Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Solární válka: jak EU kapitulovala před Čínou

Solární válka: jak EU kapitulovala před Čínou

02.08.2013 12:01
Autor: Václav Trejbal, Patria Online

„Tahle dohoda znamená ústup EU. Celé odvětví bylo ztraceno kvůli čínským dotačním metodám. O to tu hlavně jde,“ tvrdí top manažer nejmenované americké korporace o „smírném řešení“ sporu mezi EU a Čínou ohledně obchodu se solárními panely. „Pravidla hry jsou stále více nastavována skrz jednostranné akce, brutální sílu, věci, které máte spojené s 19. stoletím,“ dodává manažer, jehož společnost v solárním byznysu Číňanům konkuruje.

Evropská unie se v posledních letech snažila vůči Číně v obchodních sporech vystupovat tvrdě. Bruselští úředníci pod vedením komisaře Karla De Guchta prosazovali řadu opatření, která měla potrestat Peking za jeho verzi státního kapitalismu, považovanou v EU za neférovou vůči čínským partnerům. Kauza solárních panelů, která hrozila přerůst v plnohodnotnou obchodní válku obřích proporcí, vyjevila velké slabiny v unijní strategii. Evropská komise, která ve vnějších obchodních vztazích zastupuje členské státy, nakonec po velkém tlaku z evropských metropolí musela ustoupit ze záměru uvalit na čínský solární import vysoká antidumpingová cla.

Základní potíž, s níž se De Gucht a jeho aparát museli vypořádat, je nechuť mnoha členských států pustit se do ostré pře s čínským molochem. Německo, největší ekonomika EU, rádo sklízí ovoce těsných vztahů s Pekingem. Za posledních několik let se německý vývoz do Číny ztrojnásobil a převyšuje kombinovaný export Velké Británie a Francie. Dobré postavení svých vývozců Berlín kvůli několika výrobcům solárních panelů (i když jsou z Německa) riskovat nehodlá.

Experti na mezinárodní obchod připouští, že Evropská komise byla ve velmi těžkém postavení. De Gucht se pokoušel přesvědčit čínskou vládu, aby omezila podporu, kterou formou levných půjček či vývozních subvencí poskytuje celé škále průmyslových sektorů včetně fotovoltaiky. Jako odvetu a zastrašující prostředek navrhl uvalení vysokých cel a také systém reciprocity ve veřejných zakázkách. Pokud se o ně v dané zemi evropské firmy nemohou ucházet, neměla by ani EU pouštět konkurenci z této země ke svým soutěžím. Oba návrhy narazily na odpor některých členských států.

Solární spor také dokládá, jak mrštně umí Peking manévrovat mezi Berlínem a Bruselem či Bruselem a Paříží. Když v reakci na oznámení o chystaném uvalení cel na panely Čína pohrozila vyšetřováním praktik evropských vinařů, hysterická reakce Francie na sebe nechala čekat jen pár hodin. Prezident Hollande dokonce požadoval svolání mimořádného „vinného summitu“.

Nový čínský premiér Li Ke-čhiang se na své první návštěvě EU v květnu zastavil pouze v Berlíně. Setkání s německými představiteli se odehrálo v kritickém momentu solární kauzy. Den poté, co Li dorazil do Berlína, měly členské státy sdělit komisi svůj postoj k uvalení antidumpingových cel ve výši až 68 %. Aby si zajistili patřičnou pozornost, ohlásili Číňané zvýšení cel na polysilikon, látku potřebnou k výrobě solárních panelů, kterou do Číny dodává německý průmyslový gigant Wacker. Navrch přihodili hrozbu vyšetřování výrobců luxusních aut – opět skvělý tah, namířený hlavně proti Daimleru, BMW a Volkswagenu, pro něž je Čína nejslibnějším odbytištěm.

Podle informací deníku Wall Street Journal v Bruselu nejdřív dostali signály německé neúčasti v hlasování, což by komisi dalo prostor a silnou pozici pro tvrdá jednání s Čínou. Jenže po setkání čínského premiéra s německou kancléřkou Angelou Merkelovou a ministry jejího kabinetu se pozice Berlína změnila na negativní. To byl podle bruselských úředníků zásadní moment, kdy komise ztratila půdu pod nohama.

Alan Wolff, který dřív zastupoval Spojené státy ve WTO, tvrdí, že určitému dilematu čelila i komise. Mohla totiž čínskou dominanci v solárním byznysu přijmout jako nezbytnou daň za posun EU směrem k obnovitelným zdrojům a nechat Peking dotovat evropský fotovoltaický boom. Vysoké clo na panely naopak cenu alternativního zdroje energie zvyšuje.

Riziko takového přístupu spočívá v tom, že v momentě, kdy Čína sektor ovládne a vytlačí ostatní hráče, získá monopolní sílu a bude si moci diktovat cenu. „Když jim to projde u panelů, proč ne u oceli? Proč ne telekomunikační vybavení nebo polovodiče? Tohle je nebezpečný precedens,“ tvrdí Wolff.

