Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Síla ekonomiky a síla akciových býků

Síla ekonomiky a síla akciových býků

09.08.2013 18:24

Pokud například sledujeme úvahy o tom, jak utahování monetární politiky, či přesněji řečeno zvolnění tempa její expanze, poškodí trhy, můžeme dojít k překvapivému závěru, že mezi růstem produktu a růstem cen akcií by vlastně měl být negativní vztah. Tj. čím hůře pro ekonomiku („lépe“ pro monetární expanzi), tím lépe pro akcie. Méně perverzní je jiný příklad „odtržení“ cen akcií od vývoje ekonomiky: Proti intuici je na první pohled i spojení slabého pokrizového růstu se silnou pokrizovou rally (musíme ale zapomenout třeba na to, jak moc se akcie a valuace propadly během krize). Selský rozum, který by bez velkého přemýšlení dával do silné souvislosti růst (pokles) ekonomiky a růst (pokles) trhů ale musí iritovat hlavně slabý, či dokonce negativní vztah mezi cenami akcií a ekonomickým růstem, který ukazují i dlouhodobá data.

Pohleďme třeba na následující obrázek, který porovnává reálnou návratnost akciového trhu (zeleně) a reálný růst HDP na hlavu (žlutě). Nějaký pevnější vztah bychom hledali těžko. Například Belgie mezi lety 1900 – 2002 dosahovala růstu HDP na hlavu pod 2 %, podobný byl reálný růst trhu. Austrálie s cca stejným růstem produktu ale dosáhla průměrné návratnosti trhu překračující znatelně 7 %. U Francie se ekonomický růst pohyboval na 2 %, růst trhu něco nad 3 %. Švédsko se stejným růstem ekonomiky dosáhlo růstu trhu převyšujícího 7 %. A tak dále. Mimochodem, povšimněme si, že s výjimkou Itálie je růst trhu vždy alespoň o fous, ale většinou výrazně, vyšší než růst HDP na hlavu.

s1

Základem systematičtějších úvah na téma síly ekonomiky a síly akciových býků musí být jasný pohled na základní vazby. Ekonomiku jako celek můžeme v daném období z přijmového hlediska vidět jako výši mezd, daní a zisků - tedy zisků všech firem v ekonomice. Růst těchto zisků je dán celkovým růstem příjmů (ekonomiky) a tím, jak se mění podíl zisků na těchto příjmech. Právě změna tohoto podílu je prvním diverzantem, který může rušit vazbu „růst-ceny akcií“. Druhým je pak to, že obchodované firmy nejsou všechny firmy v ekonomice, ale jen jejich část. A ta nemusí být ani zdaleka reprezentativní jak svou velikostí (to není samozřejmě), tak ani odvětvovou strukturou. Jinak řečeno, chování celkových zisků v ekonomice je něco jiného než chování celé ekonomiky a chování zisků obchodovaných firem je něco jiného než chování celkových zisků. První část je jasně demonstrována vývojem posledních let, kdy ve vyspělých zemích prudce roste podíl zisků na příjmech. Druhá třeba tím, jak u US obchodovaných firem roste podíl zisků generovaných v zahraniční.

Dále nesmíme zapomínat na to, že hodnotu akcií neurčují zisky, ale cash flow firem. Jak konkrétně ukazuji třeba v sérii Zaostřeno na blue-chips, mezi těmito dvěma proměnnými je často nebetyčný rozdíl, pramenící jednak z čistě účetních operací a také z fundamentu. Do cash flow totiž promlouvají i investice do pracovního kapitálu a dlouhodobých výrobních aktiv. A nakonec tu je vliv očekávání a diskontních sazeb (tedy vlastně valuací) na ceny akcií. I kdyby se zisky a cash flow firem pohybovaly stejně jako HDP, dlouhodobé posuny v požadovaných návratnostech (averze k riziku, riziku samotném a bezrizikových výnosech) mohou ceny akcií od trendu HDP odchýlit.

