Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Připravte se na obrat u dolaru

Připravte se na obrat u dolaru

09.08.2013 16:20
Autor: Pavol Mokoš, Patria Finance

Po nedávném propadu amerického dolaru se na trzích množí otázky, co to vlastně způsobilo. Dolar byl totiž po většinu roku celkem dobře čitelný a pomalu následoval v růstu trhy s tím, jak jsme se dozvídali lepší čísla z americké ekonomiky. Téměř do konce května posilovala americká měna spolu s akciovými trhy, aby pak v závěru května začala s trhy oslabovat. Tuto korelaci zastavil až Fed, který 19. června na svém zasedání uvedl, že při pokračujícím trendu zlepšování americké ekonomiky dojde v závěru roku k postupnému snižování objemu nákupu aktiv, tzv. QE3. Zatímco trhy na tuto zprávu reagovaly negativně, dolar logicky posiloval. Akcie se však na přelomu června a července z této zprávy oklepaly, rychle dohnaly zisky dolaru a zhruba do poloviny července rostly ruku v ruce s dolarem. Až do této chvíle byl vývoj u dolaru celkem dobře odůvodnitelný, avšak od této chvíle dochází k celkem významnému oslabování dolaru při pokračujícím růstu trhů. Je tento vývoj začátkem delšího oslabování dolaru, nebo se jedná jen o přechodnou záležitost, a příležitost k výhodnému nákup dolaru? 

Vývoj dolarového indexu
USD_001
 
Podívejme se nejdřív, proč k tomuto odloučení akcií a dolaru došlo. Asi tušíte, že v tom opět bude zásah centrální banky, které v poslední době často pokřivují běžné chování investorů. Zdá se, že Bernankemu se podařil husarský kousek, když během třech týdnů vysvětlování, kdy vlastně přijde to nevyhnutelné utahování měnové politiky, přesvědčil investory o tom, že omezování nákupu aktiv bude na pořadu dne pouze při dalším zlepšení americké ekonomiky a rozhodně tím nezapočne proces zvyšování úrokových sazeb, které by měly zůstat na rekordně nízké úrovni minimálně po celý příští rok. Zatímco příslib další podpory ekonomice podpořil akcie, vyhlídky na pokračování období s nízkými sazbami poškodily dolar. Vidinu rychle rostoucích sazeb nalomil i vývoj na americkém dluhopisovém trhu, kde se výnosy od druhé poloviny července výrazně stabilizovaly. Mezi 19. červnem a 8. červencem vzrostl výnos u amerického vládního desetiletého dluhopisu na z 2,16 % na 2,75 %. Od té doby však růst zastavil a osciluje kolem 2,6 %, kde se nachází i nyní. 

Vývoj kurzu CZK/USD
USD_002


Americkému dolaru nepomohla ani data z trhu práce za červenec, která byla zveřejněna minulý pátek. Tvorba pracovních míst totiž zaostala za očekáváním a snížila sázky na rychlé snižování měnového stimulu. Vůči britské libře, české koruně a euru ztratil dolar proti červencovým maximům již přibližně 4,5 %, vůči japonskému bezmála 5 % a vůči švýcarskému franku odepsal dokonce 5,6 %. Dolarový index (DXY), který měří sílu dolaru vůči šesti klíčovým světovým měnám, ztrácí na červencová maxima přibližně 4,3 %. Popravdě řečeno, domnívám se, že u dolaru se toho moc v posledních týdnech nezměnilo a zrychlující růst americké ekonomiky a blížící se snižování objemu nákupů aktiv by nakonec mělo vést k silnějšímu dolaru. Současnou slabost dolaru bych zatím spíše vnímal jako zklidnění a konsolidaci předešlého skokového růstu, který poněkud předběhl vývoj, když zřejmě skokově započítal rychlé utahování měnové politiky Fedu. 

