rok s poklesem poptávky po evropské oceli o 3 procenta. Gordon Moffat, generální ředitel sdružení Eurofer, navíc v červnovém rozhovoru pro Wall Street Journal upozornil na pokračující významný převis nabídky. Ve vzduchu se podle něho vznáší nutnost zavřít v Evropě produkční kapacity o celkovém objemu produkce asi 20 milionů tun oceli ročně. Budoucí návrat produkce na předkrizovou úroveň šéf sdružení evropských ocelářů označil za nepravděpodobný.

„Přijmeme adekvátní opatření, která dále zefektivní důlní provozy, přizpůsobí jejich výkonnost současné nejisté situaci na trhu a zajistí stabilitu NWR do dalšího období,“ slibuje Ján Fabián v dnešním prohlášení. Důležité je podle něho mít v současnosti na paměti především to, kam se musí společnost vydat, aby odolala tržním silám a následně mohla plánovat další rozvoj.

Podle šéfa OKD je nyní třeba detailně analyzovat celou strukturu podnikání společnosti. Naráží tak nejspíš na květnové oznámení mateřské společnosti NWR, že plánuje prodej koksovny OKK a do konce roku chce provést zátěžové testy s cílem identifikovat jednotlivé doly, nebo sekce jednotlivých dolů, které by mohly být zastaveny nebo divestovány. Včera společnost dodala, že již vede dialog s potenciálními kupci a sbírá nabídky i pro důl Paskov. Konkurenční polský těžař JSW (66 PLN, -3,82%) již dříve prozradil, že jej NWR oslovilo také s žádostí o nabídku na odkup polského rozvojového projektu Debiensko.

Ján Fabián i přes 80% propad cen akcií NWR v prvním pololetí letošního roku a ostré škrty ale věří v lepší zítřky. „Náš byznys je v první řadě o vytrvalosti a cykličnosti, tak vytrvejme. Kyvadlo cen se určitě časem navrátí do příznivějších poloh,“ uvedl dnes šéf OKD.

 

(Zdroj: OKD, NWR, Bloomberg, PAP)


Čtěte více:

Finanční ředitel NWR na Patria.cz: V těžkém období je důležité neztratit vizi. Snížíme produkci, emisi nových akcií nechystáme
17.05.2013 18:44
„Věříme tomu, že situace na trhu s koksovatelným uhlím se nakonec obrá...
Oceli se v Evropě dařit nezačne ještě aspoň rok, varuje Moody’s. Významní odběratelé uhlí nevěří v návrat předkrizového boomu
10.06.2013 16:55
Evropští oceláři, kteří platí za největší odběratele koksovatelného uh...
NWR (-15 %) čeká propad o 30 %, shoduje se Deutsche Bank a JPMorgan. Ostré škrty nemusejí na pád uhlí stačit
26.06.2013 11:52
Ani představené radikální úspory a naznačené prodeje dolů nemusí po pr...
Šéf OKD: Úspory nákladů a růst efektivity jsou jedinou šancí na přežití (+komentář Patrie)
28.06.2013 16:01
Těžební společnost OKD, jejímž vlastníkem je skupina New World Resourc...
NWR nám dalo nabídku na odkup provozů. Patří mezi ně Paskov i Debiensko, přiznává JSW (+komentář)
01.07.2013 17:41
Generální ředitel polského konkurenta NWR, Jaroslaw Zagorowski ze spol...
NWR (až +10 %) mírní vášně: Nabídky od kupců sbíráme, ale rozhodnuto není
03.07.2013 8:52
Pondělní zmínka těžaře JSW o obdržených nabídkách na odkup provozů od ...

Váš názor
  • Oprava
    04.07.2013 15:59

    Eric Best je OK, ale "Parlamentní listy" opravdu NELZE ani náhodou řadit mezi seriózní zdroje. Ohledně té megadivi před IPO, tam si pravděpodobně pletou výtěžek z IPO s dividendou (většina akcií co šla do IPO byly původní akcie které Bakala a spol. prodával, jen menší část byla nově emitovaná). Ohledně zadlužení: z velké části vzniklo až později a šlo na modernizaci těžby, aby byly těžitelné i hůře dostupné sloje (dnes při současné ceně uhlí se už tyto investice jako výhodné nejeví - zvýšily náklady na vytěženou tunu, ale to víme dnes). Ohledně bytů OKD: ty nebyly z NWR nijak dodatečně vyvedeny protože už IPO NWR se jich netýkalo, do IPO vůbec nešel realitní byznys jen zásoby v dolech, těžba a koksovny. Samo kdyby investoři 2008 věděli že 20012-13 se cena koks.uhlí sesype tam kde je, nešli by do toho, ale věděl to kdo? Tenkrát to byla úplně jiná situace a jiný byznys, proto taky poptávka mnohonásobně převýšila nabídku a cena vylezla až na horní mez 425 Kč (což bylo zřejmě i na tehdejší dobrou situaci poněkud moc).
    karel304
  •  
    04.07.2013 14:09