Po tomto výčtu bychom mohli mít naopak pocit, že by vlastně bylo zázrakem, kdyby se ceny akcií pohybovaly stejně jako produkt. Většina výše uvedeného je ale většinou otázkou krátkodobějšího/střednědobého odchýlení od průměru, či trendu a pozdějším návratu k němu. V řádu let, či dokonce desetiletí tak může být v dané zemi vztah produkt – akcie skutečně slabý a i bez toho, aby to šlo proti zdravému rozumu. Uvedení diverzanti pak mohou být strukturálně jiní při porovnávání jednotlivých zemí (např. rizikové prémie) a výsledkem je výše uvedený a na první pohled jistě překvapující graf. Jsem ale velmi skeptický ke kategorickým prohlášením typu „vývoj na trhu nezávisí na růstu ekonomiky“. A abych svůj postoj také podpořil nějakým obrázkem, vyberu následující – jde o japonský TOPIX porovnávaný s vývojem nominálního produktu:

s2

Pokud se zaměřím na trend, vidím, že růst ekonomiky za sebou s určitou mezerou táhne i trh, když pak ekonomika stagnuje, na růst trhu to nestačí a ten začíná trendově klesat. Jinak řečeno, na jeho růst by musela ekonomika nominálně růst o něco více. Hovořit o tom, že mezi trhem a ekonomikou zde vztah není, by bylo absurdní.

Pozn.: Jiří Soustružník je aktivní investor a témata, o nichž píše, mohou souviset s jeho investicemi. Jeho sloupky nejsou poskytovány jako investiční doporučení. Autor je externím spolupracovníkem Patrie, jeho názory se nemusí vždy shodovat s názorem společnosti.


Váš názor
  • takže
    10.08.2013 20:32

    banky mají dobré cash flow
    ZUZKA
Aktuální komentáře
19.04.2024
22:01Propadu na technologiích vévodil Netflix a Nvidia  
17:46Jak na DIP? A na čem čeští investoři letos nejvíce vydělali? Zjistěte na webináři Patrie v úterý 23. dubna od 16:00
17:18Celkový akciový optimismus na úrovních z let 2001/2002. Posouvá se základní psychologické nastavení investorů?
16:46Poptávka po bezpečí slábne, ale investoři se zpět do akcií nehrnou  
16:37Český státní dluh v 1. čtvrtletí vzrostl o 109,9 mld. Kč na 3,221 bilionu Kč
14:31SAB Finance a.s.: Průběžné hospodářské výsledky za leden–březen/2024
13:24Perly týdne: Akcie a zlato za poslední desetiletí a co (ne)čekat od Applu i celého trhu
12:48Reuters: Německá vláda mírně zvýší odhad letošního růstu ekonomiky
11:24Jakub Blaha: Konec transparentnosti Netflixu zastínil obzvlášť dobré výsledky  
10:58Páteční dopoledne je červené, po přestávce se do hry opět vložil Blízký východ  
9:25Netflix reportoval nejlepší první kvartál od roku 2020. Překvapil počtem předplatitelů
9:07Rozbřesk: Proč je česká koruna odolnější vůči silnému dolaru?
8:43Akciové trhy zrudly pod tíhou obav z konfliktu na Blízkém východě, Netflix překvapil vysokým počtem platících uživatelů  
6:03Evercore: Hlavním příběhem je mimořádná odolnost ekonomiky
18.04.2024
22:02S&P 500 poklesl popáté v řadě; investoři čekají na Netflix  
17:45Růst cen akcií a cena za riziko
17:23DJIA dnes v čele a ECB se od Fedu neodpoutá  
15:59Deloitte: Cena nájemného v prvním čtvrtletí vzrostla o procento na 295 Kč/m2
15:20Lee: I kdyby sazby šly letos dolů jen jednou, pro akcie by to stále bylo dobré prostředí
12:56Vasle: Rozdílná měnová politika ECB a Fedu má své limity

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
Nebyla nalezena žádná data