Vývoj kurzu JPY/USD
USD_003

 
Při pohledu na jednotlivé páry však již situace tak jasná není. Při pokračujícím zlepšování makrodat a prvním snížení objemu nákupu aktiv v září by se dolarový index mohl vrátit k růstu. Na růstovou trajektorii by se tak mohl vrátit měnový pár USD/JPY, USD/CHF, avšak vůči euru nebo britské libře to dolar nemusí mít tak jednoduché. Euro i libru totiž podporují zlepšující se vyhlídky pro evropskou ekonomiku, která zřejmě konečně nalezla své dno. Dolaru by sice mohlo pomoci případné další snížení sazeb ECB na zářijovém zasedání, avšak to je při datech naznačujících oživení ekonomiky EU čím dále méně pravděpodobné. U páru USD/JPY by nejpozději s prvním oznámením o snížení objemu nákupu aktiv Fedem měl opět převládnout rostoucí trend, když japonská centrální banka je zatím od utahování měnové politiky velmi vzdálená. Měnový pár USD/CZK by se měl nadále obchodovat ve vleku vývoje dolarového indexu, který se stejně jako dolar vůči koruně zdá být přeprodaný. To vše za předpokladu, že do vývoje nějakým způsobem, ať už pouze verbálně nebo přímo na trhu, nezasáhne ČNB.

Vývoj kurzu USD/EUR
USD_004


Váš názor
  • K obratu dolaru nedojde
    09.08.2013 16:52

    pokud se mocní tohoto světa nerozhodnou jinak. Kolerace s NYSE a jiné vazby nejsou v tuto chvíli důležité. Merkelová a Bernanke udržují uměle hladinu EUR/USD na úrovni, která jim vyhovuje. Do voleb v Německu a nahrazení Bernankeho ve Fedu se nic podstatného nestane. Všechny grafy a prognózy jsou v tuto chvíli tedy k ničemu.
    Happygolucky
Aktuální komentáře
23.04.2024
9:06Rozbřesk: Česko v pasti NIMBYsmu. Holub z ČNB preferuje snížení sazeb o 50bps
8:50ČNB nemusí se snižováním sazeb spěchat, v USA údajně hrozí prohloubení výprodejů a futures jsou zelené  
7:40WEBINÁŘ už dnes: Jak na DIP? A na čem čeští investoři letos nejvíce vydělali? 23. dubna od 16:00
6:38FX Strategie: Fed zpomalí tempo kvantitativního utahování, a to přibrzdí dolar v krasojízdě. Přijde smršť důležitých makro-dat  
22.04.2024
17:32Téměř rekordní relativní nezájem o dluhopisy, akcie tančí na hudbu budoucnosti
16:48Techy se zvedají, ale Wall Street se nedaří nahrazovat páteční ztráty  
14:37Vstup na burzu by investiční firmu CVC mohl ocenit až na 15 miliard eur
13:32Týdenní výhled: Korporátní výsledky, nervozita kolem velkého techu. Nová data asi růst výnosů nezažehnají  
11:35Akcie se zvedají z pátečního propadu, sentiment však zůstává křehký  
11:18Český státní dluh v 1. čtvrtletí vzrostl o 109,9 mld. Kč na 3,221 bilionu Kč
10:58Trhy mohou absorbovat geopolitická rizika, ale jen do určité míry
9:09Rozbřesk: Revize neutrální sazby ČNB se blíží - co čekat?
8:56ČEZ zažaloval ČNB kvůli milionové pokutě, na řadu přijdou tento týden výsledky big techu a futures jsou zelené  
8:53Bitcoin prošel dalším halvingem. Silný vliv na jeho cenu má letos spuštěné obchodování s ETF
6:37Venku mrazy, na trzích dle Bank of America hezká letní rally?
21.04.2024
8:58Víkendář: Vysoký dolarový optimismus, zdravá korekce na akciích, ale trend mířící vzhůru
20.04.2024
16:00Summers: Vyšší inflační tlaky nejsou překvapením, celkově je ale stále pravděpodobnější mírný pokles sazeb v letošním roce
8:54Víkendář: Monetární politika je utažená, ale ekonomika hodně stimulována
19.04.2024
22:01Propadu na technologiích vévodil Netflix a Nvidia  
17:18Celkový akciový optimismus na úrovních z let 2001/2002. Posouvá se základní psychologické nastavení investorů?

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
ČasUdálost
9:30DE - PMI v průmyslu
10:00EMU - PMI v průmyslu
14:00HU - Jednání MNB, základní sazba
16:00USA - Prodeje nových domů