(Zdroje: WSJ, FT, Bloomberg)


Váš názor
  • měli by mlčet
    02.08.2013 15:18

    ty bruselské buzny. Sami napáchali v ekonomice EU bilionové škody díky zhovadilým dotacím na kde co. Ale když někdo jiný dotuje vlastní export, najednou jim to vadí. A co půl miliardy lidí v EU, těm smrtící dotace bruselských hovad vadit nemá?
    Jesse
  • Solární panely = irelevantní
    02.08.2013 15:10

    Když vynalezli penicilín, stalo se skákání přes oheň divošských šamanů irelevantní ? Jistěže. Poté co již stovky velkých firem ví, že LENR je funkční reálná věc, tak i solární byznys je irelevantní. Jednou se o tom možná dočtete i v mainstreamu.
    Detective
  • Precedenty
    02.08.2013 13:24

    jsou vždy nebezpečné. Snadno je ovládnou lobbující skupiny.
    KONTO
  • kapitulace EU
    02.08.2013 13:19

    To je ale novinka. Je přeci dávno jasné , že EU již kapitulovala ve všech oblastech . Díky EU se tisknou peníze a podporují se neproduktivní ekonomiky , dotují se zbytné investice , které nikdo nepotřebuje, chrání se nemakačenkové a gauneři , vytvářejí se nové a nové úřady , podporují se buz.y a les.y a romové , zvyšováním daní a administrativními opatřeními se otravuje život těm, kteří ještě mají odvahu a chuť pracovat a platit daně. Už aby ti pracovití a skromní asiati tu slavnou EUROPU ovládanou bruselskými byrokraty a nemakačenky typu našeho pana Ransdorfa a jemu podobnými ,koupily . Čím dřív tím lépe . Ani bruselští kapříci si asi vodu nevypustí a nemá jim to kdo nařídit. Leda že by nějaký europský PINOČET . Snad to nebude zapotřebí, co myslíte ???
    karelIV
    • Re: kapitulace EU
      02.08.2013 15:16

      Lépe bych to v takové stručnosti nenapsal. Inu, ale evropský Pinochet by se hodil. Mám pocit, že je to už poslední možnost, jak ty bruselské lemry zlikvidovat.
      Jesse
    • Re: kapitulace EU
      02.08.2013 13:47

      presne tak, karle, pudes s wolffem makat do tovarny za par yuanu. co evropani s amiky zaseli, to si taky sklidi a sezerou :)
      Azb
Aktuální komentáře
27.04.2024
8:31Víkendář: Podle Morgan Stanley je ekonomika stále v pozdní fázi cyklu s odpovídajícími důsledky pro akciový trh
26.04.2024
22:02Zámořské akciové indexy uzavřely týden růstem  
17:29Pokles inflace k 2 % je jen částí investičního příběhu následujících let
16:51UNICAPITAL Invest VI a.s.: Oznámení o první výplatě úrokového výnosu
16:45UNICAPITAL Invest VI a.s.: Oznámení o třetí výplatě úrokového výnosu
16:34Výsledky zajistily zelený závěr týdne  
15:39Rattner: Vlna prvního nadšení z elektromobilů opadá
14:34Braňo Soták: Výsledkům Alphabet v podstatě není co vytknout, dominantní stále ještě vyhledávání  
13:58Výsledky Microsoft: Vysoké kapitálové výdaje do AI začínají sklízet ovoce  
12:34Savarin p.l.c.: Výroční zpráva za rok 2023
12:15Perly týdne: Různé názory na cesty ke svobodě a slabá místa Tesly
11:01Trhy: Techy zabraly, BoJ je opatrná a výnosy před inflačními čísly klesají  
10:41Jakub Blaha:Výsledky těžaře zlata Newmont a update k našemu investičnímu tipu  
10:32TOMA, a.s.: Konsolidovaná výroční finanční zpráva TOMA za rok 2023
10:09Allwyn Financing Czech Republic 2 a.s.: Zveřejnění regulatorní informace Allwyn Financing Czech Republic 2 a.s.
10:01Allwyn Financing Czech Republic 2 a.s.: Zveřejnění regulatorní informace Allwyn Financing Czech Republic 2 a.s.
9:07Rozbřesk: Mohou vyšší sazby Fedu vést k rychlejšímu snižování sazeb v eurozóně?
8:56Vřele přijatá čísla tech gigantů pomáhají Evropě do zeleného, Moneta poprvé bez nároku na dividendu  
8:30Microsoft zvýšil čtvrtletní zisk o pětinu, tržby překonaly očekávání
8:28Majitel Googlu výrazně zvýšil čtvrtletní zisk, poprvé vyplatí dividendu

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
Nebyla nalezena žádná data