    http://www.parlamentnilisty.cz/zpravy/ekonomika/Americky-novinar-Best-Prectete-si-co-provedl-Zdenek-Bakala-277921
    Homo
    •  
      04.07.2013 14:39

      To ještě nemluvíme o bytech, které rovněž vyvedl. Lidé, co tzv. optimalizují kapitálovou strukturu= přeloženo vyvádějí CASH z podniku a podnik zadlužují jsou u mne jenom zloději a amatéři nejhrubšího zrna! Jim ani nový obchodní model nemůže fungovat.
      CIGOS
    •  
      04.07.2013 14:32

      krásný článek.má investice do nwr je jako druhý pilíř,tz ouplně v p............
      fojtin
    •  
      04.07.2013 14:14

      Mr.Fabián je v tom nevinně hasí, co může a iluzi naděje za plat který pobírá musí dokonale vytvářet.Btw.Pan Jelínek vás všechny již loni dostatečně varoval, co bude následovat.
      AMN
      •  
        04.07.2013 15:20

        No myslím, že by to zpravilo pár Švýcarských vyšetřovatelů a soudců. a nepomohli by jim ani účelové zákony
        Homo
Aktuální komentáře
28.03.2024
13:29Invesco: Významný týden pro měnovou politiku je pro trhy dobrým znamením
12:22Než otevře Wall Street: Snowflake, MillerKnoll, Sprinklr  
11:20Podle guvernéra Fedu by se po posledních datech o ekonomice měla snížení sazeb odložit nebo zredukovat
11:02Investoři se připravují na konec kvartálu, Fed nechce spěchat se snižováním  
9:42Jan Bureš: HDP revidován vzhůru, reálné příjmy domácností rostou a s nimi i útraty
9:31Přehled (ne)obchodování na trzích přes Velikonoce 2024
8:55Se snižováním sazeb v USA není kam spěchat, opakuje guvernér Fedu Waller. Futures jsou zelené  
8:52Putin: Rusko nezaútočí na Pobaltí, Polsko či Česko. Jde jen o strašení lidí
8:45Rozbřesk: HDP potvrdí pozitivní obrat v útratách domácností
6:03Britské akcie jsou nyní (historicky) mimořádně levné a Evropa už obchoduje s výrazným diskontem i vůči Japonsku
27.03.2024
21:19Americké indexy posilovaly díky silnému závěru  
18:26Jen kousek od intervence? Akcie a dluhopisy dnes lehce v zeleném  
17:50Pavol Mokoš: Je čas svézt se na vlně růstu, ne chytat dno. A technické cíle pro pražské banky
15:43BlackRock: Dlouhodobě nebude pokračovat scénář vyšší inflace a sazeb. Postará se o to umělá inteligence a další technologie
15:00ČEZ, a.s.: Zvolen nový místopředseda dozorčí rady ČEZ
13:01FX Výhled: Dolar se připravuje na návrat vyšších sazeb po delší dobu  
11:21Evropa drží pozice po překvapivém americkém poklesu. Spekulace o intervenci na jenu sílí  
11:15BlackRock: Švýcarský monetární signál a další vývoj inflace
10:44Německé hospodářství churaví, shoduje se pět předních ekonomických institutů
9:55Allwyn Financing Czech Republic 2 a.s.: Předběžné neauditované finanční výsledky za rok 2023

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
ČasUdálost
Varta AG (12/23 Q4, Bef-mkt)
9:00CZ - HDP, q/q
12:00Walgreens Boots Alliance Inc (02/24 Q2)
13:30USA - HDP, q/q a
13:30USA - Nové žádosti o dávky v nezam.
14:45USA - Index aktivity ISM Chicago
15:00USA - Index spotř. důvěry Mich. university